Håller industri-lobbyismen på att kollapsa?

The Russells.

Det ena livsmedelsföretaget efter det andra lämnar GMA och ILSI. De vill inte associeras med föreningarnas smutsiga förehavanden. “GMA is the dinosaur just waiting to die.”

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  En vacker dag kanske det även når djupt in i SLV att deras närmaste ”moderorganisation” ILSI inte är något annat än en välstoppad nickedocka som den Amerikansla skräpmatsindustrin har gömt sig i likt beväpnade soldater i den Trojanska hästen, fast med uppgift att sälja hälsosamt med hjälp av ILSIs ”oberoende vetenskap”. Men när ILSI nu avslöjas som inget mer än en jättstor och dyrbar Potemkinkuliss vänds det tidigare mycket ”vetenskapliga” skyddet till en svår belastning, ungefär som avslöjade ”fake news”. Kanske blir det nu klagomål t.o.m. inom EU som har betalt hundratals miljoner till ILSI i konsultarvode för att ta fram ”framtidens kostråd” av denna nu helt avklädda ulv i fårakläder som lyckats dupera tjänstemän vårlden över om hur bra vår diabetes-2 och fetmaskapande snabbmat är. Vad Eu gjort via ILSI liknar att betala en bilförsäljare att välja rätt fortskaffningsmedel. SLV borde ta chansen och skaka av sig både ILSI och EU nu när det börjar knaka i fogarna och den trojanska hästen faller i bitar.

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Det finns alltså hopp om att detta fortskrider. Att det blir mer och mer riktig mat -dvs en hälsosam ekologisk kost- både på daghem, skolor, sjukhus, äldreboende och, förstås, överallt i samhället.

 3. 3
  Gunnar Isaksson säger

  Det här är ett hälsotecken från industrin. Kanske det är så enkelt att det finns för många granskande ögon att företagen inte vill beblanda sig med dessa branschorganisationer.

  Det börjar bli så uppenbart att socker är den viktigaste orsaken till många sjukdomar. Dessa företag vill kanske inte hamna i liknande situation som tobaksbolagen gjorde med rättstvister och enorma skadestånd.

 4. 4
  I Like Neil Young säger

  Annika – detta är till stor del ditt verk, det hoppas jag du inser, för detta är en del av den logiska slutpunkten, på nåt så till synes enkelt som att börja äta det vi är avsedda att äta. Det ena leder till det andra och vi kan bara hoppas att Soros och den sidan inte vinner genom att ”blanda bort korten” d.v.s säga starta krig eller en världsomfattande ekonomisk kollaps t.ex.

  Som jag ser det är Globalisterna internationellt på tillbakagång – i just Sverige har dom dock ett extra hårt fäste av nån anledning – det är väl därför regering efter regering i Sverige tar tillfället i akt att smyga igenom grundlagsändringar som kringskär vår personliga frihet alltmer, till synes helt utan debatt.

  Annika är som jag ser det en av Globalisternas, medvetet eller ej, allra största fiender.

 5. 5

  Läste igår någonstans att Södersjukhuset ska bygga eget kök där de ska laga sin egen mat. Det rör på sig.

 6. 6
  sten bjorsell säger

  Gunnar Isaksson: Skadeståndsanspråken kan komma: Dagens kostråd är ju grundade på ”samförstånd mellan 100-tals vetenskapsmän”, som SLV bl.a. uttrycker det. Därigenom missleder dom många, dock färre och färre, att tro att råden är grundade på vetenskap. Trots att randomiserade kliniska försök visar att mättat fett ej är farligt och att socker är skadligt rekommenderar man att undvika det förra och begränsa det senare. Och alla på institutioner blir tvugna att äta så, stackare!
  Tidiga försök visade att råttor blev diabetiker när dom åt mättat fett, vilket fick stor spridning. Att fettet t.o.m användes för att inducera diabetes-2 på råttor fick många fler forskare att direkt dissa mättat fett, eftersom det var så dåligt. Vad som aldrig framgick ordentligt var att det mättade fettet råttorna fick var uppblandat med 20% socker. En undersökande forskare fick till svar av firman som gjorde ”fettchowen” till råttor att dom var tvungna, för utan socker vägrade råttorna äta fettet!
  Att man inte kallade blandningen ”fettsocker” kan säkert ha en egen hitintills outforskad bakgrund.

  Det är positivt att man inser att kunderna inte kan luras hur länge som helst och att fler och fler vill ha riktig mat. De stora som ställer om först och ser till att dom kan leverera gräsavslutat kött och mjölkprodukter från marker som inte förstör jord utan bygger jord kommer att åtnjuta ett eftertraktat uppsving.

 7. 7

  Västvärlden är på deken och USA:s skadliga påverkan på vår livstil kommer sannolikt att minska.

 8. 8
  sten bjorsell säger

  Beträffande långsiktiga effekter av nuvarande jordbruksmetoder: Om du är bonde och tvekar om huruvida det går att producera annorlunda, fast med vinst, så finns det två böcker, dock ännu på Engelska, som bör läsas kanske bäst nu på den långsamma delen av året:
  Grassfed Nation av Graham Harvey och
  Growing a revolution av David R Montgomery.
  Den förre författaren väckte mig om att många floder numera blir chokladbruna så snart det regnar lite mer än vanligt. Det är inte naturligt, utan ett indirekt resultat av konstgödsling, O’Boy!
  Märk väl att det sällan syns på fälten. Det jordrika regnvattnet rinner rakt ned i täckdikena innan det, i början, kommer fram som ”moln” i synliga vattendrag.

  När växterna får mycket av sin näring kemiskt (NPK) slutar dessa att sprida ut näring, exudates, till microorganismerna i jorden, som därigenom slutar transportera spårämnen och annat som växten behöver, inklusive att göra existerande fosfor i jorden tillgänglig för växterna. Ämnet Glomalin slutar produceras när konstgödsel ökas. Glomalin kan liknas ett ”superklister” som håller kvar näringsämnena i jorden så de inte försvinner när det regnar. Enormt viktigt. Inget Glomalin, inga chokladfloder!

  Häri ligger nyckeln till att den sk. ”gröna revolutionen” som någon t.o.m- fick nobelpriset för, sedan dess ser till att det mesta av vår matjord, ofta uppbyggd under 1000-tals år, nu snabbare än någonsin försvinner från marken och hamnar i haven och förstör haven med, syreupptag, metanutsläpp och fiskdöd. Dels från alger som konstgödslen bildar, dels direkt från den jord som spolas bort. Sämre jord behöver mer konstgödsel. Ett gradvis snabbare förlopp, exponentiellt eftersom mer konstgödsel gradvis tar bort mer glomalinproduktion.

  Det enda positiva den ”gröna revolutionen” åstadkommit är att förkorta det gamla vetet så att man kan ösa på med extra mycket konstgödsel för högre produktion utan att det viker sig eller kollapsar. Man parade vetet med en kort Japansk växt! Den resulterande överanvändningen av konstgödsel, som förespråkare entusistiskt säger skall ”mata världen”, påskyndar alltså sedan introduktionen snabbare än någonting annat jordförstörelse och därigenom just möjligheterna att ”mata världen” inom en snarare och snarare framtid. En rent livsfarlig kortsiktighet.

  Rakt emot vad man säger sig göra, samtidigt som våra missledda (jordbruksverket) bönder blir tvugna att kompensera den sämre jorden med mer konstgödsel varje år för att hålla produktionen uppe, med minskande vinst! Dags att vakna upp ur Törnrosaslummern i Ulltuna eller Uppsala där jordbruksverket lär ligga, men det blir nog bönderna själva som inser att många professorer som ger råd är köpta av kemiföretagen och inte längre ger opartiska råd.
  Ett annat resultat av den monokultur man hamnat i är att ogräsen tar över lättare än när man odlar med många sorter och håller marken täckt året runt av ”ett lag” av växter där alltid något växer så snart frosten gått. Men fler ogräs löser man idag inte med smart giftfri billig odling. Man använder glyfosat och andra gifter och kallar det för växtskydd, i ren Orwellisk stil.
  Men stora oberoende mätningar av giftrester i våra vanliga stapelvaror är på väg och då lär det gå för jordbrukskemiindustrin som det ser ut att göra redan för matlobbyindustrin. Fast MSM lär väl skrika sig hesa om ”fake news”, först om labresultaten, sedan om ”säkra gränsvärden”.
  Man hoppas verkligen att inom en snar framtid SLV görs om till att hålla reda på viktiga spårämnen och farliga giftrester i vår mat och olivolja utspädd med farliga omega-6/-9 industrioljor, istället för att fortsätta som idag, ILSIs trogna knähund.

 9. 9

  Livsmedelsverket borde tvingas att bekosta översättning och utgivning av boken ”Grassfed Nation” av Graham Harvey! Den är en ögonöppnare som många skulle behöv!

 10. 10
  Gunnar Isaksson säger

  #6 Sten Björsell

  Jag minns att det var Ann Fernholm som skrev om att forskarna var tvungna att sockra fettet för att de stackarna skulle äta. Nu är det en del år sedan Ann skrev om det men hon kanske inte var först.

  Tala om riggade studier.

 11. 11
  sten bjorsell säger

  9 Sven Erik Nordin
  Kul att fler har läst det viktiga alstret ”Grass Fed Nation”
  Ett skrivfel ovan: Jag skrev ”Inget Glomalin, inga chokladfloder!” vilket naturligtvis ska var ”Inget Glomalin medför att våra floder förvandlas till chokladfloder”
  Detta har pågått i hundratals år pga plogen, men nyligen accelererat katastrofalt med ökad konstgödselanvändning, möjliggjord av ”green revolution”, vilken följaktlligen förtjänar namnet ”brown revolution”! Detta helt utan inriktning på Gabe Brown som har gjort tvärtom i snart 20 år. Gabe Brown fick förresten ett helt kapitel i ”Growing a revolution”, välförtjänt.

 12. 12
  XMargareta säger

  Här kommer en länk med innehåll, som överensstämmer lite med det 8 sten bjorsell ovan nämner.

  Jag har inte praktisk erfarenhet av jordbruk och är därför inte bra på att bedöma, men tycker innehållet är intressant.
  Det vore ju bra om det som visas här stämmer.
  (Hoppas det.)

  Överhuvudtaget är det bra med kreativitet i sammanhanget. Man kan ju till och med komma på något bra.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/02/14/air-pollution-sources.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art3&utm_campaign=20180214Z2&et_cid=DM186037&et_rid=214037529

 13. 13
  Johan Vestlund säger

  Tack Annika och alla andra som har letat och fördjupat er i att hitta rimligare förklaringsmodeller för kopplingar mellan mat och hälsa än vad mat- och läkemedelsindustrin själva klarar av att framställa. Man får komma ihåg att de jobbar i egen sak och det skulle vara direkt kontraproduktivt för dem att presentera rön som fick dem att sälja mindre. Att industri-lobbyismen skulle vara på väg att kollapsa har jag, med ovanstående sagt, svårt att tro. Jag vill på intet vis förringa Annikas och andras insatser, utan snarare vill jag uppmana er att lär känna er fiende: Industri-lobbyismen finner bara nya former när det blir alltför uppenbart att en viss organisation jobbar med propaganda om koppling kan skada försäljningen för enskilda företag. Vips så finns det en ny lobbyorganisation. Företag kan vara rätt så lika psykopater ibland, det syns i uttryck som ”affärer är affärer”; målen helgar medlen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa