Lösgodisets dag 30 sept

Lösgodisets dag infaller i år den 30 september.

Svensken äter mest lösgodis i världen. Hen lär äta ca 16 kg lösgodis per år. Det innebär ca 3 hg per vecka i genomsnitt. Med tanke på att många människor inte alls äter lösgodis så blir det stora mängder på de som gör det.

Det är helt otroligt!

De som äter stora mängder lösgodis kör en motorväg till diabetes2 – och senare en snabb eller utdragen plågsam död, i hjärtinfarkt, blindhet, njursvikt, amputationer, cancer, demens etc.

Kanelbullens dag infaller 4 okt. Kanelbulle är inte så mycket bättre än lösgodis.

 

Comments

 1. 1

  Otroligt, och äckligt!

 2. 2
  Konsument i Sverige säger

  I valfriheten anda så skulle minsann inte någon få bestämma vilket godis jag skulle köpa…varför en påse med samma innehåll…när man borde få blanda själv!

  Var det inte några på Handelshögskolan som kom på den affärsiden?

  I samma anda blev påsarna större och större och godisboxarna sänktes till ettåringarnas nivå.

  Reklamskyltarna anger kilopris, inte hektopris!

 3. 3

  Det är märkligt hur något som tidigare utgjorde en lockelse nu fyller mig med avsmak. Inte bara lösgodishyllan, utan minst lika mycket sortimentet med naturgodis, glassboxen, den härliga chokladen mm. Att handla var för mig, innan LCHF, lika med att köpa något sött, skenbart tröstande och uppiggande, att ha på vägen hem, efter maten, på kvällen… Det är märkligt att så många av oss går på tricket, köper och äter gift, inte minst att välmenande och i övrigt upplysta föräldrar ger det till sina barn.

 4. 4

  Att sluta äta sött är lika enkelt som att sluta använda nikotin. Det handlar bara om att förstå faran och det faktum att vi är lurade av främst mentala mekanismer, marknadsföringen och industrin bakom. Jag vet, för jag har under lång tid, nästan ett helt liv, missbrukat båda. Belöningen, i form av kraftigt förbättrad hälsa och ett roligare liv, infinner sig omgående. Lösgodisets dag är en lömsk och ytterst cynisk företeelse. För snöd vinnings skull. Att de inte skäms.

 5. 5
  Nisse Hult säger

  Och några dagar senare kommer nästa
  firande som industrin ligger bakom
  Allt för att så många som möjligt skall
  hållas i max ohälsa

  https://kanelbullensdag.se

 6. 6

  Man blir förtvivlad…
  Helt enkelt ett brott mot mänskligheten…
  Att dom inte skäms…
  Cancer, diabetes, fetma, alzheimer, hjärtinfarkt mm mm, som ett brev på posten….
  Så mycket lidande som kunde undvikas…

 7. 7
  foie gras säger

  Svenskar är tokiga i sött, är anledningen genetisk inavel? Det är socker i korven det är socker i matbrödet. Det är fikakulturens kakor och bullar, det är fredagsmys och lördagsgodis.
  Lösgodisets dag finns självklart inte utanför Sverige..

 8. 8

  Tokiga Svenskar. Det sägs att vi är lättlurade.

 9. 9
  Göran Sjöberg säger

  Mormor,

  När man som du och jag ser det hela i denna belysning blir man hos ”vanliga människor” ofta betraktad som lite udda. Folk förstår förstås att det ”inte är bra” med godis men de har svårt att se allvaret i situationen.

  1999 ”drabbades” jag som en av de största ”godisgrisarna” av denna klarsyn när jag låg på intensivvårdsavdelningen och undrade hur jag hade kunnat hamna där. Eftersom sjukvården inte ser detta allvarliga samband gör inte heller de flesta ”offren”/patienterna det och läkarkåren ser inget klart orsakssammanhang.

 10. 10

  Bisarr tillställning! Fullständigt cyniskt.

 11. 11

  Jala….dessutom hör man ibland uttrycket ”dom dumma svenskarna…”….kommer dock inte ihåg vem som myntade det? En tysk..? Ligger det kanske nåt i det…man blir fundersam…?
  Och Göran, för att läkarkåren ska kunna se ett orsakssammanhang måste utbildningen diversifieras och förbättras på många sätt…annars går vi på såna där tragedier som luftstrupar i plast…
  Alltså, man tar sej för pannan…

 12. 12
  olle holmqvist säger

  Det går att förstå saken. Det handlar om – sug, på norska fusen, på eng ”craving”..Den skapande evolutionen har försett oss med förmåga att bli ”sugna”. Ett kroppens sätt att säga: just nu brist !
  Evolutionens precision är inte den bästa när det gäller nymodigheter, i form av plötslig tillgänglighet på stora mängder. Några olyckliga drabbas av sug efter mer alkohol efter ett glas. Ofta kan förnuftet betvinga kroppsignalen: aldrig första glaset.

  Mitt sunda sug ropar efter C-vtaminrik frukt och D-vtaminrik gös eller abborre.

  Sug gäller socker, evolutionärt tillgängligt som ovanlighet i t ex honung. Högvärdig snabb energi.
  Med den tvåfaldiga kolhydratrevolutionen, först spannmål för ca 5 000 år sedan, sedan socker för drygt hundra år sedan. Den – fattige – vite mannens börda.

  Jag vet precis vad sug är ; Anthon Berghs marsipanbröd. Köper ibland en fempack och tänker att det här ska jag unna mig – en om dan, bara det ! Icke det – slut innan jag kommer hem till dörren.

  Även den normalbegåvade kan se allvaret i situationen.

 13. 13
  sten bjorsell säger

  #8 Göran.
  När jag kom in på sjukhus 2005 var nästan alla där för hjärtsjukdom. 9 av 10 sängbord hade en 2liters läskflaska som huvudprydnad, intagen av de anhöriga eller köpt i sjukhusets godisdominerade affär. Söt efterätt till både lunch och middag.

  Det tog tills 2011 innan jag insåg att det mesta av den hjälp som hårt arbetande läkare och sjuksköterskor där gav ordentligt sjuka patienter snabbt tillintetgjordes så snart det blandades upp med allt annat de ovetande patienterna fyllde på med. Allt i tysthet sammanhållet av en medveten politik av medicinförsäljande bolag vars två mål är vinstemaximering och desinformation, där det senare är nödvändigt för det viktiga.
  I Peter Götzsches bok framkommer horribla detaljer bl.a. om hur läkare utnyttjas som ”konsulter” typ ”göra nästan ingenting till höga arvoden”, och ”medverka” i försök mot arvode per patient som går ut på att läkare de facto medverkar som bolagens viktigaste försäljare genom sådan patientrekrytering i inofficiella ”försök”.

  I vissa länder kan man även samköra apotekens försäljning med receptutläggande läkare, så att man vet vilka dom vinnande, och förlorande, hästarna är. Görs det officiellt eller inofficiellt eller ”hackar man” i Sverige?

 14. 14
  XMargareta säger

  Jag tål inte se Hela Sverige bakar, hela Norge bakar, hela….. osv.

  Har hört att det är mjöl- o sockeridustrin bakom.
  Vet inte om det är sant.

  Tycker trots allt inte om skatt på socker,
  för då blir det väl i okunnighetens namn också
  skatt på fett?

 15. 15
  Ethel Loberg säger

  Ja jag råkade kika lite extra i väggalmanackan i dag och upptäckte att det var massor av ”någots dag”. Jisses, vem starta det här? Och vem ska bry sig om dessa ”märkesdagar” Vojne vojne.

 16. 16
  sten bjorsell säger

  #12 olle holmqvist

  ”Sugets” bristande precision idag kan vi inte skylla på evolutionen. De substanser som idag och igår framkallar sug är nog exakt desamma. Skillnaden ligger dels i (1) att energi i form av socker tidigare fanns i ytterst små kvantiteter i allt naturligt och då vi evolutionärt sett alltid lidit av energibrist förändras allt när socker blir billigaste tillsats. Dels har samma bolag som idag ersätter dyra ingredienser med billigt socker spenerat enorma summor, små jmf med omsättning, på att ”hacka våra sensoriska system” för att hitta fler billiga substanser som i smak motsvarar det som våra kroppssensorer fortfarande genererar ”sug” av.(2)
  Ett exempel på det sistnämnda är flyktiga substanser som ofta sprids i gasform runt bröddiskar med den ofta oemotståndliga aromen äv nybakat bröd.

 17. 17
  Michèle Wilcox säger

  #11 Mormor: vad jag läst tidigare om uttrycket ”dumb Swede” på engelska så kunde det ha kommit från att svenskarna var tysta, inte ointelligenta. Men jag lämnar det upp till dig hur du vill tolka det!

  Var på Medeltidsmuseet idag med kidsen och slogs (igen) av hur fina tänder de uppgrävda skeletten har…

  Håller med er om hur märkligt det är att någonting som man tidigare älskade nu fyller en med avsmak. Jag kan må fysiskt illa av att gå förbi lösgodishyllorna och se vuxna människor gräva maniskt med sina skopor. Huuuuu!

 18. 18

  Om det ändå vore vuxna människor som gräver med sina skopor, så är det absolut synd om dom för att dom inte förstår bättre…vilket dom säkert tids nog kommer att göra….men tusen gånger värre är det att se små barn stå där och gräva, medan de vuxna står bredvid och belåtet tittar på…kanske t o m är lätt uppmuntrande…!? Har då svårt att låta bli att ge mej in i en diskussion…är såå sorgligt..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa