Norsk sockerskatt

Sydsvenskan

Jag såg på TV-nyheterna idag att Norge höjer sockerskatten. Men inget ord om sockerskattens effekter på sockerkonsumtionen, och dess hälsoeffekter. Nej programinslaget handlade enbart om effekten på gränshandeln.
Någon som kan tipsa om intressant läsning om Norges sockerskatt?

Maja skickar en länk till artikel om Norges ökade sockerskatt. Även där är det de ekonomiska aspekterna som omskrivs, inget om hälsoaspekterna.

 

Comments

 1. 1

  https://e24.no/naeringsliv/refser-regjeringens-avgiftshopp-paa-godis/24194243

  ”Refser regjeringens avgiftshopp på godis

  Gjennom budsjettforliket har de fire borglige partiene bestemt at sjokolade- og sukkervareavgiften økes hele 80 prosent til neste år.”

 2. 2
  Nisse Hult säger

  Tänk om alla vilsna och helt ovetande politiker i
  Sverige kunde fatta samma beslut, nu fortsätter
  man gynna industrin men får själva ta notan
  för en galopperande ohälsa som ökar
  i rask takt.

 3. 3
  sten bjorsell säger

  Helt Riktigt Nisse!
  Om de Svenska politikerna vore hälften så klyftiga som deras Norske bröder skulle det vart en ordentlig sockerskatt även i Sverige!
  SLV är ju styrt från USA via ILSI och EU. Så snart något förslag om livsmedel kommer upp i riksdagen går det i Sverige ”på remiss” till dom som ”kan”, alltså till SLV. Norge är inte med i EU och har därför betydligt större självstyre än Sverige.
  Danmark förbjöd transfetter, innan ILSI ”tagit greppet” på EUs kostråd. SLV lovade då att utreda inom ett år och sitter fortfarande på samma ställe! Ett sådand pepparkaksverk kan naturligtvis aldrig ens tänka sig sockerskatter.
  Nu har det säkert gått 5 år och SLV sitter fortfarane ”still”. Hänvisar säkert till EU om man frågar.

  Men SLV är ett livsfarlig verk eftersom dom hjälper skräpmatsindustrin att hålla befolkingen på livsfarlig mat, med kärlförkalkande socker och transfetter i spetsen.

  Behöver vi Swexit för att kunna göra om SLV?

  SLV borde vara ett verk som mäter hur mycket gifter och hur mycket viktiga spårämnen och vitaminer vi får i olika mat, och att olivoljan som säljs är äkta, istallet för att den är uppblandad med Omega6 jordnötsolja, som ofta idag. Om 20% eller 80% av olivoljan som säljs i Svenska stormarknader idag är utspädd med skräpolja skulle dom snabbt få kläm på om dom kom ur klorna på skräpmatsindustrin, ILSIs klor alltså.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa