Sockerskatt i politiken

Jag hörde nyss på radionyheterna en centerpolitiker som sade att riskerna för folkhälsan är: 1 salt, 2 fett, 3 socker.
Han var tydligen emot en sockerskatt. Hur ska vi komma tillrätta med ouppdaterade politiker?
Det finns inga vetenskapliga bevis för att (måttlig mängd) salt och naturligt fett skulle vara farligt för hälsan. Socker däremot är det sannolikt största hotet mot vår hälsa.

Finns det något (etablerat?) parti som är rätt ute i kostfrågan?

 

Comments

 1. 1

  Upplever att folk i gemen börjar inse att socker är livsfarligt och framför allt barnen får inte äta sånt annat än när farfar kommer med en Dajm. Men då suckas det i smyg. Politikerna verkar hålla för båda öronen och riskera folkhälsan.

  Däremot skulle jag vilja utveckla det här med salt. Jag har en bok av MD Richard Moore där han framhåller att salt är en fara i utvecklade länder och leder till högt blodtryck (ihop med andra faktorer förstås). Han redovisar forskning som framför allt bygger på en jämförelse som gjorts i en lång rad studier som bland annat bygger på kost- och blodtrycksmätningar i ett antal ”naturfolk” jämfört med västerländska befolkningar. Han påpekar också att balansen mellan sodium och potassium bör vara 1:4 och således ska man vara väldigt försiktig med att salta för mycket. Jag kan här inte redovisa hela hans resonemang men som forskarutbildad tycker jag att hans teser är övertygande.

  Själv kämpar jag med högt blodtryck som faktiskt sänkts en del tack vare att jag nu varit försiktig med saltet och köpt en specialvariant som finns i framför allt Finland, som har stor dödlighet i hjärt och kärlsjukdomar.

  Verkar som det finns olika uppfattningar om det här och önskar att få veta mer om den forskning som visar på att salt inte är så farligt. Gärna tips på böcker eller annan information.

 2. 2

  Finns bla en bok som förklarar varför Lågt salt är mycket sämre än högt salt värde
  https://goo.gl/ZZGfim
  In fact, too little salt can:
  • Cause you to crave sugar and refined carbs.
  • Send the body into semi-starvation mode.
  • Lead to weight gain, insulin resistance, type 2 diabetes, cardiovascular disease, chronic kidney disease, and increased blood pressure and heart rate.

  On the other hand, eating the salt your body desires can:
  • Improve everything from your sleep, energy, and mental focus to your fitness, fertility, and sexual performance
  • And stave off common chronic illnesses, including heart disease.

 3. 3

  Inga är så svåra att övertyga som de som inte *vill* förstå. Hur kommer det sig att politiker och media i stort sett *aldrig* tar upp de rön som du Annika gått i bräschen för? Där är det *fortfarande*, efter mer än ett decennium, de gamla råden som gäller och man försöker påskina att de har vetenskapligt stöd.

  Nånstans måste man lägga ihop två och två. Media är inte till för att informera oss och någon demokrati i ordets rätta bemärkelse har vi inte haft på länge. Tråkigt men sant.

 4. 4

  Det som skrämmer mig är hur fel Anders W Jonsson har i denna fråga.
  För om han har så fel i just denna fråga, hur många fel finns det då i andra frågor?
  Det verkar som att Politiker i allmänt läser nyheter helt utan källkritik, vilket är att likställa att journalister sitter på makten att ändra politiker, inte fakta

 5. 5
  sten bjorsell säger

  #1 Moventia. Du menar naturligtvis Natrium till Kalium 1:4, vilket är vettigt!
  Själv köper vi havssalt som blandas hälften med Kaliumklorid. Smakar dessutom bättre.
  Om man tar bastubad efter att ha saltat lite mer än vanligt smakar kaliumet t.o.m i svetten!
  (Kalium smakar lite ”friskare” salt än bara salt, men gissar att det är individuellt)
  Annars gäller nog att det mesta dåliga saltet kommer med processmat, tillsammans med socker.
  Så snart man byter tillbaks till riktig mat med mindre kolhydrater och mer naturligt fett kan saltbrist uppstå då lågt insulin inte spar på salt som högt insulin gör.
  Så om man bytt till LCHF kan man alltså göra en elektrolyttest för att se hur saltet ligger till innan
  man ändrar något!
  Summan blir nog att högt blodsalt är som vanligt inte en orsak utan ett symptom, i det här fallet ett symptom på högt insulin! Men glöm ej att flera studier visat att de med tidigare hjärtattack som drog ned på salt fick ökad dödlighet! Alltså titta på rotorsaken istället, insulinet och vad som driver upp det.
  Om man redan äter LCHF bör man nog tänka på Intermittent fasta så att lever- och bukspottsfett minskar och därmed insulinresistensen sjunker, annars dags att byta!

  Hade inte tänkt på att Natrium i blodet kan vara en proxymätning för högt insulin/insulinresistens.
  Men rättrogna läkare, dietister och öven professorer får ju inte tala om insulin, eftersom det ganska snabbt då står klart att det är för mycket kolhydrater som är den verkliga boven bakom även detta problem och dagens snabbt spridande ohälsa.

 6. 6
  Lars Pekkala säger
 7. 7

  Tack för svar från Klasse, Sten och Lars. Nu har jag lite att bita i. Är LCHF:are sen över tio år men har råkat in i en cirkus tack vare läkemedel. Men det är en annan historia.

 8. 8

  Till Sten
  Författaren säger sodium-potassium-kvoten och saltet jag köper som har både sodium och potassium heter Lo Salt. Natrium-Kalium är det Seltin som saluför. Vet inte skillnaden mellan de båda. Jag har ätit LCHF i många år men kanske ska göra ett sånt där test.

  Men tänker på en gång när jag bakade och tog salt i stället för socker i degen. Den blev knallhård. Så någon slags påverkan måste ju salt ha i alla fall. Sen åt vi väl inte salt när vi var jägare-samlare i Afrika?

  Till Klasse

  Har tittat på boken på Amazon. Verkar intressant men verkar luta mot forskning som inte är så omfattande.

  Till Lars
  Ska titta på länken och se vad den kan ge.
  TAck alla

 9. 9
  Bo Blomberg säger

  Lars Pekkala #7
  Bra att du länkar till Björn Hammarskjölds inlägg. Du borde bara ha skrivit nåra rader om att det handlar om att det är ofarligt att äta ”för mycket” salt (om man dricker normalt med vatten) och att för lite salt ”dödar” många i onödan. Dagens råd från ”livsfarliga verket” vad gäller salt är helt fel (liksom de flesta andra råd dom kommer med!)
  Max Planck (berömd kvantforskare i början av föregående sekel) påpekade vid nåt tillfälle att vetenskapen inte går framåt på det sätt man tror, genom att nya rön kommer fram som kullkastar de gamla hypoteser a, utan att ”vetenskapen går framåt, en begravning i taget”…tyvärr verkar det stämma i vårt sekel också…

 10. 10
  sten bjorsell säger

  #2 Klasse!
  Tack för att du öppnade åtminstone mina ögon till vanligen okända sidoeffekter av att dra ned på saltning. Hittade en länk som täcker ytterligare här:
  https://paleoleap.com/salt-cravings-mean-theyre-important/

  Iden med att rekommendera lågt saltintag kan mycket väl komma direkt från skräpmatsindustrin! Där gör man, som i tobaksbolagen, egen opublicerad forskning om ”hur” man kan öka konsumtion av de egna produkterna med hjälp av billiga tillsatser som ökar konsumtion. Jämförbart med hur firmor som tillverkar fiskedrag genom ny billiga ”tillsatser” kan lura fisk att lättare nappa.
  Robert Lustig nämner detta som centralt i sin senaste bok, men vet inte om salt ingår!

  Med vårt livsfarliga verk SLV hårt uppknutet till ILSI, som grundades och finansieras av just den Amerikanska skräpmatsindustrin, blir det alltså självklart även för SLV att rekommendera lågt saltintag.
  ( ”ILSI”: ”International Life Science Institute” = så långt bort från oberoende forskning det går, tycker iaf jag. Märk väl att EU betalar ILSI miljoner för ”framtidens kostråd” = ”köp våra finansiärers produkter”. EU kostråden sprids kontinuerligt och systematiskt till alla medlemsländer. Ju större bedrägeri, desto svårare att se det.)

  Länken ovan belyser just vad Klasse tar upp. ”Saltminskning” medför saltbegär om det inte kompenseras. Det sker, för majoriteten(?) som fortfarande litar på SLV, enkelt genom lågfettprodukter, där saltet är insmuget tillsammans med snabba och ofta sockrade kolhydrater. Ibland kan det lätt bli ett halvt gram salt per ”snack” eller portion. Tillräckligt lite för att saltet inte smakar salt i CornFlakes, Fettfri havre med russin, kakor (+transfett),Smörcroissant, Frusna våfflor, etc. Resultatet är tillfredsställt saltbegär med ”gott samvete” när man ”lyckats avhålla sig från salt”, som vi blivit itutatde, jag menar ilurade, dock ofta med nya biverkningar som ökande kroppsvikt, metabolt syndrom, och därmed höjt blodtryck(!) och oftare på väg till Diabetes-2, alltså delvis drivet av lågsaltpropaganda, för att hålla blodtrycket nere!

  Och så finns det även salt i läsk, kanske inte bara för att törsten skall upprätthållas utan även för att tillfredställa vårt naturliga saltbegär och därigenom bli sugen på ”lite mer”. Men bara ca 30 mg per 30 cl.

  Det gäller alltså att salta betydligt mer på den riktiga maten, helst en blandning av NaCl och KCl för balansen och för att kunna hålla sig långt borta från skräpmatsug!

  Antisaltpropagandan kanske är mycket central för och väluträknad av skräpmatsindustrin, mer än vi någonsin insett. I så fall alltså en viktig medorsak till överviktsepedemin!

  Vår hemblandning av ren KCl (Kaliumklorid) med oraffinerat (grått) havssalt står sig utan att klumpa ihop i en liten öppen skål. Man tar med tskd eller nypa till mat, och vid sug.
  Hjälper när man fastar från middag till middag, t.ex.

 11. 11
  I Like Neil Young säger

  #10

  Mycket bra genomgång. Eftersom jag numera knappt litar på nånting från ”etablerat officiellt håll” vad det än vara må, så tror jag du har helt rätt i det du skriver. Min intuition säger mig det.

  Så nu måste jag gå ut i köket och blanda till en himalaya-salt drink bara därför…:)

 12. 12

  Hmmm…borde kanske försöka med lite himalaya-salt i min dagliga caipiroska-drink…i stället för två skedar socker…?

 13. 13
  I Like Neil Young säger

  #12

  Socker i drinken????!!! Fy dig…:)

 14. 14

  Jaa usch…men har nästan accepterat att jag är dels alkoholist och dels sockerberoende…åtminstone i den eftermiddagsdrinken, som håller mej i gång till middan… Och då blir det förstås vin…! Tänkte bara ta slut på vodkaflaskan först…sen ska jag absolut sluta med dom här fåniga farliga ovanorna..!! Har lyckats sluta röka i alla fall… Så jag ska nog klara det!!?
  Har inte heller socker i caffelatten på morronen och äter smör med bröd..det hjälper väl lite??

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa