Svar från Dan Larhammar – och Sven Eriks kommentarer till det

Sven Eriks Nyheter/blogg.

180103
Artikel i Österbottens Tidning. Nu har en mamma i Österbotten blivit polisanmäld för att ha gett sitt barn silvervatten (kolloidalt silver), och därmed riskerar att bli fråntagen vårdnaden av barnet. Allt utan att det finns någon som helst indikation på att silvervatten skulle vara farligt.
Detta kan jämföras med att många föräldrar ger sina barn sockervatten (exv Saft, läsk och Oboy) och godis, sylt och glass, vilket är helt klart hälsoskadligt, utan att någonsin bli polisanmälda för det.

Sven Erik har skrivit ett nytt brev till Larhammar med anledning av det.

180112 Sven Erik har skrivit ett brev till Cancerfonden.

 

Comments

 1. 1
 2. 2

  Folk är tamig f,, inte kloka. Skulle en produkt som säljs som rening av dricksvatten vara farlig att dricka?. Det är skrämmande hur låg intelligensnivån är.

 3. 3

  Eftersom Larhammar i går gav uttryck för att han ville ha vår ”diskussion” offentlig, så vill jag uppfylla hans önskan och ge möjligheter att ta del av mitt brev till honom även här:
  https://www.svaradoktorn.se/427029039/5411488/posting/larhammar-skapar-tragedier

 4. 4
  Gunnar Isaksson säger

  Det verkar som att VoF-maffian satsar på att lura vårt grannland Finland. Kanske de har dragit ned ansträngningarna i Sverige för de har inte lyckats något vidare med sin vilseledning.

 5. 5

  Finns det någon forskning med hårda ändpunkter
  på kollodialt silver.
  Om inte så får man nog förhålla sig
  lite skeptisk.
  Försiktighetsprincipen.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Peter
  Ionosil har en hel del forskning på sin hemsida. Men för mig räcker det långt att många människor har uppnått stora hälsovinster med KS, och ingen har rapporterat farliga bieffekter.
  Och ingen människa är tvingad att ta KS mot sin vilja. I valet mellan antibiotika och KS väljer jag utan tvekan att testa med KS först.

 7. 7

  # 5 Peter. Om ca 10 miljoner i USA och kanske 100 000 i Sverige regelbundet använder kolloidalt silver – och man inte kan plocka fram ETT ENDA exempel på att någon förgiftats eller skadats, så tycker jag nog ”försiktighetsprincipen” redan är beaktad. Däremot finns det ett avsevärt antal farmaceutiska preparat (”mediciner”), där man inte använder sig av någon försiktighetsprincip, och som faktiskt dagligen innebär skador och dödsfall! Skillnaden är förstås, att kolloidalt silver inte kan patenteras, medan däremot ”mediciner” skapas och patenteras på löpande band – och inbringar de stora läkemedelsföretagen ofantliga inkomster. Självklart vill jag inte vara utan t.ex. effektiva smärtlindrare och en del livräddande preparat – men det tillkommer i den farmaceutiska floran hela tiden nya preparat, som ofta är mindre effektiva än de med utgångna patent som de ersätter. Peter Götzsche har i sin bok ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet” avslöjat detta i detalj!

 8. 8
  olle holmqvist säger

  Fung MC, Bowen DL. Silver products for medical indications: risk-benefit assessment. Journal of Toxicology and Clinical Toxicology 34:119-26, 1996 >

  A 56-year-old man who had sold and used colloidal silver for three years, developed blue/gray discoloration of his fingernails accompanied by a very high blood level of silver [4].
  A married couple who had three years of daily consumption of a drink prepared by administering an electrolytic charge to a bowl of water that contained a silver bar [5].
  Another couple had been taking a silver-containing ”dietary supplement” prescribed by a naturopath [5].
  A mentally ill man who had been drinking silver-containing herbal tea for about 10 months [5].
  Stan Jones, Montana’s Libertarian Party candidate for the U.S. Senate, who reportedly started taking colloidal silver in 1999 for fear that Y2K disruptions might lead to a shortage of antibiotics. He made his own concoction by electrically two silver wires in a glass of water [6].
  Two men, ages 63 and 76, developed argyria after a year of product use inspired by Internet claims [7].
  A 16-year-old boy developed blue-gray pigmentation of his entire body after ingesting a silver-containing dietary supplement for a year. The product, packaged so that it was identical to bottled water. was touted as a preventive for everyday infections [8].

  A 58-year-old man who treated a presumed kidney infection with a home-brewed colloidal solution 12 times a day for 4 days developed argyria about 4 weeks later [9].
  A 38-year-old man developed argyria after ingesting approximately 16 ounces of 450 ppm colloidal silver three times a day for 10 months to treat his arthritis and other conditions. He made the solution with a simple battery-operated chamber that leached silver from pure silver wire. He had obtained the plans from information on the Internet [10]. The photograph to the right shows how his skin color compares to that of normal skin.

  *******************

  Cutis. 2000 Nov;66(5):373-4.
  Argyria following the use of dietary supplements containing colloidal silver protein.
  Gulbranson SH1, Hud JA, Hansen RC.
  Author information
  Abstract

  The onset of argyria following the use of dietary supplements containing colloidal silver protein is presented. The patient was using a silver-containing product for cold and allergy prophylaxis. We review the past and present medicinal roles of silver and include a differential diagnosis for argyria. The hyperpigmentation of argyria is usually permanent, and it follows a sun-exposed distribution. This case report highlights the potential for toxicity following the use of dietary supplements and demonstrates the importance of physician inquiry regarding alternative medicines. Finally, we examine the limited role of the Food and Drug Administration (FDA) in regulating alternative medicines marketed as dietary supplements.

  ******************
  Format: Abstract

  Send to
  Cutis. 2000 Nov;66(5):373-4.
  Argyria following the use of dietary supplements containing colloidal silver protein.
  Gulbranson SH1, Hud JA, Hansen RC.
  Author information
  Abstract

  The onset of argyria following the use of dietary supplements containing colloidal silver protein is presented. The patient was using a silver-containing product for cold and allergy prophylaxis. We review the past and present medicinal roles of silver and include a differential diagnosis for argyria. The hyperpigmentation of argyria is usually permanent, and it follows a sun-exposed distribution. This case report highlights the potential for toxicity following the use of dietary supplements and demonstrates the importance of physician inquiry regarding alternative medicines. Finally, we examine the limited role of the Food and Drug Administration (FDA) in regulating alternative medicines marketed as dietary supplements.

  *********************
  https://rosemaryjacobs.com/

  **********************
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29026613
  färsk rapport m en del referenser

  egen synpunkt: trots allt få fall, och ”bara” kosmetiska. Funkar förmodligen om
  man gör en just produkt med rediga intags-anvisningar.

 9. 9
  Göran Sjöberg säger

  Jag undrar varför de som försvarar det medicinska etablissemanget framstår som så ”stupida” ur vetenskaplig synpunkt i mina ögon.

  Främst tänker jag på sådana dietister som anmälde Annika, Professor Noakes i Sydafrika och Dr. Fettke i Australien för att ha uppmanat diabetiker att minska ned på kolhydraterna med motiveringen att detta strider mot de officiella doktrinerna och därför måste vara farligt fast det bevisligen kan göra patienterna friska.

  Men nu ser vi samma stupiditet när det gäller kolloidalt silver. Om man inte inser att det ligger en dold agenda från läkemedelsindustrin bakom angreppen får man i mina ögon nog också betrakta sig själv som väldigt ”stupid”.

  Samma sak gäller för övrigt kosttillskott men här har tydligen läkemedelsbolagen börjat nu vädra en marknad så var detta kommer sluta är svårt att säga.

  För egen del har jag med förskräckelse noterat att myndigheterna i Sverige försökte stoppa försäljningen av det naturliga E-vitaminet som jag (efter att ha läst på ordentligt) med sådan framgång i flera år nu behandlat min kärlkramp med. Nå, firman som säljer vitaminerna stämde de lokala myndigheterna och vann rättegången på grund av den uppenbara stupiditeten i beslutet att förbjuda försäljningen. Jag kan för tillfället andas ut med mitt ”friska och starka hjärta”.

  Jag undra också vilken agenda dom har som med näbbar och klor försvarar denna officiella och i mina ögon rent kriminellt ovetenskapliga stupiditet om de nu inte direkt råkar vara en del av detta etablissemang som i fallet Larhammar.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  8 olle holmqvist
  Ja jag tycker att vi släpper argyria-snacket därhän. Dels finns det knappt beskrivet i modern tid, med måttliga intag av KS, dels finns det inga medicinska nackdelar beskrivna vid tillståndet.

 11. 11
  I Like Neil Young säger

  #9

  Göran – det har jag missat.

  Kan du berätta mer om var, hur, varför och vem – angående rättegången mot naturligt E-vitamin?

 12. 12

  Jag hörde att ungefär hälften som drabbas av cancer
  blir friskförklarade.
  Säg då att av tio som intar kolloidalt silver så blir
  fyra friskförklarade.
  Dessa fyra kommer då att vara övertygade om att
  det var silvret som gjorde dem friska.
  Fast det inte alls var det.

 13. 13
  Göran Sjöberg säger

  Kenkou heter vitaminfirman och ligger i Västerås.

  https://www.vitaminbutiken.se

  Jag vet inte så mycket mer än att de gick ut med ett upprop när de var hotade med stängning och att de stämde myndigheterna och vann rättegången.

  Hela denna process borde nog lyftas fram av oss som exempel på BigPharmas/Myndigheternas ”häxjakt” mot naturpreparat.

  I Like Neil Young, tack för din fråga för det gav mig tillfälle att ”gräva lite”.

  https://kurera.se/smaforetagare-vinner-mot-kommunen-i-tvist-om-vitaminnivaer/

 14. 14
  Göran Sjöberg säger

  I Like Neil Young

  Ja – det var en skrämmande läsning!

  Livsmedelsverket förnekar sig inte i sin ovetenskapliga inställning till allt som har med kost och hälsa att göra.

  Det måste rimligtvis vara dom som också sätter gränserna för hur mycket jordbruksgifter som tillåts i våra matvaror. Efter att återigen ha läst boken ”Myterna om säkra jordbruksgifter” av André Leu inser jag hur vi är utlämnade till godtycket hos myndigheter som är i händerna på Big Agro och Big Pharma

  https://www.amazon.com/Myths-Safe-Pesticides-André-Leu/dp/1601730845

 15. 15
  Gunnar Isaksson säger

  #8 Olle Holmqvist.

  Det finns två personer som fått Agryia av någon sorts silverprodukt med silversalter som inte är kolloidalt silver.

  1) En kvinna som för många år sedan fått nässprej med Silvernitrat i höga doser som gett henne blåfärgad hud.

  2) En karl som själv försökt tillverka kolloidalt silver men gjort fel och saltat vattnet med koksalt för att snabba upp processen. Han visste inte vad han gjorde och blev blå för hans silverprodukt innehöll Silverklorid för han drack ca en liter av eländet om dagen.

  Det verkligt intressanta är att läkemedelsindustrins betalda lobbyister under åratal framhävt dessa två personer som argument emot kolloidalt silver som inte är ett silversalt och därmed inte jämförbart.

  Intressant är att salterna Silvernitrat och Silverklorid är fotokänsliga och användes förr på fotografisk film för att återbilda foton. De har absolut inget att göra med kolloidalt silver som inte har den egenskapen utan åker inom nästan ett dygn helt ut genom urinen.

 16. 16
  Göran Sjöberg säger

  Undrar om det kanske kan vara bra för en blog att ha en ”strulgubbe” som alltid lyfter fram etablissemangets syn på olika frågor medan alla vi andra försvarar framgångsrika alternativ.

  Det kanske ”piggar upp”. En så kallad ”Gossen Ruda” bland oss andra.

 17. 17
  XMargareta säger

  16

  Tydligen bra pedagogik.

 18. 18

  Som Annika föreslår, så vore det kanske dags att sluta tjata om argyri – som ju ändå ”bara” är en kosmetisk åkomma. Men jag har skrivit några rader om detta till professor Larhammar. Eftersom han aldrig svarar på konkret sakliga frågor, så kommer han väl inte att kommentera detta heller. Men kanske finns det någon här med gedigna kemiska kunskaper som kan hjälpa mig. Så här skrev jag:

  Du har kanske aldrig reflekterat över det anmärkningsvärda faktum att de få fall av argyri som redovisas nästan alltid handlar om ansiktets vävnader, d.v.s. den hud som normalt aldrig är täckt av kläder och därför är mest utsatt för ljus.

  Du har naturligtvis aldrig heller sysslat med något så hantverksmässigt som den ”gammaldags” analoga metoden för fotografering och framkallning. Du verkar s.a.s. mer digital i hela din framtoning.

  Annars skulle du möjligen känna till, att den tyske anatomiprofessorn (!!) Johan Heinrich Schulze redan 1725 upptäckte, att silversalter, särskilt en bit krita indränkt i silvernitrat, förvandlades från vit till svart, när den exponerades för solljus. Den ej solbelysta delen förblev vit. Detta var förstås det första fröet till modern analog fototeknik.

  Senare kom silversalterna silverjodid, silverbromid och silverklorid att användas (efter många års experimenterande med andra media). År 1839 brukar anges som fotograferingens officiella födelseår. Men det skulle dröja till 1878, innan modernt fotografiskt materiel fick en hanterlig form och gjorde fotografering tillgänglig för ”gemene man”.

  Om du vore genuint vetenskaplig intresserad, och kompetent, så skulle jag kunna berätta för dig, att när ljus träffar en silversaltkristall, så uppstår en fri silveratom, som man brukar kalla en ”silvergrodd”. När sedan framkallningsvätskan (t.ex. hydrokinon och/eller metol) angriper silvergrodden utfälls mer metalliskt silver, som omedelbart oxideras och mörknar. Man har också observerat, att i kroppen befintligt C-vitamin kan ha funktionen av ”framkallare” – och alltså reducera silversalter till metalliskt silver, och åstadkomma just den blågrå färgning av huden man kallar argyri
  .
  En förutsättning är alltså att man försett kroppen med ett silversalt – och det ämne vi känner som ”kolloidalt silver” (10 PPM) ger alltså INTE förutsättningar för argyri.

  En kommentar till detta, tack!

 19. 19
  olle holmqvist säger

  Jag slutar gärna tjata om argyri. Det tycks vara ett verkligt problem men som berör ytterst få.
  Medfödd benägenhet. ?
  #16 : Var och en argumenterar efter sin förmåga

 20. 20

  Tack för den infon Sven Erik. Har förpassat den till Kostdoktorns forum.

 21. 21
  Göran Sjöberg säger

  Sven Erik #18

  Sedan barndomen har kemi varit mitt favoritämne. Det du säger är i mina ögon i princip helt riktigt även om kroppens kemi är oändligt mycket mer komplicerad än de reaktioner jag själv noterade i mina framkallnings- och fixeringsbad i fotolabbet i min ungdom.

  Det viktigaste är förstås som du påpekar att det är en enorm skillnad mellan fria negativt laddade silverjoner som är mycket reaktiva (när man t.ex.penslar silvernitrat på vårtor blev de omedelbart svarta då silverjonerna reagerar med den organiska vävnaden) medan silver i sin metalliska form i de kolloidala partiklarna där atomerna är neutrala, icke reaktiva, i sitt oladdade tillstånd. Det är just detta som personer som Larhammar inte verkar kunna ta till sig.

  Inom medicinen verkar det för övrigt vara mycket klent beställt med kunskaperna inom kemi vilket redan nobelpristagaren i kemi, Linus Pauling, noterade när han gav sig i kast med medicinen och noterade att det mesta var frågan om religiös dogmatik och att vetenskap, som vi kemister förstår den, var frånvarande eller snarare missbrukades för att just försvara existerande dogmer. Denna fråga om kolloidalt silver är ett typexempel på denna attityd.

  Min egen uppfattning är också att medicinare avskyr riktig naturvetenskap eftersom den ofta sticker hål på deras uppblåsta dogmatiska uppfattningar.

 22. 22
  olle holmqvist säger

  För många, men inte alla gäller att de är lysande när de berättar – kort eller långt – om vad de behärskar
  genom grundutbildning och erfarenhet – Skikkelig – heter de på norsk. Men – Janusansiktet svartnar mot oss när de talar extra-professionellt, t ex bedömer andra personers värde. Dr Jekyll blir mr Hyde.
  https://vignette.wikia.nocookie.net/vsbattles/images/e/e5/Dr.Jekyll_and_Mr._Hyde.jpg/revision/latest?cb=20140120154554
  (Ev. likhet med någon nu levande person är ren tillfällighet).

 23. 23
  XMargareta säger

  #21.

  Enligt vad jag minns av vad som står på Ion Silver- flaskan, så skall 90% vara joner och 10% metalliskt silver (med storlek runt nanostorlek?) svävande åtskilda från varandra.

  Det gäller kanske också andra märken.

 24. 24
  Göran Sjöberg säger

  XMargareta,

  Kolloidala partiklar är enligt definitionen så små, mindre än 0,001 mm stora (submikrona), att de inte sjunker till botten utan håller sig svävande i en vattenlösning.

  Jag visste faktiskt inte att 90% var fria joner. Det hela är faktiskt en fråga om koncentrationen och hur mycket man får i sig av silverjoner och det som säljs på nätet ör vad jag förstått ofarligt och att man kan dricka en ”tankvagn” utan fara.

  Själv är jag knappast orolig.

 25. 25
  XMargareta säger

  Jag är inte heller orolig.

  Jag vet också mycket väl vad en kolloidal partikel är.

  Enligt min uppfattning är benämningen kolloidalt silver missvisande i de fall jag känner till, om man vill betrakta hela innehållet av silver som kolloidalt.

  Enligt de texter jag kommit i kontakt med har både jonerna och de silverpartiklar, som finns i s.k. kolloidalt silver sin speciella verkan i sammanhanget.

  De senaste texterna jag läst har kommit ifrån ”The Silver Edge”, men jag har läst många andra texter i ämnet, just därför att jag försökte komma underfund med verkan och innehåll i det, som benämns kolloidalt silver.

  ”The Silver Edge” brukar berömma sig av att de försäljer en apparat, med vilken man kan tillverka silvervatten, som har de minsta partiklarna på marknaden.

  Kanske det skulle vara mer rätt, att kalla soppan för nanosilver, men kolloidalt silver börjar ju bli rätt så etablerat.

 26. 26
  XMargareta säger

  Fann en lång intressant artikel på svenska om ”silvervatten.”

  Jag kan naturligtvis inte bara genom att ha läst artikeln (och en del referenser via annan kanal),
  gå i god för innehållet, men eftersom den behandlar de flesta spörsmål inom ämnet, med många referenser, så fann jag den så intressant, att jag länkar den, (trots att kanske många redan läst den?)

  Det vore särskilt intressant att få kommentar från Göran Sjöberg, eftersom han ju är högutbildad metallkemist, efter vad jag förstått.

  Även den kemiskt intresserade läsaren får lite tips om vad det hela möjligen kan röra sig om.
  Man talar i sådana kretsar om silver-hydrosol, då det förutom joner också tydligen finns små silverpartiklar, som bl.a. ingår i olika silver-syre-vatten-system, vilket skulle kunna vara förklaringen till, att vattnet i fråga kan ha verkan även efter att ha svalts.

  Den är skriven på lättförstådd svenska, vilket ju är värdefullt i sig för många. Ger härmed länken som en service för egen begrundan och eget studium.

  https://www.vaken.se/kolloidalt-silver-funktion-och-erfarenheter/

 27. 27

  #26 Margareta Den artikel du givit länken till är i allt väsentligt helt korrekt. Problemet är ”bara” att begreppet ”silvervatten” tycks trigga igång reptilhjärnan hos de flesta och få folk att associera till medeltida trollkonster med ”silverkulor” och annat. Man ”glömmer” också, att det fram till 1947 fanns ca 20 olika godkända läkemedel med silver som aktivt ämne, registrerade i FASS, varav fyra med just kolloidalt silver. Läkarna använde dessa mot allehanda infektioner och sjukdomstillstånd – framgångsrikt och utan skadliga biverkningar. Tyvärr ersattes dessa medel mot slutet av 1940-talet av andra antibiotika, som tillverkarna kunde patentera och tjäna ofantligt med pengar på. Gissa vilka som låg bakom den utvecklingen – och gissa vilka som i dag till varje pris försöker hindra kunskapen om detta fantastiska ”läkemedel”!
  Man ”glömmer” också, att det i USA finns omkring 150 kommersiella tillverkare av olika fabrikat av denna produkt, varav de flesta saluförs av kända Amazon. Inget enda fall av förgiftning eller skada har rapporterats (trots att det påstås från vissa håll). Och tror någon att ett företag som Amazon skulle riskera sitt rykte med att saluföra något som kan förorsaka problem? Med den kultur som råder på det området i USA, så skulle företaget snabbt ha krävts på miljonskadestånd! Kolloidalt silver är ett alldeles utmärkt medel mot de flesta kända formerna av bakterier, virus, svamp och encelliga parasiter. Det skulle effektivt kunna förhindra den globala katastrof som multiresistenta bakterier hotar att bli! Den som försöker förhindra användningen av kolloidalt silver tar på sig ett stort ansvar! Titta gärna också på denna länk: https://www.svaradoktorn.se/425558358

 28. 28
  XMargareta säger

  Här jämför ” The Silver Edge”, vad gäller biverkningar, antibiotika med kolloidalt silver, (som man kallar oligodynamiskt.)

  https://fx229.infusionsoft.com/app/hostedEmail/8263424/da9dd134b0f734d4?inf_contact_key=ede6edf66a32b91e16ad48f0d7fbb5401be40fda6ba0ba32005c81fe8c29da38

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa