Statiner stimulerar kärlförkalkning och hjärtsvikt

På tandfonline.com.

Man bör inte blint tro på statinindustrins dimridåer.

 

Comments

 1. 1

  Patientberättelser så viktiga!

  Jag vill slå ett slag för patientberättelser som ofta förbises – nonchaleras.

  I maj 2017 begravdes en av mina ”hjältar” – den amerikanske läkaren Duane Graveline (www.spacedoc.com) på Arlington-kyrkogården.

  När min åldriga mamma drabbades av muskelsvaghet, sömnstörningar, värk m.m. (stod på Zocord=simvastatin) mejlade jag honom och fick ett mycket fint svar. Det måste ha varit 2005. I den vevan skrev jag även till en annan av mina ”hjältar” – Uffe Ravnskov – som lika generöst delade med sig av sin kunskap.

  På Duane Gravelines hemsida som lever vidare (www.spacedoc.com) finns hans egen statinberättelse och mycket annat., bl.a., tusentals intressanta statinberättelser. De finns samlade i Forumet (längst ned på första sidan – till höger) .

  Har Du en egen statinberättelse – berätta den – och uppmuntra andra att göra likadant!

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Full text till 2015-studien: https://cdn.vortala.com/childsites/uploads/52/files/research-statins-stimulate-atherosclerosis.pdf

  Statiner introducerades 1987 och 1990 rapporterade industristudier att dom var effektiva för att minska kolesterol, en proxymätning som av industrin utan evidens proklamerades minska kärlsjukdom Mer stringenta regler antogs 2004 och oberoende forskning har senare visat ökad istället för minskad dödlighet av statiner. Men ingen indragning än.

  Blodvärden som däremot visat mycket klara samband mellan hjärtsjukdom är bl.a högt fasteinsulin och kvoten tryglycerider/HDL. Men dessa blodvärden korrigeras inte med mediciner utan genom koständring: Minskning av kolhydrats- och ibland även proteinintag.

  Sådan billig konkurrens svarar naturligtvis inte industrin på utan fortsätter istället att publicera nya studier om ”förbättrade statiner”, genom ett till synes gränslöst inflytande i våra mycket okritiska massmedia.

  Studier finansierade av läkemedelsindustrin borde för all dock hamna i samma kategori som ”jäviga anekdoter”. Alltså kanske ”intressanta”, tills oberoende studier kunnat repetera hävdade fördelar och samtliga funna biverkningar rapporterats. Att ”vårt” läkemedelsverket ”inte insett” detta har nog mycket att göra med de experter som styr där och s.k. ”expertrotation” mellan industri och dess reglerande verk.

  Mer om hur det går till bakom rubrikerna bör var och en läsa i Peter Götzsches bok ”Dödliga mediciner och Organiserad Kriminalitet”. Författaren är läkare, forskare,… och arbetade tidigare även i bl.a. Astra.

 3. 3

  Hur korkad måste man vara för att bli en pillertroende läkare?

  I stort sett hela skolmedicinen går ut på att dämpa alla möjliga symptom, efter cirka 3 olika piller övergår det hela till att man medicinerar biverkningarna av den tidigare medicineringen.

  Statiner utgör en särskild fara eftersom ingen kunnat visa dess nytta. Det handlar mera om statistisk akrobatik än om läkekonst då man hänger sig åt relativ procenträkning och en ökning av livslängd si och så sägs vara 50% när den i själva verket är i stort sett försumbar,,,,

 4. 4
  Helena A säger

  Kolesterolvärdet har gått upp till 9;4 trots strikt lchf. Statiner säger läkaren :-(; hur ska jag tänka?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Helena A
  Särskilt för kvinnor finns det inte bevisat vare sig att högt kolesterol är farligt, eller att statiner förlänger hälsa eller liv.
  Läkarna är vilseförda av läkemedelsindustrin till att tro att statiner är bra för hälsan.

 6. 6
  Helena A säger

  Tack för svar. Hur högt kan egentligen det ”onda” kolesterolet bli! Vad är liksom max som du hört talas om?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 Helena A
  Jag har inte engagerat mig i frågan om max-värde på acceptabelt LDL. Nånstans kring 10 kanske?
  En som har skrivit om vår syn på familjär hyperkolesterolemi är Uffe Ravnskov
  https://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=11122
  Andra synpunkter i ämnet?

 8. 8

  Helena A….vad jag har förstått så finns det inget ont kolesterol…det som felaktigt kallas så, är de lipoproteiner som för ut kolesterolet till de olika celler i kroppen som behöver det, alltså är det inte dåligt eller ont, utan absolut livsviktigt… Utan det kan du inte ens absorbera dom fetter du äter, eftersom kolesterol är utgångsmaterial för bile salts och alltså behövs för att kunna metabolisera fettsyror, förutom alla andra viktiga funktioner, typ vara precursor för alla steroidea hormoner, från sex-hormoner till dom som kallas corticoidi, alltså stresshormoner, och även mineralcorticoidi, som reglerar vätskehalten i kroppen…och D-vitaminet bildas ju också av just denna substans….!?
  Antar att du har läst Uffe Ravnskovs böcker? Om inte, så gör det, så slipper du vara orolig?

 9. 9
  Daniel Lind säger

  Vilken statinskräck! puhhh

  Jag älskar LCHF, ju mer fet mat desto godare! Men för guds skull förväxla inte matens fett med blodfetter (det finns uppenbarligen inget samband, annars kan du inte tro på LCHF). Denna statinskräcken skadar er bara. Har du höga blodfetter – behandla. Någon statinindustri eller vilseledda läkare existerar inte. Statinindustrin dog strax efter patentet på Lipitor gick ut. Idag görs studier enbart på generika och de finansieras allt oftare av akademin. Läkemedelsindustrin medfinansierar ibland, men inte alltid. Har någon av er genomfört någon större studie på något företag någon gång? Nej. Ta det lugnt. Statiner kostar 1 krona per dag idag. Finns inga pengar i statinbranschen. Tror du mig inte? Gå till http://www.fass.se, sök atorvastatin (landets mest använda statin), tryck på förpackning, och därefter pris, så ser du att det kostar mindre än en påse chips. Statiner köper inte en enda statin längre från storbolagen, allt är generika och kostar spottstyver. Vi läkare vet mycket väl om att effekten av statiner blir mindre ju lägre risk personen har. Nyttan är störst för den med hög risk. Men när pillret kostar 1 krona per dag och biverkningarna är så lindriga så kan det vara värt att prova (börja inte med biverkningssnacket, jag har jobbat på vårdcentral i 20 år, det är bara ett problem om man bäddar för det). Så mitt råd: ät och älska LCHF, men ät en statin om blodfetterna är höga.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  9 Daniel Lind
  Du tycker att de som har höga blodfetter ska ta statiner. Vilka viktigaste referenser har du som stödjer det?

 11. 11
  Daniel Lind säger

  Som LCHF-fantast tycker jag det är tråkigt att LCHF-bloggarna sprider statinskräck – det är inte riktigt nyktert. Läkemedelsbolagen (ring gärna ditt närmaste bolag) har avvecklat statinverksamheterna idag och lagt alla pengarna på MABar istället. Att kontra med studier är ju än mera fånigt, det finns otaliga. Den senaste var: https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1600176 och där framgår att du inte ens behöver ha höga blodfetter för att gynnas. Läs gärna: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27616593 och helst även originalpublikationerna, där ett 20-tal studier är gjorda på personer med normala eller nästan normala blodfetter. NNT landar på 70 till 100, beroende på risk. Så det hela handlar till slut om man litar på studierna. Vi har egentligen ett starkt bevis mot statinstudier, och det är JUPITER där viss korruption framkom men inget som rubbar några resultat. Förresten, de gånger jag såg LDL 10 på hjärtavdelningen kunde man inte sen kranskärlen för de var så igenproppade.

 12. 12
  Daniel Lind säger

  nu läste jag hela studien som du refererat till här ovan och den är ju onekligen lite märklig. Författarna har utelämnat 10-tal studier som var publicerade 2015, för att inte nämna att merparten av studierna han använder som skäl mot statiner inte ens handlade om kranskärlssjukdom (det var ju hjärtsvikt, aortastenos, hjärtsvikt igen och gud vet allt). Om man kollar upp författarna så märker man snart att de är nybörjare som forskare, åtminstone har de inte lyckats publicera sig särskilt väl, men gott om finansiering har de. Sammanfattningsvis, och återigen, jag är för merparten av de saker du förespråkar om LCHF, men jag vill mana till eftertanke, och framförallt noggrann granskning av artiklar, som vevas ut på bloggar. I övrigt tycker jag mycket om denna bloggen och jag uppskattar det ihärdiga arbetet.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  11 Daniel Lind
  Om man inte ens behöver ha höga blodfetter för att ha nytta av statiner, så är det väl ingen mening med att kolla blodfetterna? Då är det ju lika bra för alla?
  Du har jobbat en massa år på vårdcentral. När såg du LDL på 10 på hjärtavdelning och inte kunde se kranskärlen?
  Det finns många argument emot statiner. Jag har samlat några inlägg om det, i kategorin statiner i min blogg
  https://annikadahlqvist.com/category/statiner/
  Och om kolesterol: https://annikadahlqvist.com/category/kolesterol/
  Som jag förstod det från din länk så var det 1 procentenhet fler i placebogruppen som fick någon ändpunkt. Det tycker jag i praktiken faller inom felmarginalen.

 14. 14
  Daniel Lind säger

  Att 1% är lite, alternativt inom felmarginalen, är förstås en feltolkning. Men om man vill göra sådana feltolkningar så är faktum att LCHFs effekt på viktnedgång, jämfört med vanlig fettsnål mat, nästan alltid är ca 1% i alla studier som gjorts; t ex den största studien och som LCHF-förespråkare alltid refererar till (Shai et al, NEJM, 2008). Men trots detta är ju LCHF fantastiskt och effektivt som bara den! Varför? Jo, för att det är skillnad på relativa och absoluta siffror; 1% minskad absolut risk i studien jag refererade till innebär 25% minskad risk för individen – detta är viktigt fantastiskt! Siffran 25% står ju alldeles brevid siffran 1%, varför nämner du inte det? Sedermera, att 1% ligger inom felmarginalen är en statistisk blunder; jag tror inte att någon här är intresserad av probabilitetsteori men kort sagt så beräknas inte felmarginaler för den siffran du refererar till eftersom man under uppföljning över tid inte kan garantera att hazard (risk) är konstant, därför använder man Cox regression istället, och den visar 25% minskad relativ risk.

  Syftet med mina repliker är att nyansera den här debatten, Annika. Vi som gillar LCHF måste (1) separera LCHF från statiner och blodfetter, samt (2) vara försiktiga med vad vi publicerar och hur vi formulerar oss. I detta fall, att veva ut en artikel med rubriken att statiner orsakar kranskärlssjukdom, är 100% i linje med Donald Trumps fasoner.

 15. 15

  @14 Daniel Lind: ”1% minskad absolut risk i studien jag refererade till innebär 25% minskad risk för individen…”

  Kan du utveckla detta ytterligare? Jag är hyfsat bekant med skillnaden mellan absolut och relativ risk, men detta känns lite svårt att greppa.

  Mvh/ Erik

 16. 16
  Helena A säger

  Tack för alla svar. Jag funderar vidare men fortsätter med lchf.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  14 Daniel Lind
  Det är självklart den reella (absoluta) riskminskningen som är intressant för individen, och inte den relativa. Den relativa är relationen mellan de båda, och om det är små siffror så kan den bli väldigt stor. Ex om risken minskar från 2 till 1% så är den relativa riskminskningen 50 %.

 18. 18
  Ralf Sundberg säger

  Daniel Lind,

  Statiner ser ut att minska risken för så kallade hjärthändelser, vilka kan vara helt betydelselösa. Men de förlänger inte livet mer än 5-6 dagar statistiskt sett. https://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118
  Och högt kolesterol är inte skadligt hos äldre, snarare tvärtom https://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401

 19. 19
  Göran Sjöberg säger

  I mina ögon är det alltför många som drabbats av allvarliga skador av statiner men skador som lyckligtvis ofta har kunnat reparerats när man slutat med statinerna; diabetes kanske ett undantag.

  Hela historien med den här mer än femtioåriga kolesterolmyten och medicineringen mot kolesterol som trots allt är ett av kroppens viktigaste ämnen tycker jag själv saknar all logik och dessutom en gigantisk medicinsk skandal.

 20. 20
  Rolf Löfgren säger

  Min hustru hade diabetes och demens symptom, kom till vårdboende i okt 2015 och blev då insatt på flera blodtryckssänkare samt statiner.
  I dec 2015 var hon helt invalidiserad med fruktansvärd smärta i kroppen. Hon åkte skytteltrafik mellan sjukhus och boendet, men blev allt sämre. Läkarna förstod inte orsaken.
  Hon hade drabbats av Rhabomyolys, har jag kommit fram till efteråt.

  Hon gick bort i feb 2017.

  https://www.dietdoctor.com/se/sonderfallande-muskler-av-statiner

 21. 21
  Ronny Rydström säger

  Blockerar inte statiner bildningen av Co Q10 som är extra viktigt för just hjärtat? Hur kan man då säga att det är bra för hjärtat? Och varför skriver läkare ut statiner till en rökare utan att bry sig om att personen ifråga faktiskt röker? Jag menar det är väl tusenfalt viktigare att han slutar röka, de borde ju lägga fokuset på det och inte på statiner i första hand? Rökning är ett starkt beroende, folk röker sig till döds, det borde finnas tvingande åtgärder från samhället som familjemedlemmar kan kräva för att rädda liv vid starka beroenden.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa