Nya artiklar från Diabetes.nu

Jag fick ett nyhetsbrev från Diabetes.nu, med många intressanta artiklar.

Läs särskilt Vetenskapen bakom LCHF.

 

Comments

 1. 1
  Göran Sjöberg säger

  Intressant!

  Det gäller att inte släppa taget.

  När jag var och handlade nu på kvällen var det inte så mycket folk i affären. Jag kom då att titta ned i en vagn och det var ingen tvekan om att det var en LCHF-are som var och handlade så jag avvaktade vid vagnen och strax dök ägaren upp och han erkände omedelbart att han var LCHF-are.

  Jag frågade hur han hade kommit på detta och då berättade han att han hade lyssnat på ett föredrag som jag själv hade hållit för hans avdelning för fem år sedan och han hade inte släppt taget för att han mådde så bra av LCHF. Hans IBS hade försvunnit på tre dagar.

 2. 2
  olle holmqvist säger

  Göran S.
  Har du inte nyligen hållit föredrag i Trollhättan ?
  Hur många var det där ?
  Respons ?

 3. 3
  Göran Sjöberg säger

  Olle,

  Senaste föredraget om LCHF höll jag på engelska på högskolan för en månad sedan med ett tjugotal deltagare. Diskussionerna var livliga.

  Några veckor innan höll jag ett föredrag om permakultur tillsammans med en kollega inom Naturskyddsföreningen på biblioteket i Trollhättan åter med ett tjugotal åhörare och även här med mycket livliga diskussioner.

 4. 4
  olle holmqvist säger

  Tack !
  Direktkontakt är alltid annorlunda än de diskussioner vi har här. Det skriftliga och det muntliga är ju annorlunda. I skrift är man ofta mer försiktig. Muntligt får man ju ofta..du det här får jag inte ihop, kan du förklara typ.
  0

 5. 5
  olle holmqvist säger

  En sak till,
  om du pratar om detta med ”jord.hälsa” på Högskolan, så tycker jag att det är viktigt att du också känner till den svenska undersökningen, och ställer resultaten här i relation till de mer omtalade utom-europeiska.
  https://www.ksla.se/publikationer/kslat/kslat-9-2001/
  hälsar
  0.

 6. 6
 7. 7
 8. 8
  Göran Sjöberg säger

  Intressanta länkar jala!

  Köpa och sälja via twitter var något helt nytt för mig.

  En ny grön våg sveper över världen och den drivs som på 70-talet av personer som inte står ut med att se vår jord fördärvas och förgiftas av det moderan industrijordbruket. En sann gräsrotsrörelse som knappast går att stoppa.

  För EKO-bonden gäller det att vara kreativ för att överleva. Internet verkar vara förutsättningen idag.

  Ett intressant experiment pågår nu i norra Värmland där några amerikaner driver ett jordbruk baserat på Permakultur (det nordligaste i världen enligt dom själva). Dessutom verkar det som om de har fått ekonomi på det hela. Här kan man tala om fördelarna med äkta frigående höns förutom att de förverkligar Astrid Lindgrens visioner.. Det är sådan folk vill ha och det är därför stämplat på alla äggkartonger nuförtiden i reklamsyfte fast det mer är ett hån mot vad folk tror sig mena med just frigående höns.

  https://www.ridgedalepermaculture.com

  Jag har nu via Naturskyddsföreningen ordnat ett besök i september för att med egna ögon övertyga oss om möjligheterna med Permakultur.

 9. 9

  Jag tackar för den länken Göran. Det är detta som kommer att föra oss framåt.

 10. 10
  olle holmqvist säger

  Den unge EKO-bonden beundrar No One. Det gör inte jag:
  https://detgodasamhallet.com/2018/01/22/en-aha-upplevelse/#comments
  mn = den sista commenten just nu
  Det går bra för honom ekonomiskt. Två förutsättningar:
  1. det finns köpstarka konsumenter som tror på EKO
  2. han har jordar uppumpade med fosfor, åtminstone just nu

  PS: alla EKO-konsumenter vet inte att slaggprodukt från gruvnäringen,
  Thomasfosfat är ”ekologiskt”.”Thomasfosfor är en kemisk förening som bildas vid thomasprocessen där kalksten (dolomit) används för att avlägsna fosfor ur järnet. Thomasfosfor har den kemiska formeln (CaO)4P2O5.” (Wiki)

 11. 11
  Göran Sjöberg säger

  olle

  Du som bevisligen är en stark anhängare av vår nuvarande industriella matproduktion kanske kan bli ”uppiggad” av den här videon som handlar om den nyttigaste produkten som erbjuds på matmarknaden – odlad lax från Norge. Du kanske till och med äter sådant?

  https://youtu.be/aEjikmoVdAk

 12. 12
  Göran Sjöberg säger

  olle du fick fel länk – hoppas den här nu är den längre vassare versionen

  https://www.bing.com/videos/search?q=farmed+fish+bad&&view=detail&mid=1410791E6D4572465EC21410791E6D4572465EC2&&FORM=VDRVRV

 13. 13
  olle holmqvist säger

  Den här videon som jag såg för några å sedan är ett läroboksexempel hur man video-medelst lurar storstadsakademiker.
  Gå till 23 min 17 sec se diagrammet. Stanna bandet. När ett sånt här blixtrar förbi i scenföredrag eller från TV-soffan blir det ett slags intryck – det som föredragaren önskar.. Hemma vid datorn kan den kritiskt tänkande bromsa till, iakta och tänka, va faan ..Stapeldiagrammet här visar halterna av några utvalda och analyserade onyttigheter,i utvalda födor, med värden skattade av mig ur diagrammet efter var och en blir det (gör gärna egna skattningar)
  hamburger 2,8 – hel melk 0,3 – egg 0 – aeple 1 – poteter 0 – torsk 1,2 – opdraet laks 9.

  Jaha. Mkt mer i opdraet laks. Fråga:
  varför ända in i helvete jämför inte fransken (Jerome Resin el nåt sånt)
  opdraet laks med det givna, självklara – att jämföra med > vildfångad lax ?

  Är det för att han inte tycker det är intressant ? då är han för lågt begåvad för att
  syssla med det han sysslar med.

  Är det för att han själv inte gjort den analysen ?

  Har någon annan gjort den analysen, men det vet han inte om, inte tagit reda på ?

  Någon annan har gjort just den analysen men resultatet passar inte den tes som skall drivas ?

  För att opdraet lax ska inte jämföras med vildfångad lax, eftersom vildfångad lax inte säljs i samma butiker som opdraet lax ?
  (vilket antagligen inte är sant, men framför allt oväsentligt)

  Jag har flera ungefär lika kritiska synpunkter mot Videon, men pausar här så att Göran kan få svara på detta.

 14. 14
  Göran Sjöberg säger

  olle

  Den norska fiskeriministern, som bevisligen tillsammans med andra familjemedlemmar är delägare i fiskeindustrin, vägrade svara på frågorna. Hon ”visste” ingenting! Detta säger en hel del. Även den norska forskaren som avslöjade giftverkningarna från den odlade laxen hindrades att publicera sina vetenskapliga resultat och förlorade dessutom sitt levebröd och detta säger också en hel del om en korrupt värld.

  Som du är inne på är detta ingenting nytt. En annan känd whistle blower från Norge (jag har glömt hans namn nu) var tvungen att fly till Sverige när han avslöjade korruptionen inom den norska fiskeriindustrin redan för 20 (?) år sedan.

 15. 15
  olle holmqvist säger

  Göran
  ”Den norska fiskeriministern, som bevisligen tillsammans med andra familjemedlemmar är delägare i fiskeindustrin, vägrade svara på frågorna.”

  Möjligt, mygel o korruption osv, men det kan vi återkomma tiill när du svarat på min fråga
  i själva i den centrala sakfrågan:

  Videons tes är att opdraet ger giftig fisk. Varför – med alla dessa videominuter till förfogande – jämförs inte opdraet med vildfångat ?

 16. 16
  Göran Sjöberg säger

  Här är lite mer om giftiga laxar.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/odlad-lax-full-av-forbjudet-bekampningsmedel

  Värdena var långt över gränsvärdena.

 17. 17
  olle holmqvist säger

  Göran,
  min fråga:
  ”Videons tes är att opdraet ger giftig fisk. Varför – med alla dessa videominuter till förfogande – jämförs inte opdraet med vildfångat ”?

  alltså i just den videon som du själv valt ut f a illustrera just den tes du själv uppskattar. Då kan jag diskutera vad som hävdas i just den av dig utvalda videon. Jag tolkar det nu sagda som ett medgivande att den här videon – inte – visar att opdraet laks är sämre än alternativet – viltfångat. Antar att du som intellektuellt hederlig, är beredd att tillstå den saken inför andra. Den här videon visar alltså inte det.

  Du har inte emotsagt mig om att det är just så här man lurar storstadsakademiker.

  Återkommer om din nya referens som du själv valt att inte återberätta enl Richard Feynmans princip:
  ”Det jag själv begripit, kan jag också själv begripligt förklara för andra”.

  Det går mot midnatt, ännu en gång
  när vinternatten lång, så lång
  blir kortare
  och livet flämtar fortare
  hinn fram! hinn fram !

  gonatt

 18. 18
  Göran Sjöberg säger

  Det verkar som om myndigheternas försök att förneka obehagliga vetenskapliga fakta om laxodling och förfölja vetenskapsmän och kvinnor är en korruption som är världsomfattande.

  Här är en väldigt avslöjande video från Kanada.

  https://youtu.be/fTCQ2IA_Zss

 19. 19
  Hans Nilsson säger

  Olle!
  Är din uppfattning att det inte finns anledning befara att den norskodlade laxen innehåller hälsofarliga ämnen?

  I höstas kunde jag med egna ögon konstatera att det fanns tydliga svarta stråk/fläckar på sidan av den odlade, prydligt upplagda, laxen i disken. Fiskhandlaren förklarade att det svarta var rester av antibiotika man ”glömt” skära bort. Motsvarande (oönskade) ämnen, berättade handlaren, finns inte i den vilda laxen (från bl a Vänern, som han också säljer under delar av året).

  Hur tycker du att vi som konsumenter ska förhålla oss till den lax som säljs, den odlade respektive vildfångade? Överensstämmer fiskhandlarens uppgifter om antibiotikarester i den odlade laxen med de uppgifter din uppfattning grundar sig på? Kan vi utan vidare (hälsorisk) äta odlad lax? Är vildfångad lax att föredra?

 20. 20

  Annika,

  tack för en underbar sida och tack till alla som bidrar med mer info i kommentarerna. Det kanske är dags för en forumdel där diskussionen kan fortsätta? Blir lite rörigt med de små kommentar-rutorna.

 21. 21
  olle holmqvist säger

  Hans
  Det är möjligt att den odlade laxen kan innehålla rester. Jag vet inte. . Det enda jag försökte säga till Göran var att den första videon som han åberopade faktiskt aldrig jämförde odlad med vildfångad lax.
  Göran svarar då inte på detta, anger inte med egna ord ett enda sakförhållande, utan ålägger mig att se ännu ett timmeslångt program. Det är uppenbart att Göran är oförmögen att med egna ord formulera sin egen kritiska ståndpunkt.

  Att antibiotikarester skulle visa sig som ”svarta stråk” och inte genom analys är en ny uppgift som jag inte kan ha någon uppfattning om nu.

  Fråga till Göran:
  Hur gjorde du vid föredraget i på Högskolan i Trollhättan i mitten på december ?
  Sa du då bara till auditoriet: gå hem och se det här på skärmen?.

 22. 22
  Hans Nilsson säger

  Olle! Självklart spelar budbärarens bakgrund, kunskap och pedagogiska förmåga (metod och strategi) roll för trovärdighet och genomslag. Men i det här fallet tror jag att du har fel fokus.

  Det viktiga, i just denna fråga, är hur vi (som är förhållandevis hälsomedvetna) ska se på lax, odlad respektive vildfångad, som livsmedel. Om, i vilken utsträckning, den odlade/vildfångade fisken bidrar till bättre eller sämre hälsa. Epitet som ”storstadsakademiker” är knappast relevant i sammanhanget.

  Jag upprepar: Anser du att det finns anledning uppmärksamma eventuella hälsofaror avs odlad lax för konsumtion? Finns det anledning tro att den vildfångade laxen, jämfört med den odlade, är bättre, i högre grad hälsobringande?

 23. 23

  En fisk som inte får sin naturliga mat kan ALDRIG vara bra föda för människan. Vi vet att kossor som inte får sin naturliga mat skall vi undvika att äta av hälsoskäl.

 24. 24
  Göran Sjöberg säger

  Min fiskhandlare berättade för mig att han inte själv åt den odlade norska laxen han säljer och mina fiskande vänner skulle aldrig drömma om att äta den lax de fångar i Vänern och den är förvisso ”vildfångad” men den har bevisligen levt i förgiftade vatten.

  Våra två släktingar som båda fick efterblivna barn åt mycket ”vildfångad” fisk från den förgiftade Östersjön.

  Att man sedan använder denna giftiga östersjöfisk, som för övrigt inte får säljas i Europa, till att mata den odlade laxen med, vilket avslöjades i programmet, är i sig en skandal. Det är välkänt faktum att gifter anrikas i näringskedjan och man behöver inte vara speciellt misstänksam för att tro på det som avslöjas i programmet. Den minst förgiftade fisken finns längst ned i näringskedjan, t.ex. krill och sardiner.

  Om man själv äter odlad lax måste man i mina ögon vara ganska okunnig vilket tyvärr de flesta konsumenter är när de idag litar på myndigheterna. Den korrupta norska ministern i programmet var uppenbart oärlig och jag tycker själv det är svårt att försvara en sådan person.

  Själv äter jag ännu Pink Lax som är vildfångad i Alaska i dess fortfarande ganska rena vatten. Men det är nog bara en tidsfråga innan även den blir genetisk skadad av de odlade sjuka laxarna som rymmer. Detta avslöjas i det kanadensiska programmet där chockade vetenskapsmän går igenom det i detalj. I detta program avslöjas för ö vrigt flera korrupta kanadensiska myndighetspersoner som ”flackar med blicken” och av samma typ som den norska ministern i det franska programmet.

  De insikter jag nu har fått om laxodlingen finner jag och även min hustru rent skrämmande.

  Men vad jag själv nu inte kan förstå är att någon kan försvara denna uppenbara korruption.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  20 Hampus
  Jag känner inte att jag orkar sköta ett diskusssionsforum, utan jag hänvisar till andra sidor, tex Kostdoktorns forum, Kolhydrater i Fokus, med flera forumsidor.

 26. 26
  Göran Sjöberg säger

  Detta har varit en lärorik ”diskussion” även om en del kommentarer i mina ögon varit ”bisarra”.

  Nu har jag också sett hela den kanadensiska videon om hur de vilda laxarna nu dör i Kanada i massomfattning på grund av fiskodlingarna och hur myndigheterna desperat förnekar detta.

  Det är imponerande att se hur enskilda oberoende forskare kämpar med näbbar och klor mot myndigheternas systematiska försök att sopa obehagliga och uppenbara fakta om laxodling under mattan trots att de själva hela tiden utsätts för förföljelse av dessa myndigheter.

  Om man nu har något hjärta i kroppen är det lätt att bli berörd av denna film. Jag kan verkligen rekommendera den.

  Här är länken igen för den som är intresserad.

  https://youtu.be/fTCQ2IA_Zss

  De enda som kan försvara det pågående vansinnet måste för mig antingen själva tillhöra detta etablissemang eller vara köpta av det på ett eller annat sätt. Att industrin har sina lakejer på olika nivåer och inte minst på kritiska internetbloggar är väl känt.

  Man kan fråga sig var vår ”civilisation” egentligen är på väg idag.

 27. 27
  olle holmqvist säger

  Slutord för mig : det är meningslöst att diskutera med folk som bara säger ATT och aldrig Hur och Varför.
  T ex odlad, men inte vildfångad lax innehåller X mängd substansen Y som vid halter på Z och ett dagligt intag av viss mängd visats ge vissa effekter t ex störd normal tarmflora. Ständiga hänvisningar till videor och annat vattnar ur hela debatten.

  ”Det jag själv begripit
  kan jag själv förklara för andra begripligt”
  Richard Feynman

  Jag kommer att inte säga mer om lax hos Annika. Frågan som Göran duckar för:
  När du framträdde på Trolhättans Högskola i mitten på december är jag rätt så säker på att du använde egna ord och inte bara hänvisade till en video…..Eller ?

 28. 28

  Visst vore det intressant med uppgifter om vildfångad lax, men själv tycker jag att det räcker med uppgifterna om den odlade för att inte äta den.
  Dessutom har jag inte sett vildfångad lax här omkring. Pink lax är inte ”riktig” lax (salmo salar) och alldeles för mager.

 29. 29
  Göran Sjöberg säger

  Lisabet

  Man får använda sitt sunda förnuft!

  Vildfångad ”riktig” lax kännetecknas just av att den är mager. Den är dessutom svår att få tag i idag av förståeliga skäl. Idag vet jag därför bara ett ställe där jag kan köpa Pink Lax i Trollhättan.

  Folk skyr idag förgiftad mat och EKO växer så det knakar men det fuskas eftersom det finns pengar att tjäna. Orsaken är att allt fler i samhället inser att de flesta av våra ”moderna sjukdomar” och inte minst diabetes och autism kan kopplas till den dramatiska ökningen av jordbruksgifter i vår mat trots myndigheternas och kemiföretagens ivriga försäkringar om att de är helt ofarliga för oss människor.

  Att våra myndigheter kallar dessa gifter för ”växtskyddsmedel” är ganska gulligt om det nu inte vore för den cynism som detta uttryck avspeglar.

 30. 30
  olle holmqvist säger

  ”Vildfångad ”riktig” lax kännetecknas just av att den är mager.”

  googlar och finner att
  atlantlax liksom pacifisk har 13 g fett per 100 g att äta
  odlad 15-16 g
  Göran är nog den ende som betecknar ”riktig” lax som mager, det är däremot t ex torsk
  med 0,5 g

 31. 31

  ”Den norska odlade laxen får äta så mycket den vill och innehåller därför tre till fyra gånger så mycket fett som den vilda laxen. Fodret kan innehålla 35 till 40 procent fett. ”
  https://www.sydsvenskan.se/2008-07-25/sa-mycket-omega-3-ar-det-i-laxen

 32. 32
  olle holmqvist säger

  ”Laxfilén av märket Royal Greenland har lägst fetthalt, 10,5 gram fett per 100 gram fisk. Fetast är Findus laxfilé, som innehåller 18,1 gram fett per 100 gram. ” dvs säg 15 g/100g, Om det 3- 4 ggr mer än i vild lax så skulle halterna där vara 4-5 g/100 g. Jag ser inte vild-värde angivet i artikeln. Lax betecknas allmänt som en av de ”feta” fiskarna.

  snabb googling ger på atlant lax : 13 g
  https://www.google.se/search?client=firefox-b&dcr=0&biw=1280&bih=912&ei=mIdnWu7WOsOlsgGt1Jm4DQ&q=fetthalt+lax&oq=fetthalt+lax&gs_l=psy-ab.3..0j0i22i30k1l3.4774.10046.0.12510.12.9.0.3.3.0.90.695.9.9.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.12.741…0i131k1j0i67k1.0.4XtT7Hu1zo0

  hittade ett lägsta värde på 6,3 g, slarvat bort var. Även det är mer än 10 ggr mer än i en typisk mager fisk som torsk med 0,5 g.

  anser du Jala att är rätt att beteckna lax som en ”mager” fisk ?

 33. 33
  Göran Sjöberg säger

  På mitt paket med den MSC-certifierad PINKLAX läser jag att den innehåller 4.4 % fett och 21 % protein. Resten är rimligen vatten.

  Enligt informationen på plastpåsen är den rosa laxen, Oncorhynchus gorbuscha, den vanligaste arten lax i Alaska med mer än 140 miljoner fiskar fångade årligen. De väger runt ett kg per styck.

  Den fisken är den nyttigaste mat man kan äta och den kostar bara 60 kr/kg så man kan förstå att den är svår att få tag i. ”Mumma” för LCHF-are om man nu inte föredrar förgiftad, fet odlad lax. Vi brukar äta vår lax med mycket smör för att få upp fetthalten rejält.

  Att den är så billig är lite förvånande tycker jag men för några år sedan kostade den under 50 kr/kg.

 34. 34

  @ 32
  Jag har aldrig tänkt i de banorna. Makrill är fet fisk och Torsk är mager fisk i övrigt har jag inte haft några funderingar på det. Måste erkänna att jag blev nyfiken när du förde det på tal.

 35. 35
  olle holmqvist säger

  4,4 % är fortfarande 9 ggr mer än torsk som är en typisk mager. Vidhåller du att ”mager” är rätt om
  Oncorhyncus ? Är det fel att beteckna lax generellt som ”fet” ? På vilket sätt är det ”en nyttigaste mat man kan äta ” dvs nyttigare än all annan lax ?

 36. 36
  XMargareta säger

  Erkänner härmed, att jag inte ännu hunnit med att studera enligt länkarna i denna tråd, men jag frågar ändå här nu.

  Jag har läst någonstans att mängden omega 3 är väsentligt lägre i odlad lax och särskilt om man matar med ”åkerföda”.

  Matar man verkligen den odlade laxen med sådant?

  Vad blir det i så fall för fett i stället? (Omega 6?)

  Någon som vet?

 37. 37
 38. 38
  Göran Sjöberg säger

  jala,

  Intressant!

  Som vanligt bor ”djävulen” i detaljerna och det krävs en hel del ”research” för att komma fram till pudelns kärna.

  Att lita på de officiella norska analyserna upplever jag själv som mycket problematiskt med tanke på vad jag lärt på senaste tiden.

  En detalj jag noterade var det ”godkända” förhållandet mellan omega 6 och omega 3 på 6:1 eller 9:1. Normalt talar vi inom LCHF om förhållanden på 1:1 i vårt friska gräsbetade kött och jag tycker det borde vara samma i frisk fisk. Någon av de filmer jag länkade till tog upp detta. Bara genom att visuellt betrakta köttet från odlad och vild lax slås man av den stora skillnaden.

  Gifter och sjukdomar berör man över huvud taget inte men mellan raderna läser i alla fall jag själv förtäckta varningar att inte lita på mätningar utan vidare.

  Att laxodlingsbranchen är stinkande tvivlar jag knappast på speciellt när ingen utomstående tillåts besöka farmerna finns knappast någon ”stolthet” inom branschen för vad man håller på med. När man sedan genom smygfilmningen konstaterar hur de håvar döda fiskar ur bassängerna försvinner all matlust.

 39. 39
 40. 40
  LCHF-Bengt säger

  Fiskfodret innehåller mer än 50% från växtriket, därav det dåliga förhållandet mellan omega 3-6. Plus att det finns rester av bekämpningsmedel också, från industriodlingarna som odlar det växtbaserade innehållet.

  https://www.svensktvattenbruk.se/amnesomraden/omvattenbruk/foder.4.5f9a416f15572db9433693a8.html

 41. 41
  XMargareta säger

  Tack för uttömmande svar.

 42. 42
  Göran Sjöberg säger

  jala,

  Det här går inte av för hackor.

  ”Det pågår försök att bekämpa laxlöss med tunga doser av exempelvis formalin och väteperoxid. Enbart under 2015 användes över 67.000 ton bekämpningsmedel.

  Tonje Høy, vice president i veterinärmedicin vid Norwegian Board of Health, berättade för norska radion NRK att användningen av läkemedel måste sluta:

  – Det går helt enkelt inte längre att använda droger som huvudstrategi i kampen mot löss.

  Enligt honom känner man i realiteten inte till de miljömässiga konsekvenserna av de enorma mängder läkemedel som hamnar ute i havet. En helt mätbar effekt å andra sidan är att de norska laxodlarna enligt fiskeritidende.dk under 2015 spenderade mellan 4 och 5 miljarder norska kronor för att bekämpa löss.”

 43. 43
  olle holmqvist säger

  Efter katastroferna i British Columbia och rapporter från Norge är det uppenbart att nuvarande
  Akvakultur inte duger. Parasiter i naturen är naturligt. Antagligen har alla rådjur fästingar som är allvarliga därför att de kan bära bakterier och virus. När utglesade djur, som i naturen, blir täta flockar som i odlingskassar och i ekologiska hönsflockar – nam nam för bakterier och parasiter. Långt till nästa värdorganismer är det farligaste som finns för en sådan. Kemikalier fram !

  Inför Akvakulturens svårigheter kan man välja: Endera, ja, vad var det jag sa,
  här förebådas undergången för vår ”civilisation”.(Allting-går-åt-helvetes-filosofer är alltid djupa) Eller, om den glosan inte vore söndertröskad: se det som en utmaning. Brukbart talesätt kanske: En svårighet,ett problem att lösa.

  Man kan spekulera i mekaniska lösningar, att utifrån strömmarna kring kassarna leda vattnet
  till vilt-fisk-tomma, avgränsade uppehållszoner i fjorden där parasiterna självdör. (Kant: åskådningsformen ”Rummet” – där ändrar vi). Eller i tiden. Närbesläktade lax och röding har olika parasiter. Cirkulera ! som Karlsson i Hemsöborna säger. Eller odla ibland ren snabbväxande lågvärdig matfisk som får får bli foder. Havsbruket kan lära av Lantbruket.

  ”Det är din plikt att vara optimist” ! Kant/Popper

 44. 44

  Ökat intresse för lågkolhydratkost (LCHF) och ketogen kost (strikt LCHF) bland forskare
  David Ludwig är professor vid Harvard University. Han har erhållit cirka 100 miljoner kronor i forskningsanslag för att studera lågkolhydratkost (LCHF, ketogen kost). Professor Ludwig säger följande:

  ”Vi vet att merparten av kroniska sjukdomar i landet beror på livsstil, särskilt kostvanor. […] Det borde vara vår högsta prioritet att investera i kvalitativ, långsiktig, rigorös forskning, så att vi kan besvara frågor om lågkolhydratkost och fettsnål kost, vilket förvirrat oss i ett sekel”

  ——————————————————

  100 miljoner i forskningsbidrag – hur mycket förfogar Kostfonden över?

  Jag är lite pessimistisk över hur Kostfonden spenderar sina begränsande resurser – som tidigare anser jag istället att Kostfondens slantar skall användas så att Ann Fernholm skulle få tid att ta fram material för grundskolan – passande från åk 7 förslagsvis.

  Visst är det bra med egen forskning men nu är det så att det finns massor med forskning men den når inte ut till dem som skulle behöva den bäst – jaja, bara ett litet förslag,,,

  Upplysningsvis är det väldigt många universitet som just nu forskar på livsstil & kost och jag förstår inte riktigt varför man här i Sverige skall utföra samma forskning som redan finns och pågår – vore det inte bättre att sprida den befintliga kunskapen istället?

 45. 45
  Göran Sjöberg säger

  Thomas,

  Vi slåss mot ”väderkvarnar”!

  100 miljoner kronor låter mycket men i jämförelse med 100 MILJARDER dollar som är de summor som Big Pharma förfogar över är det ändå ”en droppe i havet”. Vad kostfonden resurser kan åstadkomma försvinner helt i det perspektivet som du är inne på.

  I mina ögon är det nog så att det är vi gräsrötter som kommer förändra världen för att själva ”måttet blivit rågat” och vi går istället våra egna vägar! Då är det helt plötsligt MORALEN som blir själva drivkraften och inte pengarna.

 46. 46

  För en miljon får man knappt en rapport skriven och hur ska den nå ut?

  Däremot skulle man kunna få en skicklig skribent/föreläsare som Ann Fernholm att sätta ihop ett bra informationsmaterial och även göra ett ansenligt antal föreläsningar på olika skolor, nåja – säg att miljonen räcker till 6 – 8 månaders arbete och det är en bra start – själva materialet tar inte många timmar att producera.

  Det här skulle ligga rätt i tiden – jag läser för närvarande 3 olika kurser huvudsakligen om diabetes men de tar ut svängarna och man berör även cancer, demens o s v på de olika universiteten.

  Köpenhamns universitet ligger mycket långt framme likaså universitetet i Sydney – jag kan lova att Rössners korkade ångmaskinsteorier och hallonbåtar liksom Hellenius svammel känns mycket avlägset när man tar del av detta kursmaterial.

  Finns naturligtvis anledning att beakta andra kanaler att nå ut på, se t ex kursmaterial på youtube som detta, man bör naturligtvis se till att jobba parallellt med olika kanaler:

  https://ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-2/lektioner/cell-och-molekylarbiologi.html

  Finns således mycket man kan göra för lite slantar,,,,

 47. 47
  Göran Sjöberg säger

  Thomas #46,

  Detta är helt i linje med min ”gräsrotssyn” på det hela. Demokrati?

  Det gäller att den vetenskapliga synen på diabetes, som förvisso fortfarande finns på en del universitet, sprids till ”gräsrötterna”.

 48. 48
  XMargareta säger

  Angående pengarna i sjön.
  Skolan/lärare får tillsänt sig en uppsjö av skrifter och annat välmenat.
  Långt mer än vad som hinner användas.

  Oavsett hur mycket korrekt infomaterial, videos, föreläsningar man distribuerar till ex-vis skolor,
  kommer sådant att bli så kommenterat och göras ner och fakeförklaras av ” företrädare”,
  att det kommer att betraktas som :
  ”kontroversiellt, och vad skall man tro och det måste vara fel och moralpanik och hur kan man distribuera sådant material till tonåringar.”

  Sedan undviks materialet förmodligen helt och tänk på, att det inte kan betraktas som obligatoriskt.

  En skutvändning kräver nog flera fronter, både gräsrötter och tydlig forskning.

 49. 49
  Kenneth Thorberg säger

  @ Göran Sjöberg 23 jan 20.32

  Jag köper pinklax på Willys S-tälje för 110:- kg , har länge legat strax under hundringen men höjdes rätt nyligen.

  Sen får jag inte riktigt ihop ditt resonemang att du förstår att den är svår att få tag i för att den är så billig. Enligt principen om tillgång o efterfrågan skulle väl rimligtvis priset höjas om den är SÅ eftertraktad ?

 50. 50
  Göran Sjöberg säger

  Kenneth,

  Intressant!

  Vi lever i en värld av ”marknadskrafter” så varför skulle inte den bästa av all fisk stiga i pris med en ökande medvetenhet hos kunderna.

  Hos Willys i Trollhättan hittar jag den inte längre och hos ICAMAX är det enda stället jag nu har hittat den och där var priset mellan 60 0och 70 kr/kg nyligen.

  För några år sedan kunde man få PINKLAX för under 50 kr/kg så om priset nu är 110 kr så lär ju marknadskrafterna verka.

  Vad som är obegripligt för mig är att konsumenterna fortfarande går på den odlade laxen som knappast kan betraktas som människoföda längre och dessutom säljs till hutlösa priser. Markandsföringstrix? Omega 3?

 51. 51
  olle holmqvist säger

  För vuxna, var finns ohälsoeffekter dokumenterade för odlad lax ?

 52. 52
  Kenneth Thorberg säger

  @ Göran Sjöberg

  Jag kommer ihåg att du för några år sen skrev om just den billiga pink-laxen med ett pris på just 50:- /kg , eftersom jag vill undvika odlad lax så gav jag mig ut för att leta rätt på den och hittade då den på olika Willys-butiker i Sthlm´s -området. Men priset var redan då 100/kg och för c:a ett halvår sen hade de höjt den till 110 / kg på Willys i S-tälje åtminstone.

  Det verkar alltså vara stor skillnad beroende på var i landet man köper den. Men en höjning på 10 :- /kg på ”några år” är ju inte att betrakta som någon alarmerande höjning.

 53. 53
  olle holmqvist säger

  restsubstanser i odlad lax

  800 substanser undersöktes här:
  ”Although several polar pesticides, of which pirimiphos methyl and chlorpyriphos-methyl were most dominant, were found in plant material and feeds based on these ingredients, none of them were observed in fillets of Atlantic salmon and gilthead sea bream fed on these feeds.”
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28371708

  Norges myndighet säger:
  ”“We wanted to study the amount of undesirable substances in farmed fish over time, in a relatively large number of samples. The data show that farmed salmon is safe to eat,” says Ole Jakob Nøstbakken, scientist at NIFES.”
  https://nifes.hi.no/en/safe-farmed-salmon/?print=true

  Vill gärna bli tipsad om artiklar som hävdar annat, att odlad lax är bemängd med onyttigheter.

 54. 54
  Göran Sjöberg säger

  Enligt de svenska myndigheterna är till och med mättat fett farligt och troligen även enligt de norska. LCHF är ”livsfarligt” enligt dessa myndigheter och kolhydrater är dessutom nyttiga! Jordbruksgifter är absolut ofarliga! Detta kan man välja att tro på om man har den läggningen.

  Det är lite för mycket diabetes, cancer och neurologiska sjukdomar idag för att jag själv inte ska dra öronen åt mig och som så många andra söker jag mig till giftfria produkter så långt som det nu är möjligt.

 55. 55
  Hanveden säger

  # 51 olle holmqvist

  En vägledning kan man få om man jämför de olika fettsyrorna på odlad och icke odlad Lax på Finelis sidor…

  https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/817

  och odlad

  https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/34255

  mLCHFh B-) .

 56. 56
  olle holmqvist säger

  Hanveden,
  Jättefint,
  snabbt: alla vitaminer är bättre i odlat
  n3 /n6 1:1 för odlad 7:1 för vildf
  har inte kollat mineral

  vore bra med data om olämligheter. också
  OT: pga din signatur: har bu badat i Lilla Trehörningen ?

 57. 57

  #47, 48

  Det är nog så att skutan har vänt redan – det är mycket mera helhetssyn idag än tidigare – inte så konstigt eftersom t o m politikerna börjar bli varse om utvecklingen – det slukar mycket pengar.

  Om nu det är så svårt att nå ut – är det då någon vits med att överhuvudtaget forska för så små slantar som de Kostfonden förfogar över?

 58. 58
  Hanveden säger

  olle holmqvist

  Har rört mig i det område som senare blev Paradiset naturreservat och badat i den Trehörningen som finns där.
  Utgick från torpet Paradiset, Näset och Granby…
  Satt många gånger och fikade uppe på Tornbergets topp…

  Bor numera i närheten av Tiveden bodde från 1990 till 2013 i Fruängen…

  mLCHFh B-) .

 59. 59
  olle holmqvist säger

  ”More environmental pollutants in wild salmon than in farmed salmon”
  https://nifes.hi.no/en/more-environmental-pollutants-in-wild-salmon-than-in-farmed-salmon/

  Om ”myndigheten” har fel i ett sammanhang, bevisar det inte att allt som myndighet och ”professorer” i princip hävdar, alltid är fel. Har själv just haft nytta av skolmedicinen, utan att därmed tro på nyttan av varken kolesterolsänkning eller blodtrycksd:o. Man får sätta sig in varje sakfråga så gott man kan. Goetzsche som jag tror har rätt menar faktiskt att i ca 2 % där man idag medicinerar psykofarmaka – där ska det behållas.

 60. 60
  Annika Dahlqvist säger

  57 Thomas Jansson
  Jag tycker att Kostfondens verksamhet är mycket värdefull. Vi kan göra den ännu värdefullare genom att hjälpa till med så mycket pengar vi kan avvara.

 61. 61
  Göran Sjöberg säger

  Thomas #46 Annika#60

  Att stödja Kostfonden är absolut inte fel även om det ur forskningssynpunkt blir ganska lite pengar i jämförelse med vad läkemedelsindustrin disponerar över.

  Det är en Davids kamp mot Goliat. Men att en seriös och ärlig forskning över huvud taget bedrivs i Sverige om kostens och kosttillskottens betydelse för vår hälsa så är viktig för att påverka den föraktfulla inställningen till detta område som finns inom läkarkåren. Lars Bern har ju skrivit en hel del intressant om detta på sin blog.

  Jag antar att kostfonden också kan använda en del av de insamlade medel till mediakampanjer av olika slag.

  Thomas:

  Den molekylära cellbiologin tycker jag själv är oerhört intressant och ägnade faktiskt flera år, i början av min ”LCHF-karriär”, åt att studera den mest grundläggande läroboken i detta ämne som används på högskolorna, ”A Molecular Biology of the CELL” av Alberts et al. men den boken är knappast något för den ”ytligt intresserade” med sina 1200 sidor fullspäckade med cellernas grundläggande biokemi.

  Det man lär sig efter att ha läst den boken är framför allt hur oerhört komplexa våra livsprocesser är redan på cellnivån. Som det påpekas i boken kan vi inte ens förklara hur livet går till i den allra enklaste av celler. Att då vara kategorisk när det gäller att förklara vad som händer i våra kroppar där våra egna tusentals miljarder celler samverkar är faktiskt absurt men det är ofta en sådan inställning man stöter på när man tar kontakt med sjukvården.

 62. 62

  #60

  Man kan välja att sprida den kunskap som redan finns eller så försöker man hitta en egen nisch av stor betydelse där ingen annan har gjort ett liknande arbete – tittar man då på vad själva startskottet i form av en ordentlig studie över befintlig litteratur och vad som gjorts inom området blir det nog inte så mycket slantar över på exempelvis 1 miljon.

  Frågan man då måste ställa sig är då hur pengarna gör mest nytta?

 63. 63

  #61 Göran

  Jag började ju från andra hållet med ”tillämpad metabolism” och får således börja med att läsa in gymnasiets biologikurs, en liten repetition kemi behövs nog också. Jag har aldrig läst gymnasiets biologi men däremot dess kemi – man blir fort expert i det här landet, speciellt om man blandar lite kunskaper med logiskt tänkande,,,,

  https://karlarfors.se/kolesterol-igen/

 64. 64

  # 53 Olle Holmqvist

  Pröva den här länken, kanske ?

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/farmed-frankenfish-salmon.aspx

 65. 65
  olle holmqvist säger

  ThB
  Om du vill hitta någon som tycker Mercola är läsvärd, föreslå inte mig

 66. 66

  Hej, Snälla, Någon som kan få till länken till Dr Mercola ?

 67. 67
  Lisabet säger
 68. 68

  STORT Tack, #67 Lisabet

 69. 69

  diabetes.nu är garanterat köpta av läkemedelsindustrin. Har gått ijenom hela deras serie om kolesteroll och statiner (https://diabetes.nu/category/kolesterol-statiner/) och det märks direkt att dessa är korrrupta. De uppmanar i princip alla att äta statiner. Finns inte ens en länk på sidan där man kan läsa vilka stollarna är.

 70. 70
  Annika Dahlqvist säger

  69 Sirii
  Diabetes.nu har åtminstone förut varit positiva till LCHF, men gällande statiner och kolesterol har jag fattat det som att de är helt okritiska till etablissemangets förklarings- och åtgärdsmodell.
  I deras studie om riskfaktorer https://diabetes.nu/typ-2-diabetes-riskfaktorkontroll/ vet jag inte om de ens berör kostfrågan?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa