Svältketoner – vad är det?

Erik Edlund skriver intressant om relationerna mellan insulin, glukagon och ketoner.

Läkare, sköterskor och dietister varnar dig för ’svältketoner’ om blodprovet visar på ketoner vid fasta, och att det skulle vara farligt.

I stället är det en helt normal reaktion vid minskat matintag. Levern levererar fett, ketoner och glukos till blodet. Det sker redan efter en vanlig nattfasta, och är en nyttig process, och inte alls farlig. Det är bara vid insulinbrist som det blir farligt. Diabetiker typ 1 får prova ut hur mycket insulin de behöver för att matcha tillståndet.
Däremot, efter för stor insulindos blir det energibrist. För lågt blodsocker, hypoglykemi, och inlåsta energiresurser: fett och glukos.

Hypoglykemi med lågt blodsocker, högt insulin och inlåsta energiresurser, det blir ett farligt tillstånd.
Då är det bättre att hålla kolhydraterna lågt, och insulinet motsvarande lågt, då blir det ett stabilt normalt blodsocker.

 

Comments

 1. 1
  Gunnar Isaksson säger

  Det är endast för typ 1 diabetiker som mycket höga nivåer av ketoner är skadlig sk ketoacidos.

  Det förekommer en form av bantning bland en del med typ 1 diabetes där de medvetet tar för lite insulin för att bli av med fett på kroppen. Ibland kommer de in på akuten med ketoacidos beroende på att de medvetet snålat med sitt insulin. Läkarna kollar givetvis då ketonerna och ser rekordnivåer som de ordnar med en spruta insulin och förmaningar inför framtiden.

  Ketoacidos kännetecknas av högt blodsocker i kombination med höga nivåer av ketoner i blodet. Det tillståndet beror av för lågt insulin och dessa diabetiker ordnar det genom att ta insulin.

 2. 2

  Haha svältketoner låter som nån slags elak terroristsekt som smyger omkring på sjukhusen och svälter folk i lönndom och sen tvingar i dom bullar så de sväller upp i vikt…

  Skämt åt sido jag var nog nära typ 2-diabetes (hade metabola syndromet) fastar hela dagarna och äter gott och mycket LCHF på kvällarna, Inspirerad av Skaldeman och bloggaren Tommy Tappar och Dr Dahlqvist. Håller jag bara kolhydraterna på låg nivå så går viktkurvan nedåt.Energi har jag massor av hela dan efter omställningen till fettdrift, kör lastbil så jag sitter stilla hela dagarna, skulle kanske träna men vikten går ju ner så man ids inte gå till gymmet, latmask? Ja.

  Trillat dit några gånger med olika typer av bullar både flytande och andra bullar, så jag har gått upp i vikt då. Gissar att jag då antagligen smittats av dessa elaka sekt-gobblins.

  https://www.madsciencemuseum.com/msm/pl/great_starvation_experiment
  ***Notera makronutrientfördelningen, typ SLV:s tallriksmodell

  https://proteinpower.com/drmike/2007/09/11/is-a-calorie-always-a-calorie/

 3. 3
  Thomas Jansson säger

  Att vara i ketos är väl snarare ett normaltillstånd som borde eftersträvas?

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  Lita OT-frågor

  Jag har febrilt sökt efter hur stor blodtryckssänkning som olika mediciner ger. Jag lyckas inte hitta några uppgifter på nätet. Har dock i minnet att jag stött på siffran 3-5 mmHg vilket i så fall är lägre än vad 30 min promenad ger (har hittat uppgifter på cirka 6-8 mmHg sänkning).

  Att det är så svårt att hitta uppgifter misstänker jag kan bero på att pillren ofta är verkningslösa?

 5. 5

  Thomas…men man kan väl inte vara i ketos hela tiden?? Måste inte nedbrytningsfasen balanseras med uppbyggnadsfasen? Om nu ketos syftar på katabolismen..?

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Mormor
  Ketos är inte = katabolism. Snarare tvärtom. Se Jason Fungs texter och filmer om fasta.

 7. 7

  Ok…tack!

 8. 8

  Bra eller dåligt?

  Vid provtagning senast, mätt ca kl 15.00, var mitt ketonvärde 7,5. Enligt, den till lågkolhydratkost positiva, läkaren beroddde det höga värdet på att jag inte druckit ordentligt. Vilket stämmer. Däremot dricker jag oftast en del kaffe (med kockosfett) under fm, även före frukost. Lunch äter jag nästan aldrig, inte heller den dag provet togs. Jag är inte diabetiker.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Hans Nilsson
  7,5 är ju ett högt ketonvärde, men om du mår helt bra på det kan jag inte tänka mig att det är farligt. Man känner helt säkert i måendet om det är något fel.

 10. 10
  Göran Sjöberg säger

  Hans,

  Jag har skaffat en ketonmätare (Ketonix) som indikerar genom utandningsluften var vi befinner oss på den ketogena skalan även om vi inte får reda på de exakta blodvärdena.

  Vi använder mätaren flitigt för varje mätning är ”gratis” och det är då uppenbart att ketonvärdena varierar kraftigt under dygnet. Från förmiddag till kväll gick jag själv från en måttligt hög ketos till en mycket hög ketos. Min hustru gick samtidigt från obefintlig ketos till samma höga ketosvärde som jag själv hade.

  På vår strikta LCHF nu befinner vi oss i princip i ständig ketos men som sagt i varierande grad.

 11. 11

  Tack Annika och Göran! Problemet med hälsomätning av olika slag, även i hemmet, är att den skapar oro, att siffrorna inte ska vara de önskade. I denna mening är, i mitt fall, fantasi och föreställningsförmåga en nackdel.

  Blodtrycksmätning är ett exempel på det. Siffrorna rusar i höjden som en följd av stress och oro över resultatet. Detta har jag löst på så sätt att jag uteslutande mäter trycket när jag är mycket avslappnad, t ex omedelbart, utan att stiga upp, efter en stunds vila/sömn under em/kväll. Trycket är då, utan undantag, utmärkt.

  Jag befarar att regelbunden mätning av ketoner, för mig, skulle innebära en liknande stress som blodtrycksmätning, och ett negativt fokus på hälsa. Jag är mycket nöjd att veta att värdet kan variera starkt (Göran), att 7,5 inte är alarmerande om man i övrigt mår bra (Annika) och att vätskebrist, om man äter lågkolhydratkost, kan vara en förklaring (läkaren på vårdcentralen).

 12. 12
  Göran Sjöberg säger

  Hans,

  Jag håller med om att mätningar skapar onödig oro hos människor som låter sig testas och läkemedelsindustrin älskar därför alla dessa mätningar av än det ena än det andra slaget för att därmed kunna fånga in så många patienter som möjligt i sitt alltmer finmaskiga nät. Det är verkligen fråga om ”Big Business”! Det är också denna sjuka industri som sätter gränserna för vad som är en risk och då patienten behöver ”mediciner”. Blodtrycksmätningar, kolesterolmätningar och mammografi är tydliga exempel.

  Blodsockermätningar och ketonmätningar är lite speciella i mina ögon.Här tror jag själv, och många med mig, att låga blodsockervärden och höga ketonvärden verkligen är bra för hälsan. Genom att lätt kunna göra dessa på hemmaplan och se hur de påverkas av vad man äter får man motivation att satsa på sunda matvanor dvs. strikt LCHF när man omedelbart kan se resultatet av vad man stoppar i munnen.

 13. 13

  Göran,

  Du har säkert rätt; återkommande mätning av blodsocker och ketoner är sannolikt bra. Jag är djupt tacksam att du och andra mäter flitigt, läser ihärdigt och drar relevanta, självständiga och ibland modiga, slutsatser. Och att ni frikostigt delar med er av erfarenheterna.

  Å andra sidan, någon annan motivering att fortsätta på den inslagna (livsstils-) vägen, utöver direkt återkoppling i form av välmående, behöver jag nog inte. Sjukvårdens hjälp är mycket begränsad, och saknar inte sällan trovärdighet. Annikas blogg, och ni som är aktiva här, är för mig ett sätt att nödtorftigt navigera i ett allt annat än entydigt, än mindre överblickbart, hälsolandskap.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa