Äta nötkött är det bästa du kan göra för klimatet

Bra debattartikel i DN av Simeon Fuchs.

 

Comments

 1. 1
  Johan Vestlund säger

  Artikeln belyser mycket riktigt hur man med olika avgränsningar i analysen kan komma fram till olika resultat. Fuchs analys inkluderar nötkreatur i ett större sammanhang och den verkar mer relevant än de papegojrapporter man normalt sett brukar höra referat ur.

 2. 2

  Mycket bra redogörelse varför vi behövet kor o idisslande djur och hur de bidrar till en bättre miljö. – Det är felaktigt att påstå att nötkreatur är skadliga för miljön, en helt oriktig anslys.

 3. 3
  sten bjorsell säger

  Ett utmärkt inlägg som bör byggas vidare på. Enormt att det publicerades i MSM!
  Dagens plogbruk med ständigt ökande mängder av konstgödsel är även huvudorsaken till att vår matjord dagligen spolas ut i haven så fort det regnar lite mer än vanligt. En uppskattning via ”Organic Consumer Assoc.” anger att mängden matjord som förstörs på detta sätt i USA motsvaras av att ett dagligt 18 mil långt tågsätt fullastat med matjord! Ca samma mängd per odlad areal i Sverige färgar även våra floder chokladbruna så snart det regnar. Osynligt försvinner ”chokladen” ner i täckdikena och sedan ut i vattendragen där matjorden också förblir onsynlig eftersom allt då snart är chokladfärgat. Kostnad? Ingen som vet.
  Kreaturen och gräs samverkar så att GLOMALIN bildas runt gräsrötterna. Detta binder jorden som ett slags lim, så den inte faller isär och spolas bort, utan ökas på istället Ökningen sker varje gång gräset betas, då gräset snoppar av motsvarande mängd rätter som betas av. Det kolet blir mat till jordens mikroorganismer som snabbt gör om det till, matjord! Men när jorden plöjs och konstgödslas bryts glomalinet ned, och mindre bildas. I jorden som spolas bort följer vanligen ca hälften av det kväve som bonden betalt ordentligt med pengar för och sedan spridit ut. För ”algproduktion” och fiskdöd. Och om det finns en damm eller vattenreservoir i floden nedanför flera bönders plogbruk kan syret lätt ta slut när alger som bildats av kväve plus den humus som spolats ur jorden bryts ned. Då bildas även metangas, som snabbt försvinner upp då det är betydligt lättare än luft, så knappt ingen märker det, utom fisken. Alltså blir sådana vattendrag ofta oanvändbara för vandrande fisk som riskerar att kvävas utan syre på väg upp i sådana floder.
  Eftersom bonden förlorar lite matjord varje år måste han gödsla mer året därpå för att ”hålla måttet” vilket blir till en ond cirkel. Och om rejäl torka kommer torkar sådan jord betydligt fortare, mer bevattning. Och med en månads vår eller hösttorka kan det som finns kvar när marken är bar helt enkelt bara blåsa bort, även i Sverige. Med kommande solfläcksminimum ser det ut som vi kan få klart väder närmare polerna de närmaste 20 åren. Dystra utsikter.
  Att våra lantbruksprofessorer inte upplyser bönder om sådana här saker, alltså ligger lite före, var ju inte meningen med lantbruksuniversitet. Om man vill läsa mer om en del av ovanstående finns det en utmärkt Engelsk bok som heter ”Grass fed nation” av Graham Harvey. Han var den första som påpekade för mig vad den ”nya vanliga” chokladbruna färgen i svällda vattendrag består av.

 4. 4

  A great explanation why ruminants are the best.
  The first few minutes has bad sound, but it gets better:

  https://www.youtube.com/channel/UC-9-kyTW8ZkZNDHQJ6FgpwQ

  Peter Ballerstedt has several great presentations on
  Youtube.

 5. 5
  Rolf Löfgren säger

  Var idag och lyssnade på föreläsning med Gunnar Rundgren. En av grundarna till KRAV.
  Mycket intressant och stämmer väl med artikeln.

  https://tradgardenjorden.blogspot.se/2018/03/ekologisk-odling-igar-idag-i-framtiden.html

  Hans bok: Den stora ätstörningen : maten, makten, miljön, finns nu på bokrean. 59 kr
  https://www.bokus.com/bok/9789170378850/den-stora-atstorningen-maten-makten-miljon/

 6. 6
  Cavewoman säger

  Hej!
  Lite utanför detta ämne, kolloidalt silver ska det användas outspätt, eller ska man späda det enligt etiketten på flaskan?
  Många använder det till sår och gurgla med vid förkylning mm

 7. 7
  Gunnar Isaksson säger

  Joel Salatin har gjort ett föredrag om nyttan av att ha boskap som betar på ett genomtänkt sätt. Det efterhärmar vad bufflarna gjorde innan den vita mannen kom till Amerika. Han berättar om vilken enorm förbättring av markernas produktion av biomassa man då uppnår. Samtidigt binds kol i jorden och matjorden blir djupare. Dessutom kan regnvatten stanna kvar i jorden.

  https://www.youtube.com/watch?v=4Z75A_JMBx4

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  6 Cavewoman
  KS ska användas outspätt. Mot inre åkommor via munnen. Det tas bäst upp via slemhinnor (gurgling och långsam nedsväljning) – och huden. På ytliga åkommor, som hudinfektioner, kan man dränka in en kompress och lägga på.
  (Det finns också silversalva, och i kombination med MSM (svavel) i EMS-salva, mycket effektivt)

 9. 9
  Cavewoman säger

  Tack Annika, ska köpa en flaska och EMS-salva till mitt husapotek

 10. 10
  ulf pohl säger

  Det som jag återigen reagerar på när det gäller DN (är prenumerant) är att sådana (för annonsörerna stötande) artiklar bara publiceras på nätet, väl medveten om att pappersversionens läsare normalt inte informerar där. Fegt hyckleri anser jag.

 11. 11
  Humlan säger

  Beräkningar av lustgas- och metanutsläpp grundar sig på osäkra data.
  Inlägg av Gunnar Rundgren: ”Lustgas: den stora datatvätten”:

  https://tradgardenjorden.blogspot.se/2018/05/den-stora-datatvatten.html

 12. 12
  Lennart Thol säger

  Idag känns klimatets varningssignal mycket tydligt, afrikavärme.
  Nu är det läge att äta mer nötkött än vanligt helst naturbeteskött. Långa slaktköer redan nu.
  Det känns hotfullt med värmen jag föreslår att Vi undviker alla önödiga transporter och flygresor under 1 års tid för att starta en omställning åt rätt håll.
  Sverige ökar fortfarande utsläppen för transporter.

 13. 13
  Maritta Sundin säger

  Blir nog knepigt för dem som förespråkar att vi måste minska på köttkonsumtionen när kylarna i butikerna fylls. Kommer det något bra argument om varför vi tillfälligtvis ska äta mer kött…eller blir det hundmat av alltihop?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa