Hur förebygger och botar man demens?

Sven Erik Nordin har lagt ner ett gediget arbete med att inventera på internet, med bl a YouTube, för att få tips på alternativa vägar att  motverka demens.
Se Svaradoktorn.se om demensbehandling.

 

Comments

 1. 1
  olle holmqvist säger

  Utmärkt !
  En viktig faktor att framhävas ännu mer är : Projektet med hjärnan. Något nytt, något att utveckla något att lära sig. Behöver inte vara helt och hållet mentalt. Duger t ex att veta att – bara jag är det som kan se till att kolonilotten eller båten hålls i ordning. Annars förbättra dina språk, eller nytt instrument, eller bildkonst. Skulptur eller drejskiva.
  Eller läs inte det där som borde vara intressant, men aldrig blev av. Relativitetsteori, t ex. Värt ett försök..

  Ronnie Gardiner förklarar:
  https://www.senioren.se/leva-uppleva/halsa-medicin/ronnie-gardiner-rytmer-som-helar/
  (Han spelade med Charlie Norman, någon sade: ”Gissa hur Charlie uttalar namnet)

  Problemet är att man måste vilja ta för sig av livet. Och det där viljandet är svårt att kommendera fram.
  Det är något slags inverterat beroende, eller kan utvecklas till, som jag inte begriper.

 2. 2

  Det där med att ”botanisera på nätet” kanske för många låter mindre seriöst. Vad jag har gjort är att jag tittat/lyssnat under sammanlagt mer än 20 timmar på intervjuer med några av de mest framstående forskarna på området – i serierna ”Awakening från Alzheimers” och uppföljaren ”Regain your Brain”. Varje avsnitt har tyvärr bara funnits tillgängligt på nätet 24 timmar – men finns sedan att köpa i form av ständig tillgänglighet på nätet eller på DVD-skivor (Och jag har verkligen ingen ersättning för denna ”reklam”, om någon skulle misstänka det!).

  Sedan är Olle Holmqvists kommentar alldeles korrekt. För att hålla igång hjärnan (och nybildningen av hjärnceller) är det viktigt att hela tiden lära sig nya saker. Det kan sedan vara dans, litteratur, fotografering, biodling eller vad som helst – bara det är NYTT

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Sven Erik
  Jag ändrade i texten från botanisera till Inventera.

 4. 4
  Annikki Andersson säger

  Serien ”awakening frå Alzheimers” var verkligen en mycket intressant serie,likaså ”Regain your brain”. Så mycket ny och hoppingivande kunskap. Bredesens bok står överst på min önskelista. Jag önskar bara att några doktorer i Sverige tittat på serien också….

 5. 5

  Men en av de övriga huvudfigurerna, David Perlmutter, har skrivit boken Brain Grain – och den finns i svensk översättning (”Hotet mot din hjärna”) på Pagina förlag till ett mycket bra pris. Något företag tror jag säljer 2 ex för 100 kr, om jag minns rätt. Rekommenderas – även om den skrev redan 2013 – innan det verkliga genombrottet på området kom…

 6. 6
  olle holmqvist säger

  ”Livet är som en påse, tomt om man inte fyller det med något”. Just det. Vi lever längre
  om har ett projekt: att vi ständigt måste lära nytt. Nu prsenterar sig möjligeten: Fågelsång.
  Med modern teknik är det möjligt att sitta hemma och förbereda sig.
  https://www.fågelsång.se/
  eller med bok: Fågelsång runt knuten i din mobil. Jan Pedersen eller
  Våra fåglar och deras läten- Jänners & Roberts : CD med 96 fågelarter.

  Att lära sig fågelsång är att träna upp ett rätt så obrukat sinne: ljudminnet. Lär in hemma
  de vanligaste som finns på plats redan nu, stannfåglar: talgoxe, blåmes, lilla kvirrande
  rödhaken. Snart drar kända koltrasten igång. Lär känna igen också taltrasten. Och alla
  sångarna för den som kan ro i vassruggen.

  Jag är bergsäker: detta är livsförlängande mental träning !

 7. 7

  Ja, men känner du igen dem på utseendet? Det lärde vi oss inte förrän vi hängde fröpåsar utanför fönstret.
  Katten var som förhäxad. Nu kan vi skilja mellan blåmes svartmes och talgoxe. Det är inte helt uppenbart.

 8. 8
  olle holmqvist säger

  Ljudminnet !:
  alla har hört lövsångaren, jag lovar, få vet hur den ser ut. Alla kan skaffa sig
  ljudminnesbild. Med hjälp av dem kan vi känna igen individuella röster, ilska,
  dialekter och och musik. Alla vet hur typisk barockmusik resp tradjazz låter.
  ”men de är ju helt annorlunda…” Ingen kan förklara-beskriva skillnaden
  Fågelskådare borde kallas fågellyssnare.

  Helt enkelt enormt bra träning av en lite obeaktad del av hjärnan. Några få generationer
  bakåt och folk var mycket bättre. Brodmann area 41 & 42, tillhör inte allmänbildningen.

  https://www.oppetarkiv.se/video/6749785/svenska-faglar

 9. 9

  Jag måste erkänna att jag var en idiot, när jag gav mitt inlägg rubriken ”Hur förebygger och botar man demens”. Att döma av kommentarerna associerar läsarna då till olika vardagliga sätt att ”hålla hjärnan igång” med saker som korsordslösning och att lära sig nya saker. Detta är förstås bra på alla sätt. Men det jag beskriver i min artikel är faktiskt att man FÖR FÖRSTA GÅNGEN I HISTORIEN VISAT ATT ALZHEIMERS GÅR ATT BOTA. En forskargrupp i USA har genom ganska enkla insatser ”botat” eller åtminstone kraftigt förbättrat tillståndet hos nio av tio människor med fullt utvecklad Alzheimers! Jag törs nästan lova, att nio av tio läkare i Sverige inte känner till detta – än…

  När jag efter ett stort antal timmars arbete (lyssnande på två intervjuserier med några av de mest framstående forskarna på området) sedan lagt ner en viss möda för att på ett enkelt sätt kunna förklara det viktigaste i denna fullkomligt revolutionerande forskning, och får kommentarer om fågelsång och att iaktta fåglar, så känns det som ett slag i ansiktet (missförstå mig inte; jag har själv under hela mitt liv varit synnerligen intresserad ornitolog).

  Uppenbarligen har man inte brytt sig om att läsa på den länk som angavs. Här kommer en ny chans: https://www.svaradoktorn.se/435896354

 10. 10
  Ulf Bittner säger

  BRA Sven Erik Nordin, tillför något ytterligare som svenska skolmedicinska läkare uppenbart inte säkerställts kompetensutvecklats i och med, lite spridda citat ur 2 artiklar, den intresserade läser och forskar själv mera. Därefter om D 3 vitamin, som är högintressant så här års(för de flesta i Norden har nu mycket för låga värden)

  1

  Why Fasting Is Such a Powerful Treatment Strategy for Diabetes

  An estimated 30.3 million Americans, nearly 1 in 10, have Type 2 diabetes. Another 84 million American adults — about 1 in 3 — are prediabetic, defined as an elevation in blood glucose over 100 mg/dl

  Any fasting blood sugar regularly over 90 mg/dl really suggests insulin resistance, and work by the late Dr. Joseph Kraft suggests 80 percent — 8 out of 10 — Americans are in fact insulin resistant

  Type 2 diabetes is curable, and the cure is less than inexpensive — it’s free. You actually save money, as the remedy is to fast and not eat anything for a number of days on a regular basis

  Type 2 diabetes should not be treated with insulin, as insulin forces glucose into cells that are already saturated with excess glucose and cannot take in more. Instead, the glucose gets turned into fat, which is why insulin injections result in dramatic weight gain

  The answer for Type 2 diabetes is to stop feeding your body sugar and burn off the sugar already in your cells, and the most effective way to do this is fasting

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/04/01/fasting-for-diabetes.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180401Z2&et_cid=DM197314&et_rid=261946175

  2

  How to Prevent Alzheimer’s Disease—A Neurologist Speaks Out

  When you damage your microbiom, the balance of bacteria, in your gut by taking chemotherapy, at the very least add in an aggressive probiotic approach to keep bad bacteria count healthy,” Dr. Perlmutter says.

  I’m particularly fond of using fermented vegetables, because they can deliver extraordinarily high levels of beneficial bacteria. Most people aren’t aware that in a healthy serving of sauerkraut – two to three ounces or so – you’re getting the equivalent of nearly 100 capsules of the highest-potency probiotic you can buy. It’s clearly one of the most cost-effective alternatives. Furthermore, if it’s fermented with a starter culture, which we’re going to be offering soon, you can also get very high levels of vitamin K2, which is crucial to balance vitamin D.

  Dr. Perlmutter also highly recommends fasting. Contrary to popular belief, the ideal fuel for your brain is not glucose but ketones, which is the fat that your body mobilizes when you stop feeding it carbs and introduce coconut oil and other sources of healthy fats into your diet.

  A one-day fast can help your body to ”reset” itself, and start to burn fat instead of sugar. As part of a healthy lifestyle, I prefer an intermittent fasting schedule that simply calls for limiting your eating to a narrower window of time each day. By restricting your eating to a 6-8 hour window, you effectively fast 16-18 hours each day. To learn more, please see this previous article.

  ”The easiest way to become ketotic is just to stop eating. Because if you go through your sugar stores and then your glycogen stores relatively soon, you begin to burn fat, the most incredibly powerful source of fuel for human physiology and especially for the brain,” he says.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/29/dr-perlmutter-gluten.aspx

  3
  D3 vitamin optimalt riktvärde, av särskilt intresse så här års när de festa svenskarna är ”tom i tanken!

  The Vitamin That May Save Your Brain, se kommentarerna, citat

  David Perlmutter Mod • 4 years ago
  So everyone knows, there isn’t a ”correct” dosage of vitamin D. Rather, the dosage should be adjusted to achieve an optimal blood level, around 70-80 ng/ml.This often requires a dosage of 5,000 IU of D3 or more initially. Take advantage of the simple blood test.

  Optimal range is around 80 ng/mL.

  Källa

  https://www.drperlmutter.com/vitamin-d-just-bones/

  Omräkning av USA värde till svenskt värde 80 x 2,5= 200 nmol/l blod(svenska värdet)

  LÄS MER OM STARTDOS D3 VITAMIN av Björn Hammarskjöld

  https://kostkunskap.blogg.se/2014/january/vitamin-d3-startdos.html

  God fortsättning på den vackra och sköna Påsk Helgen

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa