Stöd för att viktnedgång förbättrar diabetes

I Dagens Medicin.

Viktnedgång förbättrar diabetes. Jämförande studie mellan ’normal’ diabeteskost och lågkalorikost.
Jag får endast fram abstract av studien, och där står inget om vilka makronutrientandelar som ingick i den använda lågkalorikosten.
Är det någon som har tillgång till fulltext som kan se den uppgiften där?

Lena i Umeå skriver i kommentar att interventionskosten innehöll 59% kolhydrater. Suck!
Det skulle vara bra om de gjorde en motsvarande studie med en grupp som åt lågkolhydratkost. Med lågt eller normalt energiinnehåll.

 

Comments

 1. 1
  Lena i Umeå säger

  Så här står det: ”Participants in the intervention group were asked to follow the Counterweight-Plus weight management programme,12 with a stated aim of achieving and main- taining at least 15 kg weight loss for the maximum number of participants and an emphasis on flexibility to accommodate individual circumstances and optimise outcomes. Weight loss was induced with a total diet replacement phase using a low energy formula diet (825–853 kcal/day; 59% carbohydrate, 13% fat, 26% protein, 2% fibre) for 3 months (extendable up to 5 months if wished by participant), followed by structured food reintroduction of 2–8 weeks (about 50% carbohydrate, 35% total fat, and 15% protein), and an ongoing structured programme with monthly visits for long-term weight loss maintenance. ”

  Om du kan se min e-postadress kan du höra av dig så kan jag maila artkeln.

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Studien ligger tydligen bakom paywall till pris ca 30 USD.

  Det är professor Roy Taylor igen, som tidigare visat liknande.
  https://www.ncl.ac.uk/press/news/2017/12/directstudy/

  Hans tidigare studier visade att fettminskning i levern samanföll med botad diabetes-2.

  Eftersom LCHF nu accepteras som effektivaste viktnedgångsmetoden bör även Svensk läkarvård göra liknande studier. Man höll tydligen kostnaderna för studien låga genom att driva den via ett större antal läkarpraktiker där råden gavs och allt följdes upp av distriktsläkare, i primärvården.

  Frivilligt deltagande. Här borde man erbjuda ett par dieter förutom LCHF, för de som tvekar.
  Dr David Unwin har i sin praktik i England genom LCHF-liknande kostråd/kolhydratminskning gjort enorma medicineringsbesparingar för sitt HSE, motsv. landsting, där. ”Lägst i ett större distrikt”

  Gissar att en tvåårsstudie, helst med årlig uppföljning, skulle kunna ge ett positivt netto för det landsting som sätter igång, efter det första året. Mer patienttid och mindre medicinkostnad.

  Liknande nettobesparingar, förutom livsförbättringar, kan alltså göras i Sverige närsomhelst. Svensken i allmänhet vågar inte annat än att lita på läkare, och kostråd.

  Den stora frågan är om medicinbolagens inflytande i socialstyrelsen kan stoppa sådanda försök?

 3. 3
  sten bjorsell säger

  59% kh, tack Lena! Misstänker att Taylor och Lean inte får några studiebidrag om dom sänker kolhydratsinnehållet till det som var etablerat innan USA med bl.a. Sveriges hjälp introducerade den då helt oprövade högkolydratkosten 1977, obesity- och diabetesepedimins start.
  Istället använder Taylor ned till bara 600 kalorier per dag, här 850, typ Minnesota starvation experiment, för att kompensera för dålig fettbränning och nedsatt metabolism som kommer från daglig påspädning av insulin genom det höga kolhydratintaget. Onödiga plågor, tycker jag.

  1 Lena, kan du se vilka som sponsrar Taylors studier? Antingen är han ”bara fastlåst” i den nu väl-motbevisade hypotesen att fett orsakar kärlsjukdom, eller så är hans överordnade i Newcastle det, eller också sponsras han av typ Kellogs/ILSI. Annars är Taylor viktig då han visat gång på gång att diabetes kan botas. De tidigare kalorirestriktionerna har dock resulterat i snabb återgång tlll sjukdom så snart kalorierna läggs till igen. Blir intressantare hur Dr David Unwin lyckas långsiktigt, då han använder en kost som är betydligt mer lik den vi brukade äta före 1977. Närmare LCHF.

 4. 4
  Michèle Wilcox säger

  Kostfonden har pengar just nu till sådan forskning (om någon vill göra det).

  ”Utlyser 1,4 miljoner kronor

  För att öka kunskaperna kring hur fetma, typ 2-diabetes eller relaterade sjukdomar/problem effektivast kostbehandlas utlyser nu Kostfonden 1,4 miljoner kronor till ett eller flera projekt inom området. Vi kommer att prioritera projekt som fyller viktiga kunskapsluckor och som är relevanta ur patient- och samhällssynpunkt. Projektet ska dessutom designas så att det uppfyller de kvalitetskrav som SBU ställer vid sina kunskapsgenomgångar. Läs hela utlysningstexten här: Forskningsprojekt som rör kost vid fetma, metabolt syndrom och typ 2-diabetes.
  Forskare från hela Norden är välkomna att skicka in en ansökan. Deadline är den 15:e januari 2018.”

 5. 5
  Lena i Umeå säger

  #3 sten bjorsell
  Så här står det:
  ”Acknowledgements
  This study was funded as a Strategic Research Initiative by Diabetes UK (award number 13/0004691). The formula diet was donated by Cambridge Weight Plan. Neither organisation had any input into the study design, data analysis or interpretation. We thank the National Health Service (NHS) Primary Care Research Network and North East Commissioning Support for their support and valuable input to recruitment. We thank Elaine Butler, Josephine Cooney,
  Sara-Jane Duffus, and Philip Stewart from the University of Glasgow for providing technical assistance; Helen Pilkington from the Newcastle upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust for providing research nurse support; and Sarah Weeden and Sarah Cadzow from the Robertson Centre for Biostatistics. We are enormously grateful to the GP practices, health-care professionals, and volunteers for their participation.”

 6. 6
  sten bjorsell säger

  Dubbelt tack för dina upplysningar, Lena i Umeå!
  Toppsponsorer till Diabetes UK som är huvudsponsoren till Taylors forskning är läkemedelsfirmorna Sanofi och Janssen, den senare ägd av Johnson&Johnson. Platinum resp. Guld-sponsorer kallas dom för.

  Och Cambridge Weight Plan verkar vara en vikt-väktar firma, vilka precis som i Sverige,
  lever bäst på återkommande kunder, alltså Jo-jo-kunder och inte LCHF som ju t.o.m fungerar utan motion och man dessutom kan ”stanna i lågvikt” med.

  Med sådana sponsorer (effektiv välgörenhet?) förklarar det varför Taylors svåra och ofta plågsamma lågkaloridieter med 59% kolhydrater aldrig har ersatts med enklare högfettsdieter med åtföljande högre kaloriintag och bibehållen kroppsvärme, för samma viktnedgång och betydligt oftare permanent. (Taylor borde kunna prata med Dr Unwin, också i England.)

  Alltså med mer fett och mindre kolhydrater kan betydligt fler bli medicinfria utan hunger- och frys-plågor och viktigast, stanna där! Nu kommer vi istället snart igen läsa att en mycket liten procent av Taylors försökspatienter inte återfick sin diabetes-2 efter något år, precis som vid de flesta tidigare kolhydratsdominerade lågkaloristudier som han och många andra gjort.

  Det som fortfarande är viktigt och intressant med Taylors studier är att även med hans mycket svårföljda kost går det att stoppa diabetes-2 och bli medicinfri. En ”omöjlighet” motbevisad.
  Det innebär alltså att plågorna blir onödiga eftersom LCHF nu finns och mättat fett numera är helt frikänt från att orsaka kärlsjukdomar! För dom som tvekar finns det mycket att läsa. Framförallt på kostdoktorn har många internationella experter kommit fram, ofta med Svensk text. Även Facebooksgruppen Smarta Diabetiker saknar helt läkemedlsbolagsinflytande. Mycket viktigt alltså!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa