Läkartidningen nr 8 tema om diabetes

Läkartidningen nr 8 2018 har temanummer om diabetes.

I en snabb övertitt ser jag bara en snutt om kost. Det är Mai Lis Hellénius som skriver. Hon förespråkar frukt och grönt; mycket fibrer; lite socker; fleromättade och ennkelomättade fetter; men lite av mättat fett. Hon  hänvisar till Health Professionals study, där hon säger att kostmönster med lite kolhydrater och mycket animaliskt fett och protein fett kopplades till ökad risk för t2diabetes. Medelshavslikt matmönster förknippades med minskad risk.  En studie på gravida visade samma sak. Man kan tro att en viss körsbärsplockning har förekommit.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Suck! Kan inte den människan gå i pension någon gång. Hon har ju inte många rätt. Lite kolhydrater, lagom med protein och massor med animaliskt mättat fett är rena hälsokosten. Men det är klart – Pfizer har säkert tjänat multum på henne och vice versa.

 2. 2
  Anne Nygren säger

  Haha Du är så härlig Annika med dina kommentarer. Du har en enorm kunskap och det är jag glad att få ta del av. Synd bara att Mai-Lis Hellénius får ”bluddra” på och då i Läkartidningen som borde ha mer koll på sina skribenter.

 3. 3
  Helge säger

  Undersökningen var dålig.I interventionsgruppen var interventionen:

  ”iatt livsstilsintervention i form av förändrade matvanor och motionsvanor var effektivare än farmakologisk behandling [25].”

  ”Man fann en stark koppling mellan följsamhet till råden och riskreduktion. Ingen av dem som uppnådde fyra eller fem av de uppsatta målen (> 5 procents viktnedgång, totalt fettintag < 30 energiprocent, intag av mättat fett 15 gram/1 000 kcal och motion > 4 timmar i veckan) fick diabetes [26]”

  Viktminskning minskar risken för typ 2 diabetes, men om de minskat på raffinerade kolhydrater i stället för att minska på fettet borde resultatet blivit ännu bättre.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Helge, det kan vara farligt att minska rejält på KH och öka på fettet då det då blir risk för att man ”motbevisar sina gamla hypoteser”. Vad man istället brukar göra är att minska kalorierna överallt och sedan minska kolhydrater en aning och kalla det för lågkolhydratkost. Sedan filtrerar man bort alla som inte följt kalorierna utan att redovisa följsamhet eller hälsomarkörer och resultatet blir ”samma viktnedgång”.
  De viktiga effekterna att det är betydligt lättare att hålla lägre kaloriintag med LCHf och att hälsomarkörerna förbättras döljs. Om man, som man gjorde i äldre studier, lägger till lite härdat växtfett, transfett, och kallar det för mättat fett kan man även redovisa försämrade hälsomarkörer för LCHF!
  Det är mycket stora pengar på spel och de faktiska riskerna spelar tydligen ingen roll för jättefirmorna som lever på billiga kolhydratsbaserade råvaror i snygga billiga förpackningar som säljs med hjälp av mördande reklam, ibland bokstavligen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa