Myter bakom trend att välja bort mjölk

Intervju med Ralf Sundberg i Ytterjärna Forum.

Det som blir kvar när man avhandlat myterna bakom avrådandet från mjölkprodukter, är att vissa inte mår bra på vissa mjölkproteiner. De bör då avstå från framför allt ost, eftersom den är koncentrerade mjölkproteiner. Men det ska vara ett individualiserat beslut, och inte en allmän rekommendation. Mjölkprodukterna är ovärderliga ur näringssynpunkt, särskilt för barn.

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  små franska barn i förskolans tidigaste stadier serveras inte mjölk utan lär sig äta ost i bitar som avslutning på maten. Olika ostar varje dag. Inte ovanligt höra treåringar engagerat diskutera skillnaden mellan camembert och brie.
  I Frankrike blir invånarna mycket gamla med sina registrerade 1200 olika slags ostar. De lever längre än de mysiga mjölkdrickarna i Sverige. Hur många ostar har Sverige? Finns där en endaste opastöriserad?

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Foie Gras, när det gäller kalcium, är det skillnad på Franska ostar och Svenska?
  Kanske variationen i Frankrike gör att det även finns ostar med bättre balans på Magnesium och Kalcium där? Åtminstone i fetare ostar bör en del kalcium ersatts med fett. Själv undviker jag mjölk (tillväxthormoner är bra för kalvar och barn) och äter mindre ost men tar gärna grädde och mycket smör. Gissar att det bör hålla kranskärlsförkalkningar och blodtryck nere.
  Men tar också extra magnesium vilket har minskat blodtrycket iaf. Någon som känner till en vetenskaplig skillnad på vattenlösning av MgCl2 och samma i ”joniserad” form, eller är det senare ett trick ?

 3. 3
 4. 4

  Mjölk är blodsockerhöjande och det kan knappast vara bra för någon.

 5. 5
  Hildegaard säger

  Jag och min man undviker mjölkprodukter helt, och jag har dragit ned på det för min dotter främst på grund av den stora mängden östrogen som finns i alla mjölkprodukter!

  Kött, ägg och korsblommiga växter innehåller det mesta vi behöver.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  4 jala
  Har du siffror på hur mycket blodsockerhöjande mjölk respektive ost och smör är?

 7. 7

  Svar nej.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 jala
  Mjölk köper jag inte hem så det kan jag inte testa, men jag har testat ett par skivor ost och smör, och de höjer inte mitt blodsocker.
  Någon annan som har testat mjölk?
  Det står här på Fråga Dietisten om mjölk och blodsocker: https://www.fragadietisten.se/naringslara/mjolk-lagt-gi
  När man ska räkna ut hur högt GI ett födoämne har ska man inta så mycket av ämnet att det innehåller 50 g kh. Mjölk innehåller 5 g socker(laktos) per 100g. Det gör att man måste dricka 1 liter mjölk för att kunna räkna ut GI. Det är ju inte realitetsanpassat. Ingen bör dricka 1 liter mjölk i ett svep.
  Det är rimligare att testa hur mycket blodsockret stiger kanske 15, 30, 45, 60 min efter intag av ca 2 dl fullfet mjölk. Det vore mer realitetsanpassat. Jag tror att jag ska köpa hem en liten mjölkförpackning och testa en dag.

 9. 9

  @ nr 2. Visst finns det opastöriserad ost i Sverige, både importerad och lokaltillverkad.
  I Frankrike verkar det även vara vanligare att korna ger ett annat protein i mjölken, och osten.
  https://en.wikipedia.org/wiki/A2_milk

 10. 10
  Göran Sjöberg säger

  sten #2

  I grunden är jag ”kemist” och då får man lära sig att klorider (Cl) (föreningar mellan metaller och klor) nästa alltid är lättlösliga och att de också är utpräglade jonföreningar. I vattenlösningar blir jonerna då separerade med hjälp av vattenmoelkylerna. Å andra sidan när man talar om jonisering menar man normalt atomer som laddats upp fysiskt men som inte befinner sig i någon vattenlösning. Joniserad strålning är t.ex. laddade atomer (joner) som lämnar radioaktiva preparat.

  I mina ögon är det som du misstänker ett ”trick” – det ”låter” vetenskapligt avancerat men är utan egentlig substans i det här fallet.

  Vad gäller hur vi tar till oss magnesium från tarmarna så skiljer det mellan olika föreningar – magnesiumcitrat verkar vara en lätttillgänglig form.

 11. 11
  Cavewoman säger

  Annika, kan det inte vara så att det inte höjer blodsockret så mycket men däremot insulinet. Mjölk sägs ju vara insulinhöjande

 12. 12

  Och höjt insulin är väl inte bra? Eller har jag fattat fel?

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  11 Cavewoman
  Jo det sägs att mjölk är insulinhöjande, men frågan är om det är i en utsträckning som är skadligt för hälsan. Är det någon som kan hänvisa till en jämförande studie som övertygande visar detta?

 14. 14
  sten bjorsell säger

  #10, Göran.
  Tack för svar.
  Kommer fortsätta att ta dom här ”joniserade” dropparna tills dom tar slut och byter sedan till
  samma koncentration MgCl2 , så får vi se om jag fortsätter att slippa bli lös i magen av detta Magnesium.
  Annars skrev jag något som i och för sig var rätt för ett tag sedan, att MgO blir Mg Cl2 i magen, genom neutralisering av magsyran! Ett stort problem med det är att upp till ca 20 år kan vi producera 180 mg HCL i timmen, vid 40 bara hälften och vid 60 kanske bara 50 mg i timmen,. Och utan god magsyra går mycket – kanske utom kalorierna- rakt igenom, vilket gradvis lakar ur oss på enzymer mm som behöver vissa spåråmnen, samtidigt som dyra supplement också går rakt igenom. Alltså bidrar då starkt alkaliska oxider som MgO till ytterligare förtidigt åldrande. Nu undrar man naturligtvis hur LCHF påverkar den nämnda medeltalsreducktionen av magsyran.
  Någon som vet och hur man kan rätta till detta?

 15. 15

  Insulin är nödvändigt men som allt annat skadligt vid högre nivåer. Jag känner ej till gränsvärdet, å andra sidan finns inga knivskarpa gränser för någonting :-))

 16. 16

  Insulinresistens hittar bara en massa motsägelsefulla åsikter. Man kan ju vända på frågan och säga,finns det något som är bra med att dricka pastöriserad mjölk för en vuxen människa.

 17. 17
  Gert Wahlström säger

  För diabetiker som blir ”låga” är det vanligt att de tar ett glas mjölk för att balansera upp BS. Det indikerar att blodsockret höjs relativt snabbt.
  Så Jala har en poäng där.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  17 Gert Wahlström
  Sjukvårdens traditionella behandlingar säger absolut ingenting om vad som är effektivt.
  Jämför åderlåtning som var etablerad behandling mot det mesta i hundratals år.
  I den vanliga behandlingen mot hypoglykemi: mjölk och smörgås, är det stärkelsen i smörgåsen som höjer blodsockret. Mjölken höjer inte blodsockret nämnvärt.

 19. 19

  Jag vill inte precis kalla Trump ”klok” – men vissa positiva effekter kan man se i hans kölvatten. Dessa två artiklar kan vara intressanta att ta del av samtidigt:
  https://www.svd.se/fentanyl-ny-dodsdrog-5yhR

  och

  https://dailycallernewsfoundation.org/2017/10/26/big-pharma-mogul-arrested-for-bribing-doctors-to-prescribe-fentanyl/

 20. 20
  Göran Sjöberg säger

  Sten #14

  Så är de nog. Jag läste någonstans att MgO är mindre effektivt än Magnesiumcitrat (kanske bara 25%) men det är mycket billigare om man nu kan vänja magen vid detta. Det finns många åsikter om detta med magnesiumupptag. Spenat är bra 🙂

 21. 21

  Sedan vi desurbaniserades och inte längre hade tillgång till det kommunala vetenskapligt utformade vattnet. Så har det visat sig att vatten har bismak! Något som den urbaniserade naturfientliga människan har svårt att acceptera. Som tur är har vi en mjölkaffär en km bort som är öppet 24 timmar 7 dagar i veckan, opastöriserad och ohomogeniserad. Det är en utmaning på liv eller död, för mjölken kan innehålla ecoli-bakterier.

  Så vi har slutat att dricka kranvatten och dricker stora mängder mjölk istället. Själv dricker jag mellan 1 och 2 liter varje dag. Min 35-årige son dricker mellan 2-3 l och har gjort det i decennier. konsekvens, han är dubbelt så stor och stark som jag.

  Det enda jag kan säga om vår överdrivna mjölkkonumtion är att vi aldrig (nåja) blir sjuka. Stannar mina barn hemma från skolan så är det ren skolk. Vi saknar tecken på näringsbrist. Vi är seriösare än andra i det vi gör och vår stapelföda mjölk och kött är allt kommet och hämtat från granngård och närliggande skog.

  Nu ska jag åka till mitt viltvårdsjaktlags klubbhus, slaktarboa och för första gången i mitt liv flå det vildsvin som i våras bökade sönder mina hagar. En best på 70 kg som är byggd som en kroppsbyggare. Ett otroligt vackert handjur. en muskelknutte.

  Nu behöver jag bara en mjölkseparator så kan jag producera min egen grädde och smör och jag kan även förstöra energi-innehållet i mjölken genom att göra goda ostar.

  Det är synd om de laktosintoleranta folken på jorden. De har nu i 10 000 år blivit näringsmässigt akterseglade av oss blonda och blåögda mjölkdrickare.

  Vilka människor dominerar och äger den här planeten militärt, ekonomiskt, kulturellt osv. ? Svar: mjölkdrickarnas ättlingar.

  Man förstår hur sjuk vår kultur blivit när mjölk inte längre ses som nyttigt. Tvärtom är det, mjölk är nästan lika nyttigt som kött och ägg. Några har blivit grundlurade av sig själva, andra dricker mjölk.

 22. 22
  Hildegaard säger

  Förutom allt östrogen som mjölk innehåller så innehåller även mjölk kalcium. När vi dricker stora mängder kalcium så kissar vi ut kalciumet vi har våra ben! Människan är det enda djur som dricker mjölk efter att vi slutat amma och vi är också det enda djur som lider av osteoporos!

  Vad bra att ni är så friska men jag tror att det är mycket mer komplext än att säga att det bara beror på er mjölk konsumtion. Min dotter är mycket frisk tex, dock är hon laktos intolerant. Efter mina efterforskningar genom ex Martina Johansons böcker så menar jag att den största anledning till att hon är väldigt frisk är att hon ammade tills hon var ett och åtta månader.

 23. 23

  Kalcium i mjölk är inget problem. Däremot kräver kalciumnivån i ost att konsumtionen begränsas. För höga nivåer av kalcium gör att våra leder och muskelfästen stelnar, blir hårda. Man blir gammal och stel i kroppen. Det kompenseras med magnesium. Men med minskad ostkonsumtion minskar även beroendet av magnesium. Nivåerna styrs exakt av den känsla man har för sin kropp.

  Tillväxthormonerna är lite oroande. De stimulerar ju även cancertillväxt. Jag kan konstatera att de flasklamm som druckit komjölk är större, tuffare och intelligentare än övriga lamm. Får de cancer så vet jag vad det beror på.

  Det är fel att tro att människan dricker mjölk. Det är bara vår lilla folkstam som överlevde inuti inlandsisen och tvingade sina kroppar att utveckla laktostolerans, eller dö!

  När istiden tog slut klev ett litet folk ut och mötte de kaukasiska mjölkbönderna, ostätarna. Vi kunde föda två barn med samma mängd mjölk kaukasierna kunde föda ett barn. Vi mjölkdrickare fick dubbelt så många barn som ostätarna och nu under 10 000 år har vi erövrat hela den här planeten, militärt, ekonomiskt, intellektuellt, kulturellt…

  Orsaken till att just vi är friska beror delvis på mjölken. Men främst beror det på att vi INTE dricker pastöriserad och homogeniserad mjölk! Inte heller äter vi någon bakteriedödad mat eller mat med bakteriedödande medel. Vi är noga med att äta mat med bakterier. Det är orsaken till att vi är friska.

 24. 24

  Det är inte så enkelt med mjölk. Jag tål inte mjölk, och det är mjölkproteinet som är problemet. Jag har nog aldrig tålt det, om jag tänker tillbaka på min barndom med allt magknip och andra problem, fast det begrep man ju inte då. Vi köpte mjölk av grannen, alldeles färsk, ohomogeniserad och inte pastöriserad. Mycket grädde blev det, gott. Men inte alls bra för mig, har jag förstått senare.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa