Dieten är nyckeln till diabetesepidemin

En bra sammanfattande artikel om diabeteskosten:

Dieten är nyckeln till diabetesepidemin.

Conny skickade en Google-översättning som han gjort:

Oped: diet nyckeln till diabetesepidemi

Upplagt av Michael West | 14 november 2017 | Företag

Medverkar dagens medicinska broderskap till diabetes att patienter blir fetare och sjukare? Undersökande reporter och medicinsk forskare, Dr Maryanne Demasi, tittar på de senaste bevisen.

Det är ”World Diabetes” dag och ökningen av sockersjuka visar inga tecken på inbromsning. Globalt kommer över hälften av en miljard människor att ha diabetes år 2035. Med varje försämrad projicering av diabetesproblem uppmanar man till akuta åtgärder, men små förändringar.

 

Typ 2-diabetes (skiljer sig från autoimmun typ 1) utgör de flesta fallen (~ 90 procent) och är övervägande kopplad till dåliga livsstilsval. Komplikationerna sträcker sig från ögon- och njursjukdomar, amputationer och dödsfall.

I Australien berättar diabetespedagoger för sina patienter att tillståndet är ”kroniskt och progressivt” och kräver livslång behandling. Men det finns ökande bevis för att detta råd är missvisande. Många experter tror nu att typ 2-diabetes kan vändas och att nuvarande kostråd till patienter faktiskt gör deras tillstånd sämre.

Problemet är dubbelt.

Problem 1 – behandlingen

Typ 2-diabetes är karakteriserad av höga blodsockernivåer. Kroppen försöker återställa glukosnivåerna till normala genom att frisätta hormonet ”insulin”. Men över tiden blir insulininsatsen ineffektiv (känd som insulinresistens). Behandlingen är vanligtvis att injicera mer insulin.

Dr Demasi

Och här ligger problemet. Ju mer insulin som pumpas in i kroppen, desto större är risken för att bli ”desensibiliserad” till dess effekter. När blodglukosnivåerna börjar krypa upp svarar läkare genom att ordinera mer insulin.

Insulin hanterar inte bara blodsockernivån, det är ett ”fettinlagrande” hormon. Därför, ju mer insulin du injicerar, desto mer vikt kommer du sannolikt att få och desto mer insulinresistent blir du. Behandlingen (injicering av insulin) förvärrar i sista hand problemet (viktökning och insulinresistens).

Problem 2 – Kostråd

Kostrådgivningen för personer med typ 2-diabetes är att följa australiensiska riktlinjer för diet, dvs att äta en diet med låg fetthalt baserad på kolhydratrika (stärkelse) livsmedel.

Men kolhydrater är problematiska eftersom de bryts ner till glukos i kroppen och påverkar blodsockernivåerna dramatiskt.

Diabetespedagoger uppmuntrar till och med ”mellanmål” av bröd, flingor, frusen fruktjuice och scones med sylt (alla glukosrika livsmedel som ökar insulinbehovet).

Detta kommer bara att förvärra sjukdomen. Någon med typ 2-diabetes kan inte tolerera denna mängd kolhydrat (de är kolhydratintoleranta). Det är som att berätta för någon med laktosintolerans att man ska dricka mycket mjölk, innehållande laktos.

 

I stället för att råda patienter att begränsa sitt kolhydratintag, tillråds patienter att medicinera sig med en bolus insulin. Detta tar dig tillbaka till problem 1 – överskott av insulin främjar viktökning och insulinresistens – och den onda cykeln fortsätter.

Lösningen

Det säkraste och enklaste sättet att bryta cykeln och sänka efterfrågan på insulin är att äta en lågkolhydratdiet. Enkelt sagt, att begränsa kolhydrater tar bort den stora orsaken till höga glukosnivåer och insulinresistens.

Lösningen är så uppenbart enkel, men forskare har varit resistenta mot att acceptera det.

Beviset för att begränsa kolhydrater

Begränsning av kolhydrater (en låg carb diet) användes faktiskt för att behandla diabetes i början av 20-talet. Det föll dock bort när insulin (injicerbart hormon) utvecklades 1922.

Amerikanska forskare vid Lifestyle Medicine Clinic vid Duke University Medical Center har använt lågkolhydratdieten i över tio år. Kliniken rapporterar att diabetesmedicinering avbröts eller minskas hos de flesta deltagare som är involverade i en low carb-dietterapi.

En kritisk granskning av litteraturen föreslog att dieter med lågt kolhydrat bör vara det första behandlingsalternativet för diabetes på grund av den konsekvent goda kontrollen av blodsocker och minskningen eller elimineringen av diabetesmedicinering.

På samma sätt har Dr Osama Hamdy, Medical Direct vid det världsberömda Joslin Diabetes Center, starkt uppmanat till en näringsrevolution. ”Denna [kolhydrat] era skulle komma till ett slut om vi seriöst vill minska fetma och diabetesepidemin. Tyvärr rekommenderar många läkare och dietister över hela landet fortfarande ett högt kolhydratintag för patienter med diabetes, en rekommendation som kan skada sina patienter mer än att gynna dem ”, skriver Dr Hamdy i en ny publikation.

 

Motståndet

 

Under de senaste åren har den låga kolhydraterna kritiserats som en ”fad” av defiant hälsoexperter som kraftfullt försvarar status quo och nuvarande kostråd.

 

Detta har väckt farhågor om hälsovårdsmyndigheternas oberoende och vetenskaplig forskning. Till exempel köpt ”Coke” lojaliteten hos inflytelserika forskare för att avböja kritik om den roll som söta drycker har spelat i spridningen av fetma och typ 2-diabetes.

 

Patienter är ofta berättade av diabetespedagoger att äta högkolhydratmat och sedan hantera tillströmningen av glukos med mediciner. Tillverkarna av dessa läkemedel är företags sponsorer för dessa rådgivande organ.

 

Vägen framåt

 

Den dramatiska ökningen av frekvensen av typ 2-diabetes inom en generation kan inte förklaras av förändringar i genetiken, men sannolikt en förändring i livsmiljömiljön. Senaste data visar mer än 100 miljoner amerikanska vuxna lever nu med diabetes eller före diabetes, en stor del av dem är odiagnostiserade.

 

Det är förbryllande att diabetespedagoger, mot bakgrund av överväldigande bevis, fortsätter att ge folk råd som gör dem fetare och mer sjuka.

 

Det nuvarande sättet att behandla typ 2-diabetes har varit en stor besvikelse och har uppnått försvinnande låga remissionsräntor. Nyligen rapporterade USA: s nationella akademier för vetenskap, teknik och medicin (NASEM) att de nuvarande dietrinciperna är ”bristfälliga” och bristande vetenskaplig stränghet.

 

I Kanada har över 700 läkare och allierade vårdpersonal skrivit ett öppet brev till Health Canada, som kräver radikal förändring av riktlinjerna för näringsriktlinjer.

 

Den låga kolhydratdieten ska vara en legitim behandling för behandling av typ 2-diabetes. Låt oss börja förändringen idag.

 

Dr Maryanne Demasi är en utredande medicinsk reporter med doktorsexamen i reumatologi. Följ henne på Twitter @Maryanne Demasi

 

Comments

  1. 1
    sten bjorsell säger

    Bra artikel!
    Insulinbehandling kan jämföras med att lösa ekonomiproblemen genom gradvis ökande lån.
    Kortsiktigt löses all problem, i början. Långsiktigt vet alla hur det går med ekonomin och när ränta läggs på ränta, leder bägge förloppen till samma slut, och ibland blir det bägge genom ackumulerande förluster. Inte undra på att medicinförsäljarna vill behålla ”brödraskapet” med diabetikerna och sponsra deras föreningar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa