Är den bästa kosten individuell?

What is the best diet for humans, med Eran Segal.

Som jag förstod det så kom han fram till att det är individuellt olika vilken kost som är den bästa.
Men han baserade det tydligen på blodsockerserier efter typmåltider.
Nu är det ju inte hela sanningen. Socker är ju tex inte särskilt blodsockerhöjande pga fruktosinnehållet. Men fruktosen är levertoxisk och förstör insulinkänsligheten på längre sikt. Då ser man inte det i en punktvis blodsockerserie. Man måste i stället göra långsiktiga utvärderingar, med insulinresistensundersökningar, på olika koster.
Svårt men inte outförbart.
Tills vidare kan vi förutsätta att sockret är farligt för alla, och stärkelse är farligt för metabolt sjuka.

 

Comments

 1. 1
  Göran Sjöberg säger

  Detta var en mycket intressant föreläsning som betonar att man inte ska vara kategorisk när det gäller kost och hälsa. Betydelsen av en hälsosam tarmflora bekräftas dock. Vi är alla olika i vårt svar på maten vi äter och inte minst vår tarmflora.

  Automatiskt på YouTube dök nästa föreläsning upp med en TedX föreläsning (McDonald tror jag han hette) som övertygande och kategoriskt förespråkade en ”vegan-diet” (stärkelse var nyckelbegreppet!) för optimal hälsa.

  Men själv är jag också kategorisk när jag svarar folk som frågar mig: ”Ät inte kolhydrater!” Detta råd verkar också fungera att döma av erfarenheterna från mig själv och min fru. Vi har oftast nästan identiska blodsockernivåer och dom är exceptionellt bra (ständigt under 6) trots att vi bevisligen är allvarligt metabolt skadade båda två. Jag läste nyligen ett inlägg, från SW, hos Malcom Kendrick som berättade hur alla hennes hälsoparametrar blev rent perfekta när hon uteslutande levde på kött under någon månads tid. Detta inlägg var i polemik med ”smartesig” som hävdar en veganvariant.

  Som Annika är inne på är det kanske så enkelt att man ska undvika socker.

  Till lunch idag blir det nu en soppa på benbuljong från vildsvin (det nyttigaste av det nyttiga ur näringssynpunkt!) i vilken vi har kokt kött från samma vildsvin.

  Vi sidan om har vi en tallrik med färska grönsaker och även lite surkål som ger goda tarmbakterier. Hälsofil med gurkmeja hjälper också de goda tambakterierna på traven.

 2. 2

  Vildsvin verkar ju inte vara det nyttigaste man kan äta. Åtminstone inte det vildsvin som hade skyhöga becquerel-värden, som det stod om på nyheterna härförleden.

 3. 3
  Göran Sjöberg säger

  Nisse,

  Ja – i områden där det radioaktiva nedfallet från Tjernobyl var som störst, dvs. i ett område norr om Mälaren skulle jag nog undvika allt vilt inklusive bär och svamp.

  Vildsvinen i Trollhättetrakten är däremot säkra kort.

 4. 4
  olle holmqvist säger

  Jo vildsvinen i Trollhättan är säkra. Området ”norr om Mälaren” sträcker sig i brett nedfallsstråk
  upp NordNordVäst till Atlanten. Norrbetesgårrdarna öster om Storsjön ligger de
  inom nedfallsområdet? Ser gärna att någon annan också försöker bedöma.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/rekordhog-stralningshalt-i-skjutet-vildsvin

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa