Solkräm skyddar inte mot cancer

SVT.
Om man smörjer in sig med solkräm och sen är ute länge i solen så har man snarast ökad risk för hudcancer, eftersom man då inte får skyddet som ökad pigmentering ger.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Inte var dag man hör så vettiga råd från forskare/läkare! 9 out of 10!
  Det som fattas är att när man åker till solen bör man börja med max 30 minuter/dag ett och sedan öka gradvis så i slutet av veckan kan man kanske vara upp till två timmar i solen och sedan även komma hem med både en fin solbränna och förbättrat cancerskydd! Inte bara för melanoma utan även för alla slags cancer, enligt studier som Mercola pekat på.
  Man kan naturligtvis fortsätta att vara vid poolen i skuggan, eller i vattnet, när man nått ”maxtiden”.

  Rusning till solresor alltså!

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Undviker man gängse solkrämer undviker man också de otäcka syntetiska kemikalierna de består av. Instämmer med Sten B ovan. Lagom är bäst – gärna solhatt och lite tid i skuggan för min del.

 3. 3
  Lena i Umeå säger

  Jag har nästan alltid solat med ”klockmetoden”, dvs jag har börjat med 15-20 minuter och sedan ökat på successivt. På så sätt har jag inte bränt mig och inte flagnat heller. Visst har jag misslyckats några gånger då man varit på utflykt på chartersemestern och glömt bort att man kan bränna sig även om det är 20 grader och mulet.

  Och det har förekommit solkrämer, men antagligen mycket mer sparsamt än för de flesta.

  Numera (sen jag började med LCHF) tillbringar jag i princip hela semestern ute (men i norra Sverige), och har inte bränt mig alls de senaste 6-7 åren.

 4. 4
  Gunnar Isaksson säger

  Så bra att det kommer korrekt information från SVT. 30 minuters regeln handlar om att då har allt kolesterol i huden omvandlats till D vitamin. Sedan tar det tid innan det bildats nytt kolesterol.

  Nu är det en särskild form av kolesterol som bildas i huden men man kan ju undra om kolesterolet i blodet har betydelse i sammanhanget?

 5. 5
  Boel Engborg säger

  Tillbringade 2 veckor i Thailand 2013. Använde inget solskyddsmedel utan smörjde in kroppen med kokosolja var dag. Inga som helst brännskador.

 6. 6
  XMargareta säger

  Jag har smort med solskyddsfaktor ett fåtal gånger i Sverige. Två gånger kanske.
  Vill helst inte smörja in mig med diverse saker, som kanske kan vara skadliga.
  Tål solen bra och brukar bli brun utan att bränna mig.

  Vandrade dock med vinterblek hud på Tejde på Teneriffa för några år sedan.
  Smorde med hög solskyddsfaktor.
  Där jag missat med krämen blev det stygga solsår, så ibland kan man också skydda sig med solfaktorn.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 XMargareta
  Ja i sådana extrema situationer kan det vara vettigt att smörja in med solskyddskräm. Men bara på ställen som man inte kan skydda med kläder.
  Men man minskar inte risken för hudcancer med det.

 8. 8
  Kent Engström säger

  Hur gör man då bäst om man har vitiligo? Jag brukar alltid smörja mig med hög solskyddsfaktor när jag ska vara i solen och jag solar aldrig aktivt.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Kent Engström
  Vid vitiligo (fläckar utan pigment) behöver man skydda sig mot solen. Det gör man bäst med kläder eller skugga. Men måste man någon gång utsätta hudområdet för solbestrålning så kan man bli tvungen att stryka på solskyddskräm.

 10. 10

  Jag brukar åka till Medelhavet två veckor i juli varje år, hett som tusan i juli!!! Jag är väldigt ljushyad, men smörjer aldrig in mig med solskydd. Ligger under parasoll eller under täta trädgrenar och bränner mig ALDRIG!!! Ligger bekvämt i min solstol med en trevlig bok från typ 10 till ca 18. Slumrar till om det krävs…Om jag ev ska ut och typ promenera nån dag i hettan, så är det långärmad bomullsskjorta och solhatt som gäller. Det enda jag förbereder huden med är att jag äter Maxosol innan och under semestern! Tror att det hjälper min hud att skydda sig… Naturligtvis finns ju kokosolja och d-vitamin i mitt liv under vinterhalvåret, men det gäller väl alla som vistas här???:) Om jag blir brun? Ja ja ser märken efter bikinin, helt klart men det viktigaste är ju att jag inte bränner mig! För det vet vi ju att den bruna färgen är väldigt tillfällig…. Ha en skön sommar när den nu kommer????:)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa