Det lilla sjukhuset sparade 100000 kr sen de började laga maten själva

Dagbladet.no.

Jag tror att det går till så här: När matindustrin lockar med matdistribution, så kommer de med glädjekalkyler om att kunden ska tjäna pengar. När väl institutionen har gjort sig av med sina matlagningsmöjligheter så höjs priset på maten.
När institutionen då går tillbaka till egenlagad mat så kan de tjäna pengar. Närlagad färsk mat är ju också så mycket godare.

Jag tänker på folket i inlands/glesbygd. De får vara arbetslösa medan maten kommer transporterad från kanske 100-tals mil bort, för dyra kostnader för de boende och skattebetalarna. Människorna i glesbygd är vanligtvis bra på att laga mat som vårdtagarna gillar. Det är fruktansvärt att de inte får göra det.

 

Comments

 1. 1

  Den totala besparingen för samhället handlar sannolikt om minst ett par miljoner i detta fall – den direkta vinsten för själva sjukhuset är den minsta besparingen utan de stora vinsterna är minskad arbetslöshet, sannolikt mindre behov av ”mediciner” o s v.

 2. 2
  Sigge Johansson säger

  Så bra att någon ÄNTLIGEN vaknat och tagit tag i och avbrutit ett från början helt absurt och lågbegåvat upplägg!
  Askøy sjukhus är ett föredöme tillika ett utomordentligt bra exempel på en Win–Win-situation!

  Förhoppningsvis är detta en väckarklocka vilken kommer att generera många efterföljare och man kan bara hoppas att ”smittan” sedan snabbt sprider sig in i grannlandet ”Absurdistan” (Sverige)….

 3. 3

  Framför allt bra för patienterna som får ordentlig näring medan de ligger inne och behöver återhämta krafter.

 4. 4
  Gunnar Isaksson säger

  Det är verkligen glädjande och Askøy är en ö där det inte är något bekymmer med tillgång på viltfångad fisk. Patienterna är säkert vana med att regelbundet äta vildfångad nyttig fisk så de uppskattar säkert maten.

  Då jag bodde i Norge i slutet på 70-talet så serverades det överallt nyttig och viltfångad fisk. Gott var det verkligen.

 5. 5
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Det gick en serie på TV i UK för några år sedan – då ’Nakne Kocken’ utmanade flera sjukhus att köpa lokala råvaror och laga all mat i sjukhusens egna kök. Han styrde och ställde och gav sig inte på någon punkt – trots motstånd till att börja med. Det skulle vara både gott och kosta mindre.

  Jag minns att resultatet var både billigare och bättre mat. Bl.a. var det mindre svinn, eftersom man tidigare hade fått kasta en hel del. Både personal och patienter var mycket nöjda ..och inte minst ledningen som insåg, förutom att maten hade bättre kvalitet och smak, att det fanns pengar att spara.

 6. 6
  Georg W säger

  Jag måste få dela ytterligare en global info-film från tedmed (15 min) och lösningar på ett gigantiskt feltänk om sjukvård. Sjukvården är giftig överallt, vi behöver ett helt nytt hälsotänkande.

  Det här talet som lyfter omedvetenhetens slöjor för alla har endast setts av 16000. Den förtjänar att ses av fler.

  Robin Guenther – Principal at global architecture and design firm Perkins+Will and a Senior Advisor to ”Health Care Without Harm” – explores some unusual connections between health and environmental design.

  https://www.youtube.com/watch?v=HsOiDw2iDjA

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa