Fasta – av Jason Fung (- och min variant av IF)

På Jasons sida IDM, om fasta.
Han berättar om risker för skador och död om man fastar lång tid oklokt. Men med kunskap och försiktighet är intermittent fasta helt ofarlig, och dessutom nyttig för hälsan.

Själv har jag fastat ett par gånger under några dagar på Nolaskogs LCHF. Det var spännande och det gick utmärkt. Fascinerande att man inte känner sig hungrig.
Hemma tycker jag att det är svårare att låta bli att äta när maken äter (Min man är magerlagd och bör inte fasta), men jag har kommit fram till att det går bra för mig att låta bli fast föda till frukost och lunch, och sedan äta en ’normal’ middag. Det blir en liberal 21:3-fasta. Jag tar en tsk kokosfett i morgonkaffet, plus en gräddskvätt, och därefter ett glas vatten med en halv tsk salt. På det står jag mig utmärkt utan hunger fram till lunch, då jag åter får kaffe med grädde, och vatten efter önskemål efteråt.
Vid 15-tiden äter jag en lätt ’frukost’, och vid 17-18 en normal LCHF-middag med min man. Lite vätska på kvällen om jag känner mig sugen på det.

Jag kör inte helstrikt alla dagar med detta, men ofta. Jag gjorde uppehåll under helgerna, men nu ska jag köra igång igen. Jag har ju annars lite problem med smygande viktuppgång även under LCHF. Jag får se under längre tid om det problemet uteblir med denna regim.
Det skulle vara underbart att hitta en modell där jag bibehåller god hälsa och vikt utan problem. Jag ska rapportera hur det går framöver.

 

Comments

 1. 1

  Tack för att du delar med dig om din fasta. Intressant att du lägger till frukost vid 15-tiden. Då håller du fastan lång och slipper svälta ända fram till 17-18-tiden. Ska testa det för att bara hoppa över morgonfrukosten får mig inte att går ner i vikt.

 2. 2
  GCHF N(ASP) IF säger

  Ska bli intressant att höra hur det går.
  Jag tror dock inte att Jason Fung skulle kalla det fasta i och med att du lägger till energi i form av kokosfett och grädde. Tror han bara godkänner vatten, kaffe och te. (Buljong?)
  Men det spelar i och för sig ingen roll, bara det fungerar.
  Det som måste vara svårigheten är ju att få i sig alla vitaminer och mineraler som vi behöver på bara en enda måltid per dag. Den måste vara genomtänkt.
  Ska man rekommendera detta så ska det nog vara till de som är insatta i näringslära.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 GCHF N(ASP) IF
  Jag skriver ju att det är en ’liberal fasta’ Jag äter alltså två måltider de dagarna, och då beror det ju på vad man inbegriper i de måltiderna. Det är inte svårare eller krångligare än att äta ’normalt’.
  Det är ju i stort sett att jag samlar mitt fasta matintag till 3 sammanhängande timmar per dag. Om man vill kalla det för fasta är en smaksak, och spelar ingen roll för kroppen.
  Jag har inte rekommenderat min modell till någon annan, utan var och en får prova sig fram till vad som passar den.

 4. 4
  Siv Wetterberg säger

  Hej Annika
  Själv tar jag potatismjöl, utrört i vatten på morgonen, Sen framåt 11-12 äter jag 2 smörstekta ägg och bacon, dricker mitt the med kokosfett, Ev smör som blir över häller jag på äggen Sen klarar jag mej till middagen 19 då vi äter middag, tillsammans

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Siv Wetterberg
  Håller du din idealvikt stabil med den modellen, utan hunger?

 6. 6
  Gunnar Isaksson säger

  Då det gäller periodisk fasta så verkar optimal längd på fastan vara 18 – 24 timmar för att sänka insulinet rejält.

  https://medium.com/the-mission/the-sweet-spot-for-intermittent-fasting-9aae12a2158c

 7. 7

  Annika – mäter du dina ketonvärden regelbundet?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Mårten Gantelius
  Nej jag mäter inte mina ketonvärden. Jag är mest intresserad av metoder som kan användas av ’vanligt folk’, och jag bedömer att ketonmätning, i alla fall inte i nuläget, är användbart för vanligt folk.

 9. 9

  Tack Annika! Denna mäthysteri gör mig nästan rädd, det bästa mätinstrumentet är vår egen hälsa och sunt förnuft.

 10. 10
  olle holmqvist säger

  jala,
  Companero Distinguido
  precis vad jag tycker. Jag tror det är farligare att oroa sig för ohälsa i form av mätvärden, än att ha en måttlig ohälsa. Det är normalt både att vara deppig, (kattfaan blev ihjälkörd och barnbarnen storgråter) och ha lite gikt i tårna ibland, särskilt för oss 40-talister.

  VIK, det Vård-Industriella-Komplexet, är bereonde av apparat & apparat-data-tolkare. Kroppen löser själv problem. När det är kallt börjar kroppen huttra. Utan huttringsmätning. Inte ens VIK ser huttrande som en sjukdom. Annorlunda med blodtryck. Funkar visserligen i princip som huttring. Men! – kan bara påvisas, sedan 1906 tror jag, med apparat och apparat-data-uttolkare.
  Makt till denne.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa