Ekologisk boskapsskötsel

Thorsten Laxvik i Edsele föder upp sina kor på ett naturenligt sätt. Utan kraftfoder.

I Gokväll om detta. Inslaget börjar ca 33 minuter in i programmet.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Wow! Ett fantastiskt bra inslag. Hoppas bara att programledaren inte får sparken.
  Kul att se riktigt regenerativt jordbruk i Sverige.
  Och vilka öppna skogar dom skapar samtidigt!
  Gissar att bl.a. mjölken från dom korna har en mycket speciell smak, förutom att den är fylld med de ämnen vi behöver för att hålla oss friska i åratal utan mediciner.
  Fär att få ut hur bra det här egentligen är bör jämförande analyser av denna mat och mat odlad med krfatfoder från mark på konstgödsel och insekstgifter göras och publiceras, vitt.
  ”O”-gräsen är t.ex viktiga komponenter då de vanligen har rötter som är betydligt djupare än de kalori-rikare ”nytto”-växterna, så att vi slipper supplementera, som annars vanligen är nödvändigt med den föda våra vanliga butiker bjuder ut idag. Tänk vad SLV KAN göra om dom arbetar för oss vanliga människor istället för att de, som idag, arbetar för att en industri som befordrar sjukdom skall öka sina vinster.

 2. 2

  Märkligt!?! Samtidigt som jag ska avsluta min tv-licens, så börjar de säga sanningar på SVT!?!

  Märkligt också, hur den urbaniserade människan (däribland jag), med kunskaper hämtade härifrån, går ut och försöker skapa en riktig värld ur de möjligheter som man samlat på sig i livet (pengar). Jag är djupt chockad över mötet med min bistra verklighet.

  Meningen enligt min guru, länsstyrelsen, är att man själv ska kunna leva under de omständigheter som ens djur lever under och vi ska även kunna dricka djurens vatten. Jag inser nu att min gård är 250 år gammal och det finns obegränsade möjligheter att skapa mysiga miljöer för mina lamm, om man har pengar.

  De som idag köper en hästgård och skaffar får. De får uppvärmda rymliga och ombonade rum till sina får.

  Ansvaret att föda upp djur växer för varje dag. Jag blir rädd, när jag förstår hur lite jag fattar och hur mycket arbete som krävs för att klara att bli en bra djuruppfödare.

  Hos mina grannar och vänner i mitt jaktvårdslag är detta ingen börda. För dem sitter det i generna hur man sköter djur och de vet att ALLT har sin tid! Om man missar den tiden så är det kört.

  Jag och mina Åsenfår har det dock ganska bra. Gott om mat, hö och torra utrymmen.

  En missräkning var att jag trodde man slaktade djur på hösten inför vintern. Men det visar sig att mina 7 smågrabbar tänker vara smågrabbar i ett år till. Så jag måste behålla även dem och försöka göda (kraftfoder) dem i vinter. Annars blir jag aldrig av med dom.

  Baggen ska in till de 5 vuxna tackorna nu. Det innebär att jag måste separera hans döttrar från deras mammor. Då måste jag ha tre separata hagar.

  Baggen gillar inte mig. Varje gång jag går in till honom så stångar han mig mycket aggressivt. Jag måste peka på honom hela tiden för att han inte ska gå till anfall. När han är klar med årets befruktning ska vi äta upp honom.

  Jag ångrar att jag skaffade djur så tidigt. Jag skulle ha gjort klart alla stängsel först. Men nu kommer jag inte undan.

  Frysen är full av kött och idag åker jag till mina urbaniserade barn och levererar vildsvin från hemskogarna (:

 3. 3
  sten bjorsell säger

  2 George W, du skrev: ”Baggen gillar inte mig. Varje gång jag går in till honom så stångar han mig mycket aggressivt”
  Aggressivitet hos djur, och människor, bottnar ofta i för mycket kraftfoder och för lite foder som innehåller naturligt magnesium. Precis det som blandskog enligt SVT-programmet kompenserar för på ett naturligt sätt. Dels suger skogens träd upp nästan precis den näring de behöver från en betydligt mer differentierad mark, flera meter, jämfört med den futtiga ofta bara centimeterlånga räckvidden t.ex. kraftfoder använder. Dels finns i skogen s.k. mycelium som fungerar likt en osynlig tunnelbana som transporterar stärkelse från ovanjordsväxterna i utbyte mot mineraler som myceliumet självt löser ut ur markerna. Dessa osynliga tysta transporter kan ibland ske på kilometeravstånd. Vet ej hur fort det går!
  Så när magnesium behövs kan trädet, vanligen, beställa det och mycelium leverera det i utbyte mot stärkelse som är svårproducerat utan ljus. Så länge vi anpassar oss till naturen istället för att tvinga in naturen i oprövade banor utan kännedom och respekt kan vi leva bättre i samarbete.

  Tillfälligtvis tycker jag att du bör du skaffa baggen en saltsten med mycket magnesium i att slicka på. Rapportera gärna baggens reaktion. Om han bryr sig om saltstenen eller ej. Det kan säkert också bli enklare lammningar och starkare lamm om också tackorna får samma slags stenar.
  För oss andra kan magnesiumtillskott vara det bästa vi kortsiktigt kan göra för att få en lugn och sansad jul. Sänker även blodtryck genom att påverka orsaken, inte symptomen. Tacka Torsten Laxvik i Edsele!

 4. 4
  Göran Sjöberg säger

  George!

  Grattis – du har uppenbarligen kommit in i hamn 🙂

  Torsten Laxvik ligger bakom Norrbete och det är framför allt där jag köper mitt kött sedan några år tillbaka. Med ett vildsvin och ett lamm är det fullt i min a tre frysar just nu och jag kan därför inte köpa på mig mer just nu.

  Det är något visst med skogar! Idag var vi ute och fikade på en stubbe och sedan råkade vi komma hem med ett kilo trattkantareller som nu hänger i taket och även puttrar i stekpannan och sprider ljuvliga dofter i huset.

  Förra veckan höll jag och en kollega i Naturskyddsföreningen ett föredrag om hur vi skulle kunna rädda vår jord med hjälp av permakultur. Man gör vad man kan för att få stopp på vansinnigheterna som håller på att förstöra vår värld.

 5. 5

  Baggen är snäll så länge jag kliar honom och gosar med honom. Men så fort jag bryr mig om de andra supergoa lammbaggarna så blir han avundsjuk.

  De får saltsten och mineraler för får. Vilket är mycket enkelt om man litar på Lantmännens produkter. Mina får får kraftfoder som godis och om jag behöver kontrollera dem. Har de rymt så följer dom slaviskt kraftfoderhinken.

  Endast baggen är ett traditionellt dumhuvud. De andra är så goa och mysiga att det är jobbigt att köra dem till slaktaren i grannbyn.

  Ja, jag har hittat hem, till slut. Men jag måste städa upp i mitt liv och det tar livet av mig. Mitt samlande saknar proportioner, efter jul ska det vara klart. Då lägger jag ”livet” bakom mig och börjar leva på riktigt. Nästa forskningsobjekt: skogens medvetenhet!

 6. 6

  Lycka till med ditt nya liv Georg

 7. 7
  sten bjorsell säger

  5 Georg W.
  Glöm ej att Magnesiumnivåerna i vävnaderna, lagren, minskar med åldern och definitivt också är beroende på hur mycket vi blir stressade, vilket gamla baggar naturligtvis blir lite oftare än andra…. Alltså saltsten med mer magnesium i kanske kan förbättra relationerna ytterligare.

 8. 8

  Helt underbart reportage. Därifrån skulle jag vilja köpa kött mm. Det var precis som det var när jag växte upp i Jämtland för länge sedan. Alla korna släpptes på skogen och på eftermiddagen kom de hem. Jag hörde på koskällorna vilkas kor det var.

 9. 9

  Bamse, som han heter, ska nu in till sina tjejer och ha sin fantastiska vecka. Där han får avnjuta sina tjejer som han sett gå förbi hela sommaren. En orsak till hans tjurighet kanske är att han fått vänta en månad på sin tid. Han är född 2014, så någon gubbe har han inte hunnit bli. Tvärtom så är han som godast nu om jag förstår experterna rätt.

  Det är mina barn som jag skyddar, när jag skickar Bamse till slakt. Inga farliga djur får leva på min gård. De slaktas omedelbart och Bamse är färdig. Liksom Smokey, tackan som lärt sig att klättra på staket och lär sina ungar samma sak. Smokey är rökt och jag ska aldrig mer döpa ett får till Smokey.
  Det kallas för det naturliga urvalet.

  Annars Sten, vet jag mycket väl att du har rätt och jag tror även att man ska poängtera att det gäller ALLA gubbar. När jag äter mitt magnesium så är jag mjuk och smidig i kroppen som en 20-åring. Utan magnesium stelnar kroppen snart och jag ger intryck av att vara tio år äldre än vad jag är. Önskar att alla gamla gubbar förstod det.

  En åldrande gubbe behöver inte vara stel i kroppen! Det är vanlig enkel magnesiumbrist. Botas faktiskt med en enkeltablett. Liksom många av våra krämpor är det vanligtvis något litet livsviktigt, ESSENTIELLT ämne i kroppen som saknas.

  Eftersom sjukvården struntar i denna realitet, så har det öppnat dörrarna för en ocean av företag som förstått att det är näringsbrister som orsakar människans lidande. En näringsbrist orsakad av en kultur som förhärligar näringsfattiga grönsaker och påhittade dödsdomar över köttätarna.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa