Dietistbloggen

Jag stötte på en blogg: Dietistbloggen.

Där kan man botanisera i vad dietister tycker om kost och hälsa nu för tiden.

Jag hamnade på en länk till KI. ”äta rätt – både svårt och lätt” Dietisten där skriver  ”… Att samma råd inte fungerar för alla är tydligt, inte minst eftersom allt mer forskning tyder på att kosten påverkar oss på ganska olika sätt beroende på vilka gener vi råkar ha. För vissa kan det till exempel vara särskilt viktigt att begränsa intaget av kolesterol.”

Man kan undra vilken forskning som visar att vissa bör begränsa intaget av kolesterol? Och hur ska man veta om man är en sån som ska begränsa kolesterolintaget?

Mig tycks det mesta vara mumbo-jumbo. Men vissa meningar är rätt, tex ”Insulin i sin tur kan stimulera cancerutveckling, säger Alicja Wolk.”

 

Comments

 1. 1

  Hej Kära Annika!

  Önskar att du mår bra och jag behöver veta om Diabetes 1 som är barn och ungdomar också kan bara behandlas med LCHF diet eller behöver dem också mediciner ?

  Tack på svaret

  Yvonne Törjék

 2. 2
  foie gras säger

  vilken samling häxor

 3. 3

  Yvonne. Alla typ 1-diabetiker behöver säkerställa att de har tillgång till insulin, externt och under en s.k ”smekmånadsperiod” kroppseget insulin. Utan insulin så dör man, så typ 1-diabetiker kommer alltid behöva den ”medicinen”.

  Däremot så kan man med hjälp av LCHF-kost minska insulindoserna betydligt, samt även få raka, fina blodsockerkurvor.

  Rekommenderar dig att gå med i FB-gruppen ”Smarta Diabetiker (Gruppen)” där det finns många typ 1-diabetiker, unga som gamla, som med hjälp av LCHF-kost lyckats få en bra balans mellan insulin och blodsockervärden.

  Om du använder Instagram så postas av Smarta Diabetiker också löpande bilder på dessa diabetikers blodsockerkurvor, alla under hashtaggen ”#rakakurvor”. Just idag finns en bild från en typ 1-diabetiker som är endast 12 år och har god balans på sitt blodsocker och mår väldigt bra.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  1 Yvonne Törjék
  En som har skrivit om kost vid diabetes typ 1 är Kostdoktorn:
  https://www.dietdoctor.com/se/typ-1-diabetes
  Barn och ungdomar som har diabetes typ 1 är i början inte metabolt sjuka, och de behöver då bara avpassad dos av insulin, för att blodsockret ska hålla sig normalt.
  Alla som äter socker blir förr eller senare metabolt sjuka, och typ 1 diabetiker är särskilt utsatta för det. T1D bör därför avhålla sig från socker så långt det går. En liten mängd av stärkelse kan de tåla, men om de håller alla kolhydrater kort så får de ett stabilare blodsocker, och mindre av svängningar. De får tex mindre hypoglykemier på nätterna.
  Deras långsiktiga kärlhälsa får också en bättre prognos med ett stabilt och normalt blodsocker.

 5. 5
  Bengt D Nilsson säger

  Kanske köpa denna bok?
  Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
  https://www.bokus.com/bok/9789188429551/lat-bonor-forandra-ditt-liv-kokboken/

 6. 6
  Bengt D Nilsson säger

  Ekofilosophie har skrivit en kort recension om Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
  https://ekofilosophie.com/2017/11/30/birgittas-fina-bonbok/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa