För mycket av essentiella fleromättade fettsyror härsknar i kroppen och skadar hälsan

I TV-helse.

Vi behöver bara några få gram per dag av de essentiella fleromättade fettsyrorna, omega 3 och -6. Om vi får i oss mer än så så härsknar de i kroppen och orsakar inflammation.

Det är naturliga mättade och enkelomättade fettsyror som vi bör äta mest av, för bättre hälsa.

 

Comments

 1. 1
  Cavewoman säger

  Paul Jaminet som har skrivit boken Perfect Health Diet skrev en lite tankvärt om Omega-3.
  ”Omega-3 kanske är så nyttigt bara för att vi lyckas få i oss så lite”

 2. 2

  Tror jag inte en sekund på. Det saknar logik.

 3. 3

  Göran Peterson vid Chalmers har forskat på – och skrivit om – hur framför allt fleromättade fettsyror har en tendens att cirkulera länge i kroppen – och under tiden härskna och ställa till problem. Något om detta hittar man t.ex. här: https://www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/goran-petersson

 4. 4
  Cecilia Westholm säger

  Är det fortfarande OK med olivolja då?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Cecilia Westholm
  Jag tycker absolut att det är OK med olivolja. Ett problem är att det förekommer fusk. Det sägs att det finns mer olivolja i världen än det finns oliver.

 6. 6
  Cecilia Westholm säger

  5 Annika Dahlqvist

  Det är gott att ha lite olika fetter att välja mellan.
  Jag tål inte mjölkprodukter så inget smör här.
  Men oliv- kokosolja, talg och hönsfett.
  Olivoljan som jag köper är ekologisk och luktar väldigt starkt av oliver.
  Kanske det är mindre fusk med de ekologiska produkterna? Eller så är jag bara naiv.
  Vår värld rymmer mycket fusk av alla de slag – visst är det så!

 7. 7
  Göran Sjöberg säger

  Om jag nu minns rätt gav man solrosolja med den största halten av omega 6 till patienter innan man skulle transplantera en njure. Solrosoljan slog ut immunförsvaret och kroppen reagerade därför inte på den främmande njuren genom att stöta bort den och patienten kunde behålla den. Problemet var att patienterna drabbades av cancer och man fick sluta med detta.

 8. 8

  Jo, pecis… Den fettsyra som Livsmedelsverket och många ”förståsigpåare” (inkl. Mai-Lis Hellenius) propagerar för (Omega-6) har just använts för sin förmåga att dämpa immunförsvaret – vilket kan behövas vid transplantationer – men som knappast är något eftersträvansvärt i andra sammanhang!

 9. 9
  Göran Sjöberg säger

  Jag stöter ofta på patrull när jag loggar in hos Lars Bern med mitt WordPresskonto. Lars har en intressant tråd som handlar om cancer och min kommentar är inte helt OT här heller så jag publicerar den här istället.

  Ja – det är ju detta det handlar om, dvs. själva orsakskedjan och i slutänden hur cancern yttrar sig fysiologiskt.

  Dr. Seyfrieds forskning visar mycket övertygande, i Warburgs anda, att det är själva energiomsättningen, metabolismen, hos de allvarligt skadade mitokondrier i cancercellerna som är det primära och mest grundläggande i sjukdomsförloppet.

  Det är de havererade mitokondrierna som gör att cancercellerna endast kan utnyttja socker och aminosyran glutamin som bränsle. Att därför ta bort dessa två energikällor genom att försätta kroppen i ett ketogent tillstånd och även blockera syntesen av glutamin är därför själva grunden för att selektivt, tillskillnad mot kemoterapin, kunna angripa cancercellerna.

  Om kroppen är angripen av mikroorganismer som överlistat immunförsvaret försvagas den och detta kan mycket väl vara själva orsaken till att de cancerceller som ständigt tycks vara närvarande i våra kroppar slutligen manifesterar sig som cancertumörer.

  Det är då lämpligt att som Dr. Enby föreslår att med alla medel stärka immunförsvaret och samtidigt bekämpa cancercellerna med läkemedel och och här finns många naturliga medel utan biverkningar (som jag själv skulle satsa på i första hand) i en tänkbar omfattande arsenal från rent psykologiska/sociala medel till en handfast lovande behandling med kolloidalt silver men med ketogen kost som grund. Seyfrieds djurförsök visar redan idag att det finns medel som effektivt kan hindra syntesen av glutamin men biverkningarna är möjligen ett hinder.

 10. 10
  I Like Neil Young säger
 11. 11
  Göran Sjöberg säger

  I Like Neil Young #10

  Glutamin är en av våra 20 aminosyror så det finns bara en sort med det namnet.

  För övrigt var det intressant läsning kring glutamin i dina referenser.

  Jag kände inte till att man tog glutamin som kosttillskott och med positiva effekter på sömnen. Inte heller att alkohol hindrar syntesen av glutamin. Jag tycker att Seyfried borde ha nämnt detta i sin mycket gedigna bok om cancer men kan inte hitta någonting om detta.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa