Spannmålsfritt i skolan är omöjligt att få

Jag fick ett mail:

Hej Annika!
Vi har en liten kille på 6 år som varit dålig i magen sedan han var liten. Han är undersökt för laktos- och glutenintolerans men inget visade på några problem.
Vi har själva ätit LCHF i 5 år och mår alldeles utmärkt på det, men barnen får äta ”normalmat” pga att skola och dagis inte kan erbjuda LCHF kost.
Sedan oktober 2017 har vi tagit bort all gluten och minskat den stärkelserika maten och nu mår han mycket, mycket bättre. Istället för att gå på toaletten 4-5 ggr per dag och vara alldeles lös i magen går han 1 gång per dag med helt normal avföring.
Han är piggare och kan koncentrera sig mycket bättre, men trots detta vägrar skolan att ge honom den maten han mår bra av pga politiska beslut. Man får fritt välja vegan- vegetarisk-blodfritt-fläsköttsfritt och laktosfritt utan problem. Bara att kryssa i en ruta. Men att få äta gluten- eller allra helst mjölfritt går absolut inte utan läkarintyg.
Att säga till en 6-åring vad han får äta och inte äta i skolan är inte lätt och han är för liten att ta ansvar för det själv.
Vi har kontaktat vår vårdcentral och berättat att han mår bra i magen nu, men de vägrar skriva ett papper till skolan utan att han genomgår nya undersökningar där han ska äta maten han inte tål i 2 månader, sedan gå igenom tarmundersökningar mm, och vi frågar oss varför han ska utsättas för det? Ska han bli dålig i flera månader till pga byråkrati?
Han är 118 cm lång och väger 16 kg (BMI 11,5) och har alltid varit liten och tunn, troligtvis beroende på maten.

Är det någon som har tips på hur man kan göra? Jag kan inte skriva intyg på främmande patient, det godkänns inte.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Suck!
  När han blir äldre bör det gå bra med en rejäl fettdominerad frukost som han står sig på hela dan, men knappast när man är bara 6-år. Kan han ta med något eget typ matlåda som komplement?
  Gissar dock att det är fler som råkar ut för samma och kanske ger tips här snart!

 2. 2
  goranlowenberg säger

  Sök upp en LCHF-orienterad läkare/dietist i närheten, några tips till Annika?

 3. 3

  Anmäla vårdcentralen för otillbörig patientservice…och omänskligt beteende…
  Och såna typer ska betalas med våra skattepengar?

 4. 4

  Kan du skriva intyg om du träffar patienten då? I så fall vore väl det värt en resa för familjen i fråga.

 5. 5

  Jag har utfört blodanalys i mikroskop och en utförlig anamnes. Därefter skrivit intyg på det jag ser, som kommit skola till godo. Jag har förklarat utifrån ett näringsperspektiv hur det fungerat i barnen. Det har fungerat bra och skola har tagit hänsyn till det.
  Jag är näringsterapeut och har en naturmedicinsk mottagning i Västerås.

 6. 6

  Jag ser och förstår vad du skriver, att du inte kan skriva ett intyg på en patient du aldrig träffat, men jag tror att det här är ett rejält hål i lagen. Finansinspektionen har nyss varit och klampat omkring i denna sörja!

  Jag tror faktiskt att du skulle kunna utfärda ett intyg. Om du inte skulle kunna göra det, skulle det få den yttersta konsekvensen att det skulle vara ett lagbrott, när läkare betalas och skriver intyg å allsköns försäkringsbolags räkning – dessutom i alla dess former (även vid arbetsskada, alltså det bolag som staten begagnar sig av AFA).

  Försäkringsbolagens inkl. Försäkringskassans betalda ”förtroendeläkare” skriver intyg på en patient de aldrig har träffat. Det intyget är dessutom helt utslagsgivande och den behandlande/opererande läkarens intyg fästes inte någon som helst relevans till!

  Kanske är dags att testa överhögheten i sömmarna en gång till?

 7. 7
  Siv Wetterberg säger

  Jag hoppas verkligen att ni ska få hjälp. Själv är ja 68 år och är diabetiker. Jag har ätit Metformin i drygt 20-25 år, Med det innebar att jag bajsade på mej i ca 15 år. Slutade med de pillerna sen 1 år och mår numera ganska bra. Det kan dock även numera komma ”olyckligt” men det går bättre och bättre.
  På den tiden jobbade jag för fullt med mitt handikapp
  Jag har också haft insulinsprutor i ca 5 år, slutade med dessa för ca 3 år sen. Mår nu bra, ingen akut ”lös mage”. Det är hemskt att höra hur en liten kille ska utsättas för detta
  Själv äter jag LCHF kost i ca 5-7 år. Har numera 6,5 – 7,5 i fasteblodsocker,
  Efter en helg på Nolaskog Lärde jag mej att ta hjälp av resistent stärkelse, I mitt fall potatis mjöl varje morgon.
  Lycka till hoppas att ni snart hittar en lösning
  Siv

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Jag skrev intyg på en patient en gång, och det blev inte godkänt. Då kändes det som att det är en massa jobb nedlagt till ingen nytta. Det kändes som att stöta pannan i en stenvägg. Jag känner inte att det är rätt väg att gå. Men jag vet inte. Någon annan läkare får gå i bräschen, jag orkar inte.

 9. 9

  Först: Enormt bra att du tar tag i detta och ser ditt barn. Vilken toppenförälder!!

  På forum.kostdoktorn.se har ämnet barn och skolmat diskuterats flera gånger här en länk till en tråd.

  https://forum.kostdoktorn.se/topic/7956-l%C3%A5gkolhydratkost-i-skolorna/?tab=comments#comment-105635

  Att läkare inte skriver intyg utan att utsätta barnen för omänskliga undersökningar är trist men de följer sitt regelverk. Man kunde tycka att någon kunde se mellan fingrarna men det gäller att hitta den läkaren.

  Någonstans har jag läst att skolorna inte får ställa upp det krav du nämner och att det kan hjälpa att ta upp frågan med kommunjuristen och be denne redovisa vilket stöd i lagen de har för att kräva läkarintyg när du vill att ditt barn ska slippa äta vissa saker som du som vårdnadhavare är övertygad om skadar ditt barn. Det är en sån bedrövlig rest av förmyndarsamhället att föräldrars uppfattning om vad som är bäst för deras barn inte accepteras; att läkare har bestämmanderätten över vad mina barn ska äta – det är helt horribelt och förmodligen saknas lagstöd.

  Det borde också gå att tala med rektorn och förklara situationen och särskilt understryka dina egna iakttagelser hur ditt barn mår. En rimlig rektor tar hänsyn till detta. Om rektor inte vill hjälpa till fråga då vad de rekommenderar och vad de skulle gjort i ditt ställe. Gör också klart att alternativet är att han inte kommer att äta maten som han mår dåligt av vilket kommer påverka honom fysiskt och resultaten i skolan vill rektorn ta ansvaret för det ?

  Om de säger att de inte kan servera specialkost för varje elev så kan du svara att det går att laga mat som alla kan äta. Alla kan äta glutenfri pasta och glutenfria bröd.

  Ett bus kan vara att hitta på att man tillhör en religion som inte tillåter spannmål och mjölk.

 10. 10
  Cecilia säger

  Tusen tusen tack för alla fina svar och tips samt till dig Annika som lade upp detta i din blogg! Idag kom Viktor hem och sa att de tvingat honom att äta upp brödet, trots att han sa att han inte vill äta det för han blir dålig. Han hade ätit upp hamburgaren och lämnat brödet precis som vi sagt att han ska göra när han får ”fel” mat. Personalen är helt fastkörda i att det politiska beslutet är viktigare än barnets hälsa. Idag fick jag tips av Ingela på Arteget AB om Medvetna Trossamfundets hemsida, ett registrerat samfund där man bl.a förespråkar att alla ska få leva och äta giftfri ekologisk mat, glutenfritt etc utan att skola/förskola ska kunna kräva läkarintyg, läs mer på https://www.medvetnatrossamfundet.se .Jag hoppas att de ska kunna hjälpa oss och alla andra som kämpar i motvind när det gäller våra barns bästa!

 11. 11

  Fråga till föräldern som initierade inlägget, VAD säger rektorn på skolan? Går det verkligen inte att man från skolan tar det lilla initiativ det faktiskt krävs för att kunna utvärdera vad det får för utfall för hans problematik om det på hemmaplan gett ett så entydigt svar, utan att utsätta honom för denna våldsamma utredning som det trots allt är fråga om.

  Det vore väldigt märkligt agerande av skolans rektor, att inte kunna göra en försöksperiod för att inte utsätta barnet för en vidrig utredning med stora konsekvenser.

  I dina kläder skulle jag tala med Skolverket om rektorn inte kan förstå så basala saker, som att välja den enkla vägen i första hand.

  Alternativet är ju faktiskt att du begär att får matlistor från skolan och själv kompletterar maten med det som skall ersättas. Det kan ingen hindra dig från att göra. Isf kan du själv göra en riktigt utvärdering över hans problematik om det skulle stöta på patrull någonstans i hierarkin.

  Under en övergångsperiod som det trots allt här blir fråga om, kan ni själva om han blir hjälpt. Det där med att det inte visat några utslag är lurigt och faktiskt inte alls är något skrivet i berg, eftersom du själv har samma problematik så ligger måhända problematiken ändå där oavsett att testet inte visat att så är fallet. Har du själv testats för dylika saker så har du ju något att hänvisa till, tänker jag. Ibland får man gå över ån efter vatten.

  Om han får i sig tillräckligt med näring finns verkligen inga risker med att uteslut det livsmedel som han reagerar emot under en övergångsperiod och väldigt märkligt agerande av läkaren. Om barnet inte blir bättre av att utesluta misstänkta livsmedel är det troligen inte det som har orsakat den allergiska reaktionen. Så vad är då förlusten under en övergångsperiod, mot möjligen sedvanlig prestigeförlust som brukar vara den allvarligast problematiken i dylika fall.

  Du kanske kan höra av dig i den här tåten så får vi se hur det kan gå framåt med ett cementerat läge.

 12. 12
  Cecilia säger

  Rektorn, lärarna och skolmatschefen i kommunen, läkaren på vårdcentralen hänvisar alla till det politiska beslutet, inte en chans att de gör undantag för vår son. Det spelar ingen roll hur han mår och det är det som gör mig så ledsen och upprörd. Tyvärr är det så illa.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  12 Cecilia
  Det är detta som gör en så förtvivlad. Hur vanliga ’hederliga’ människor kan behandla ett barn illa, bara med hänvisning till order från högre ort.
  Det är som i krig, när soldater kan tortera fångar, pga order från högre ort.

 14. 14

  Cecilia vilken kommun bor ni i och vad heter skolan?

  Läkaren på vårdcentralen hänvisar han också till politiska beslut, inte vad som är ur hälsosynpunkt bäst att göra?

 15. 15

  Förr i tiden var en läkares viktigaste regel ”att inte skada patienten” !

  Idag har vi en massa löst folk som springer omkring på sjukhus och hälsocentraler, uppbringar miljonlöner och har absolut ingenting emot att skada sina patienter, förutsatt att alla andra arbetskompisar gör samma sak eller att det står så skrivet i några läkemedelsskrifter.

  Sjukvården anammar industrins flödesprinciper och begriper inte att människan och livet är en smula mer komplicerat än hopsättning av en växellåda. Moral och empati byts ut mot hedonistiska principer och hela cirkusen bekostas genom höjda skatter och försämrad vård.

  När ska allt detta onödiga lidande och slösaktiga leverne få ett slut ?

 16. 16

  Jag hade liknande problem och kryssade till slut i att kostvalen var på grund av etiska skäl/religion. Det finns en Fb grupp som heter Medvetna Trossamfundet som man kan åberopa. De tror på människans rätt att äta naturlig mat.

  Medvetna Trossamfundet rekommenderar inte gluten då det visat sig skapa ohälsa genom att det inte längre har sin ursprungsform utan har blivit otroligt manipulerat.

  B-vitamin tillsätts (eller gjordes åtminstone tidigare) i produkter som vetemjöl och rågmjöl. Det är inget som dessa mjöler innehåller i stor mängd naturligt – i synnerhet inte om inte fröskalet är med. Nu verkar det dessutom knappt ens tillsättas i mjöler, så det är till stor del okunskap som fortsätter att spridas.

  B-vitamin finns helt naturligt i broccoli, potatis, bönor, squash, solrosfrön, avokado och bladgrönsaker som t ex spenat. Med andra ord går det alldeles utmärkt att få i sig B-vitamin på annat vis.

 17. 17

  Man väljer barnläkare till sina allergiska barn efter rekommendationer, enligt min dotter. Det kan bli ganska långa resor, men det får det vara värt.
  De var i samma sits som du, men med läkarintyg har det fungerat bra. Minsta barnbarnet har fortfarande specialkost, och är nöjd med det. Den äldre går sista året på högstadiet och tål numera allt, tycker hon, och är väldigt glad att inte vara annorlunda längre.

  Hemskt att det ska vara så svårt.

 18. 18

  Nu blir jag riktigt upprörd. Om de tvingar ditt barn att äta något han inte vill äta då ska du polisanmäla dem, det kan utgöra olaga tvång och blir barnet dessutom skadat/sjukt av tilltaget är det misshandel. Att det är vuxna som gör så mot ett barn är förvånande.

 19. 19
  Sigge Johansson säger

  ”>16”
  Precis min tanke, Erik….

  Hade någon hotat och tvingat mitt barn att äta något, hade jag sökt upp den personen och konfronterat denne, vilket hade blivit ett samtal DEN uppenbart olämplige skolanställde psykopatiske barnplågaren sent skulle komma att glömma!!!

  Givetvis då med mobiltelefonen satt på inspelning, eftersom barnplågaren givetvis efteråt skulle göra en polisanmälan för ett påstått hot, ärekränkning och andra liknande dumheter….

 20. 20

  Erik 2 – det där fungerar inte och är bara att ödsla energi på fullständigt onödiga saker.

  Lisbet har tillfört något viktigt och själv har jag egen historik, både med mig själv och två av mina barn som under viss del av skoltiden de hade har behövt avstå viss kost. Men det har skötts genom en klok rektor som sett till barnens bästa.

  Använda något ”religiöst” som täckmantel för att få bort gluten och minska den stärkelserika maten, tror jag inte heller på som någon framkomlig väg.

  Hade dock varit bra att veta om du har möjligheter att be om matsedel och själv skicka med ditt barn det utbytbara. Kommun och skolans namn hade varit bra att veta om du vill att vi agerar med sunda förnuftet, om Rektor och Skolverket säger nej till testperiod.

 21. 21

  Jag sätter inte min fot i skolan trots att jag har 3 barn där. Under tio års tid försökte jag lära ”lärarna”, Näringslära. Helt omöjligt de blev mycket upprörda eftersom det jag sa motstred deras totala konsensus. Barnen måste lära sig att bli vegetarianer, för att rädda vår värld från klimatgaser.

  Där sätter skolan punkt, som jag förstår. Och det är jag som är den säregna gamla pappan med avvikande åsikter. Som inte får vara med i debatten, eftersom mina vetenskapliga förklaringar inte passar dessa akademikers konsensus. Ett konsensus som tycks genomsyra hela skolväsendet.

  I Västervik lyckades Centerpartiet genomföra köttfria måndagar! vilket ledde till våldsamma diskussioner i ortens lokala tidning. Det resulterade i att förslaget drogs tillbaka, efter två misslyckade måndagar.

  Därefter lägger tidningen ner den fria debatten på Internet och stänger kommentarsfälten, som var min metabola informationskanal till folket. Därefter återinförs köttfria måndagar och den här gången slipper man den offentliga debatten och vad barnen och föräldrarna tycker är oväsentligt. Skola och politiker får känna sig riktigt duktiga och moderna framåtskridande Världsräddare.

  Jag misslyckade med min lärarutbildning och tur var det för skolan och för mig. Både de och jag hade blivit galna. Skolan är värdelös generellt sett. Liksom läkarkåren, så är lärarkåren inte helt fullt av idioter. Många är undantag. Men fega kräk som inte törs stå för vetenskapliga sanningar och verkligheter.

  Ett exempel är livsmedelsdatabasen som informerar oss matkonsumenter om vad livsmedel egentligen innehåller! Det är fullständigt okänt i skolans värld. De är helt enkelt obildade idioter som lär barnen den vegetariska globala livsmedelsindustri-agendan. I spetsen går unga energiska veganer, som ännu inte behövt betala något metabolt biokemiskt pris för sitt ONYTTIGA leverne. Alternativt INTE fattar att deras generella ohälsa hänger samman med kraftiga näringsbrister av essentiella ämnen som bara kan tillgodoses genom ett överflöd av animaliska produkter på tallriken. Cirka 4 hg om dagen om man är LCHF. 2 hg animaliskt protein och 2 hg näringsrikt fett.

  Mina tre barn i skolan är mycket duktiga där men de växer upp med en skola som lär ALLA barnen fel om vår mat. De älskar sina lärare men vet att de har grundläggande kunskapsluckor.

  Under tiden är vi som gör allt fel, friskare och friskare och världen utanför blir bara mer och mer förvirrade av D-vitaminbrist, C-vitaminbrist och brist på EPA och DHA i hjärnans fettvävnader.

  Lösningen är så enkel – Livsmedelsdatabasen!!!

 22. 22
  I Like Neil Young säger

  OT – men det är så galet så jag bara MÅSTE.

  Såg i ett twitterflöde på en sajt att Miljöpartiet kämpar för att förbjuda vanliga vedspisar.
  Saknar ord……

 23. 23
  Sigge Johansson säger

  21-Georg W says
  Under tiden är vi som gör allt fel, friskare och friskare och världen utanför blir bara mer och mer förvirrade av D-vitaminbrist, C-vitaminbrist och brist på EPA och DHA i hjärnans fettvävnader.
  =====

  Och DET är precis vad Big-Pharma, Big-Food, Big-Bank och Fake-News-media vill:
  • Att ALLA medborgare ska bli dummare, sjukare och få kortast möjliga livslängd!

  Vilket i princip sammanfattar NWO-agendans slutmål….

  Konspirationsteorier?
  Nej, med snart 7 decennier i erfarenhetsbanken, konstateras att alla tecken pekar i den riktningen!

 24. 24
  I Like Neil Young säger

  …..#23

  Precis – dessutom ska du inte få elda med ved ute på landsbygden längre…..!

 25. 25
  sten bjorsell säger

  17 – Lisabet: Att besöka ett flertal läkare som du gjort tills man hittar en anständig en mycket viktigt. Dels för att få vård/undersökning/råd som passar. Dels för att tidigare läkare kanske kan börja reflektera. Det är alltid rätt att ta en ny diagnos hos en annan om man är osäker.
  På engelska kallas en ”diagnos” för opinion, alltså vad det egentligen är, en åsikt.
  Annars respekteras tydligen tro mer än vetenskap hos fler än de känt religiösa i landet.
  Alltså tycker jag att rådet du skrev om i no 11 är klart vettigt, https://www.medvetnatrossamfundet.se

 26. 26

  Vedeldning?

 27. 27
  Lotta Wässing säger

  Hej, det finns en fb grupp som heter ”Fungerande skola” Där finns mkt kunnig hjälp att få! Vi fick ett intyg på en barnmedicinsk mottagning i Göteborg så våra 2 barn äter spannmålsfritt i förskolan. Mycket möjligt att vi bara hade tur och träffade rätt läkare.
  Lycka till!

 28. 28

  Jag fattar inget som vanligt. Om eleven inte mår bra av gluten som de har kommit fram till inom familjen. Då är det väl bara att underlätta i skolan. Det är många av oss som mår bättre utan gluten. Fråga skolsköterskan om inte hon kan hjälpa till i denna fråga. Har barnbarn i Prag och där får föräldrarna skicka med glutenfri kost, för där serveras inga alternativa koster. Hoppas verkligen att det löser sig.

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  28 Kristina
  Jag tror inte att detta handlar om glutenfritt, utan om spannmålsfritt.
  I det fall jag var inkopplad i var det skolsköterskan och rektorn som styrde motståndet mot LCHF.

 30. 30
  Caroline säger

  Gör det till en religions-fråga!
  Medvetna Trossamfundet har regler för kosten där Paleo (sädesfritt bl a) rekommenderas.
  Som medlem har du rätt att kräva den kost som ditt barn mår bra av utifrån religionsfrihet och om skolan/kommunen erbjuder fläsk- eller blod-fritt så kan de inte neka ditt barn heller. OM de inte gör någon religiös åtskillnad så går det inte att gå den vägen, men tror inte att det finns någon skola som inte låter Jehovas, muslimer och judar följa sina kostregler.
  Googla på Medvetna Trossamfundet (det är ett godkänt och hos kammarrätten registrerat trossamfund) och läs på om det är något du kan tänka dig för dig och ditt barn…
  Tänk på att även barnet/barnen måste vara medlemmar för att kunna åberopa religionsfrihet.
  Om skolan nekar så är det DO (DiskrimineringsOmbudsmannen) som gäller!

 31. 31

  Tack! Vi har gått med i Medvetna Trossamfundet och väntar på medlemsbeviset!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa