Varför led inte dina förfäder av matallergier och matintolerans

TV-helse.se.

 

Comments

 1. 1
  Rolf Löfgren säger

  Mycket kloka tankar. Det är moderna sjukdomar, orsakade av ett modernt leverne.
  Listan kan göras mycket lång över moderna sjukdomar, däribland allergier.
  Amish folket i USA borde studeras, inte vetenskapligt, utan för att lära oss hur naturligt leverne går till.

 2. 2
  Gunnel Eriksson Gernelin säger

  Ämnesomsättningssjukdomar verkar ha ökat. Är det också påverkat av vårt leverne? Är det en modern sjukdom?

 3. 3
  Margareta Lundstrom Gbg säger

  Jordnötter har vi ätit i flera hundra år eller mer, utan jordnötsallergier i den omfattning som vi ser i dag. Men så hade man heller inte vacciner innehållande jordnötsolja.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  2 Gunnel Eriksson Gernelin
  Ja ämnesomsättningssjukdomarna har ökat, och alla sjukdomar som ökar kan man befara att de hänger ihop med livsstil och kost.

 5. 5
  XMargareta säger

  Skulle jag gissa nu, så skulle jag bl.a. gissa på, att ”utbildningen” och bibehållandet av bra immunsystem lätt skadas i modernt samhälle.

  Gissningen bygger på undersökningar jag tidigare läst (och inte har referenser till, men vars innehåll jag tror mig minnas.)
  Bl.a. handlar det om att tarmbakterier är så viktiga för hälsan.

  Tex. att bland barn som föds med vaginal förlossning och därmed kommer i kontakt med slidsekret, som ju innehåller skyddande bakterier, finns mindre mängd allergier.
  Människor med fler typer mikrober i tarmen har färre allergier.
  Osv.

  Orsaker till att man i modernt samhälle lättare kan få färre /fel mikrober i tamren kan man ju spekulera i.

  Kosten betyder säkert jättemycket. Mycket socker ger säkert fel balans.

  Syrad mat av olika slag lär ge bra tarmbakterier.
  Min egen erfarenhet av syrning av grönsaker är att det är lättare att syra grönsaker bl.a. vitkål med hjälp av de mikrober, som finns naturligt på grönsakerna om det är KRAV/eko-vitkål.
  Motsatsen stämmer också. Det är lättare att misslyckas med syrningen om det inte är KRAV/eko-dito, så det gör jag inte längre.
  Orsaken till att det är så kan ju var och en fundera över.

 6. 6

  Man kan undra…

  Ingen i min familj eller släkt, i min barndom, har haft några allergier vad jag kan minnas. Inte ens den äldsta generationen som farmor mormor m fl. födda i slutet av 1800-talet.

  Minns inte heller att kompisar skolkamrater hade några allergier. Alla åt allt. Även socker!

 7. 7
  XMargareta säger

  #6
  Socker i kombo med fel/får få sorters mikrober?

 8. 8
  olle holmqvist säger

  lästips
  https://www.nytimes.com/2016/08/04/opinion/health-secrets-of-the-amish.html

  det finns två slags trender: trend i verklig förekomst, och trend i diagnostik. Det gäller att kyligt analysera vad man har. Hjärtinfarkter ökade i Sverige parallellt med antalet EKG-apparater,
  från ca 1950 tror jag.Skulle kunna undersökas, genom fakturor hos Landstingen., eller någon har bra källa ? Siemens-Elema vägrade när jag frågade dem.

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Mina förfäder levde i stort sett ..UTAN..
  ..gifter i mat & dryck
  ..gifter i kläder och andra textilier
  ..gifter i miljön (luft, vatten..)
  ..giftiga vaccin
  ..man-made strålning
  ..plaster och andra ’konstigheter’

  De flesta hade egen köksträdgård och det man inte odlade själv bytte man till sig med ’grannen’. Med andra ord levde mina förfäder i stort sett ’ekologiskt allt’. Deras diet var nära nog LCHF med flott, smör och annat naturligt. Till vardags levde man ’lagom’. Extra frukt och socker hade man ’till fest’ ..såtillvida man inte var sockersjuk ..för så hette Db då!!

  Läder, hampa, halm, lin, ull och trä användes till otroligt mycket: skodon, kläder, leksaker, hantverk, textilier, rep, etc. Man sydde, vävde, kardade o’ spann, stickade, virkade och tillverkade kläder, textilier, leksaker, käppar, korgar etc. Växter, t.ex. nässla, kunde finnas både i duken på bordet och i soppskålen.

  När jag tänker tillbaka på allt jag hört berättas och jämför detta med dagens situation, så tänker jag (..suck) att DET VAR ALLT BÄTTRE FÖRR!

 10. 10
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Viktigt tillägg till 9 :

  Vid sjukdom använde man gamla huskurer i första hand och gick bara till doktorn när det var ’fara på färde’ s a s. Just så borde det vara idag också. Tänk så mycket sjukvården skulle spara, i både tid och pengar, om folk hade tillåtelse(!) att ta eget ansvar för sin hälsa – genom rätt kost och väl beprövade metoder/kurer.

  Det största ansvaret för att det gått så snett i samhället överlag, har emellertid ett antal storföretag -speciellt när det gäller kost och läkemedel- som pådyvlat mänskligheten en mängd syntetiska ämnen som förgiftar det mesta i vår miljö. Ändras inte detta förfarande från girighet och stora inkomster för några få, kommer det snart inte att finnas någonstans på planeten man kan leva ett naturligt friskt och hälsosamt liv. KLOCKAN ÄR FEM I TOLV!

 11. 11
  Gunnar Isaksson säger

  Artikeln är läsvärd men glömmer bort att man då mjölksyrade mat på olika sätt för att få lång hållbarhet. Det gav fina tarmbakterier som förebyggde många konstiga sjukdomar.

  Exempelvis Surkål, Surströmming, Surmört och långfil etc.

  Dessutom hade man en rotkällare eller jordkällare där rotfrukter höll sig fina över vintern. Där hade man bla rovor som inte har mer kolhydrater än morötter. Dessutom förvarade man också potatis, morötter etc.

  Samer och Eskimåer saltade och torkade fisk och kött helt utan upphettning. Vid normal tillagning så förstörs Vitamin C i köttet som finns rikligt i djurens organ som lever och njurar, men även i mindre mängd i resten av köttet.

  Det är en förklaring till att dessa folkgrupper kunde klara sig utan Vitamin C under vintern. De skar ju helt enkelt bitar av det torkade köttet och åt det utan tillagning.

 12. 12

  @ 11

  Tack Gunnar för den informationen om vitamin c. Själv äter jag mycket av min mat rå. Naturligtvis har jag stora krav på att köttet skall vara av god kvallite.

 13. 13

  Eftersom en frisk bakterieflora är grundläggande för vår hälsa och överlevnad och vi vet också att den större delen av det jag kallar jag. Är inte jag, utan de bakterier som jag levt i symbios med sedan begynnelsen av evolutionen.

  Ska man ta livet av överbefolkningen så är det bästa att inte bara bygga upp en ”Fettskräck” sedan 50-60 år tillbaka. Utan man måste även lära människor att bakterier är våra fiender och myndigheterna ska kräva att alla livsmedel som säljs ska vara bakteriedödade och farliga livsmedel ska även innehålla och ligga i bakteriedödande medel som vi äter, typ räkor i lag, konserver osv.

  Anledningen är att ju fler av våra snälla bakterier som vi avlivar, desto bättre livsförutsättningar för att kandidasvampen ska kunna slå rot och ta över vår kropp och i viss mån hjärna. Eftersom kandidasvampen bevisligen påverkar vårt belöningssystem och får oss att falla i sockerträsket.

  Många säger att kandidasvampen är den miljö som skapar cancertumörer och inflammationer. Jag ställer mig ständigt frågan: är de kriminella och skadar människor medvetet? Eller är det som jag hoppas och tror: att de helt enkelt är dumma i huvudet, idioter?

  Hursom helst är kvinnans vaginala bakterieflora räddningen för barnet och mänskligheten. Jag föreslår att oralsex legaliseras och börjar utövas mer allmänt i samhället.

  Fast samma bakterier finns runt toalettstolen och på kudden vi sover på. Så det är väl inte nödvändigt för vår överlevnad.

  Annars föddes jag 1955 med allergi. Läkarna då begrep ingenting och använde mig som försöksdjur. För att utveckla mediciner. Fördelen för mig var att jag tidigt lärde mig att medicinvägra. Det har räddat mig, förutom Annika då.

 14. 14
  XMargareta säger

  Har förstått, att det är allra bäst att få första kolonisation av goda bakterier tidigt.
  Det har tydligen visats, att det är svårare att framgångsrikt oralt ersätta de senare med sk probiotika efter tex en antibiotikakur.

  Då verkar bajstransplantation bättre vad det verkar.
  Kanske är lösningen att ge bakterieampuller, som löser upp sig på olika rätta platser i tarmsystemet? eller att ge bakteriesporer, som har ett ganska motståndskraftigt hölje

  Några parenteser:
  1. Oralsex
  (Vad jag vet är oralsex legalt.)
  ( Har för mig att mun-och strupcancer ökat. Samband?)
  2. Vem är jag?
  (Huruvida jag är min kropp med diverse bakterier eller har en kropp med d:o är en filosofisk fråga.
  Jag föredrar uttrycket att jag har en kropp…)
  🙂

 15. 15
  Göran Sjöberg säger

  Den berömde forskaren Weston Price som besökte kvarvarande naturbefolkningar för hundra år sedan konstaterade att de metadels var väldigt friska i jämförelse till de västerländska befolkningarna. Han ansåg att detta berodde på att de under lång tid blivit anpassade till den mat som fanns lokalt tillgänglig. Här fanns heller inget socker eller några kemikalier.

  Idag lär det finnas över 100 000 olika sofistikerade kemikalier som vi inte vet speciellt mycket om när det gäller hur de påverkar vår hälsa på lång sikt.

  Jag kommer forfarande ihåg en läkare i USA som jag träffade när jag fått en våldsam allergisk reaktion över hela kroppen med intensiv klåda på huden och undrade om han kunde testa vilket ämne det kunde vara frågan om. Han svarade klokt att detta var fullständigt meningslöst eftersom det fanns så många olika kemiska ämnen på den amerikanska hushållsmarknaden. Istället bad han mig att ordentligt tänka igenom vad det var för nya produkter vi hade fått in i hushållet.

  Då kom jag på att vi hade bytt tvättmedel och när vi tog bort det försvann alla besvär.

 16. 16
  olle holmqvist säger

  Tvättmedelsbytet är en tvättäkta anekdot i ordets goda, inte nedvärderande betydelse. En enstaka händelse som kunde äga medicinsk signifikans, men osäkert, kunde vara tillfälligt,
  något annat samtidigt som inte lades märke till, pollen som försvann ? osv. Utgångspunkt för
  mer omfattande studie.

  Newton och äpplet, där har vi det som legend.”…han hörde ett äpple dunsa i marken medan…
  …he sat in a contemplative mood…ledde in hans tankar på frågor om gravitationen. Varför rusar äpplet rakt mot jorden, medan månen ”faller” i vad som verkar vara en evig cirkelbana runt jorden?(Wiki) (för att jordytan är ”platt” under äppelträdet, men jordklotet ett klot ur månens perspektiv).

  Min tro är att det är mycket vanligt att upptäckter finner sin begynnelsegrodd just på detta viset.

 17. 17

  Olle Holmqvist, 16: “Newton och äpplet, där har vi det som legend…“

  En legend, på svenska, är en helgonberätttelse. Och vad man än må säga om Newton, helgon blev han aldrig. På fritid höll han på med alkemi, bland annat. En mera träffande svensk beteckning vore kanske “sägen“ – en förment historisk episod, vars sanningshalt dock är diskutabel.

  Om historien om äpplet är ett påhitt eller ej har dryftats sedan dess, men den är inget nytt påfund. Den härrör från William Stukeley, en antivarie som var samtida med Newton, skrev en biografi om honom och faktiskt säger sig ha varit närvarande vid tillfället:

  ”After dinner, the weather being warm, we went into the garden & drank thea under the shade of some apple tree; only he & myself. Amid other discourse, he told me, he was just in the same situation, as when formerly the notion of gravitation came into his mind. Why sh[oul]d that apple always descend perpendicularly to the ground, thought he to himself; occasion’d by the fall of an apple, as he sat in contemplative mood. Why sh[oul]d it not go sideways, or upwards? But constantly to the Earth’s centre? Assuredly the reason is, that the Earth draws it. There must be a drawing power in matter. And the sum of the drawing power in the matter of the Earth must be in the Earth’s centre, not in any side of the Earth. Therefore does this apple fall perpendicularly or towards the centre? If matter thus draws matter; it must be proportion of its quantity. Therefore the apple draws the Earth, as well as the Earth draws the apple.”

  Newton tog fasta på Stukeley´s historia och sägs ha återberättat den, men det har vi inte hittat belägg på.

 18. 18
  olle holmqvist säger

  Wiki om ordet ”legend”:
  ”…kan också användas som synonym till sägen”. ”…vanligt inom sportjargong…belagt i svenska sedan 1963.” ”delvis sann eller helt påhittad berättelse om något som hänt tidigare i historien, ofta med överdrivna eller rent av övernaturliga inslag, med en hjälteliknande huvudperson eller med en huvudperson som utfört en bedrift utöver det normala.”

  Boxaren Ingemar Johansson, skådespelare Greta Garbo, upptäcksresande Roald Amundsen,
  militären:Lawrence of Arabia, kompositören Michael Amadeus, politiker Lumumba och Che, ….ingen av dem blev officiöst kanoniserad.
  Likväl tycker många, utom Piltson förstås (som kräver religionsanknytning), att den använda benämningen ”legender” i samband med dem – inte orimligt.

  ”sägs ha återberättat den, men det har vi inte hittat belägg på.” säger Piltson.
  Fråga. Vem är ”vi” – förutom herr Piltson själv? Hur skedde sökandet? Var finns sökandet dokumenterat?

  Själva saken, intressantare än ord-rytterier:
  Hur gravitation enl. Newton förklara satelliters rörelser. Har Piltson förstått det?

 19. 19

  Olle Holmqvist:, Har Piltson förstått det?

  Nej, vi är alla här färfärade över bristerna i herr Piltsons uppfattning av hur verkligheten fungerar, men vad kan man göra? Hör t.ex, här på vilken smörja han vill sprida om socker, snarare än satellitrörelser:
  https://www.bbc.co.uk/programmes/b09nycjr#play

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa