Mai-Lis Hellénius: Prevention av diabetes med fysisk aktivitet och hälsosam mat

Mai-Lis Hellénius har skrivit en artikel i Läkartidningen.

”…Barn och vuxna äter för lite grönsaker, frukt och bär, för mycket socker, för lite fibrer, för lite fleromättade och enkelomättade fetter och för mycket mättade fetter…”

”…I den amerikanska studien Health professionals study följdes 40 475 friska män i åldern 40–75 år i upp till 20 år. Männen kostregistrerades vart fjärde år. Ett kostmönster med lite kolhydrater och mycket animaliskt fett och protein var kopplat till en ökad risk för typ 2-diabetes, och ett medelhavslikt matmönster var förknippat med en minskad risk …”

Artikeln är mångordig, men jag uppfattar det som att allt kokar ner till kontroversen omkring det animaliska mättade  fettet.

Mai-Lis skriver om kostmönster. Kostmönster kan ju vara en bra början till kostforskning, men sen måste man självklart analysera de ingående faktorerna.
Tex forskning på olika fetters effekter, och om frukt och grönsaker skiljer sig på något sätt.
Och då är det RCT-studier som gäller, inte observationsstudier, eftersom dessa kan belastas med felkällorr (bias).

 

Comments

 1. 1
  Mona Sommer säger

  Først; takk for denne bloggen og ditt utrolige engasjement, Annika. Jeg har lest om deg, sett dine videoer, sett flere av dine foredrag, og jeg er imponert over seg, og samtidig rystet over hvordan du har blitt behandlet av ”systemet” tidligere. Jeg har lest artikkelen du her har lagt ut lenke til, og jeg er enig med deg i at det er uenigheten om det mettede fettet som er sentralt her sett i lys av LCHF. Hvorvidt disse resultatene er troverdige er vanskelig å si uten å ha gått inn i hver enkelt studie hun viser til, men det skurrer i min logikk….. hvorfor fikk ikke folk diabetes og hjertesykdommer av å spise animalsk fett tidligere?? Jeg håper at noen innen LCHF går kritisk igjennom denne artikkelen og ser på de studiene hun refererer til, for på en måte så sier den rett ut at LCHF ”dietten” er livsfarlig 😉

 2. 2

  Jag har helt hastigt ögnat igenom hela temaserien om diabetes typ 2 i Läkartidningen och det mesta är gammal välkänd kunskap men som trots det faktiskt inte tillämpas ute på våra vårdcentraler – för där verkar man vara mera intresserad av att kränga statiner till folk än att se till att de frisknar till.

  Visst äter folk för lite frukt & grönsaker om alternativet till detta är vitt bröd, läsk, chips och annat som absolut inte borde intas av någon mer än möjligen vid enstaka tillfällen och då menar jag någon gång om året.

  Men alla de som författat dessa artiklar har missat en viktig sak – man inriktar sig på att mäta fel parameter – man definierar diabetes efter blodsockernivån.

  Istället borde man inrikta sig på att mäta insulinhalten hos folk eftersom det tar cirka 5 till 10 år av prediabetes innan man enligt sjukvården definieras som diabetiker.

  Det är nog inte heller någon överraskning att både blodsocker och insulin är drivkraft för många cancerformer, och att överdrivet mycket kolhydrater ger upphov till inflammationer i våra artärer, så slutsatsen är att många typ 2:or utgör en riskgrupp för både hjärt- & kärlsjukdomar, stroke, demens med mera.

  Så ett litet utdrag som visar att ”specialisterna” har mycket kvar att upptäcka nedan – detta löser vilken som helst med lite sunt förnuft så det är absolut inget jag hade väntat mig i en facktidning som ju Läkartidningen borde utgöra – om detta är nivån hos ”specialisterna” är det inte så förvånande att folk dör i förtid – insulin ska aldrig annat än i sällsynta fall behöva tillgripas för typ 2!

  —————————————————–
  Utdrag ur https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Temaartikel/2018/02/Ny-era-inom-terapin-for-typ-2-diabetes–men-vad-ar-nytt/

  ”Insulin kommer in i senare skede
  Metformin utgör fortfarande grunden för den farmakologiska behandlingen, som bör inledas vid diagnos och fortgå så länge läkemedlet tolereras eller kontraindikationer saknas. En nyhet är att all annan farmakologisk behandling är andrahandsalternativ vid otillräcklig effekt av metformin, med reservationen att vissa läkemedel (pioglitazon och akarbos) klassas som möjliga andrahandsalternativ. Insulin anses indicerat vid typ 2-diabetes då patienten inte uppnår målet för glukoskontroll med andra glukossänkande läkemedel. I praktiken kommer därför insulin in senare i behandlingsarsenalen, vilket är en klar tyngdpunktsförskjutning av när insulin ska introduceras vid typ 2-diabetes jämfört med tidigare rekommendationer.”

 3. 3

  ”Specialisterna” som ligger bakom insatsen i Läkartidningen kanske kunde använda en dryg timme av sin tid och förkovra sig lite med hjälp av Jason Fung – klarar de inte av språket finns det mesta översatt hos Kostdoktorn,,,,

  https://www.youtube.com/watch?v=4oZ4UqtbB_g

 4. 4

  Jag skulle hellre vilja veta om dom har sett, och hört, Professor Roger Ungers speech 2014 vid tilldelandet av Rolf Lufts Award?? Groundbreaking kanske?

 5. 5
  Göran Sjöberg säger

  Mormor #4

  Jag håller fullständigt med dig! Och ärligt talat så tror jag inte att professorer som Hellénius har en susning om hur det hela fungerar och det är ju detta som är det tragiska när de hävdar att de är ”vetenskapliga”.

  https://www.youtube.com/watch?v=VjQkqFSdDOc

  Föreläsningen kräver dock en ganska ordentlig insikt i hur vår fysiologi, och speciellt vår blodsocker reglering, via balansen mellan hormonerna insulin och glukagon, fungerar för att man ska kunna följa med ordentligt.

  Den föreläsningen är faktiskt min absoluta favorit och kan inte ses för många gånger. Man lär sig hela tiden någonting nytt. Den är rent revolutionerande som du är inne på.

 6. 6

  Exakt, Göran….tror jag har sett den femtioelva gånger och tröttnar aldrig…är helt fantastisk…
  Och hoppas Lars Bern ser den också, innan han skriver sin bok!?!?

 7. 7
  sten bjorsell säger

  2 Thomas, du skrev:
  ”Istället borde man inrikta sig på att mäta insulinhalten hos folk eftersom det tar cirka 5 till 10 år av prediabetes innan man enligt sjukvården definieras som diabetiker.”
  Helt riktigt, men snöda läkemedlesföretag drivs idag ofta av ekonomer vilka snabbt kan räkna ut vilka grenar de ”sitter på”, s.a.s, alltså endast blir intresserade av positiv ”tillväxt”, något som i sjukdomssammanhang dessvärre bara kan bli en sak som landet ligger idag, mer medicin.
  Att mäta insulin tidigt kan, som visats av bl.a. Kraft, leda till ”patientbrist” framöver! Så snart man får reda på att insulinet är ”lite högt” kan man ju med kosten som verktyg enkelt minska kända insulinstimulerande näringsämnen! (Även kärlförkalkning hör ihop med högt insulin!)
  Proteiner driver också insulin, inte bara kolhydrater! Och cancer drivs på dels av det insulinnära IGF-1 och dels av mTor. Alltså dels av kolhydrater och dels av proteiner. Blir det några sjukdomar kvar alls om vi mäter och justerar insulin? I så fall får ekonomerna studera det gamla Kina där läkarna var inhyrda för att bevara friskhet. Om någon blev sjuk ändå började man tvivla på husdoktorns kompetens och om det hände igen kunde betalningen och även jobbet försvinna!

  Kvar att äta för oss som dom inte kan lura längre idag blir bl.a. fett. Det stabilaste fettet som finns är som alla borde veta det mättade fettet, vilket följaktligen har demoniserats av de som vill tjäna pengar på ohälsa, som det ser ut jär idag iaf. Samma pack nämner aldrig insulin, vilket just förklarats. Men även omättade fetter som DHA är nödvändigt för snabbare hjärnfunktioner. Man ser då helst till att resten av fettintaget är så mättat som möjligt då ”snabbfettet” därigenom bäddas in i detta och skyddas från nedbrytning och nedbrytningsprodukter. Kanske därför modersmjölken innehåller massor med mättat fett och hjärnan byggs upp med både detta och massor med DHA!

 8. 8

  #7 Sten

  Då är vi tillbaka på ruta 1 – frågan är ju om ”specialisterna” som knåpat ihop det rätt så intetsägande temat ”Diabetes 2” i Läkartidningen är långtidsutbildade försäljare eller rent av korkade?

  För detta har Kraft vetat om i minst 50 år och jag tvivlar på att han var först – däremot så kan jag nog tycka att Kraft ger intryck av att krångla till det lite – man kan fånga in en avsevärd andel av de som håller på att utveckla typ 2 genom en enkel okulärbesiktning – vill man få ett ett mera objektivt urval kan man använda ett måttband även om jag nog anser att en ”besiktning med naket öga” och en smula sunt förnuft är betydligt enklare än måttbandet Undantag finns i form av ”smala tjockisar” och tjock som uppenbarligen inte blir diabetiker trots en rejäl övervikt – men det är relativt få som hamnar i denna grupp.

  Det var för några år sedan under min tid som halvtidsboende i Stockholm som jag roade mig med att vandra runt på NK och jämförde antalet misstänkta prediabetiker med de som jag fann på ett utpräglat lågprisområde – man vet ju sedan länge att utomeuropeiska invandrare utvecklar typ 2 i snitt cirka 10 år tidigare än européer – fördelningen var cirka 25/75% misstänkta friska/prediabetiker på NK och tvärtom i lågrisaffären. Vid samtal med skolpersonal så hade man givetvis 10-åringar som utvecklat typ 2 diabetes.

  Man blir lite fundersam på Läkartidningens kompetens – tar de in vad skit som helst utan någon som helst granskning?

  Och vad gör vi med alla bluffande kostskojare som anser att en blandning av fett och 130 gram kolhydrater är LCHF?

 9. 9
  Thomas Jansson säger

  Samma tragiska inställning har SBU när de hävdar att insulinproduktionen är för låg vid t2 – ja, det blir den om man följer den sjuka vårdens kostråd – inte annars!

  SBU och SLV är ju som bekant finansierade med våra skattemedel – hur vore det om de började arbeta för de som faktiskt betalar deras verksamhet?

  ———————————————————

  ”Bakgrund
  Vid diabetes finns det ett starkt samband mellan en långsiktigt förhöjd glukosnivå i blodet, mätt som HbA1c, och förekomsten av komplikationer som hjärt-kärlsjukdom och skador på ögats näthinna, lever och njurar. De vanligaste formerna av diabetes är typ 1 och typ 2. Vid typ 1 kan kroppen inte producera eget insulin och patienten behöver livslång insulinbehandling. Vid typ 2 (den allra vanligaste formen) är insulinproduktionen för låg.”

 10. 10
  sten bjorsell säger

  Mercola skriver om sambandet mellan socker och Alzheimer idag.
  ”Forskning visar att lågfett (high carb) diet ökar demensrisken 89% medans högfettdiet minskar risken med 44%.”
  Och naturligtvis:
  ”Alzheimer’s är hårt knuten till insulinresistens och även en mindre blodsockerökning från normalt visar en höjd demensrisk.”

  Det sista lär väl våra Svenska ”salongsprofessorer” aldrig upptäcka. Dock lär dom tillåtas fortsätta spy ut sina råd oemotsagda av reportrar i MSM inklusive SVT så att ytterligare fler oskyldiga drabbas av ”sjukan utan bot”.
  Det är dags att döpa om SLV’s nyckelhålsmärkning till vad det redan idag är för många: ”Sockervarning”.

  Som redan sagts: Om insulin mäts och enkla kostråd ges för att minska detta kan snart sagt 75% av våra läkare och sjukvårdspersonal flytta ut till lukrativa länder där läkemedelsbolag med köpta professorer fortfrande styr och ställer, som i Sverige idag. Men det blir väl tvärtom. Suck.

 11. 11

  ”Salongsprofessorer” – tycker jag är ett passande namn – jag har ju några års erfarenhet från den akademiska undervegitationens bastiljoner som före detta lärare/programledare på högskoleprogrammet för maskiningenjörer.

  En rent makalös upplevelse då jag aldrig tidigare i mitt liv stött på så många osäkra/okunniga människor som just under de åren – jag har uppfattningen att de som stannar kvar och disputerar hör till den skaran individer som inte kan, vill eller får ett riktigt arbete. När de väl är klara vände de helt enkelt på arslet och började undervisa med samma urgamla läromedel som de själva hade haft under sin utbildning.

  I ämnet maskinelement användes en gammal Hermodskurs – som hyllade asbest i bromsar och kopplingar samt ansåg att varvtalsstyrning av elmotorer var möjlig men att det var för dyrt.

  Är det någon som funderar på varför vi inte har någon svensk industri kvar så kan hen lämpligen börja fundera på vad en svensk ingenjör kan idag?

  Omsatt till utbildningen i sjukvården så innebär väl asbest i bromsar samma sak som en religiös skräck för mättat fett och en i det närmaste total oförmåga till logiskt tänkande.

  Jag anmälde ”Fråga Doktorn” till granskningsnämnden – det är ju märkligt att det aldrig dyker upp några kompetenta personer i det programmet utan det är samma politruker varje gång,,,,

 12. 12
 13. 13
  Thomas Jansson säger

  Tänk om alla normalkorkade profosser vore såpass läskunniga att de läste igenom aktuell forskning istället för att med lögner och lösa gissningar hålla folket i fortsatt sjukdom.

  Nu är jag inte så överraskad av resultatet i den här studien – jag har följt Jason Fung i flera år och just detta budskap är ju en av hans hörnstenar. Inte ens Fung var först med detta.

  https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(18)30054-8

  De som nu sitter i en sådan position att de har en mindre summa pengar att spendera – använd dem till att sprida denna information istället för att uppfinna hjulet en gång till,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa