Diabetesamputationerna ökar

Medpagetoday.

Trots alla miljoner pengar som satsas av skattemedel på diabetesläkemedel så ökar amputationerna av benen på diabetikerna.

Vi föreslår att man ändrar kostråden till diabetiker från fettsnålt till kolhydratsnålt, så kanske amputationerna kan börja minska i stället.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Har ”vanliga” dietister som fortsatt att ordinera lågfettkost förväntat bättre resultat?
  Har SLV-tjänstemän överhuvudtaget tänkt eller ger man ” de råd man ska” medans man i smyg själv ned på de livsmedel man vet orsakar metabolt syndrom = insulinresistens som blossar upp till
  diabetes-2 som ofta leder till dessa onödiga stympningar?
  T.ex som vaccingeneralskan som inte tog vaccin själv?
  Även dietister känner till att både blodsocker och insulinbehov sjunker med mindre kolhydrater, men de är/var rädda för fettet som målats upp till ett allätande och igencloggande monster och antog därför att diabetikern därför var inklämd i en hopplös situation där endast mediciner eller nya underpiller kunde minska lidandet.
  Idag har välgjorda och oberorende studiesammanställningar visat att ökat intag av mättat fett inte har något samband med kärlsjukdomar, utan ibland t.o.m minskar dessa. Oberoende från medicinundustrin, som har sitt egenintresse i medicintagande.
  Alltså finns det inte längre någon som helst anledning att inte gå tillbaka åtminstone till den kosthållning vi hade långt innan lågfettshysterin började här på 1970-talet.
  Först då kan vi få se en nedgång i dessa fruktansvärda amputationssiffror som istället ökat i takt med mördande statlig lågfettspropaganda.

  En 30 minuters kraftfull genomgång av de verkliga grundorsakerna till hjärtattacker och igensatta blodkärl(orsak till amputation) finns här: https://www.youtube.com/watch?v=UZoQiDaWnuE
  Av en ingenjör som själv blev diagnosticerad med DB-2 men inte accepterade med mindre än att han, som är vanligt för ingenjörer, hittade grundorsaken…
  Videon är på Engelska men har även bra engelsk text som gör det enklare att följa med.
  Kanske har kostdoktorn videon med Svensk text?

 2. 2

  Mycket bra film. Jag klickade på översättning och sedan inställningar och den engelska texten kom upp och översattes på min skärm. Han pratade lite fort så det var svårt att hänga med. Genom att välja helskärm så kunde jag faktiskt läsa den svenska översättningen.

 3. 3
  Pia Nyström säger

  Hej Annika! Jag håller givetvis med om råden om all att äta färre snabba kolhydrater. I alla lägen, inte bara diabetiker. Du gjorde dock ett uttalande i Faktum som jag inte förstår.

  Någon frågade om kost kunde påverka immunförsvaret.

  Ditt svar var: ”Inte så vitt jag vet.” Inte ordagrant, men med den meningen.

  Självklart kan man påverka immunförsvaret genom att äta bättre, allt annat är ju galenskap. Sedan jag startade daglig halvfasta, stora sallader varje måltid och måttligt protein men mer fett, motar jag en förkylning på tre dagar.

  Nyser en dag, hostar två dagar, sedan är den över. När jag var yngre och mindre informerad kunde det ta upp till tre veckor. God kost stärker immunförsvaret. Punkt.

 4. 4
  Elisabeth G säger

  # 3

  För min del är jag övertygad om att kosten påverkar immunförsvaret. Ju striktare LCHF jag äter, desto bättre mår jag. Jag började med LCHF julen 2005 och är numera jag aldrig förkyld. Sista influensan var hösten 2007 och då hade jag slarvat med kosten.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  3 Pia Nyström
  Jag håller med dig, självklart förbättrar LCHF immunförsvaret, på flera sätt.
  Jag kommer inte ens ihåg att jag har uttalat mig i någon publikation som heter Faktum.
  Jag kanske missförstod frågan.

 6. 6
  Göran Sjöberg säger

  Pia 3, Elisabeth 4

  Intressant detta med förkylningar/influensor och LCHF. Innan övergången till LCHF drabbades jag varje år sedan barndomen av varje tänkbar förkylning och influensa. Sedan dess var jag helt befriad från sådana men helt plötsligt drabbades jag av lunginflammation och förkylning för ett år sedan och här misstänker jag också lite fusk med LCHF.

  Min fundering är om man blir speciellt känslig om man levt strikt med LCHF under några år. När en strikt LCHF-are plötsligt äter stora mängder kolhydrater skenar blodsockret och att döma av dessa värden är man de facto en ”diabetiker”.

  Jag tror att Annika själv råkade ut för detta och ”hängdes ut” i media som diabetiker för några år sedan på grund av en standardtest för diabetes då 75 gram socker (glukos) helt plötsligt måste konsumeras.

 7. 7
  sten bjorsell säger

  Göran: Fasta nämnde Pia även, och Valter Longo har ju visat att antalet vita blodkroppar under fasta sjunker, varefter immunsystemet stärks med nya friska vid fastans slut! LCHF är naturligtvis oumbärligt eftersom det inte bara minskar inflammation men dessutom gör det så mycket enklare att slå över från matfett till kroppseget ditto. Samtidigt rensar fasta tydligen ut många skrymslen i kroppen så att det kan bli svårt eller t.o.m omöjligt för virus och bakterier att gömma sig och få den mat som annars dagligen kan ”regna ned” från de ”rikas” bord.

 8. 8
  sten bjorsell säger

  Göran: Glömde att skillnaden på diabetiker typ 2 och typ noll verkar ligga i leverförfettning.
  Utan att ”fasta ned” levern och därmed det fett som alltid förekommer vid metaboliskt syndrom, även i bukspottskörteln, förblir man ”Typ noll”, alltså blodsockret hålls bara nere så länge kolhydrater och protein hålls nere.
  Inte förrän jag vattenfastade 5 dar i rad två gånger sjönk mitt morgonfasteblodsocker under 5.5, efter att ha vinglat mellan 6 och 7 i flera år innan. Jag var aldrig diagnosticerad diabetiker, hade endast allvarlig hjärtsjukdom, alltså med Joe Krafts ord, var jag ”odiagnosticerad diabetiker”. Fasteinsulin och fasteblodsockret blev normalt, och sista kärlkrampskänningarna försvann, efter 3 femdagarsfastor i April 2016, varefter jag fortsatt med LCHF. Tror alltså inte att man blir extra känslig för kolhydrater med LCHF under flera år. Samtidigt bör det säkert finnas mer än kolhydratsbaserat skräp som fasta kan rensa ut!

 9. 9

  # 6
  ”Glukoströsklar finns i organismen. Njurtröskeln för glukos är
  10 mmol/L, vilket är allom bekant. Luftvägströskeln för glukos är
  8 mmol/L, vilket det talas mycket lite om. Få är ens medvetna om att den
  existerar, vilket den gör och som nöjaktigt kommer att evalueras i föredraget.
  Socker på insidan av luftvägarna blir som en agarplattas för bakterier och
  andra mikroorganismer.”

  Alltså när vi har ett blodsocker över 8 mmol/L i luftvägarna odlar vi lätt fram sådant som gärna lever på glukos…

  ” Ett ständigt högt blodsocker
  skapar, förutom ett kraftfullt svar av anabola hormon och låggradiga
  kroniska inflammationer även en öppen dörr för allehanda parasiter;
  svampar, bakterier m.fl.”

  Det var framlidne Tore Persson överläkare, M.D. som påpekade detta…

  https://mediarot130105wp.integrativ-medicin.se/2014/07/2014-03_Refererat_f%C3%B6redrag.pdf

  https://www.youtube.com/watch?v=lFGuSWzmumE

  mLCHFh

 10. 10
  Göran Sjöberg säger

  Sten/Hanveden,

  Tack för intressant information. Jag tror det kanske är dags för en ny 5-dagars fasta för mig.

  Speciellt detta med olika glukoströsklar var nytt för mig.

  Det verkar som alla ”tunna hudpartier”/slemhinnor ”svettas ut” glukos på olika ställen om det nu finns för mycket glukos i omlopp i kroppen. Och detta ”söta svett” gynnar då förstås bakterier. Nuförtiden, på strikt LCHF, har jag aldrig något behov av deodoranter. Enligt min fru luktar jag bara ”gott” överallt och hela tiden – ytterligare en fördel med LCHF 🙂

  Intressant är att hälsohem ofta har en veckolång fasta som huvudingrediens. Detta är kanske är något som man också skulle kunna fundera på.

 11. 11
  Gunnar Isaksson säger

  8 sten bjorsell

  Jag instämmer med dig. Det gäller att få bort allt fett i våra organ. Det är leverfettet det handlar om i första hand men även fett i bukspottkörteln.

  Allt detta fett förbränns mha fasta. Själv fastade jag 72 timmar en gång i månaden och efter ca 4 månader så låg fastesockret på 5,2. Det är nu 4½ år sedan och jag har fortsatt med en månatlig fasta. Det kanske räcker med en gång var 3:e månad men jag mår så fint av en månatlig fasta.

  Ibland undrar jag om den typen av fasta även har betydelse för njurar och andra organ.

 12. 12

  10 Göran Sjöberg

  En som har en del arbeten om glukoströskeln är som Tore nämner professor Emma Baker St George’s University of London

  https://www.sgul.ac.uk/research-profiles-a-z/emma-baker

  Emma B har undersökt många tillstånd som tydligen förvärras av högt blodglukos…

  Jag önskar att det utreds bättre hur det påverkar en patient inlagd på svenskt sjukhus för ex lunginflammation och med prediabetes äter av sjukhusmaten eller behandlas med glukosdropp om man tar hänsyn till vad professor Emma Baker funnit.

  mLCHFh B-) .

 13. 13
  Göran Sjöberg säger

  Hanveden,

  Professor Emma Bakers forskningsprofil var verkligen en intressant läsning! Hennes intresse för själva kosten verkar dock vara nära nollstrecket.

  Uppenbarligen misstänker hon att högt blodsocker kan bädda för lungsjukdom och speciellt ”chronic obstructive pulmonary disease (COPD)” som jag själv inte hört talas om som en diagnos men namnet talar kanske för sig själv och jag misstänker att det är någonting sådant jag mer lider av än själva hjärtat idag.

  Det hela hänger kanske ihop med tanke på att man ofta har hjärt-lungavdelningar.

  Just nu håller jag på att kärra jord i trädgården och då märker jag klart av begränsningen i både lungor och hjärta. Efter att ha varit ute hela dagen igår känner jag mig också lite ”småsnuvig” idag på morgonen.

  När jag nu mätte fasteblodssockret var det 5.4 och där brukar det ligga. Det känns bra men om jag nu förstått Dr. Krafts bok säger inte detta så mycket hälsotillståndet

  https://annikadahlqvist.com/2015/10/08/blodsocker/

  Däremot är blodsockervärdena tillsammans med insulinnivåerna två timmar efter en kolhydratrik måltid mer intressanta eftersom de berättar om hur effektivt kroppen kan ta hand om kolhydraterna i maten vi ätit. Det var dessa samband som Dr. Kraft studerade hos många tusen patienter. Blodsockret bör då vara under 8 och i mitt eget fall ligger de nästan alltid där efter mina måltider (utom vi uppenbart fusk med t.ex. potatis 🙂 ) men detta säger ändå inte så mycket om mitt allmänna hälsotillstånd eftersom mängden kolhydrater i min kost normalt är så liten.

  Det ligger också en stor fara i att förenkla alltför mycket och som Annika brukar påpeka är vi alla olika.

 14. 14

  Göran Sjöberg
  ”chronic obstructive pulmonary disease (COPD)” = KOL

  Jag har själv astma och förutom medicin mot bla KOL håller jag mig symtomfri med hjälp av en tesked kokosfett vid mina astmakänningar…
  Kokosfettet är ju antiinflammatoriskt…

  https://www.netdoktorpro.se/lungmedicin/medicinska-oversikter/kol-kroniskt-obstruktiv-lungsjukdom/

  mLCHFh B-) .

 15. 15

  En inflammatorisk sjukdom går att bota med ketogen kost.
  https://fethalsa.wordpress.com/2011/10/04/kol-kroniskt-obstruktiv-lungsjukdom/

 16. 16
 17. 17
  Göran Sjöberg säger

  Hanveden,

  Tack för den informationen!

  Senast när jag uppsökte sjukvården för så där tre, fyra år sedan pga min instabila angina (som jag f.ö. själv fixade med E-vitamin) påpekade jag att jag trodde lungorna var inblandade så man gjorde då en lungröntgen som var helt OK vad jag förstod. Jag vet inte om KOL syns på röntgen.

  Nå, för 40 år sedan slutade jag röka efter att tidigare ha varit en storrökare och här misstänker jag själv ett samband inte minst med dåliga ådror.

  Annars har jag fått för mig att KOL är en sorts ”slaskdiagnos” vilket antyder att kriterierna är diskutabla.

  Vad händer förresten om man inte tar ”sin medicin” mot KOL/Astma?

 18. 18
  Göran Sjöberg säger

  Eftersom vi nu diskuterar blodsockernivåer, och Dr. Kraft, kunde jag inte låta bli att mäta igen en timme efter huvudmålet på dagen som råkade vara bacon, lammkorv och några ägg tillsammans med en rejäl grönsallad och rejält med surkål. För hjärtats skull ingick också ett halvt glas rödvin.

  Jag mäter då till min förvåning nu 5.1 klart lägre än 5.4 på fastande mage några timmar tidigare.

  Ibland inbillar jag mig att jag är ”frisk” fast jag vet att det inte är så. Det är lätt att lura sig själv men nu ska jag i alla fall ut och gräva i trädgården igen och även slå lite med lien.

 19. 19

  Jag tar ingen medicin mot KOL och det mår jag bra av.

 20. 20

  Det är omänskligt grymt med alla dessa amputationer på människor, som har fått fel kostråd för sin diabetes, precis som det är lika omänskligt grymt med råd om magstympning på människor, som lider av fetma…man förstår inte hur andra, vanliga människor, som arbetar inom vården och ser detta lidande som drabbar de olyckliga och oskyldiga offren för dessa helt ovetenskapliga och katastrofiska dietistiska terapier, som enbart leder till ödeläggande av otaliga liv….hur kan man i detta århundrade av moderna tekniker och nya kunskaper fortsätta med dessa medeltida rekommendationer!?? Det är helt obegripligt….
  Vi vet alla att insulin är ett protein, vars syntes stimuleras av glukos, alltså en karbohydrat, och leder till uppbyggnad av organismen, alltså tillhör glukos och insulin den anaboliska fasen av vår metabolism. Det är faktiskt enbart glukos, som kan oxideras till ribos och som sådan ingår i alla de livsviktiga nukleinsyrorna, som vi absolut inte kan leva utan…förutom den extra energikicken som denna oxidation också ger oss, genom påhakandet av en extra fosforgrupp, men förutom detta, är det det mättade fettet, som med sin produktion av ATP ger den nödvändiga energin för att dessa komplexa reaktioner kan äga rum. Det är en fråga om att upprätthålla en dynamisk jämvikt i våra celler genom nedbrytning och återuppbyggande av dess innehåll.
  Och med denna kunskap i bakfickan, som borde vara välkänd för alla våra vårdhavare, förstår man inte varför dom envisas med att förespråka så pass höga intag av kolhydrater och så låga av det mättade fettet att denna jämvikt helt förstörs och den anaboliska fasen favoriseras tusenfalt och utvecklas till en ren katastrof med en enorm ökning av alla våra metaboliska sjukdomar….
  När ska dom vakna…?? Och hur kan man sova gott om man förstår hur livet förstörs för många människor p g a att du inte har kunskap om förloppet eller, om du har det, inte är tillräckligt modig för att gå ut med vad du tror skulle kunna rädda många till ett bättre liv?

 21. 21
  Göran Sjöberg säger

  Mormor,

  Jag drabbas då och då också av din ”dystopiska” känsla. Speciellt med tanke på att det finns runt 500 000 000 diabetiker i världen just nu. De flesta som är inblandade i sjukvården måste ju trots allt tro på dessa ”sinnessjuka” kostråd. Hur skulle de annars kunna gå till jobbet med gott samvete?

  Så mina tankar går till häxbålen i Europa för 500 år sedan. Då lär uppemot en miljon människor ha fått sätta livet till. Hur kunde folk tro på sådant?

 22. 22
  olle holmqvist säger

  Det var inte ”uppemot en miljon” utan enligt olika uppskattningar 30-50 000 i Europa. Mest intensivt för ca 350 år sedan. Urban Hjärne, läkaren känd f a att ha ”avskaffat” dem, trodde själv på blåkullafärderna, det vanligaste domskälet. Såg hur de utpekande vittnena, vispojkarna, begick samma fel som andra falska vittnen, glömde bort och ändrade sina historier. Dvs straff med dålig rättssäkerhet De allra flesta halshöggs och brändes sedan som ”kvittblivning” – det var lägre
  taxa för det än för levandebränning.

  Vilka likheter sådan avsiktlig dödlig grymhet i straffsyfte, har med ingrepp i antaget hjälpande, men reellt skadande syfte, det skulle jag gärna se förklarat. T o m lidandet är ju olika: kortvarigt mot långvarigt.
  https://popularhistoria.se/artiklar/den-grymma-haxjakten

  .

 23. 23

  # 20 Mormor
  Det är nog inte så lätt att ändra de ”guidelines” som finns…

  Här en länk till en intervju av Kostdoktorn med en som verkligen försöker men som stångar sin panna blodig…

  ”Vetenskapsjournalist Nina Teicholz skapade nyligen mycket kontrovers med en artikel där hon hårt kritiserade de nuvarande kostråden i en prestigefylld medicinsk tidskrift, the British Medical Journal. Inte mindre än 180 dinosaurier av den gamla skolan uppmanar tidskriften att dra tillbaka artikeln.”

  Länk till intervjun (du måste minst skapa en gratismånad hos Kostdoktorn):

  https://www.dietdoctor.com/se/kostraden-reflekterar-inte-vetenskapen-2#respond

  Inte utan att mina tankar går till Franska revolutionen… Kanske man måste damma av någon gammal giljotin för att få bort dessa som Andreas uttrycker det dinosaurier… Använde man giljotinen på några få skulle man kunna ändra guidelines snabbare för att rädda många…
  För annars verkar det vara svårt att snabbt hjälpa de med metabola sjukdomar som diabetes typ 2 mm.

  mLCHFh B-) .

 24. 24
  Göran Sjöberg säger

  Antalet som får sätta livet till på grund av en ”sjuk” ideologi är egentligen så intressant som det faktum att folk ”blundar” för det horribla och att folk dör på grund av den sjuka ideologin. Jag kunde förstås ha nämnt vad som pågick i Tyskland för 70 år sedan och som kanske hade varit en bättre association.

  I båda fallen anser/ansåg etablissemanget att man gjort någonting ”gott” trots att folk dör i massomfattning och att allmänheten samtidigt ”blundar” för vad som pågår/pågick antingen för att man bara inte vet eller för att man vet att det är alltför obehagligt att verkligen öppna ögonen.

  För övrigt utförs idag ”barmhärtighetesmord” i massomfattning även på svenska sjukhus med hjälp av morfin under parollen ”Patienten ska inte ha ont!” så att andningen upphör. Jag har konstaterat tre fall i min närmast omgivning. ”Han/hon somnade in så lugnt!” – någon kanske känner igen uttrycket.

 25. 25
  Göran Sjöberg säger

  Hanveden,

  Det var inte en så tokig idé det där med att använda giljotinen på några av de ”stöddigaste” i det medicinska etablissemanget 🙂

  Profylaktisk medicin?

 26. 26
  olle holmqvist säger

  Döden till följd av av samhället utdömt dödsstraff och döden till följd av av samhället missriktad medicinering, anser jag vara två principiellt olika fall som motargumenteras med helt olika argument.
  # 25 ovan…får stå utan kommentar.

 27. 27
  olle holmqvist säger

  En av de ”stöddiga” som guillotinerades var Antoine Laurent de Lavoisier, 8 maj 1794 i Paris.

  ”en fransk naturforskare, har kallats ”den moderna kemins fader”. …förbränning är oxidering, ett ämne förenar sig kemiskt med syre (då upptäckt) En totalomvälvning av kemins grundläggande föreställning…förkastande av flogistonteorin.

  … vad händer när material brinner. L. visade att förbränning bland annat innebär att substanser förenas med syre…påvisade syrets roll vid korrodering av metall och i de levande organismernas andning. …visade att andning i princip är en långsam förbränning av organiskt material med inandat syre…kom att ersätta den tidigare förhärskande flogistonteorin : när material brinner så frigörs en substans,flogistonet.

  Lavoisier var drivande vid införandet av metersystemet. (fr Wiki)

  https://3.bp.blogspot.com/-XZ44EfC8AyY/U_2JvAv1TtI/AAAAAAAABuE/mk29llVxq6w/s1600/Lavoisier1.jpg

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa