EMS mot svårläkta sår

Min man fick ett djupt skrapsår på underarmen vid halkolycka på yttertrappan för ca en månad sen. Jag lade om med hudvänlig häfta. Efter ett par dagar  började det flöda sårvätska från såret. Jag misstänkte att det betydde begynnande infektion. Efter ytterligare ett par dagar blev det rött och svullet i och runt såret. Infektionen var ett uppenbart faktum. Jag blev osäker på vad jag skulle göra. Det lutade mot antibiotika via munnen, men det kändes inte kul. Jag började då smörja EMS-salva i och runt såret. På ett par dagar var såret rent och statt i god läkning. Nu är det helt läkt och endast ett svagt ärr vittnar om det skedda.

Jag smörjde också EMS-salva på hans Aktiniska keratoser i pannan, och de försvann. Betydligt skonsammare än Aldara-behandling, som medför stora sår, innan det slutligen läker. Men jag vet ju inte om keratoserna skulle ha läkt av sig själva ändå just då.

En kompis berättade att hans mammas kroniska bensår läkte efter smörjning med EMS-salva.

Detta kan ju vara ett tips att prova mot problematiska sår. Orsaken till att såren inte läker är troligen bakterier i såret.

Metoden kan även provas på trycksår, men då måste det kombineras med avlastning förstås.

Har någon annan ytterligare erfarenheter av sårbehandling?

 

Comments

 1. 1
  Gunnar Isaksson säger

  Jag använder Kolloidalt silver till mina sår som blöder dåligt. Kanske EMS är bättre men än så länge har KS fungerat fint utan varbildning. Man kan fukta en liten kompress med KS och lägga mot såret.

 2. 2
  foie gras säger

  man kan använda honung dvs endast honung där man är säker på kvaliteten. Honung på sår är sen antiken använt som mycket bakteriedödande men det vill inte läkemedelsindustrin uppmuntra

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 foie gras
  Går effekten av honung genom huden?
  Det som var fantastiskt med EMS var att det läkte inflammation eller infektion under huden runt såret.

 4. 4

  2 foie gras
  Manukahonung som t.ex. ”världens bästa veterinär” använder när antibiotika inte står patienten bi

 5. 5
  Bengt D Nilsson säger
 6. 6
  Kenneth Thorberg säger

  @ foie gras

  En anekdot som anspelar på ditt inlägg. För ett femtontal år sen hade jag ett djupt och mycket fult sår i vecket mellan tumme och pekfinger. Tror att det började med en torrspricka som bara växte sig djupare och i o med att jag ständigt använde hammare i yrket så fanns det väldigt lite tid för självläkning.

  En bekant gav mig bivax som inköpts på apoteket och jag minns inte idag hur snabbt det läkte mitt sår, kommer bara ihåg att jag då betraktade det som ett mindre mirakel. För kanske fem år sen gick jag till apoteket för att fråga om de hade bivax när min lilla son fått irriterad hud i rumpan och det var som att de inte förstod vad jag pratade om.

  Apoteket härbärgerar väl ingenting längre som inte kommer från kemikalieindustrin.

 7. 7

  Ett fantastiskt resultat Dr Annika!

  På 80-talet (det var innan jag kände till kolloidalt silver och kokosolja) lade jag kålbandage på ett otäckt sår i handen på en familjemedlem.

  Han hade tagit bort stygn (varav ett satt i en sena av misstag) med ett av hans verktyg.
  Man kunde se ända till benet och naturligtvis blev såret infekterat.
  Han vägrade ta antibiotika men lät mig lägga på kålbandage.
  Nästa morgon kom han och sa’ ”Det luktar f*n, så jag hoppas du vet vad du gjort!!”

  När jag tog bort bandaget satt det en stor var-klump på kålen – såret var alldeles rent. Han tittade storögt på sin hand och sa’ ”På med mer kål!!”
  Såret läkte fint på kort tid – och dessutom fick han skadestånd från sjukvården!

  Vanlig vitkål innehåller 19 olika ämnen som är smärtstillande, avsvällande, anti-bakteriellt….
  Det mesta vi behöver finns i vår närhet.

  Om någon vill ha Maria Trebens fantastiska recept på kålbandage finns jag på email.
  Fast EMS-salva är ju lika bra och kanske lättare att hantera. 🙂

 8. 8

  Can you explain what EMS ointment is?
  I cannot find anything in English that says
  what it is.

 9. 9

  En tredjedel av vart: Bivax, Grankåda och Fårtalg var mors ”röra” som alltid fanns till hands i hennes natur-apotek. Alla slags sår läkte hon på oss barn med detta men framför allt var det effektivt mot liggsår.

 10. 10

  Har själv fått Aldara på recept av hudkliniken för att behandla keratoser i ansiktet. Trots att jag tog halva dosen var dag och därför spred ut det på längre tid så fick jag kraftiga biverkningar. Blev trött, allmän nedsatt, fick diffusa märkliga smärtor och blev närmast deprimerad. Allvarligt eftersom jag ett par år tidigare hade opererats för bröstcancer tre gånger.

  Kommer aldrig mer använda detta igen. För trots mina besvär så var det mesta av märkena kvar, behandlingen verkade knappt haft någon effekt alls.

  Istället valde jag därefter alternativa insatser. Regelbunden massagebehandling för att få tillbaka livslust och motståndskraft. Ansiktet och framför allt fläckarna smörjde jag in med kokosolja var kväll. Och si det vart bättre. Fläckarna bleknade och huden blev spänstigare.

  Efter ett tag gjorde jag en egen hudkräm som jag nu har använt ett halvår med god effekt. Inget svårt recept och delar gärna med mig. Det kostar dessutom mindre än en tiondel av vad en Aldara behandling kostar. Utan biverkningar.

  Mosa kokosoljan med en gaffel om den är lite hård som den luktfri oftan är. Jag brukar ta ett par matskedar för att få det i en 50cl burk. I detta blandar jag avokadoolja ca en tesked. Avokadooljan gör krämen mjukare och lättare att smörja in. Ofta blir detta min nattkräm bara för att den är så skön för huden.

  Idag har jag nästan inga märken kvar i ansiktet men får jag ett utslag så blir det EMS på det.

  Vill också slå ett slag för Molkosan som är läkande på flera sätt. Fick en allvarlig skada på handen för många år sedan med djupa sår. Band om den med sterila förband doppade i molkosan. Höll det rent på detta sätt utan annan behandling. Det läkte så fint så fint och jag har inga som helst men efter skadan. Det syns knappt.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  8 Bill Robinson
  EMS ointment contains kolloidal silver, and metylsulfonylmetan, that is sulfur.

 12. 12

  @8

  You can use google translate apart from the INCI below:
  (from https://www.bodystore.com/ems-salva)

  Ingredienser:

  Emuolja, Metylsulfonmetan, silverjoner, allantoin, D-Pantenol, Squalane, kallpressad kokosolja, glycerol, E-vitamin, C-vitamin, Ringblomma, Kamomill, Myrraharts och eterisk olja från Lavendel. Innehåller inga parabener. Endast silver och svavel som konserveringsmedel. * Linalool and *Geraniol * ingår naturligt i lavendelolja.

  INCI:

  Colloidal Silver, Dromiceius, Cocos nucifera, MetylSulfonylMethane, Squalane, Glycerine, Sodium Steaoryl Lactylate, Cetyl Alkohol, Glyceryl Stearate, Phantenol, Tocopherol, Allantoin, Sodium Ascorbyl Phosphate, Commiphora myrrha, Calendula officinalis, Matricaria Chamomilla and Lavendula augustifolia.

 13. 13

  Oreganoolja är mycket antibakteriellt (påminner om Tea tree-olja). Inbillar mig att det funkar ännu bättre än silversalva. Jag använder det på småsår. Starkt och svider en stund så inget för barn. Ska även motverka förkylning, halitosis mm vid oralt intag. Köpte det på iherb.com för att använda mot keto-rash/utslag. Jag har inte hittat det i Sverige.

 14. 14

  Thanks. That’s a lot of ingredients. I don’t know
  what product that might equate to in the U.S.

 15. 15
  catherine andersson säger

  Har tagit Colloidals Silver på sår, men de har inte varit så stora. Rivsår från katten har läkt fint med detta. Nu har jag dock inhandlat EMS-salva att ha i förebyggande syfte samt EMS-creme till ansiktet, för där får jag keratoser. Ska bli intressant att testa.

 16. 16

  @ 14 Bill Robinson

  Currently, I make two simple salves with about 50ml coconut oil and 2-3 drops of 1: oregano essential oil and 2: frankincense essential oil. Both are very nice and good for healing. To soften the coconut oil (so it mixes well with the essential oils) I put the jar (lid on) in a warm place (on top of a radiator also works) until ingredients have melted. Once oils are mixed and melted I keep the jar in a cool place. I use the salve ’here, there and everywhere.’

  You can mix any good quality essential oil with coconut oil. Coconut oil is a very good base for any salve/cream. You can also spray a little colloidal silver on the surface ..if you wish – or on the skin before applying the salve – I spray the skin.

  I also take (about 15ml) colloidal silver morning and evening daily. All ingredients are organic ..of course. My thinking is that what you can’t eat you don’t want to put on your skin. Good luck. 🙂

 17. 17
  Anita Wennström säger

  Jag hade kliande blåsor under ena foten från 1973 – 1999, och fick olika behandlingar på hudkliniken i K-d, med cortisonsalvor och tjärsalva och jag vet inte vad allt möjligt…
  7 mil enkelresa och aldrig ngt som fungerade. Då hade området bara blivit större och ibland även sårigt ! En tid fick jag ngn sorts piller och de hjälpte, men det var viktigt att man inte blev gravid under tiden man åt dom och även lång tid efter ! När jag slutade med dom, kom problemen snabbt tillbaka.
  Till slut hittade jag en artikel i en tidning om EMU- olja ! Efter en veckas användning, morgon och kväll, var problemen borta och sen smorde jag några dagar för säkerhets skull.
  Nu använder jag EMS-salva till det mesta och ser till att jag alltid har en burk hemma.

 18. 18
  Therese säger

  Hej! Nyfiken på hur det har gått för er som använder EMS Salva på solskador, aktinska keratoser. Genomgår själv en cellgiftsbehandling med kräm nu och det är fruktansvärt. Skriv gärna och berätta hur ni behandlar era solskador. Mvh therese
  mm_tessan@hotmail.com

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  18 Therese
  Min man hade flera aktiniska keratoser i pannan, efter alla års exponering för solen, när han arbetat ute.
  Jag smörjde varje dag med EMS-salva, och hans panna blev slät som en barnstjärt på några veckor.
  Det var helt utan besvär, i jämförelse med Aldara där man får hemska inflammerade sår där salvan applicerats.
  Jag kan ju inte lova att det går så bra för alla. Fast det är absolut värt att prova.

 20. 20

  Jag älskar EMS salvan. Har använt den till torr hud/eksem och även vid småsår och när jag klantigt nog bränt mig på hett vatten. Tycker verkligen om den! Jag har dock en fråga till dig Annika (och andra), när vågar jag börja smörja ems salvan på operationssår? Ja, det är inga jättesår utan jag har gjort en titthålsoperation i buken, så jag har tre små snitt på magen, samt ett sår i naveln. Det är just såret i naveln jag är lite orolig för…Jag opererade mig 10 januari så det har ju nu gått ca tre veckor. Jag har för tillfället Mepitac tejp på såren/ärren. Tänker i dag kika på hur såret i naveln ser ut (sist var det något irriterat).
  Kan tillägga att de små såren är sydda med suturtråd som försvinner av sig självt. Så min fråga är:
  När vågar jag börja smörja med EMS salvan?
  Tack på förhand!

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  20 Kicki E
  Eftersom EMS-salvan befrämjar läkning, och motverkar infektion, så tror jag inte att det är någon begränsning hur fort man kan smörja med den.
  Du kan prova att tvätta ur naveln med kolloidalt silver först, och sen smörja med EMS.

 22. 22

  Tack för svar Annika!
  Ja, jag är bara så orolig att göra fel och tänker att operationssår inte är som ”vanliga” sår, men som sagt det är ju små sår efter titthål. Hittills har jag rengjort med klorhexidin (förutom vatten och tvål). Men kanske är ks också bra? Har en liten skvätt hemma. Det som har känts svårt är vad man ska ta det på. Har nu köpt några små savetter med låg dos klorhexidin och övrigt ”renat vatten” men man kan kanske dutta på lite ks. Ska bli spännande att se såret idag eftersom jag haft det skyddat med mepitac tejp nu en vecka så hoppas att det ser bättre ut 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa