Crohns sjukdom framgångsrikt behandlad med ketogen paleolitisk kost

Ivor Cummins länkar på Fb till en fallbeskrivning Crohns disease successfully treated…, Patienten blev symtomfri och medicinfri på ketogen paleolitisk kost. Ketogen betyder strikt lågkolhydratkost. Skillnaden mot LCHF då är att man inte äter mjölkprodukter, annars lika.
Vi har fått många rapporter från personer med inflammatorisk tarmsjukdom (mest ulcerös colit och morbus Crohn) som blivit drastiskt förbättrade på LCHF, med eller utan mejeriprodukter. Kokosfett är särskilt antiinflammatoriskt för dem.

Det skulle vara intressant med en större behandlingsstudie som jämför olika koster vid inflammatorisk tarmsjukdom.
Men etablissemangsforskarna vågar oftast inte forska på ketogen kost.

 

Comments

 1. 1

  Jag är mjölkallergiker och har Crohns sjukdom, vilket försvårar att äta ”rätt” LCHF-kost. Måste ta till Oatly havregrädde med flera av deras produkter. Men jag steker i kokosfett och tar kokosfett i mitt morgonkaffe.
  Nu prövar jag Lars-Eriks Litsfelts och Patriks recept om resistens stärkelse (kokta, kalla bönor med litet citron/lime på och någon krydda. Det verkar faktiskt som att mina tarmar (som är helt förstörda av många antibiotikakurer, som utlöste min Crohn) börjar funka helt normalt – med korvar! Hallelujah! Är så glad för detta!
  Samtidigt har jag fått nys om att artros kan botas med fosfattabletter via läkaren Harald Blomberg (som också varit i blåsväder för att han framförde alternativa behandlingssätt). Läs på Harald Blombergs hemsida: https://haraldblomberg.com/ Framför allt boken som Harald skrev ”Ta makten över din hälsa” rekommenderar jag. Jag tar fosfattabletterna nu, tillsammans med Artrox från det illaberyktade Pfizer. Förhoppningsvis håller detta i sig. I så fall är jag den lyckligaste människan på jorden!

  Det kommer tydligen snart ett symposium om detta, näringslära etc med Harald Blomberg och Lars Bern. Kommer just nu inte ihåg var och när. Någon här som kanske vet?

 2. 2

  Jag lider av crohns men har varit fri från skov i 4 år. Enda jag gjort med kosten är att utesluta rökt fisk, långtrådiga råvaror och håller fettintaget relativt lågt, speciellt feta mejeriprodukter.
  Blir väldigt nyfiken när jag läser detta, kan detta vara något för mig? Är två saker jag blir extra nyfiken på, dels om det finns något nytt angående personen ifråga, är en 12 månader gammal artikel, finns det något nytt om hur det går?
  Och är hen friskförklarad? I den engelska texten står det free from symptom, tolkar jag som att hen inte haft några skov på 15 månader, inte att hen är friskförklarad. Är min tolkning korrekt?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Anna
  Jag antar att det inte går att friskförklara någon från Crohn efter 15 månader – man kan bara säga att den varit fri från skov.

 4. 4

  Nu hänger jag inte med, först skriver du att patienten blivit helt frisk utan mediciner och nu skriver du att man bara kan säga att patienten är fri från skov, det är två helt olika saker i min värld så jag undrar vilket som är det rätta?
  Sedan undrar jag om du vet vad som hänt med denna patient senaste året? 15 månader utan skov är ju bra men absolut inget unikt, är patienten fortfarande fri från skov? Jag har sökt men ej funnit något angående detta men jag antar att du vet mer eftersom du tar upp det efter ett år.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Anna
  Ja han var frisk under observationstiden beträffande symtom och labvärden. Däremot tror jag inte att man kan ’friskförklara’ honom för gott efter så pass kort tid.
  Jag vet inte mer än vad som står i artikeln. Jag fick artikeln på länk i Facebook.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa