Sockerkrig i Colombia

Jag hörde på radion i morse att det har utbrutit ett sockerkrig i Colombia. Sockerföretagen, Cocacola och ett annat sockerföretag, Postobón,  har börjat dumpa sockerdrycker till fattiga områden med undernärda barn. Barnfetman har ökat kraftigt i landet. Det har då uppkommit förslag om en sockerskatt.
Sockerföretagen har då börjat lobba mycket, och har fått politiker att rösta emot sockerskatten.
Men informationen om sockerföretagens agerande har gått ut i sociala medier, vilket har gjort att Cocacolas försäljning har gått ner med flera procent.
Sockerföretagens aktioner i fattiga länder är troligen en reaktion mot att sockerkonsumtionen har minskat i rikare länder, pga ökat medvetande om sockrets skadlighet.
Det påminner om tobaksföretagens agerande i fattiga länder.

Folkhälsans räddning mot företagens kriminella hälsoskadande ageranden är sociala medier. Tills företagen lyckas tysta de sociala medierna?

 

Comments

 1. 1
  Arvid säger
 2. 2

  @ 1
  Det var rätt länk.

  Esperanza Cerón med en utbildningsskylt som visar hur mycket socker olika läsk- och juicedrycker innehåller.
  Esperanza Cerón med en utbildningsskylt som visar hur mycket socker olika läsk- och juicedrycker innehåller. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
  I Colombia har hälsoministeriet börjat utreda landets största läskföretag Postobón, som testat sötade drycker på barn i fattiga urfolksreservat, något som är förbjudet enligt colombiansk lag.

  Samma läskföretag anklagas för att ha hotat konsumentorganisationer som vill införa en sockerskatt i Colombia.

  – Postobón har gjort experiment på undernärda barn i urfolksreservat, helt i strid med colombiansk lag. Under sex månader testade de hur barnen reagerade på deras sötade fruktdryck, säger Esperanza Cerón, som gläds åt att hälsoministeriet nu ska utreda läskföretagets agerande.

  Esperanza Cerón är läkare och chef för konsumentorganisationen Educar Consumidores i Bogotá, och har tillsammans med hälsoministeriet lobbat för att införa en skatt på sötade drycker i Colombia.

  Alltfler barn och unga är överviktiga, delvis på grund av ökat läskdrickande. Men Esperanzas kampanjande för sockerskatten höll på att kosta henne livet.

  – Inför att kongressen skulle rösta om förslaget började jag få telefonhot, jag blev nerslagen på gatan av en man som sa åt mig att hålla tyst, och jag blev förföljd av motorcyklar på väg hem.

  Jag kan inte bevisa att det var dem, men läskindustrin var de enda som hade intresse av att tysta mig, säger Esperanza Cerón.

  Hennes mail och telefon hackades, och läskföretaget Postobón, som ägs av samma koncern som också äger flera TV- och radiostationer, lyckades stoppa en informationsfilm som hennes organisation producerat.

  – Någon läskskatt blev det inte. En massiv lobbyaktion och mediecensur gjorde att kongressledamöterna röstade nej till förslaget, säger Esperanza Cerón.

  Läskföretaget Postobón har inte velat kommentera anklagelserna.

 3. 3
  sten bjorsell säger

  På samma sätt som man hittade ”ny marknad” i utvecklingsländer för cigaretter när det stod klart
  för oss att de är hälsoförstörande söker sig idag andra företag som också lever på människors beroende till länder som fortfarande är lättlurade. Tur att vår ”djungeltelegraf” återupprättats genom sociala media, bloggar som dessa och email som fartfarande finns ganska ocensurerat idag.

  Om man ser i detalj på Colombia kan man säkert hitta motsvarigheter till Sveriges CEA, Rössner och kanske t.om Larhammar som är köpta av den internationella skräpmatsmaffians utskott därnere.
  Men vi har fortfarande en lång väg att gå för att få ordning på det officiella Svenska ”näringsklimatet” vilket fortfarande är styrt av den internationella skäpmatsindustrins flaggskep ILSI, även i Sverige, via dess Svenska slup, SLV, Sveriges Livsfarliga Verk.
  Kommer någon ihåg ”nyckelhålet”, hålet salt och fett fastnade i men socker rann fritt igenom?

 4. 4
  Marcus Bärneskär säger

  Har någon människa en bokrekommendation angående LCHF recept?

  Så enkla rätter, med så lite konstiga ingredienser som möjligt.
  Tycker alla nya recept har så märkliga ingredienser och svåra recept.

  Tusen tack på förhand!

 5. 5
  sten bjorsell säger

  Annika skrev: ”Folkhälsans räddning mot företagens kriminella hälsoskadande ageranden är sociala medier. Tills företagen lyckas tysta de sociala medierna?”

  Tysta vill man genom att kalla ”opassande information” för ”fake news”.

  I lumpen lärde vi oss att vara försiktiga med nyheter som spreds av ”fi” under krig.
  Med varje ”faktiskt.se” som MSM skapar idag blir det klarare att tänkande medborgare är den största faran för den styrande eliten, även i fredstid.
  Idag sitter MSM,skräpmatsbolag, medicinbolag ochdess köpta experter och politiker på ena sidan.
  Vi sitter med våra sociala medier på den andra och får ta del av flera sidor istället för att bara läsa de ensidiga ”tvättade nyheter”, till deras enorma förtret. ”Vargen kommer” lyckades med Saddam. Varför desperationen nu? Planerar man nytt krig, eller är det bara valet som oroar. I år ska jag minssan registrera min röst i tid!

 6. 6

  #4 Marcus…
  Här finns en massa recept, alla är inte så många ingredienser.
  https://www.dietdoctor.com/se/lchf/recept/maltider

 7. 7

  #Marcus…
  Enkel och bra rätt oavsett diabetes…
  https://www.dietdoctor.com/se/ar-ketogen-kost-nyckeln-till-att-reversera-typ-2-diabetes

  2 stekta ägg
  1 tomat
  Halv avokado
  Några blåbär
  Lite bacon

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa