Bättre lönsamhet för kött och mjölk

Sveriges Radio.

Växtodlarna har sämst lönsamhet. Bäst går det för kött- och mjölkbönderna.
Den främsta orsaken tros vara att konsumenterna efterfrågar svenska produkter.

 

Comments

 1. 1
  Lena i Umeå säger

  Det låter alldeles utmärkt om vi svenskar efterfrågar svenskt kött tycker jag. Sen tycker jag att alla som producerar nyttig mat på ett hållbart sätt ska få skälig ersättning.

 2. 2
  Konsument i Sverige säger

  Det finns många bra ställen att handla på:
  – Gröna gårdar
  – Gårdssällskapet
  – Norrbete

 3. 3
  Sigge Johansson säger

  Jag köper ENBART Grönsaker, Mejerivaror och Kött märkt med ”Från Svenska gårdar/uppfödare” eller ngt liknande.
  Motsvariga varor från t.e.x.Tyskland och Danmark är helt uteslutet!

  Och skulle det vara tomt på hyllan informerar jag ngn i personalen genom att fråga om det kanske finns ouppackat i kylrummet…..

 4. 4

  Positiva nyheter om svensk kött-och mjölkproduktion. Då behöver det förhoppningsvis inte bli brist på svenska varor i hyllorna – Sverige behöver bli mer självförsörjande.

 5. 5

  Det som förvånar mig är att våra livsmedelsbutiker är fulla av delikatesser och charkuterier från den europeiska matkulturtraditionen. Naturligtvis är det supergott, till skillnad från de svenska gårdskorvarna som alla är industriproducerade och alla smakar exakt lika och har samma genommalda konsistens. Svenskarna är totalt värdelösa på korv och det öppnar en marknad för europeiskt GMO-producerat kött!

  Det är trevligt att Svenskarna i övrigt, förutom dessa omedvetna gourmander, rakryggat förstått att Svenska bönder har avstått från att följa Monsantos globala monopol med GMO-produktion. Vilket gör att vi Svenskar och Finnländare tillhör den minoritet på planeten som slipper underkasta sig det totala GMO-oket. Vi har förmånen av att få välja vad vi ska ge våra barn till mat.

  Lokalt så kliar sig en bondeförstaklassare i huvudet över att ett års biomassaproduktion kan ”balla ur” så fullständigt. Samtidigt som en hyfsad tredjeskörd räddar livet på bönderna häromkring. Jag som fick åka 20 mil för att köpa en månads hö till min fårskock. Efter att min samarbetspartner fått brist på vinterfoder.

  Så åker jag hem en kväll och hittar en förvirrad kviga mitt på vägen. Vi räddar den och då dyker bonde nr 2, från mig upp. Tänka sig, han säljer 6 balar ensilage till mig. Så nu klarar jag och mina får sig i vinter.

  Snart är urbanisationen ett minne blott och jag hänger med i drevet genom skogen och går inte vilse (:

 6. 6
  I Like Neil Young säger

  Ha inte för höga förhoppningar nu George …

  Tvångsvaccinering i Finland
  https://newsvoice.se/2017/03/05/finland-infor-tvangsmedicinering/

  Glyfosfat i Sverige
  https://www.atl.nu/lantbruk/sverige-rostar-ja-till-glyfosat/

 7. 7

  Mina förhoppningar gäller en mjölkseparator. Varför ska man köpa smör grädde och ost? När man kan göra den själv.

  Det värsta med den konventionella Svenska matprodujktionen är att omoraliska bönder får betalt för att sprida rötslam från reningsverken på åkrar för foderproduktion!!!
  De förgiftar djurens foder!

  Men det finns numera ett nyvaknat intresse hos bonderörelsen att inte vilja bli förknippade, med denna kommunala miljöförstöring. Snart slutar vi sprida dessa fruktansvärda miljögifter i matproduktionen och naturen. Då blir världen bättre!

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Georg W
  Problemet är att bönderna får rötslammet gratis, när annan gödning kostar dyra pengar. Så vi får vara beredda på att betala mera för icke rötslamsgödslade produkter.

 9. 9

  Och dessutom blir både smör, grädde och ost tusen gånger godare…inte bara nyttigare!! Kommer ihåg från mina sommarlov som barn uppe Jämtland, vilken kvalitet det var på dessa produkter…
  Och på ett stall uppe i den lilla bergs-byn i Sydtyrolen,där vi bodde på somrarna när mina egna barn var små, så stod det inristat:
  ”Es gibt kein Herr so hoch im Land, der nicht lebt von Bauernstand”….och det kommer alltid att vara så…
  Håller tummarna för dej och alla andra duktiga bönder, som inte sprider rötslam på sina åkrar…
  Är glad att höra att det trots allt finns hopp för framtiden…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa