Livsmedelsverket: Bara en tiondel av svenskarna äter hälsosamt

Ny rapport. Det står inte i artikeln vilka födoämnen som SLV tycker är ohälsosamma. Socker tycker vi alla är ohälsosamt, men naturligt mättat fett tycker vi helt olika om.

På Livsmedelverkets hemsida.

 

 

Comments

 1. 1
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jaså, det är så många svenskar som äter hälsosamt ..dvs LCHF. 🙂

  De andra är förstås dom som fortfarande äter enligt Livs’farlighets’verkets kostråd då.. 😉

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Hur många tsk socker är hälsosamt enligt Sveriges Livsfarliga Verk?
  Knappast noll, som med LCHF.

 3. 3
  Maggie säger

  Ja jag tror mer och mer på blodgruppens betydelse för vad man ska äta jag. Har väldigt positiva erfarenheter med det. Det är nog därför det inte finns någon diet som passar alla rätt av. Läkarna vill inte så gärna berätta vad man har för blodgrupp. Förstår varför nu. Man blir ju frisk….

 4. 4
  Sigge Johansson säger

  ”3 — Maggie”:

  Det var ngt nytt för min del….
  • På vilket sätt spelar blodgruppen en roll då det gäller att ”äta rätt”, undras nyfiket?

  Kan du utveckla det, Maggie — eller peka ut var lättfattlig information om det finns, pls.

 5. 5

  Blodgruppsdieten? Kanske funkar om man har en blodgrupp som passar…
  Jag testade den häromåret. Förutom konstiga råd som ”undvik spannmål; knäckebröd är bra för dig” så gav den mig Inga fördelar. Jag gick upp I vikt och mådde inte på något vis battre av den. Så jag lade ner det igen.
  Men var och en får ju avgöra själv.

 6. 6
  foie gras säger

  har aldrig mått så bra som med LCHF och mår än bättre mer sen jag lät bli att äta efter kl 18 med minst 12 timmar till frukosten. Kroppen uppskattar mycket.

 7. 7
  Nisse Hult säger

  @3
  Och är man frisk är man inte lika ”lönsam”
  i alla fall inte för vissa.

 8. 8
  maggie säger

  Sigge Johansson; Peter D´Adamo ger en väldigt informativ föreläsning på you tube om blodgruppens betydelse för hur man svarar an på olika livsmedel. Just den videon jag fann väldigt bra var när han pratade på New Canaan Library 1/22/14.
  Vidare kan du ladda ner en pdf fil ”matvarulista” http://www.fokuspahalsa.se
  /Maggie

 9. 9
  Anders Gyllenör säger

  Lite lustigt. Efter denna skrämmande rapport länkas man vidare till Livsmededelsverket och deras tallriksmodellen.Ungefär denna korta dialog: ”Gå inte över gatan barn. Nejdå, nu går vi.”

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  3 Maggie
  Jag kan aldrig tro att läkare undviker att berätta patientens blodgrupp för att den i så fall kan äta enligt sin blodgrupp och bli frisk.
  Om blodgruppsbestämning finns i journalen kan läkaren inte vägra att tala om det. Däremot brukar man inte göra blodgruppsbestämning annat än när anledning finns, tex inför en operation. Inte bara för att få reda på.

 11. 11
  Katerina säger

  @8
  maggie, jag har hört detta om blodgrupp-dieten men jag har aldrig förstått det biokemiska mekaniken som kan förklara den. Eftersom du har testat den och antagligen läst om den kan du mycket kort förklara kärnan i den teorin?

 12. 12
  Georg W säger

  OBS!!! Varning!!! Minerat område (:

  Tack Maggie för att du tar upp det stora frågetecknet blodgrupp och tack Annika för ditt uppriktiga svar som visar att det inte är en läkarkonspiration.

  När jag fick min afrikanska infektion i mitt indexfinger för ett år sedan, passade jag på att fråga läkaren vilken blodgrupp jag hade. Han blev besvärad men sa att han skulle kolla upp det och meddela mig via brev.

  Jag får inget brev och ringer och frågar varför? Förmodligen för att den inte finns där, visar det sig. Jag begär då att få lämna blodprov för att få det bestämt. Svaret blir: varför, vill jag veta min blodgrupp? Till slut blir jag hänvisad till privata mottagningar och när jag tycker det är konstigt så får jag reda på att jag måste ha en legitim orsak till varför jag vill veta min blodgrupp?

  Jag går hem och ecosiar `blodgrupp´ och drunknar i en ocean av fascinerande youtube-svammel.

  Jag lär mig i alla fall att vi människor är antingen positiva eller negativa till att ha rhesusapans gen i vårt blod. Det spekuleras i att de negativa inte härstammar från apor, eftersom de saknar rhesusgenen.

  Negativt blod kan donera till positiva blodgrupper. Men motsatsen är omöjlig. Det universella blodet är O negativ. Deras blod kan användas av alla människor. O negativa anses vara en särart bland människor. Liksom att både A-B+ och A-B- är en mycket liten del av jordens befolkning ca 2%.

  Det minerade området är att alla amerikanska presidenter är släkt och att de är ättlingar till huset Winsdor, engelska kungahuset och Wilhelm erövraren. Dessa övermänniskor ska alla ha O negativt blod? Vilket jag har lite svårt att tro.

  Men så tvingar jag min DLM till ett blodprov. För jag vill veta om mina barns blodgrupper överensstämmer med deras partners, eftersom alla blodgrupper inte kan få barn med varandra!!! Hur många vet det???

  Nu för tiden så upplyser man en gravid kvinna att hon måste ta ett litet piller eftersom hon och hennes mans blodgrupper inte samsas. Varför är allt sånt här okänt???

  Jag drabbas av konspirationsteorier och inser att jag inte kan få mer och säker information och beslutar att vänta på att svaren på dessa fantastiska frågor som svarar på vad vi människor egentligen är för något, kommer?

  Nu är ett lämpligt tillfälle att någon talar om vad blodgrupper egentligen är för något och varför vissa människor inte härstammar från aporna???

  Själv är jag något så ospännande som A+. Vi är cirka 47% av jordens befolkning. Jag är alltså en helt vanlig människa (:

  Kära Annika, tycker du denna kommentar cyklar iväg så har jag full förståelse för om du tar bort den. Man vet inte vilka krafter man släpper lösa om man börjar prata om blodgrupper.

 13. 13
  Elisabeth G säger

  Googlade lite och kan konstatera att jag definitivt inte ska äta efter min blodgrupp. Min psoriasisartrit skulle direkt bli mycket värre.

 14. 14
  Sigge Johansson säger

  ”12 — Elisabeth G”

  Vilka livsmedel är ”förvärrande” för den/de som drabbats av psoriasis, enligt din erfarenhet?
  Vad ska man vara försiktig med eller undvika helt?

 15. 15
  Elisabeth G säger

  # 13

  Efter att under många år ha prövat mig fram har jag kommit fram till att en strikt LCHF inte räcker för mig. Jag måste utesluta alla mjölkprodukter utom smör. Jag tål helt enkelt inte den mängd kasein som övriga produkter innehåller. En annan sak som går bort är nötter. Däremot kan jag utan problem lägga till en del rotfrukter till min i övrigt strikta LCHF och det är glädjande. Vi har ofta ugnsbakade grönsaker (rotfrukter o ovanjordgrönsaker) med en köttbit och sås till. Gott!

 16. 16
  Bustas säger

  Såhär säger Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket:

  ”I tillexempel Jönköping genomsyrar det en stor del av vårdcentralernas arbete och i region Uppsala finns det en dietist på varje vårdcentral. Men primärvården i många andra landsting jobbar väldigt lite med frågan, vårdpersonal saknar adekvat utbildning och det finns väldigt få dietister. I region Halland finns det till exempel inga dietister alls inom primärvården”.

  Om man då roar sig (ja sådär roligt är det ju inte) att glutta in på Socialstyrelsens statistik över hjärtinfarkter för exempelvis 2015, så finner man att region Jönköping har 341 infarkter per 100 000 invånare och Halland har 319 per 100 000 invånare. Vad skall man dra för slutsatser av det utan att förhäva sig allt för mycket?

  Åsa Brugård Konde: ”Nu tycker Livsmedelverket att fler landsting och regioner måste börja jobba mer systematiskt med frågan”.

  Vilken systematik skall då användas undrar jag?

 17. 17
  olle holmqvist säger

  Pavlovsk Papegojsvar till Bustas:

  Om vi inte hade gjort allt det goda vi gjort i Jönköping, så hade det varit ännu värre där…
  Och vi lyckönskar vården i Halland som tydligen från början haft ett mycket bättre utgångsläge..

  Var det f ö inte i J. (J.som i Jerusalem) som inte bara alla hjärtan, utan därtill alla dörrar
  skulle öppnas -för flyktingar. Resultat: En var intresserad, men nej, om högstdensamme
  (”hön”) inte fick ordentligt betalt. Alf Svensson öppnade inte sin dörr, han heller.

 18. 18

  Finns en bok ang Blodgruppdieten (den heter så) på bibliotek, skriven av D´Adamo. Det går ut på att beroende på vilken blodgrupp man tillhör så har man genetiska förutsättningar som passar i hop med vissa födoämnen. Dom som har sina rötter längst bort i tiden, så att säga, har blodgrupp 0 och sen har man A, sen B och förståss sen AB. Läste boken för flera år sen och tyckte uppräknade födoämnen passade ihop med mig med blodgrupp A, men fortsatte sen inte rent praktiskt.
  Om man vill få reda på sin blodgrupp så går man ju och anmäler sig blodgivare. Det borde fler bli. Om man som jag är man och i min ålder och har gjort lumpen så har man också fått reda på sin blodgrupp.

 19. 19
  Elisabeth G säger

  # 12

  ”Nu för tiden så upplyser man en gravid kvinna att hon måste ta ett litet piller eftersom hon och hennes mans blodgrupper inte samsas. Varför är allt sånt här okänt??? ”

  Det trodde jag alla visste. När min äldsta syster födde sitt tredje barn år 1959 var det på vippen att de måste byta blod på barnet. Hon var negativ och hennes man positiv. Dessbättre är det så att de flesta kvinnor är positiva och de flesta män negativa så mamman börjar i regel inte att bilda antikroppar mot sitt eget barn. Bra, dock, om man kan avhjälpa problemet med ett piller istället för blodbyte på barnet. Rhesusfaktorn är ju inte det första man förhör sig om när man träffar en blivande partner. 🙂

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  Jag brukar säga att om blodgruppsdieten stämmer med LCHF så är det bra. Annars är det inte bra. Det finns inget vettigt som säger att ens kost ska bero av blodgruppen.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  19 Elisabeth
  Om mamman är Rh neg och barnet är positiv, så får mamman en injektion med antikroppar efter förlossningen för att förebygga bildning av antikroppar mot Rh-faktorn, inför kommande graviditeter.
  Inget piller så vitt jag vet.
  Så vitt jag vet är det ingen könsskillnad av Rh neg och pos. Däremot är det vanligare, ca 85%, med Rh positivitet.

 22. 22
  Bustas säger

  olle holmqvist.
  ”Om vi inte hade gjort allt det goda vi gjort i Jönköping, så hade det varit ännu värre där”
  Vilka är vi?

 23. 23
  Elisabeth G säger

  # 21

  Aha. Då har jag fått fel info om könsskillnader vad gäller Rh. Det är ju också mest behändigt om de flesta är positiva. Det där med pillret kom ifrån Georg W:s kommentar. Däremot undrar jag om det fanns en sådan injektion på 50-talet? Jag är själv född på 1950-talet och det jag fick höra var att de varit nära att behöva byta blod på barnet.

 24. 24
  sten bjorsell säger

  Bra Nisse ! Tänkte inte på det! Att bli blodgivare är dessutom mycket hälsosamt vid högre ålder, i allmänhet, åtminstone då järn ligger inom normalt, då mycket järn tydligen gör att man åldras snabbare. Det stämmer med att järn påverkar mTOr, och därigenom påverkar om kroppen skall ägna sig åt tillväxt eller underhåll. Lite järn mer underhåll, något för äldre farkoster. som ej bör byggas på.
  Att ge blod sänker järnhalten. Win-win.
  Annika, jag gissar att inte bara järnhalt utan också blodgrupp och en del annat kollas innan man ger blod?

 25. 25
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Har man fött barn så vet man sin blodgrupp – står i journalen.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  22 Bustas
  Det var ironi mot Livsmedelsverket.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  24 sten bjorsell
  Självklart kollas blodgruppen när man ger blod.

 28. 28
  olle holmqvist säger

  litet uppsnappat ”insiders.vis” som kanske stämmer: om rödvin:
  det är druvan Pinot Noir som har de substanser som ger hälsoeffekt
  för egen del gäller: tillämpning

 29. 29
  sten bjorsell säger

  27 Annika.
  Min fråga gällde järnet, men jag vände på frågan!
  Gissar att man kan få veta järnhalt efter, men man bör kolla järn innan så att det inte blir för lågt.
  Nu ser jag att även 2 dagars fasta sänker järnhalten.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4143608/
  Annars kom det fram fler intressanta fynd ur den studie. T.ex. att 2 dars fasta motverkar depression, åtminstone på kvinnor.
  Inga bra fynd för läkemedelsindustrin m.fl.

 30. 30
  Bustas säger

  17 olle holmqvist

  ”Pavlovsk Papegojsvar” Se där, då fick man lära sig något nytt 🙂

 31. 31
  Georg W säger

  Ursäkta lyckopillret, Elisabeth!. Placeboeffekten funkade (:

  Jag tänker på hur många barn som inte fötts, genom historien och hur många barnlösa äktenskap som beror på rh-faktorn. Vad jag inte kan förstå är hur den kunnat överleva över huvud taget eftersom det kräver att 15% av Jordens befolkning möter just den Rätte Alldeles för många chanser att träffa fel och alla sammanblandningar blir alltid rh-positiva.

  Rh-negativa måste alltså vara en grupp människor som antingen *känner* eller vet vem som är den rätte???

  Har du, Elisabeth, en syster som är rh-neg. så måste väl du och era föräldrar också vara rh-negativa. Eller kan en syster ha blod från rhesusapan och den andra inte???

  Blodgruppsdieten säger att jag som typ A, tillhör jordbrukarna och ska uteslutande äta stärkelserik mat från monokulturer och växtriket. Nu valde jag i och för sig den dieten när jag var ung, men det kostade mig och mina barn vår hälsa och förstörde mig fullständigt. När jag däremot äter typ O- kost som är jägarsamhällets mat så blir jag frisk och pigg på ålderns höst och alla krämpor är på återgång.

  Annika ha rätt. Alla dieter är bra så länge som de är LCHF!!!

  Däremot så säger blodgruppsdieten, när man skalat bort omedvetenhet och kommersialism ,att människor med olika blodgrupper reagerar olika på de Lektiner, naturliga växtgifter, som tydligen är proteiner.Som vi vet att evolutionen utvecklat för att hindra biomassan från att bli uppäten! Ovanjordgrönsaker!

  Jag kan föreställa mig att människor förstörs mer eller mindre av Lektiner och folsyra. Men det tror jag inte är enkom beroende av blodgrupp. utan mer den kultur som man anammar i livet.

  Det tror jag stenhårt på! Så det finns saker vi behöver förstå och som verkar vara fördolt. Det är ett outforskat mysterium och frågorna hopar sig.

  Men jag känner att det är för laddat att prata om vårt blod. Därför lär det bli svårt att bringa klarhet i denna monumentala frågeställning. Jag önskar att jag varit O rh-neg. Men det är jag inte, jag är bara en helt vanlig A rh-pos. Tur att det är jag som bestämmer vad jag ska äta och inte min blodgrupp!

 32. 32
  Georg W säger

  Jag ser att jag inte kommenterat vad den här tråden egentligen handlar om (:

  Jag tänker så här, att 10% av svenskarna äter hälsosamt enligt Livsmedelsverkets riktlinjer. med största säkerhet måste de räkna in sjukhusmat och skolmat. Dessutom har ju vegetarianismen fullt stöd från myndigheten och de är 7%.

  Vi kan därför dra slutsatsen att 0% av svenska folket äter frivilligt enligt Livsmedelsverkets kostråd.
  Kvar finns vi LCHF-are och de som handlar giftig skräpmat. Vi tror väl att vi är närmare en fjärdedel av befolkningen som anammat vårt tänkesätt. Kvar blir att 65-75% av svenska folket håller på att ta livet av sig. Med en frukost från Amerika och lunch som en maskin spottat ut och alla lidelser tillfredsställda framför teven på kvällen. Överbefolkningen är inget problem. Otillräcklig och otillfredsställande sjukvård är ett stort problem

 33. 33
  XMargareta säger

  Ät efter din blodgrupp har jag också funnit vara helt uppåt väggarna för mig också och för en del andra i min omgivning.
  Därför följer jag inte de rekommendationerna.

  Det förekommer en del förvirrelse om blodgrupper i denna tråd. Därför en länk på svenska och med bilder, som kanske kan bringa lite klarhet?

  https://geblod.nu/wp-content/uploads/2013/02/DN-artikel-Blodet-finns-i-manga-varianter-13-01-27.pdf.

 34. 34
  Lisabet säger

  De vanliga blodgrupperna är ju A, B, 0, och AB (utan att blanda in Rh). När jag var barn hade vi alla dem i min familj. Skulle vi ätit efter blodgrupperna, så hade det behövt lagas 4 olika rätter.
  Det är inte rimligt att det skulle behövas.

  Jag fick veta min blodgrupp på en biologilektion i skolan, och fick den bekräftad när jag fick barn.

 35. 35
  Elisabeth G säger

  # 31 – Georg W

  ”Har du, Elisabeth, en syster som är rh-neg. så måste väl du och era föräldrar också vara rh-negativa. Eller kan en syster ha blod från rhesusapan och den andra inte???”

  Jag är B + så uppenbarligen går det. Vilka blodgrupper våra föräldrar hade vet jag inte.

  Att vara 0 minus är inget att stå efter. Alla kan ta emot blod av en 0 minus men en 0 minus kan bara ta emot blod av en annan 0 minus och det är bara 6 % som har den blodgruppen. Min man tillhör de 6 procenten.

 36. 36
  XMargareta säger

  Man kan inte säga att man har blod från Rhesusapan bara för att man har Rh+-faktorn på alla sina celler i kroppen, även alltså blodcellerna.

  Termen Rh kommer sig av att Rh-faktorn upptäcktes först hos Rhesusapan.
  Dvs just rhesusapan var försöksdjuret.
  (Därmed inte sagt, att inte andra kan ha samma faktor.)
  Även människan har ju blodgruppen i fråga.

  Det är ett 40-tal olika gener inblandade i Rh-systemet.
  Så arvsgången är mer komplex än hos tex ABO-systemet, men i princip är Rh+ dominant över Rh- arvsmässigt.

  Självklart kan olika egenskaper dvs Rh+ och Rh- förekomma inom samma familj.
  Det är i princip inte konstigare än, att det kan finnas både blå-och brun-ögda i en och samma syskonskara.

 37. 37
  Georg W säger

  De enda som bryr sig om blodslinjer är de gamla adelsklanerna från feodaltiden. De anser sig ha finare blod än andra. Kanske är det så att de är 0 rh- och gifter sig med varandra för att behålla detta universella blod. Bakom deras tjusiga vapensköldar döljer sig ofta kriminella organisationer och en mycket mörk fascism.

  Annars behöver man bara gå en tre – fyra släktled tillbaka för att hitta en myriad av folk som förmodligen täcker en stor del av världen. Att sedan någon råkar födas i en viss blodgrupp går inte att forska i eftersom nästan ingen vet sin egen blodgrupp. I framtiden kanske det går att se blodgrupp tillsammans med en människas identitet. Då kanske vi kan se om vissa blodgrupper har konsekvenser, preferenser och påverkan på vårt liv.

  Tills dess och för att avsluta det här så vill jag dela med mig av den här musikmixen från min idol, youtube. Unga konstnärer som vill ge sitt kärleksbudskap till mänskligheten. Vi är alla ett folk på en planet. Vi får aldrig se sådana här musikvideor. Eftersom de är revolutionära och aldrig skulle få vara med i MSM. Men genom vår nya teveapparat, Internet, får alla en röst.

  Jag kunde inte sluta att se dessa musikvideor, nästa klipp är hela tiden bättre än det förra. Välkomna in i framtiden, (och förlåt mig Annika, slutar nu) (:

  https://www.youtube.com/watch?v=VPr9A-t6Spg&list=RDzu_aSziuTeQ&index=23

 38. 38
  Konsument i Sverige säger
 39. 39
  Konsument i Sverige säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa