Så mycket snö

Här i Västernorrland har det snöat mycket de senaste veckorna. Jag vet att det tidigare var mycket snö 1967, men om det var mer än nu vet jag inte.
Maken gick nyss ut på gräsmattan med snöskorna och uppmätte 140 cm. Det blir enorma plogvallar. Växthuset och lekstugan syns knappt ovanför snön.
Det har snöat mycket många år förut också, men då brukar det komma varmperioder emellan då snön smälter ner. I år har det varit stabila minusgrader i flera månader.
Den globala uppvärmningen märker vi inte av här just nu.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Här på Österlen har vi haft en mild vinter ända tills nu. Mars är normalt en vårmånad här men i förra veckan hade vi snöstorm. Det snöade på tvären och vi var insnöade i fyra dagar. Nu snöar och töar det om vartannat. Den härliga, gula vintergäcken som är ett så fint vårtecken och som översvämmade en av våra rabatter är dock gömd av snön. Nu vill vi ha vår!

 2. 2
  Georg W säger

  Första draget på snöslungan och startsnöret går av! Skottade under 5 dagars snöande, morgonen efter syntes det inte. Jag har gett upp. Min toyota raw tar sig fram genom en halvmeter snö. inga problem, bara lugn hibernation. 10 dagar i skogen utan en människa, helt underbart

 3. 3

  Mycket snö i storstan också.
  Snöar mestadels varje dag.
  Snöröjning under all kritik såväl på alla trottoarer som parkvägar, busshållplatser och pendelstationer inkl alla övergångsställen som fylls med plogbilens snölast.

  🙁

  Om två veckor ställer vi om klockan! Då måste väl snön ge upp!

 4. 4
  Jan Een säger

  Det har varit extremt kallt på många ställen i Europa för att inte tala om USA. Den Globala Uppvärmningen är en stor bluff som nu börjar genomskådas. Michael Mann blev fälld för sin sk Hockeystick kurva som visade sig vara ett falsarium.

 5. 5

  Vintern 1965-66 tillbringade jag som infanterisoldat på I5 i Östersund. Det var oerhört kallt – och oerhört mycket snö. Ett par månader med minusgrader varje dag, så det var bara ”fluffig” kallsnö. Om man klev av skidorna, så försvann man nästan i snön. Jag har en bild från den 22 april 1966, där jag har skottat upp en gång från villan till uthuset hemma i Gnarp. Snön når mig till axlarna!

 6. 6
  Elisabeth G säger

  # 4

  ”Den Globala Uppvärmningen är en stor bluff…”

  Jag håller med dig. Nu när DN, med stöd av skattepengar, ska motverka s.k. fake news får de väl ta sig själva och SvD i örat för sin falska klimatpropaganda.

 7. 7
  savalle säger

  Har ni tänkt på hur snöns konsistens har förändrats, mera grynig; hur fnöflingor blivit till små små korn; att himlen är täckt av moln när vi har högtryck?

  Här är en mycket klargörande artikelserie om orsakerna till detta:

  https://peterkrabbe.wordpress.com/

 8. 8
  Svante1 säger

  Vilka tokar Johan Rockström, Per Holmgren m fl !

  Lars Bern har koll på klimatet sen början av 2000-talet…

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Till allmän förvåning var det snöstorm på Engelska Rivieran i månadsskiftet feb/mars! Jag har bott i UK sedan juli 1989 och har aldrig sett snö som legat kvar på marken här i sydväst (mer än korta stunder) under alla dessa år – utom på Dartmoor och andra höjder.

  Nu kom det över 20cm i Torquay. Ingen sikt öht – så gick inte att köra bil. Dessutom är det kuperat ’överallt’ (och omöjlig isgata!) och risken att hamna i någons trädgård på gatan nedanför s a s gjorde att man gärna stannade hemma.

  Några dagar senare steg förstås temperaturen igen och snön byttes ut mot det vanliga vintervädret – dvs strålande sol mixat med ’tropiska’ regnskurar. Jag har saknat svensk vinter ibland, fast mindre och mindre ..ju äldre jag blir.. 🙂 ..I eftermiddag har vi 11 plusgrader och solsken.

 10. 10
  Mikael säger

  Den globala uppvärmningen yttrar sig så att det kan bli mycket snö ett år.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Mikael
  De har tom börjat kalla det för klimatförändringar, eftersom det inte alltid är värme det handlar om. Men det intressanta är att det under jordens hela historia har varit klimatförändringar, och väderhändelser . Det är inte mera nu än förut.

 12. 12
  Dennis säger

  Vädret har till största delen att göra med förändringar hos solen. Sedan är det ju ändå bra att få minskade utsläpp med tanke på den luft vi andas.

 13. 13
  XMargareta säger

  Jag tar här inte ställning vare sig för eller emot det rådande IPCC-paradigmet, vad beträffar den däri rådande förväntade klimatförändringen.

  Jag diskuterar bara kort angående texter ovan och naturligtvis bara helt otillräckligt, när det gäller hela komplexet.

  Kanske lite mycket text?
  Det är frivilligt att läsa vidare.

  Om hav blir varmare, resulterar det i mer vattenavdunstning.
  Vattenångan stiger och när det med höjden blir kallare, vilket det gör, så kondenseras vattnet och vi kan få nederbörd.

  Blir det varmare kan det alltså bli mer nederbörd.
  Det beror på andra parametrar också, om det blir det vid varje bestämd tidpunkt och ort.

  Det överförs också mer energi till atmosfären vid denna högre temperatur, eftersom när vattnet kondenseras avges en viss portion värme.
  Den ökande energin kan ge ännu högre stegring av luften och även kraftigare vindar osv.
  Med ett sådant resonemang kan alltså mer snö på viss plats tyda på ett totalt varmare klimat.

  Avsmältande av Nordamerikas permafrostis och Grönlandsisen kan dock ge ett kallare nordligt hav.
  Vissa teorier talar om, att detta skulle kunna mota Golfströmmen, så att den inte når upp till våra breddgrader och därmed skulle en ny istid kunna få en start, för då skulle vi få ett mycket kallare klimat där vi bor.

  Vid tidigare istider har också Golfströmmen vänt vid Spanien och vi har här haft istid.
  En del resonerar så, att avsmältande nordliga isar pga uppvärmning och tidigare vändande Golfström skulle kunna vara orsak/inledning till en ny istid.

  Kurvor, som visar att viss solaktivitet på ett regelbundet sätt samvarierar med jordens medeltemperatur är ju mycket slående och man kan där inte skönja någon avvikelse så här långt vad beträffar att människan skulle ha gjort något avtryck i dessa två kurvor.
  Den så kallade bandyklubbekurvan visade vad jag kan förstå en överdriven bild.

  Vad jag begriper har solaktiviteten i ett kvartärgeologiskt perspektiv samvarierat likadant och de två kurvorna har följt varandra som de gör i dag och visar samma vad det gäller istider och mellanistider.
  Dessa har följt på varandra.

  IPCC och dess likes talar om att det finns s.k. ”Tipping Points” Dvs rådande balans existerar som den är tills det blir en plötslig förändring.

  Det skulle i vårt fall innebära, att samvariationen mellan solaktivitet och klimatet skulle vara som i dag, men att det plötsligt skulle inställa sig en annan balans, som skulle innebära klimatomslag mer plötsligt.

  Detta med Tipping Points representerar ett faktum, när det gäller ekosystem.
  Så kan ekosystem reagera och jorden är, så att säga det största ekosystemet ”på jorden.”

  Vad jag förstår, så finns ingen, som säkert vet hur sanningen i ovanstående ligger till.
  IPPC har bestämt sig för en tolkning.

  När man menar, att ”allt”, hittills visar på ett mönster, som skulle finnas om jorden värms upp, så kan det alltså nästan helt bero på solaktiviteten och vad vi människor gör kan ha en försumbar betydelse, men hur stor del vår aktivitet har och konsekvenserna globalt är vad jag begriper svårfångade fakta.
  Då menar en del att det är sämre, att chansa.

  Snart skall det, efter tidigare mönster bli en ändring i sättet som solen är aktiv på.
  Om normalt mönster då finns, så skall det bli tecken på att jorden ” svalnar.”
  Om jorden då verkligen gör det, så skulle man kanske få fler indicier på att den mänskliga aktiviteten är av mindre betydelse i sammanhanget?

  Skulle man veta det då?
  Jag vet inte.

 14. 14
  XMargareta säger

  Här en professor, som starkt misstror IPCC.
  Se den gärna.

  https://www.youtube.com/watch?v=53Jm26PV-Kc

 15. 15
  Göran Sjöberg säger

  Iklädda i våra varma fårskinnspälsar och insvepta i i några härliga yllefiltar har vi alldeles nyss gungat i vår hammok i vårt trädgårdstempel och njutit av vårt snötäckta ljusa landskap medan mörkret fallit på och med ett glas vin i handen.

  Kattugglorna har hoat för fullt så det blir nog fler till våren i vår uggleholk hopppas vi.

 16. 16
  Majsan säger

  Global uppvärmning är just global = medeltemperaturen ökar globalt.

  Det jag läst innebar att Skandinavien och Barentsregionen skulle få en lägre temp och samtidigt som temperaturen längre norrut i Arktis ökar. Vilket den gjort denna vinter om man jämför med mätningar på Svalbard. Naimakka hade för övrigt varmast i landet för bara några dagar sedan.

 17. 17
  Georg W säger

  Klimatfrågan är vår tids största fråga, i potten ligger hela mänsklighetens överlevnad. Ändå har jag inte träffat någon som faktiskt vet vad det handlar om!?! Det diskuteras livligt flygresor, solceller och batteribilar. För övrigt är det vi köttätare som är orsaken till klimarförändringar, genom kornas metangas-rapande. Ingen utom jag verkar förstå vad det verkligen handlar om och vad vi angeläget ska diskutera???

  I stora drag handlar klimatfrågan om de 40% klimatgaser vi pumpar och bryter ur jordens innandöme i form av olja, gas och kol. Jag tror att vi alla är överens om att de tunga posterna står för 40% av klimatutsläppen till atmosfären!

  Resterande 60% anses komma från lantbruk och djurhållning. Vi här är ju medvetna om naturens kolcykel. Med fotosyntesen som omvandlar växthusgaser till biomassa som sedan gräsätare kan bygga proteiner och fett av. Alltså VET vi att det är inte djurens utsläpp som orsakar klimatproblemet, inte ens industriproducerade kor rapar klimatgas även om det är samma gas. Den kommer från luften och återgår till luften. plus minus noll.

  Vi VET att det är monokulturerna plog och harv, som idag täcker hela vår planet som inte är urbaniserad, öken, tundra eller berg, frigör 1,5 mm av matjordens humuslager, kolet, som blir luftburen varje år efter att ha legat bunden i myllan fram till att den industriella plogen och harven uppfanns.

  60% av planetens självförgörelse kommer från monokulturerna och deras traktorer!!! Det är vetemjöl, sojabönor, socker och vegetabilisk olja som produceras. Allt som totalt förstör människor, är också det som orsakar bidöd, övergödning, giftspridning och arternas utrotning och utarmningen av naturens mångfald!!!

  Tror VI verkligen inte att 1,5mm luftburen humus/mylla skulle kunna påverka den atmosfäriska sammansättningen? En viss Björn ifrån Dalarna förklarade att himlen är så stor att det är omöjligt för mänskliga aktiviteter att påverka atmosfären. Det visade sig vara fel och jag har fortfarande efter alla dessa år inte kunnat få en godkänd förklaring på varför en klimatskeptiker är just en skeptiker till att vi skulle kunna påverka klimatet. Nu blir jag överöst med ointressanta länkar, när allt jag vill ha är en simpel förklaring.

  ALLA VET att klimatet fluktuerar med solcyklar och jetströmmar och att jorden egentligen, enligt solcykeln ska gå mot kallare tider. Men de facto stiger den globala temperaturen ständigt. Konsekvensen blir att glaciärer och den lagrade ismassan vid polerna reduceras. Detta orsakar att trycket på jorden från den stabila isen minskar, liksom stabiliteten i jordens rotation. Kontinentalsocklarna kommer i rörelse och jordbävningar och vulkanutbrott ökar och blir kraftigare. Vilket vi nu ser hända.

  Vi människor står vid en tröskel, om vi inte redan har passerat den. OCH det viktigaste är att vi LCHF-are och Moder Jord, vi ska stå på samma sida i den här kampen mot de multinationella undergångsbolagen, som driver den plantbaserade födan på vår jord.

  Vår uppgift är att informera den politiska verkligheten att det är endast monokulturer som är av intresse, när vi diskuterar i klimatfrågan. Gräsätarna är den nödvändiga lösningen på klimatproblemet!

  Visst har jag rätt?

 18. 18
  Göran Sjöberg säger

  Visst har du rätt Georg!

  Vi själva har nu blivit medlemmar i ”Förbundet organisk-biologisk odling” som firar 40-årsjubilum i år.

  https://www.fobo.se/index.php/odlarenmeny

  För en LCHF-are verkar det inte finnas något stötande att döma av innehållet i medlemstidningen ”Odlaren” som vi nu har fått vårt första ex av. Grundtemat är att göra upp med de monokulturer och den djurhållning som förstör vår jord.

 19. 19
  Georg W säger

  Bra då kan du förklara för dom att gräsätare är klimatneutrala. För det vet de förmodligen inte.

  Jag funderade länge på vad jag skulle ha mitt växthus till. Odla lite tillbehör är ju en god ide. Då slipper vi att köpa importerade grönsaker från globala monokulturer (:

 20. 20
  Jan Een säger

  Global warming? No, the planet is getting cooler
  MORE than a million square miles of Arctic seas have frozen in the past year as a new environmental trend takes hold, dubbed “global cooling”.
  By CYRIL DIXON

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa