Supersyran

På TV ikväll har de pratat om ’supersyran’ som förbättrar vårt immunförsvar, vårt humör, och gör oss slankare. Supersyran bildas av fysisk aktivitet.
Jag kan tänka mig att något ämne  förbättrar vårt humör av fysisk aktivitet. De flesta av oss känner att vi mår psykiskt bra av att röra oss.
Men det är många gånger visat att vi inte går ner i vikt, nämnvärt, av fysisk aktivitet. Sannolikt för att det skulle krävas mer aktivitet än vi förmår för en betydande viktnedgång, och att vi blir hungriga av fysisk aktivitet, och känner att vi kan ge efter för hungern eftersom vi har arbetat fysiskt.
Effekten av fysisk aktivitet på immunsystemet kan jag inte bedöma. Något jag tror mig veta är att elitidrottsmän är oerhört infektionskänsliga – men det kanske beror på att de stressar sina kroppar alltför mycket?

Erik Edlund på Matfrisk har skrivit ett inlägg om ’supersyran’.

 

Comments

 1. 1

  Många elitidrottare livnär sig på snabba kolhydrater,,,

 2. 2

  Är det inte så där det brukar låta, när forskare vill ha mer pengar till forskning om….

 3. 3

  Infektionskänsligheten kommer sannolikt från dålig kost. Dvs snabba kolhydrater.

 4. 4

  Men om det rackte med fysisk aktivitet, som det ju antyds här, så skulle ju inte kosten spela någon roll? Den fysiska aktivitetens supersyra skulle hantera det…? (nej, jag tror inte heller på det; försöker bara spåna lite ”hur tanker de?”)

 5. 5

  Snart kanske man kan ”forska fram” supersyra som man kan klunka i sig?
  Jag är skeptisk! – Än har inte någon kunnat visa på varaktig viktnedgång och hälsa utan att kosten läggs om till mindre kolhydrater och mer bra fett?

 6. 6
  Kenneth Thorberg säger

  Det är nog inte svårare än att en kombination av fysisk aktivitet och rätt kost är det bästa för att stärka immunförsvaret åtminstone. Inget revolutionerande alltså.

  När det gäller elitidrottare är de nog ingen bra referens eftersom de numera är tvungna att pressa sin kropp till det yttersta för att kunna hävda sig i konkurrensen. Det visar väl , om inte annat , det faktum att de drar på sig skador mycket oftare numera än vad som var fallet förr.

 7. 7

  Fysisk aktivitet är givande rent fysiskt!

 8. 8

  Det är ju bra att få veta det om idrottsmän, deras försvar mot infektioner är nedsatt. Mycket intressant, har misstänkt detta länge, o då utav egen erfarenhet. Polletten ramla ner liksom ”skrattar”

 9. 9

  Man blir ju lite ”hög” när man lyfter skrot,,,

  Lederna, lymfsystemet och tarmarna mår nog bra av lite rörelse – de 2 sista borde nog påverka immunsystemet, Svettas man dessutom är det nog bonus.

  Nu ska man ju helst stå och jobba också – det påstås att kroppen har en inbyggd ”badrumsvåg” som känner av kroppsvikten – kanske.

  Men det stärker nog bålmusklerna att stå upp och en del av ”gubbproblemen” med prostatan minskar nog om man står upp mera.

 10. 10

  Dax för lite klargörande av ” supersyran ” https://matfrisk.com/2018/02/07/tv4s-supersyra-vafn/

 11. 11
  I Like Neil Young säger

  Kynurensyra är det som avhandlas i denna tråd väl , eller?

  Gör en Googling på det – psykiatrin verkar ju ha varit på det här länge.

  Smörsyra – som bildas i tarmen när man äter resistent stärkelse är väl annars det område jag har
  experimenterat med mest själv ett år snart – jag har landat i ca 2 kryddmått potatismjöl 3 ggr dagligen uppslammat i kallt dricksvatten.

 12. 12

  Du har provat 1 år, hur märks det i kroppen?

 13. 13

  Förtydligande, frågan gäller potatismjöl och smörsyra

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa