Fem ’myter’ om bröd

I senaste numret av gratistidningen LokalAktuellt Sundsvall Timrå ser jag en sida med en artikel om bröd. Det är Maria Sitell, dietist och talesperson på Brödinstitutet, som skriver. 5 myter om ditt dagliga bröd. (Jag hittar inte länk till artikeln). Det står ingenting om att artikeln är reklam för bröd, vilket den förstås är. Brödinstitutet är en lobbyorganisation för brödindustrin.
Jag skriver punkterna med mina kommentarer till.

 1. Man blir tjock av att äta bröd.
  Maria: Man går inte upp eller ner av ett speciellt livsmedel, utan vikten beror på hur mycket man äter. Kalorier in och ut. Bröd med råg och fullkorn gör dig mätt länge.
  Annika: Bröd innehåller hög andel stärkelse. Varje molekyl stärkelse blir blodsocker i kroppen. Högt blodsocker måste pareras med insulin från bukspottkörteln. Högt insulin ökar fettinlagring, speciellt hos de metabolt sjuka, de med insulinresistens. Alltså blir de kolhydratkänsliga tjocka av att äta bröd, men självklart är det en mängdfråga. De som är glutenallergiska tål inte vete, råg eller korn alls. Havre däremot innehåller inte gluten. Många anser att gluten inte är bra mat för människor. Den som inte mår bra kan testa att utesluta bröd helt en tid för att se hur måendet reagerar på det.
 2. Det är kolhydraterna man blir tjock av.
  Maria: Kolhydrater är kroppens främsta energikälla, och behövs bl a för att hjärnan och röda blodkropparna ska fungera. Vi behöver äta mer av fullkorn. Hela korn förebygger övervikt och ohälsa. Hela korn ger flackare blodsocker och håller dig mätt längre.
  Annika: Ja hjärnan och de röda blodkropparna vill ha ett normalt blodsocker. Om vi inte äter kolhydrater för blodsockret så kan kroppen själv tillverka glukos; den processen kallas glukoneogenes. Kolhydrater är inte essentiellt, inte nödvändigt att äta. Man får alltså inga men av att äta lite eller inget av kolhydrater.
  För den som är insulinresistent så triggar det höga insulinet hunger och sug. Den som äter mycket bröd kan alltså känna sig fort hungrig igen. För denne så fungerar protein och fett bättre för långvarig mättnad.
 3. En macka är inte riktig mat.
  Maria: Bröd med bra pålägg är bra mat.
  Annika: Ju mera bröd desto sämre matkvalitet. Se ovan. En tunn brödskiva med rikligt av smör och bra pålägg är kanske inte så fel för en frisk person, tex barn.
  Men den insulinresistente har fördel av att undvika bröd helt och hållet. Det är vanligt att människor blir mera insulinresistenta med stigande ålder.
 4. Mörkt bröd är nyttigare än ljust.
  Maria: Rågbröd av fullkorn är mörkt och nyttigt. Men är brödet mörkt av tillsatt färg, eller mörk sirap, är det inte nyttigare än ljust. Titta på mängden fullkorn i innehållsförteckningen. Fullkorn förebygger hjärt-kärlsjukdom och viss cancer. Ta gärna det gröna nyckelhålet till hjälp. Fullkornsbröd kan vara både mörkt och ljust.
  Annika: Det är olika åsikter om fullkorn = fibrer. Vissa anser att fibrerna är bra mat för de nyttiga tarmbakterierna. Vissa anser att fibrerna(=skaldelarna) innehåller gifter (tex lektiner och fytinsyra) vilket inte är bra för oss. Kanske det ligger något i båda aspekterna. Man får helt enkelt prova sig fram om man mår bra eller dåligt av fullkornsbröd.
  Att fullkorn förebygger hjärtsjukdom och cancer är så vitt jag vet en myt, som inte är vetenskapligt belagd.
  Det gröna nyckelhålet betyder framför allt att brödet är fettsnålt. Det är helt kontraproduktivt. Bra naturligt fett är nyttigt.
 5. Bröd gör magen uppblåst och svullen.
  Maria: Det är sällan som bröd är orsaken till  magbesvär. Ofta är det IBS, tarmkatarr, som orsakar tarmbesvär. Gå till läkare eller dietist för att ta reda på vad du inte tål, och laborera inte själv med maten.
  Annika: Jag tycker att det låter helt utmärkt att själv prova sig fram till om man mår bättre av att utesluta bröd. Sjukvården har fullt upp ändå av sjuka människor utan att syssla med uteslutning av  vissa födoämnen. Mår man bättre utan bröd så är det helt ok att utesluta bröd.
  Många människor med mångåriga IBS-besvär har upplevt mirakulösa förbättringar av att utesluta bröd och även andra

Här är en länk till texten i artikeln. Den går till Brödinstitutet.

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Kloka kommentarer av dig, Annika! Man blir bara så trött på dessa okunniga (köpta?) dietister.

  Vad gäller bröd är det säkert bäst att helt utesluta detta. Vill man nödvändigtvis äta bröd är, såvitt jag förstått, vitt bröd bättre än fullkorn, förutsatt att inte fullkornet ingår i surdegsbröd som är bakat på riktig surdeg. Då kan det vara likvärdigt med vitt bröd. Men – bäst att avstå helt.

  För den som absolut vill ha bröd (ibland ju suget efter ”kaffe o macka” till frukost stort) kan jag rekommendera detta bröd: http://www.lchfgourmet.se/baka-med-lchf/lchf-brod/lchf-formbrod-rostbrod/
  Det är neutralt i smaken och ganska mäktigt. Vi har gjort jättegoda ägg- och sill-mackor samt räkmackor på detta bröd.

 2. 2
  Ella Jonsson säger

  Tack Annika och Elisabeth!

  Ja Dietisten är helt klart köpt! Livsmedelsverket kanske….?
  Jag är tacksam för alla tips på gott LCHF-bröd! Var en stor konsument av mackor” i mitt tidigare liv”.

 3. 3

  BRA och tydliga svar!! När ska egentligen dumheten om kalorier in och ut försvinna?! De som inte är intresserade av kost ser ju det som enda sanningen eftersom det är det som syns tometusan ÖVERALLT! Bra att personer som DU finns <3

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Bra skrivet Annika!
  Kanske denna Maria Sitell, dietist och talesperson på Brödinstitutet, även bör kolla landet man först åt bröd i året runt, Egypten. Där regnar det ca högst 10 dar om året då det ligger i öknen. Följaktligen var Egypten en av de första platser i världen man kunde lagra brödsäd året runt i primitiva lager utan fuktrisker. 6000 år sedan.
  Men, Egyptierna led även av utomordentlig kort livslängd med klara kärlskador i nära hälften av de mummier man kollade med MRI på för några år sedan. När vi besökte Egypten, Luxor 2002, blev vi mycket imponerade och njöt av det enorma brödutbudet som hotellet visade upp varje måltid. Det var ca 5 år innan jag blev allvarligt kärlsjuk. (Sedan tog det 6 år till innan jag hittade LCHF.)

  Alltså numera är bröd ”history” för mig, med återvunnen kärlhälsa. Dietisten borde läsa på om insulinresistens: Vart det vanligen leder till och vad som orsakar det och att högt är farligt. Och sedan inse att mättat fett inte ens höjer samma insulin! Och att råttor som snabbt blev diabetiker-2 av ”mättat fett” faktiskt åt mättat fett uppblandat med ca 20% socker! Gissar att dietistutbildning ofta kan ta upp det ”försöket” som ett vanligt exempel på hur ”farligt ” mättat fett är för oss alla. I den här länken tar Jason Fung upp de faktorer som höjer insulin. https://idmprogram.com/dietary-fat-hyperinsulinemia/
  När man fingranskar många studier som pekar på mättat fett som orask till insulinresistens visar det sig att det ofta gäller de som äter mest fett absolut, inte mest procentuellt.

 5. 5
  Jösses säger

  Skrolla ner en bit här så står det lite mer nyanserat om bröd, tur att några tidningar tar in annat än förtäckt reklam.
  https://www.alingsastidning.se/2018/02/hans-jartofts-bloggvecka/

 6. 6
  Bengt D Nilsson säger

  Jag skickade en länk till detta blogginlägg till Micke på LokalAktuellt som skickade vidare till redaktionen…

 7. 7

  Nathalie 3: ”När ska egentligen dumheten om kalorier in och ut försvinna?!”

  Antagligen inte i vår generation, hur mycket det än skrivs och tjatas i kretsar som denna. Det beror på att WHO för ungefär 40 år sedan beslöt att favorisera världsekonomin på bekostnad av folkhälsan. Om stora delar av folken i alla länder övergår till KH-restriktion råkar jordbruksnäringen och dess sekundärbranscher in i en kris så allvarlig att det skulle bli värdsomspännande depression. Detta ville man undvika, och offret var den globala folkhälsan.
  Ett ideologiskt beslut, vars bakgrund inte kunde redovisas så tydligt. Barry Groves antydde det i boken ”Trick and Treat”, men han nämnde bara försörjnngskrisen för den allt större världsbefolkningen, inte risken för depression. Det gjorde inte heller Gary Taubes, såvitt jag minns, och det var nog klokt. Om han inte hade aktat sig för politiken, så hade det andra han lade fram förlorat trovärdighet och kunnt utsättas för sarkastiska kommentarer.
  Nå, detta beslut har varit vägledande för olika länders näringsrekommendationer, utbildning dietister, etc. med entusiastisk uppbackning från matfabrikerna. Det sprids i skrifter som verkar gediget geomarbetade, som till exempel denna:

  https://www.who.int/nutrition/publications/public_health_nut3.pdf?ua=1

  Ja, det är seg läsning när man inte är van vid sånt, men lägg märke till hur WHO beaktar energiintag och andelen fett i maten! Den som läser uppmärksamt skall finna att detta inte är en förutsättningslös undersökning utan är baserat på givna värderingar och syften. Härmed ett par exempel från sid 129:

  ”…some food products such as snack bars and breakfast cereals have been manufactured to be low in fat, but the addition of large amounts of sugars into the products means that they contain about the same amount of energy per 100 g as their original full-fat counterparts.

  Man har uppfattat att socker har fått ersätta fett i diverse färdigmat men resonerar sedan som om detta vore en fråga om energiintag, inte skadliga KH. Och så en liten kullerbytta längre ned på samma sida7

  ”Messages about reducing fat in the diet appear to have been used interchangeably with increasing carbohydrate and this may have contributed to overconsumption of carbohydrates and total energy which then promotes the storage of dietary fat as body fat. ”

  Förslag att minska fettintag har alltså lett till för mycket KH, vilket skulle befrämja inlagring av fett i kroppen?
  Texten vimlar av detta slags non sequitur, men den är oantastligt evangelium för Public Health England, FDA, DGE, Livsmedelsverket, etc.

 8. 8
  lensof säger

  Nyttigt bröd?

  Maltsirap kallas brödsirap och innehåller mer malt än tidigare. För att få fylligare smak säger man. Intressant då att notera vad jag läste i en amerikansk bok där författaren varnade för just maltsirap. För som hon skriver den här substansen kan vara den största boven bakom den sjukliga fetma som snabbt sprider sig i de delar av världen där man äter behandlad mat.

  Många tillverkare använder maltsirap som sötningsmedel särskilt ofta i läskedrycker och behandlad söt mat. I Sverige marknadsför man denna sirap för att få mer smak på brödet riktat till dom som bakar själva för att få nyttigare bröd!!!

  Vad jag kan förstå så hämmar maltsirapen produktionen av leptin som är det hormon som signalerar att man är mätt. Så även om man har mat i magen så får man aldrig mättnadssignalen utan tror att man är hungrig. Med maltsirap i brödet är man alltså alltid hungrig. Om inte detta gör en tjock så vet jag inte vad som skulle kunna göra det. En ond spiral är igång.

  Så ska man äta bröd gäller det att vara på sin vakt. Läsa och gallra. De sk nyttiga råden är inte alltid så nyttiga.

 9. 9
  Georg W säger

  Jag måste få dela med mig av dagens youtube-kommentar till alla veganer och andra monokulturmat-ätare. Klipp gärna ut texten och sprid den bland engelsktalande kommentarsfält och veganer. Ganska mycket roligt, är det i alla fall:

  I have to comment about this Universal thruth. IT´s bigger than Big Industrial Meat. I believe that the universal thruth is given us by aliens or something, in the cropcircles, that appear in industrial and poisenous monocultures all over the World.

  ’They’ put their superspiritual graffitti on the exact spot where mankind is jumping the cliff to the abyss of extinction. ’They’ see us as pacmans, only a big mouth thats constantly eating this mix of cereals, sugar and vegetable oil, while haunted by ghosts.

  https://www.youtube.com/watch?v=qBTs5tL7TLs

  Our universal enemy is the global industrial monoculture, that today, completley cover all the ground, that is not urban, desert, montain or tundra. All the rest of earth is industrial and chemical monoculture. That is constantly killing all the animal, insekts, and plants species, that the multicultural Nature of earth IS!

  We have to stop the multinational foodcompanies, that provides our foodstores with industrial garbage, from all over the world, where capitalism can make any profit! We need to stop buying global food and start to find our foodsource with our local egological, small scale producer! The monocultures plow realeases 1,5 mm of carbon to the air every year. We must stop to consume this food!

 10. 10

  Citat nummet vrå ovan verkar ju ok med LCHF-läran, men OBS att dom skyller på ”total energy”! Här är en annan pärla längre ned på samma sida:

  ”…diets that are very high in energy dilute foods (such as vegetables, fruits and whole grain
  cereals) and have a significant addition of fat (such as oil) may achieve a high percent of energy as fat without being very energy dense.”

  Kolhydrater är alltså inte bra för att de innehåller fett? Detta resonemang var nyttigt för Ingrid Larssons framställning i läroboken Fetma (Studentlitteratur 2007), som lär användas vid utbildning av dietister.

 11. 11
  Sigge Johansson säger

  Min LCHF-version innehåller ”Censur av ALLT Vitt” innebärande att följande ingredienser ratas:
  • Samtliga former av MJÖL (våra 4 sädesslag, majs, ris etc) med undantag av vissa malda nötter
  • SOCKER (inkl sötnings-kemikalier)
  • SALT (använder enbart gråaktigt icke-processat natursalt från Frankrikes Atlantvatten).

  Minns med stor SAKNAD nybakat bröd med ett tjockt lager smör vilket smälte ner i brödet med ost som pålägg…. Var ibland bättre än sex…. ☺☺

 12. 12
  Nina Floderus säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa