Är det bättre med stor frukost?

Forskning.no.

Det är vad jag förstår en observationsstudie som visar att de som åt en stor frukost fick en bättre hjärthälsa.
Men nu är det ju så att en observationsstudie inte ger svaret på frågor. Man kan inte säga vad som är orsak och verkan. För att få ett bra svar så måste man göra en jämförande studie, där tex en grupp får äta frukost och en grupp som inte gör det.  Det ska helst vara lottade grupper. Sen får man följa upp hur det går för dem med hälsan.

Vi är många som har upptäckt att det fungerar bra för oss att vänta ett tag under förmiddagen med att bryta nattfastan. Det finns ingen rimlig anledning att tro att det skulle vara skadligt för hälsan. Särskilt om frukosten innehåller massor av kolhydrater, så är det troligt att det är nyttigare att äta en LCHF-lunch senare.

Förr – när mina föräldrar var i arbetsför ålder – drack de en kopp kaffe på morgonen innan arbetet började. Sedan åt de en rejäl frukostmåltid, ofta med potatis och avvattnad salt sill, vid 10 tiden. På eftermiddagen var det fika med tilltugg. Efter dagens arbete vankades det middag. På kvällen kvällsgröt. Så tror jag att det var. De finns inte kvar så att jag kan fråga dem.

 

Comments

 1. 1

  Hmm, vad är det som är frukost? Det beror på. Vi stiger upp ca kl 7 och när klockan är 9.30-10 så äter vi en rejäl lchf-frukost.
  Sen blir det ingen lunch – men det kanske också är farligt?
  På em en kopp kaffe vid 3 med litet mörk choklad eller 1 glutenfri macka med mycket smör o ost om vi är hungriga efter att ha jobbat hårt med något. kl 17-18 en bra lchf-middag. Det är det hela! Vi mår oförskämt bra och har ätit så här länge och mår väldigt bra och är viktstabila.

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Man hade ju lyckats tuta i oss att frukosten är dagens viktigatste mål, men glömde att säga ”för livsmedelsindustrin”. Med en tallrik flingor eller puffar med mjölk blev det ibland två, följt av mellanmålsug redan runt 10. Kanske hela 3 mellanmål orsakade av en första kolhydratspackad frukosten. Och inget om vad frukostenergin bestod av!
  Hittade ingen information om studiefinansiering och inget sagt om de som inte åt frukost rökte, vilket nog är det vanligaste skälet att skippa frukost när man inte äter LCHF. Kaffe med cigarett kan fortfarande vara vanlig frukost för många.

  Studier utan klart deklarerad finansiering bör man lägga åt sidan direkt av naturliga skäl.

 3. 3

  Jag är forskarutbildad och förstår inte riktigt varför man alltid underkänner observationsstudier, som ibland kan vara på bara en person. De är inte helt värdelösa men man kan gå vidare med större upplägg med kontrollgrupper. Men det har också många felfällor och frågeställningen i det här fallet har ju många delfrågor och behöver studeras under mycket lång tid, vilket är nästan omöjligt. Så det har lika många felfällor som observationsstudier. Med det sagt verkar den medicinska forskningen hamnat i en återvändsgränd och nästan inga säkra resultat kommer fram. De verkar mest vada i gyttja utan att komma någonstans om jag får uttrycka mig symboliskt. Eller se bara på det här med mättat fett. Det kommer alla möjliga undersökningar som visar på att det inte stämmer men sen andra som säger att det gör det visst. Inom LCHF har vi ju alla sett på oss själva och andra likasinnade att mättade fetter dör man inte av vad viss forskning än säger. Man blir snurrig i huvudet.

  Sen håller jag med om att i gamla Sverige åt man ofta väldigt lätt på morgonen och hade en stor grötfrukost senare under förmiddagen. Ingen fick hjärtslag av det heller. Fast det borde jag inte yttra mig om med tanke på det förvirrade forskningsläget.

 4. 4
  Gunnar Isaksson säger

  Det vi kan göra är att inte äta på kvällen då insulinresistensen är som störst. Den största måltiden under dagen bör vi äta mitt på dagen då vi är som mest insulinkänsliga.

 5. 5

  Gunnar…
  Det är precis vad italienarna gör ….eller snarare gjorde, nu är tiderna förändrade även här…men sen sov dom också en tupplur på nån dryg timme, fast måltiden inleddes förstås för det mesta med en rejäl tallrik pasta eller risotto…
  .

 6. 6
  Michèle Wilcox säger

  Äter inte LCHF men är inbiten frukostmotståndare numera (dvs äter för första gången när jag blir hungrig. Passande nog brukar det bli runt 12:00)

  Jason Fung skrev om det här nyligen, i fall någon har missat.
  https://idmprogram.com/eat-fast-break-fast/

 7. 7
  XMargareta säger

  Till Moventia.

  Till mättat fett brukar vissa undersökningar räkna industriellt framställt transfett, vilket fett är mycket skadligt.
  Om man blandar ihop de mättade fetterna på detta vis, så får man sådana virriga svar som du refererar till.

  Det du kallar observationsstudier av få personer kan aldrig vetenskapligt bevisa något, men som du nämner, så kan de ha värde, om man nämligen
  1. får många sådana med samma resultat och
  2. om dessa studier följs upp med andra kompletterande.

  Du är även inne på, att långtidsstudier inom ämnet är svåra att utföra och att man inte kan lita på exaktheten.
  Det är därför jag brukar framhålla, att många anekdotiska resultat som pekar i samma riktning inom koststudier är väl så pålitliga i så fall.

 8. 8
  Nisse Hult säger

  I och med att jag kör tuffa cykelpass på trainer
  på morgon mellan 04:30-05:30 och på de
  lite styrketräning så är hunger svårt att
  undvika efter detta och en frukost blir det oftast
  i någon form ja. Men i LCHF anda givetvis, ofta
  fettkaffe, stekta ägg, smör tonfisk och avocado.

 9. 9
  sten bjorsell säger

  Moventia, #3.
  Håller inte med om att ”forskningläget är förvirrat”. Däremot verkar forskningläget ofta vara förvirrat. Det började med att tobaksindustrin tog fram egen ”forskning” för att väcka tvivel om den skadeverkningarna som oberoende forskning påvisat. Idag fortsätter det med att läkemedelsindustrins försäljningsavdelningar tillåts marknadsföra i stort sett allt man ”vågar” under rubriken forskning.
  Läs Peter Gotzsches bok med titeln ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet” för att bättre förstå hur det vi kallar för forskning idag har spårat ut.
  Bl.a. anledningen till min kommentar i 4, ”Studier utan klart deklarerad finansiering bör man lägga åt sidan direkt, av naturliga skäl.”
  Peter anser att man bör sluta dagens trams att godkänna läkemedel utan oberoende tester.
  Men politiker och högt uppsatta är tydligen köpta även i Sverige eftersom inget görs åt detta skandalösa förhållande ens i detta land. Först när folk dör börjar man bekymra sig samtidigt som de ansvariga tillåts löpa.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  De klassiska observationsstudierna = epidemiologiska studierna som anses bevisande är sambanden mellan rökning och lungcancer. Men där var det också flera hundra procents korrelation.

 11. 11
  Gunnar Isaksson säger

  #5 Mormor

  Det var intressant. Forskarna har fått koll på att vår insulinkänslighet varierar över dygnet. Den är som sämst på kvällen och som bäst på förmiddagen och mitt på dagen.

  En metabolt frisk människa kan äta nästan vad som helst tidigt på dagen bara den inte äter kolhydrater senare på dagen eller kvällen.

  Det är alltså inget vidare bra att äta kvällsmat eller ännu värre nattamat. Jag har gjort alla dessa dumheter och kunde förr vakna hungrig mitt i natten och då ätit några nattmackor.

  Nu vet jag att det var en otrolig insulinresistens som det handlade om och vaknar aldrig hungrig sedan flera år eller får sug efter mat på kvällen.

 12. 12
  Monica Ohlsson säger

  Annika du beskriver exakt hur matordningen såg ut i mitt barndomshem, ett jordbrukarhem i Ångermanland. Mina föräldrar var normalviktiga och vi barn var under uppväxten normalviktiga. På den tiden, 50-talet, såg man heller inte så många feta människor.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa