Mjölkens nyttighet

Veganernas insändarterror. Nu i Aftonbladet.

Mjölken består av mjölksocker, laktos; protein: kasein och vassleprotein; mjölkfett.

Mjölkproteinet anses vara mycket nyttigt, framförallt i länder där man har problem med undernäring. I länder utan undernäring spelar det kanske inte så stor roll  –  men frågan är vad man ersätter mjölken med. Om det är saft eller läsk så är det helt säkert sämre för hälsan. Om det är kranvatten så går det nog bra.
Mjölken innehåller också massor av mikronutrienter. Allt det som en liten kalv behöver.

Laktosen har jag inga problem med att man kan vara utan. Socker har vi inget essentiellt behov av.

Mjölkfettet består av ungefär hälften mättat och hälften enkelomättat fett, plus några procent fleromättat fett. Dessa andelar är de som våra kroppar har i sitt eget upplagrade fett.
Det är numera helt klarlagt att det naturliga mättade fettet inte är till skada för oss. Tvärtom är det ett stabilt fett som inte är inflammationsframkallande. Kroppen kan själv efter behov omvandla det till enkel- och fleromättat, förutom de essentiella fettsyrorna omega-3 och -6. Om korna har fått beta gräs så innehåller mjölkfettet en bra andel av omega-3, vilket är oerhört värdefullt eftersom vi generellt får i oss för lite av det fettet. Omega-6 får vi generellt i oss för mycket av från vår föda, så det gör ingen skillnad i mjölken.

Fet ost, smör, grädde och crème fraiche är bra födoämnen. Kanske bara i måttlig mängd av den proteinrika osten?

Sen är det detta med klimatfrågan. Det är befängt att påstå att korna orsakar mycket växthusgaser. Vi har färre kor nu än för hundra år sen. Om vi nu har för mycket av växthusgaser får vi leta orsaken i någon företeelse som har ökat de senaste hundra åren. Förbränning av fossila bränslen?

Vattenanvändning: Vi har i norden ingen brist på vatten. Dessutom ingår vattnet till korna i vattenkretsloppet.
Övergödning: Om korna får beta gräs behövs ingen övergödning. Korna göder marken själv med sin avföring och urin. Däremot vegetabilieodling ger en övergödning.
Den gräsproducerande marken ska förstås inte gödslas med slam från våra reningsverk, med dess innehåll av giftiga tungmetaller, som kadmium.

Kor, får och getter ska självklart få ha ett bra liv utan fysisk och psykisk misshandel.

Men man undrar vad veganerna vill komma fram till. Ska vi utrota alla gräsbetande djur?

 

Comments

 1. 1
  Bo Olofsson säger

  Klockrent Annika

 2. 2

  Säger detsamma som #1.
  Klockrent.

 3. 3
  foie gras säger

  I Sverige anses mjölk särskilt viktigt för barn. I Frankrike – med världens mest långlivade befolkning näst japanerna – dricker barn vatten när de inte längre ammar. Välling finns inte. Vatten serveras från tidigaste ålder i förskolan och resten av skoltiden. Vatten som måltidsdryck blir en livslång vana för vuxna till lunch och middag. Med vatten avses inte alltid kranvatten – Frankrike har ett magnifikt utbud av mineralvatten köps på flaska.

 4. 4

  Annika, jag tror som du men fick mig en funderare när jag såg denna https://www.dietdoctor.com/se/medlem/intervjuer/cordain på kostdoktorn.se.
  Fungerar inte länken så borde du kunna söka på ”Ät som din förfader”.
  Verkar vara en fruktansvärt tråkig människa men kunnig.
  Skulle uppskatta dina kommentarer på den.
  Kolla på den då du har gott om tid, den är 60 min.

 5. 5
  Rolf Löfgren säger

  Gräs, örter och lövsly är de viktigaste infångarna av solens ljusenergier. De enda som kan omvandla dessa till mat är kor, får, getter och hästar. Dessa ger högkvalitets mat, mjölk och kött. När vi äter dessa produkter, äter vi ren solenergi. Allt enligt naturens heliga principer.

 6. 6

  BRA Rolf Löfgren – ”naturens heliga principer”.

 7. 7
  XMargareta säger

  4 Calle.

  Här finns en länk till videon.
  https://www.youtube.com/watch?v=52A3ayfxfTs

  Jag tittade några minuter.
  Hade inte tid till mer, men inom den tiden blev mitt intryck,
  att han anser att vår naturliga jägar-samlar-diet bestod av kött från gräsätare
  och vildfångad fisk, samt sådant man kan samla in, som växter inklusive frukt,
  men att vi inte är gjorda att äta spannmål, eller spannmålsuppfödda kreatur
  och inte heller mjölkprodukter och om jag förstod det rätt, inte ens om mjölken kom från gräsätande kreatur.

  Calle var det för att han inte tyckte människor alls skulle inta mjölkprodukter, som du skrev om videon?

 8. 8

  Mjölk där fettet inte är sönderslaget är att föredra.
  ”Naturlig fetthalt’

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  4 Calle
  Jag kunde inte se filmen för den hakade upp sig i min dator hela tiden. Men paleolitikerna skiljer sig en aning från LCHF. De anser att man enbart ska gå efter den ursprungliga kosten, och man behöver inte fundera på andelarna kolhydrater, fett och protein. Det gör att de (paleolitikerna) är mera för magert kött. De är nog lite fettskrämda. De gillar inte spannmål, ris och potatis, så där tycker vi samma, fast från olika utgångspunkter. De är glada i frukt, som de anser är ursprunglig föda. LCHF-are tycker att frukt innehåller för mycket socker för att ätas stora mängder utav. De gillar inte mjölkprodukter, vilket många LCHF-are gör, förutom drickmjölk, som innehåller för mycket socker.

 10. 10

  Se Godmorgon Tv4 ca kl 08.27 Lördag 17/2 så i inslaget menar de att mättat fett ger högre kolesterol. De står och stampar ännu på botten av sin utveckling.

 11. 11
  olle holmqvist säger

  Jag har haft alkoholfri vit period sedan några månader men drabbats av påtaglig irriterande ”torrhosta” – börjar man så tvingas man av kroppen att fortsätta hosta. En kompis sa: drick en flaska rödvin – gjorde det, tvingade i mig inte alls gott (Cassillero del Diabolo) vaknade idag alldeles fri hittills fri från hostan. Är det en god anekdot, dvs rymmer något av värde, eller en tiillfällighet ?
  Det skulle ha gått över ändå ?

 12. 12

  🙂 Dennis

  Tv4 är en journalistisk katastrof. Veganer och etablissemang har fritt spelrum utan något ifrågasättande överhuvudtaget. Doktorn tycker soyamjölk är mycket bättre och slv trummar på med lågfett mejeri med d-vitaminberikning, d-vitamin från svamp. 🙁

  Jag vill gärna ha mitt mjölkfett men utan proteinet och sockret då jag är allergisk mot proteinet och intolerant mot sockret.

 13. 13
  Lena i Umeå säger

  #10 Dennis
  Men det kan väl i och för sig stämma att mättat fett höjer kolesterolet. Men som jag förstått det är det HDL som höjs, vilket borde vara bra.

  Hela den här diskussionen kring totalkolesterol blir så snedvriden. Vi har som jag uppfattat det tre komponenter i totalkolesterolet. Ett värde ska vara mycket lågt (triglyceriderna), ett värde ska vara högt (HDL) och ett värde har kanske inte så stor betydelse om de två andra ligger rätt (LDL).

  Har jag uppfattat det rätt?

 14. 14

  ”An international team of researchers recently confirmed that children who drink fresh milk – unprocessed and unpasteurized – have a better immune response to allergens and are far less likely to develop asthma.”

  https://www.greenmedinfo.com/blog/new-study-amish-prove-raw-milk-promotes-health-children

 15. 15
  Nils Larsson säger

  Pip i luftrören,

  när jag läser #11 (Olle Holmqvist) om torrhosta och rödvinet, så kommer jag instinktivt att tänka på ”Pip i Luftrören” med Carl-Gustav Lindstedt.

  Jag blir alltid glad av att lyssna på lite dubbelbottnad och djuplodande livsfilosofi !

  Här är länken så ni förstår vad jag pratar om:

  https://www.youtube.com/watch?v=jvnl_lcF6y0

 16. 16

  Ohomogeniserad färsk gårdsmjölk är något av det nyttigaste som finns. Tråkigt att dessa militanta veganer får sprida sina lögner oemotsagda. Det enda man kan göra är att sluta betala för propagandan.

 17. 17
  XMargareta säger

  Torrhosta?

  Ja sicken torka.
  Vojne vojne

 18. 18

  Jag tror att jag har haft en ”allvarlig” förkylning under drygt en dag så jag har tagit det lite lugnt och passade på att förkovra mig i Stig Bengmarks föreläsningar.

  De är 4 x 45 minuter och jag tycker det var väl använd tid och jag kommer att följa upp flera av de ”spår” som Stig nämner när det gäller den lavinartade ökningen av diabetes, cancer o s v.

  Stig nämner så klart mejeriprodukter och var och en som är intresserad av att ta ställning för eller emot mejeriprodukter kan lämpligen se filmerna. Själv har jag inte druckit mjölk sedan jag var 12 men kommer att minska ned på övriga mejeriprodukter,,,

  https://bengmark.com/

 19. 19

  11 Olle
  Periodvis har jag fått ont i halsen av just rödvin och särskilt i kombination med jordnötter.

  Enligt vissa ska dessa ha något gemensamt, finns ju mycket gifter i rödvin varav just alkoholen är det farligaste,,,,

 20. 20
  XMargareta säger

  Såg 1:a videon.

  Han säger nog en hel del sanningar.
  Att låggradiga inflammationer, fel tarmflora, fetma osv…osv.. är orsaker som kan ligga bakom en
  dramatisk ökning av antalet s.k. vällevnadssjukdomar är nog visst och sant.

  Jag tror även att det av honom utvecklade probiotiska preparatet säkert är mycket bra.
  Men vet han till punkt och pricka alla orsaker i detalj?
  Han låter mycket självsäker.

  Han varnar för mättat fett.

  Han refererar till att japaner efter att de har börjat ett mer västerländskt leverne
  också fått mer av västerländska s.k. vällevnadssjukdomar och det är nog visst och sant, men
  vad i den livsstilen, som orsakar det kan ju vara svårt att säga.
  Han kopplar det till ökad konsumtion av mjölk, ägg och kött.
  Han kan ju ha rätt, men att det är just dessa faktorer som är bovarna är ju mycket svårt att fastställa.

 21. 21
  olle holmqvist säger

  Att mitt rödvin är en anekdot är ju klart. Men frågan är om det är en god framåtsiktande anekdot,
  som skulle kunna innehålla – något. Misstänker att väldigt många utvecklingar inom naturvetenskap börjat just som -anekdoter. Det tog lång tid innan man kom underfund att växter behövde solljus. Vatten var ju knutet till egen insats. Utan vattning….det såg man ju hur det blev…

 22. 22

  #20

  När det gäller gluten så är nog de flesta överens (om vi bortser från Jacob Gudiol) om att det är skadligt.

  Mjölken däremot är nog inte det sämsta man kan hälla i sig men jag har aldrig förstått varför vi ska dricka en annans ras modersmjölk? Numera är korna dessutom så trimmade, det är en rejäl skillnad på den komjölk som vi drack för 50 år sedan och den som produceras idag – det är nu cirka 50 år sedan jag drack mitt sista glas med mjölk och det är inget jag saknar. Ost och andra produkter fasar vi ut i vårt hushåll – svårast blir det att ersätta grädden. Det är ett beslut som jag funderat på länge men Bengmarks videor gör att det minskas ned rejält,,,

  Att korna skulle utgöra en miljöbelastning värre än all trafik tror jag tills vidare inte alls på.

  Överätningen är ett annat problem han tar upp – det är ju känt sedan länge att de som ligger i underkant i energiintag lever längst.

  Rå potatis tar han också upp – han hävdar ju att mycket av vår kost är så ”färdigtuggad” att det mesta tas upp redan i tunntarmen – inget blir kvar till ”verkmästarn” i tjocktarmen – jag har alltid gillat rå potatis så det kommer att undersökas.

  Att överviktiga kvinnor skulle läcka ut avföring till moderkakan är väl också troligt?

  Se resten av filmerna – du har det bästa kvar!

 23. 23

  #21 olle holmqvist

  Jag misstänker att det vin de flesta av oss dricker är så fullt av kemikalier att det är mycket tveksamt om det skulle klara en granskning – har en känsla av att det mesta av systembolagets produkter innehåller saker vi nog helst inte vill sätta i oss,,,

  Och i ”våra” kretsar studeras det sockerinnehåll – har man problem med 9 gram socker per liter vin bör man nog dra ned på sitt drickande!

 24. 24
  olle holmqvist säger

  # 23 ”vin de flesta av oss dricker är så fullt av kemikalier ”
  ref tack

 25. 25

  #24

  Det är så välkänt Olle att du bara tar google till hjälp så får du reda på en hel del.

  Nu var det ju länge sedan spanjorerna blandade glykol i vinet – söt smak utan socker men tyvärr dödligt. Men tro inte att det finns några bär eller ekfat som ger smaken hos de storsäljande vinerna,,,,

 26. 26
  olle holmqvist säger

  #25
  jo men jag vill veta vilka refs som är särskilt viktiga för dig o börja med dom

 27. 27
  Thomas Jansson säger

  Alkoholen anser jag vara det största problemet, man får ont i skallen, högre och ojämn gång på hjärtat, ser sämre, hör dåligt, risk för fettlever och cancer, risk för benbrott och skilsmässor eller rent av oplanerade barn. Sen tror jag att det extra svavlet som tillsätts i lådvinerna inte är så nyttigt.

  Och risken för dålig ekonomi är uppenbar, en bekant till mig lyckades ta sig ut från Ungern 56. Han hamnade på ett varv i Göteborg som svetsare. På den tiden var det många av fruarna som var hemmafruar och gubbarna brukade jämföra pålägget de hade fått med sig i unikaboxen.

  En man stoppade snabbt tillbaka sina smörgåsar i boxen med orden ”jag är inte hungrig”. Men jag såg vad som fanns på smörgåsen – ett kvitto från Systembolaget – så illa kan det faktiskt bli,,,,

 28. 28
  Thomas Jansson säger

  Anade detta, vatten skulle klassas som otjänligt om det innehöll alla gifter som finns i vinet,,,

  https://www.expressen.se/halsoliv/varning-for-gift-i-vinerna-pa-systemet/#conversion-951473088

 29. 29

  Mjölk är så j-a nyttigt att man inte kan få vitaminbrist om man dricker opastöriserad och ohomogeniserad lagårdsmjölk! Man blir och förblir fysiskt och psykiskt frisk av att dricka opastöriserad och ohomogeniserad mjölk! Bevisats av mig och mina 5 hemmavarande barn.

  Pastöriserad och homogeniserad mjölk DÄREMOT är en produkt där industrin dödat alla bakterier och slagit sönder fettmolekylerna! Så det fettet läcker genom tarmen och förgiftar bukhålan. Samtidigt som det inte tillför en enda bakterie till människans tarmflora.

  Om jag inte varit laktostolerant så skulle jag tillhört någon av de folken som domineras av de människor vars förfäder byggde upp deras kroppar med opastöriserad och ohomogeniserad mjölk och nu i vår moderna tid, äger den här planeten OCH dess innevånare. Åtminstone 1 procent av oss av oss mjölkdrickare.

  Ska jag bli berusad så är det bara ekologiskt vin som gäller! De som gillar alkohol, gillar just alkohol och vad resten är, är sk-t samma.Man får så mycket gifter i sig ändå 🙂 Citat från depopulationsbefolkningen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa