Mättat fett täpper inte igen kärlen

En bra artikel i BMJ Sports Medicine skriven av Aseem Malhotra och ett antal representanter för internationella kardiologkliniker.
Artikeln var den mest lästa på BMJ 2017.

Mättat fett kläggar inte igen kärlen. Kranskärlssjukdom är ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd. Risken för detta reduceras effektivt av hälsosamma livsstilsinterventioner. Dessa innebär bl a restriktion på fruktos och raffinerade kolhydrater – men inte på mättat fett.

 

Comments

 1. 1

  Precis det. Det intressanta här är inte en medicinsk eller fysiologisk fråga. Det är varför detta skall behöva upprepas gång efter gång efter gång i olika medier utan att bli uppfattat.

  Frågan om mättat fett, har inte med läkekonst att göra. Men det kunde bli ett förfärligt givande ämne för en avhandling om hur vidskepelse slår rot, sprids och sedan är svår att rensa bort.

  Om vi är rätt underrrättade så finns det en institution for ”folkloristik och mediakunskap” i Umeå – en träffande rubricering. Vore kul om man där kunde uppmärksammas på hur t.ex. smör fungerar i dels vetenskap, dels folkmedvetandet.

 2. 2

  Under artikeln finns å andra sidan hänvisningar till alternativa synsätt, se t ex Diet for stroke prevention eller Lipid lowering.

 3. 3
  Mormor säger

  Piltson…så lustigt att du skrev den här första kommentaren…!!
  För så fort jag läste namnet på tråden tänkte jag ögonaböj på det roliga…och lärorika!!…kapitlet i din bok om julmiddan 2005 med kocken, som hällde ut allt det välgörande fettet av den stekta gåsen i slasken hos din väninna…och om det helgerån han begått….och den enda ursäkten han kunde komma med, var den att ”it would have clogged your arteries anyway” , så han trodde alltså att han gjort middagsgästerna en tjänst och räddat deras liv…..!?
  Verkligen sååå sorgligt att de flesta än i dag har kvar en sådan felaktig uppfattning om hur mättat fett funkar i vår metabolism, utan någon vetenskaplig grund dessutom…!?
  Din bok borde läsas av alla icke-LCHF-anhängare, så dom lär sej nåt….

 4. 4

  Mormor, det är inte många som hittat där boken, och av de få som gjort det är Mormor den enda som visat att hon orkat fram till sista kapilet, som var orsaken till alltihop. Så boken är feldisponerad.
  Men den gåsflottepisod som Mormor nämner har haft ett lustigt efterspel. Tre gånger har det suttit en mus i diskhon på morgonen, en gång var det två stycken. Så fyra möss har fångats in med tekopp och burits ut ur huset innan katten fått en chans.
  Vi tror att mössen lockats in av fettavlagringarna från julmiddagen och klättrat upp till disken men sedan inte kunnat komma längre. En gång var det stopp i avloppet utan att det släpps ut nåt speciellt. Men det lossnade av sig självt efter en vecka. Så det var väl en mus som dränktes på vägen upp och fastnade men rutttnade, föll isär och spolades bort?
  Inte alla tror på denna tolkning. Men den känns i varje fall mera sannolik än förutsägelsen att Piltson skulle dö av hjärtsnörp för att vi här förbrukar två liter kokosfett varje månad.

 5. 5
  sten bjorsell säger

  ”Forskning” som ökar försäljning av mat gjord med billiga stapelvaror, skräpmat” , gick rakt ut i alla MSM och blev snart ”riktigt”. Allt som går åt andra hållet måste upprepas i evighet amen, då MSM antingen inte tjänar pengar utan ny reklam, eller redan är ägda av samma huvudmän som äger stora skräpmatsföretag. Det är svaret på din fråga Piltson no.1: ”.. varför detta skall behöva upprepas gång efter gång efter gång i olika medier utan att bli uppfattat.”

  Nu arbetas det frenetiskt för att få slut på alternativmedia som säljer på kvalite, variation och innehåll. Ingen prostitution till annonsörer.
  Men om MSM lyckas håller det iaf inte i längden! Orwell höjdes till skyarna pga att han tycktes peka på Sovjet, men han pekade faktiskt överallt och han lär bli kvar högt däruppe, forever. Högre än MSM någonsin ens kan tänka sig.

 6. 6
  Göran Sjöberg säger

  I mina ögon verkar det som om BMJ bestämt sig för att inte längre låta sig hunsas av Big Pharma. De har nu även engagerat patienter som granskare av papper – jag har själv blivit inbjuden att göra en sådan granskning av ett papper som ifrågasätter kolesterolmyten. Vi får se hur detta kan sluta.

  Just nu läser jag med stort intresse Ralf Sundbergs väldokumenterade bok ”Forskningsfusket bara fortsätter”. Jag inbillade mig att jag var ”bra påläst” när det gäller ”historien” bakom myten om hjärtsjukdom och kolesterol/mättat fett men lär mig nu en hel del nytt om hur viktigt ett väloljat PR-maskineri är för att kunna bedriva en så oerhört sofistikerad och korrupt verksamhet som idag genomsyrar den medicinska världen. (Det var framför allt. PR-geniet Albert Lasker och hans ”charmanta” fru Mary som var hjärnorna bakom detta för snart 70 år sedan.)

 7. 7
  Anne Nygren säger

  Men hur är det med risken för tjocktarmscancer?

 8. 8
  Göran Sjöberg säger

  Anne,

  Ingen eskimå som bara åt mättat fett (traditionell kost) drabbades av tjocktarmscancer.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  7 Anne Nygren
  Det finns ingen som helst anledning att tro att LCHF ökar risken för tjocktarmscancer.
  Som Göran Sjöberg skriver så fick inte eskimåerna cancer fast de åt mycket fett,. Masaierna åt mycket fett och fick inte cancer.

 10. 10
  olle holmqvist säger

  # 8 ovan

  ”Researchers thought maybe it was the omega-3 fatty acids in the meat and blubber that might be protective.”
  https://www.npr.org/sections/thesalt/2015/09/17/441169188/the-secret-to-the-inuit-high-fat-diet-may-be-good-genes

  Just så, jag har alltid trott att traditionella eskimåer åt mycket – omättat – fett från havsdäggdjur som i sin tur . ätit mycket fisk.”In the marine world polyunsatturated C20 and C22 fatty acids, containing up to six double bonds, are most numerous” (Davidson Passmore p 57).

  ”Stefansson documented the fact that the Inuit diet consisted of about 90% meat and fish; Inuit would often go 6 to 9 months a year eating nothing but meat and fish—what was perceived to have been
  no-carbohydrate diet.” (Wiki) vad jag förstår dokumenterade inte heller Stefansson någon eskimå som ”bara åt mättat fett”.

  Vill gärna se ref till
  ”Ingen eskimå som bara åt mättat fett (traditionell kost) drabbades av tjocktarmscancer”
  Mkt intressant !

 11. 11

  Fett från valross, säl och fisk är övervägande enkelomättat-

 12. 12
  olle holmqvist säger

  Valross o val:
  The fatty acid composition of skin and blubber lipids…from … walrus 13 fatty acids predominated chain lengths of 14 to 22 carbons with zero to six double bonds. . . unsaturation high in all
  samples, large amount of long-chain polyunsaturated acids in the skin and blubber lipids.
  Inner blubber lipids more highly unsaturated than outer blubber or skin lipids
  similar to baleen whales (Grönlandsvalar m fl). lätt red OH
  https://www.nrcresearchpress.com/doi/pdf/10.1139/z79-161

  > dvs mkt fleromättat i valross och val
  > fisk enkel + flerom ca 2/3 eller mer än så av allt fett (SLV tab)
  > vilt (hare, ren, älg) lite fett, totalt ngn – 2 – %, vara hälften eller mindre mättat (SLV tab)
  > sälkött enkelom/mättat ca 2:1 (flerom försumbart) (Wiki) ”seal meat”

  ”Ingen eskimå som bara åt mättat fett (traditionell kost)….”
  Jag blir alltmer intresserad av Görans eskimå. Var finns ref ?

 13. 13

  Fats and Fatty Acids

  Walrus, raw (Alaska Native), meat, fatty acids by type
  Nutrient Amount DV
  Fat 13.60 g 21 %
  Saturated fatty acids 2.570 g 13 %
  Monounsaturated fatty acids 8.420 g
  Polyunsaturated fatty acids 2.600 g
  Octadecadienoic acid 0.100 g
  Octadecatrienoic acid 0.050 g

 14. 14

  Seal, meat (Alaska Native), ringed nutrition facts and analysis

  Nutrient Amount DV
  Fat
  3.20 g 5 %
  Saturated fatty acids 0.820 g 4 %
  Monounsaturated fatty acids 1.720 g
  Polyunsaturated fatty acids 0.060 g
  Octadecadienoic acid 0.010 g
  Octadecatrienoic acid 0.050 g

 15. 15

  Båda ovanstående hämtade här:

  https://www.nutritionvalue.org

 16. 16
  Anne Nygren säger

  Funderar fortfarande över sambandet Tjocktarmscancer och fet mat och då inkluderat LCHF dieten. Från Läkartidningen:
  Inflammatorisk reaktion – ökad cancerrisk

  Fettrika koster kan ge upphov till cancer, framför allt tjocktarmscancer och bröstcancer, även om det finns andra riskfaktorer för dessa cancerformer, såsom rökning och ärftlighet [29, 30]. Det är framför allt mättat fett som har dessa effekter [31]. En förklaring till att fettrik kost ger tjocktarmscancer är den ökade nivån av gallsalter med en fettrik kost. En normal mångsidig diet ger en gallsaltsnivå mätt i feces på ca 3,2 mg/g torrvikt, medan en fettrik kost innehållande 100–150 g fett om dagen ger dubbla mängden, dvs 6,4 mg/g torrvikt. Och det är just vid denna höga gallsaltsnivå som man experimentellt kan inducera tjocktarmscancer [32].

  Förklaringen till att gallsalter inducerar cancer är att de skapar genetisk instabilitet. De ökar bildningen av fria syreradikaler, vilka i sin tur angriper DNA [33]. Gallsalter kan även ge metastaserande cancer. På experimentell nivå har man funnit att gallsalters effekter kan mildras av vissa polyfenoler, bl a klorogensyra. Klorogensyra finns i kaffe, blåbär, äpple och squash. Epidemiologiska studier har visat att intag av kaffe minskar risken för tjocktarmscancer till hälften [34], vilket alltså stödjer en skyddande effekt av vissa polyfenoler mot cancer.

  Man kan fundera över varför fett är skadligt för tarmen. En förklaring är att högfettkost i samverkan med tarmbakterier främjar en inflammatorisk reaktion med frisättning av cytokiner [35]. Frisättningen av cytokiner sker redan 1 timme efter måltid. Man spekulerar att det är fettsyror, främst laurinsyra, palmitinsyra och oljesyra, som åstadkommer denna immunaktivering. Nedbrytningsprodukterna av fett är alltså inflammatoriska. Den följande inflammatoriska reaktionen har till uppgift att reparera tarmcellen, vilket leder till frisättning av tillväxtfaktorer och i slutändan canceromvandling. Ökad permeabilitet av tarmen kan också leda till att endotoxi­ner kommer in i blodcirkulationen [36]. Även protein från födan verkar inflammatoriskt och stimulerar frisättningen av tillväxtfaktorer [37]. Sammantaget kan en kombinerad fett- och proteindiet ge ökad inflammation.
  https://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=17565

 17. 17
  Göran Sjöberg säger

  Anne,

  När man börjar ”gräva” i hur vi påverkas av olika fetter framträder en oerhört komplex bild som framgår tydligt av kommentarerna här men de flesta av oss vill dock leva med de enkla förhållningsreglerna. Fettkemi är en oerhört komplicerad vetenskap som du verkar ha insett.

  Den bild jag själv har fått när det gäller de fleromättade där att vi får i oss för mycket omega 6 i förhållandet till omega 3 och att mättade fetter är neutrala. Man kan förstås undra varför alla naturfolk drabbades av cancer och diabetes i samma utsträckning som kolonisatörerna när de utsattes för vårt raffinerade mjöl och sockret. Detta hade knappast så mycket att göra med själva fettet att göra.

  Fältet för kategoriska uttalanden ligger öppet men det verkar vara klokt att göra tvärtom mot vad Livsmedelsverket föreslår.

 18. 18
  olle holmqvist säger

  # 15 Piltson

  Piltson, bra,
  Bra du har bättre uppställda källor än mina. Hur som
  # 8.: ”Ingen eskimå som bara åt mättat fett (traditionell kost) drabbades av tjocktarmscancer.”

  Jag har svårt att föreställa mig ngt ”folk” vars enda fett-intag bestod av ”bara” mättat fett.
  Särskilt svårt med innuiter som åt så mkt animalisk havsmat. Det närmaste jag kan spekulera är
  söderhavsingar med kokosfett. Det är dock ”bara” 85 % mättat, och givetvis åt de därtill fett
  med fisken.

  Jag begriper inte vad Göran S. menar. Det är ju intressant om något ”folk” genom visst
  fettslag (mättat, enkelt-, fler- eller vad det kan vara) helt kunde förebygga tjocktarmscancer.
  Kan inte Göran utreda ?

 19. 19
  XMargareta säger

  Anne Nygrens länk ovan kommer här nedan igen.
  Scrolla gärna ner i länken och kolla kommentarerna.

  Både Lars Bern och Göran Sjöberg har faktiskt kommenterat då 2011, då det begav sig

  https://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=17565

 20. 20

  Olle Holmqvist: ”…folk” vars enda fett-intag bestod av ”bara” mättat fett. …särskilt svårt med innuiter… Jag begriper inte vad Göran S. menar.”
  Nej, inte vi heller men varför ”…undra varför alla naturfolk drabbades av cancer och diabetes i samma utsträckning som kolonisatörerna när de utsattes för vårt raffinerade mjöl och sockret.” ?

  Här behöver man inte undra, man vet. När vi besökte folket på Baffin Island 1959 var det stora problemet tuberkulos. Någon annan sjukdom nämndes ej. Strax därefter började Kanada införa co-op-butiker för folket i dessa trakter. Här ett par aktuella bilder och en karta som visar var de finns:

  https://northwestpassage2012.blogspot.de/2012/08/supplies-in-arctic-canadian-arctic-co.html

  Och idag har trakten ungefär samma socialmedicinska mönster índustrisamhället längre söderut, bortsett från superi som har skyhögt högre siffor per capita än resten av Kanada.
  Där är regeringen lite stolt över denna försörjnuingskedja. I begreppet ”medborgerlig jämställdhet” ingår ju rätten av dö av samma orsaker som vi andra dör av. Lite mer om detta finns på sid. 163 av en bok som vi inte får identifiera här.

 21. 21
  olle holmqvist säger

  # 20
  varför alla naturfolk drabbades

  Västerländsk spannmålskost kost + båt med snurra + puffra + rent socker
  + vite mannens eldvatten. Om det senare skrev jag lite artiklar för en massa år sedan.
  Innuiterna på Grönland dog mindre av cancer och hjärtsjukdom, men hade ändå kortare medellivslängd än danskar > . Pga våldsamt ökad dödlighet i ”våldsam död”, mkt värre än
  S. Queens i NYC. Våldsam död = mord, dråp, självmord, död i fyllekörning eller annat fylleri.

  Samtidigt vanligare med död i hjärnblödning. Omega-tre gör proppbildning långsammare.
  Bra mot hjärtinfarkt. Dåligt mot hjärnblödning, som förlängs. Frågade den ledande dansken inom området, Dyerberg. Finns samband sådant att ekvationen ser ut så här:
  Eldvatten + vanligt med hjärnblödning = våldsam. Han nickade och svarade: fullt möjligt.

  Reservatsindianen i MidWest sätter sig på förstukvisten och tar sitt ”old London” eldvatten, men blir inte våldsam.
  Ser på sina sammanskrumpnande överarmsmuskler och svällande buk.. tänker att han är inte riktigt densamme som hans hans förfader innan han döptes…tar en klunk till
  https://native-american-indian-facts.com/Images/Crow-Warrior.jpghttps://native-american-indian-facts.com/Images/Crow-Warrior.jpg

  Hälsan hos de Första Nationerna har många fiender: Sockerdricka och Eldvatten, de två viktigaste
  Och Görans intressanta tes om innuiter # 8 ovan. Var kan vi läsa mer om dem ?

 22. 22
  olle holmqvist säger
 23. 23

  Olle Holmqvist, så lustigt, dina två bilder i 22 ovan är ju en slående illustration till en mening som vi får citera från sid. 162 i den bok som vi inte får identifiera:

  ”Indianböckernas hjältar hade alltid skarpskurna anletsdrag, men folk på nutida ”reservat” är påfallande plufsiga.”

 24. 24
  olle holmqvist säger

  Visst man käkar bort skarpskurenheten (obs vits – man käkar med sina käkar, oöversättligt : You don´t jaw food in english – prova på ngn engelsk)
  Man blir fet av att äta fett, grön av grönsaker, söt av socker, sur av surkål, brun feces efter brunkål,
  svart av svartsoppa (vanligt i sub-Sahara), blå av blåbär och stark av spenat.
  https://images.svd.se/v2/images/1fb78c9f-73f0-4737-8f91-3a7927432485?q=70&w=1200&s=1241d8206985623cd5df65a4190131e3287caa67
  Rödvinsvänstern var indianer och den bleke brackan utvecklar blek potatisnäsa.

  Ett alternativ är ärftlighet. I soldaten Svejk berättas att officerarna i den Kejserliga armén
  alla såg ut att vara rekryterade ur Lombrosos förbrytargalleri. Atavism : vissa drag hos våra
  förfäder som hos de flesta försvunnit, de återuppstår hos några. Tjyv.-typ syns i anletet.
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/L%27uomo_delinquente%2C_1897_%22Tipi_di_delinquenti_italiani.%284157065419%29.jpg

  Undrar hur de där #8 ovan, som bara åt mätta fett såg ut ?

 25. 25

  Olle Holmqvist, Lombrosco trodde att vissa givna anletltletsdrag kunde antyda själsegnskaper och socialt uppträdande. En grundinställning där Charles Darwins kusin Frances Galton väl var den mest kända företrädaren. Den gällde i Sverige långt efter den hade blivit förhånad på andra håll, ännu på 1940i-talet i den svenska småstad där Piltson växte upp.

  Men här handlade det om utseende som effekt av långvariga kostmönster, alltså matvanor och tillgänglighet på mat. Bland indianmerna kan det kanske handla om överskottsmajs som delas ut på ”reservaten”.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa