Korna ska äta gräs

Korna ska äta gräs och hö, inte spannmål. Då är de inget hot mot den globala matförsörjningen. Gräs är deras artegna föda, och gör dem inte sjuka. Spannmål gör dem sjuka. De får diarré och inflammation i kroppen, vilket ger dem en förtidig död.
Människor kan inte leva på gräs. Vi kan inte spjälka cellulosa.

Läs även artikel: More fuel for the food/feed debate…

 

Comments

 1. 1

  Hur är det då med groddar? Jag har börjat lite försiktigt med mungbönor och det är som att ha en odling i köket.. Det växer och gror så det knakar. Undrar också hur det är med sallad`och en del andra grönsaker. Är det gräs? Var går gränsen?

 2. 2

  Gräsätande djur kan även äta groddar, sallad och grönsaker (: Däremot är rododendron giftiga för mina får. Vilket får mig att tro att rododendron är giftigt för människor också. Den urbaniserade stadsmänniskan har bara teoretiska kunskaper om naturen och lantbruk, har jag konstaterat efter mitt återvändande och desurbanisering (: Jag har en säck kraftfoder som jag ger mina får som belöning och fredagsmys. Men gud nåde det lamm som försöker smaka godiset. De flyger därifrån, mammorna/tackorna blir som rasande tigrar när man ger dem kolhydratbröd. Även jag riskerar att bli omkullvräkt av mina tjejer om jag inte ger skiten snabbt nog (:

  Hos oss är det en ny ångest! Vår gamla, halvsekelgamla, ångest över att pengarna inte ska räcka har utbytts mot att fåren har rymt! Jag kan vakna alldeles kallsvettig över det.

  Vi har kris här, efter en värdelös sommar med massor av regn och nästan total avsaknad av värmeböljor så är allt (allt är relativt : ) betet slut och vinterfodret är katastrofalt hos de bönder jag köper mitt vinterfoder ifrån. Inte kul att stå med 12 tackor i vinter utan hö. Det blir till att hamla sly för glatta livet. Fåren älskar löv och nu måste jag ge dom en stor giva löv varje dag eftersom hagarna är avbetade och inte har kunnat återhämta sig, pga den urusla sommaren. Dessutom fick jag mina Åsenfår lite sent och oätliga växter fick utveckla sin oätlighet under våren. Vilket resulterat i att mina hagar är fulla av oätliga växter för mina får. Som tur är kommer det en ny vår och då kommer mina får att finnas där och knapra i sig det som är oätligt. Vilket kommer att stoppa den oätliga faunan i mina hagar. Och jag kan garantera att vi inte äter något av den biomassa som fåren under sin vakna tid går och mumsar på.

  Jag har gjort vår planet lite bättre genom en kalavverkning av en halv ha granskog som staten nu tillåter att jag konverterar till grönbete (: Imorgon lämnar jag den heltid som bundit mig i decennier och ska dra elstängsel runt min värld och släppa djuren fria.

 3. 3
  sten bjorsell säger

  George, såg att Alan Savory i sin korta bok även nämner att för att få marken att räcka är det viktigt att även får sköts efter hans ”gräsplaneringsmodell”. Egentligen ”är det tillväxtplanerings-” då jorden har den största långtidsbetydelesen när det gäller bete. Både vattentillgång och dränering förbättras med ökande mullhalt, alltså ”Soil Organic Content”. I Svenska marker ligger den i snitt på 2.1%, enligt naturskyddsföreningen. Den prärie man började odla i USA låg på 7-8% och rasade ofta ner till under 2%. Skriver en separat inlaga on Alan Savory nedan. Gabe Brown fick upp sin till knappt 5% vilket gör att han klarar torka betydligt bättre än förut. Var ligger din halt på?

 4. 4

  Stene, Det där har blivit gränslöst komplicerat och jag förstår att jag måste omvärdera en hel del av mina övertygelser. Jag vet inte var mullhalten ligger. men jag vet att mina hagar är näringsfattiga eftersom det växer mycket blommor och örter där, men alldeles för lite fodergräs. Staten vill att jag plöjer upp, gödslar och planterar in fodergräs och nu förstår jag varför. För att öka min marks förmåga att producera mat till flera betande djur.

  Han är lite rolig vår djurskyddsinspektör. Han är LCHF-are, biologisk expert och egentligen den som skulle utveckla vårt lantbruksuniversitet. Men en hel generation naturforskare blev utsparkade från lantbruksuniversiteten för att deras forskning gick stick i stäv mot den traditionella utvecklingen av lantbruket. Konsekvensen blir att vi nu har en armé av överkvalificerade tjänstemän på kommunal- och landstingsnivå. Myndigheterna och jag krigar på samma sida!

  Min underbara minibondgård gränsar i väster mot vatten, en liten sjö, och ett vattendrag som slutar i Östersjön. Det innebär att skogens alla träskområden samlar sina utlopp och filtrerar dem genom min mark. Till och med att det skapats en ravin genom moränen och marken blir underminerad och plötsligt öppnar sig små slukhål i marken som äter små lamm. Men min skogsvårdsplan säger att min mark är väldigt fuktig. Vilket då ska betyda att den är väldigt mullrik, eller så har jag bara gott om bäckar och gryt här i Grytebäck. Dessutom har min skog den näst högsta tillväxten i kommunen! Endast en gård här har en biomassa som expanderar mer än min.

  Idag är den första dagen i mitt liv, då jag lägger mitt gamla liv i en hundbajspåse och bara ägnar mig åt mina älskade får och lamm. Tack och adjö! Du äckliga urbaniserade och hatiska tjuvcivilisation, må du brinna i he-tet! Jag är FRI….

 5. 5
  Göran Sjöberg säger

  George,

  Lycka till! Du är beundransvärd!

  När du säger ”Jag är FRI….” kommer detta mig att tänka på en fras som Janes Joplin har i en av sina sånger.

  ”Freedom is just another word for nothing left to lose!”

  https://youtu.be/OTHRg_iSWzM

 6. 6
 7. 7

  Tycker den här tråden har blivit lite kapad. Undrar fortfarande om groddar ska räknas som gräs och därför inte kan smältas av den mänskliga matsmältningsorganismen? Eller är det inte cellulosa?

 8. 8
  XMargareta säger

  Det handlar inte om gräs eller ej,
  utan om vår matsmältningsapparat med mikroorganismer kan komma åt cellinnehållet hos växtceller.

  Alla växtceller har cellvägg av cellulosa.
  Vår matsmältningsapparat, med dess mikroorganismer kan inte smälta cellulosa.
  Dvs innehållet i de intakta cellerna nås inte av matsmältningsenzymerna.

  I den mån cellväggarna krossas, kommer matsmältningsapparatens enzymer åt innehållet.

  Inuti cellerna finns bl.a. kolhydrater, proteiner och även en mindre del fria aminosyror.
  I den mån våra matsmältningsenzymer kan jobba på detta sugs produkterna upp till kroppen.

  Animaliska proteiner innehåller alla de aminosyror vi behöver.
  De kallas därför fullvärdiga proteiner.
  För att få fullvärdiga proteiner via växtriket behöver man kombinera tex ris och ärtor.

  Fabrikanter av vissa mixrar menar, att deras mixrar krossar cellväggar.
  I Juicer koms också cellinnehållet åt.

  .

 9. 9
  XMargareta säger

  Tillägg för fullständighet:

  Vissa aminosyror kan vi göra om till andra, som vi behöver.
  Andra kan vi inte skapa på det sättet.
  De behöver vi få via maten.
  De kallas essentiella aminosyror.
  Det är 10 stycken i 8 grupper.

  Animaliska proteiner innehåller alla de aminosyror vi behöver
  i de mängder och proportioner, som är bäst anpassade till oss.

  För att få fullständiga proteiner i lagom mängd via växtriket behöver vi alltså kombinera
  och sätta i oss ganska mycket av denna kombinerade vegetariska mat.

  Jag har läst, att potatis innehåller 2% fullvärdiga proteiner och människor har överlevt längre perioder på enbart potatis.

  Det är dock skillnad på att överleva och att må bra.
  Jag har varit vegetarian i sammanlagt 25 år i två perioder.
  I dag är jag inte det och mår bättre.

 10. 10

  Håller med XMargareta — har varit vegetarian i 12 år men äter nu bra lchf- blandkost med litet fisk o gräsbeteskött och mår väldigt mycket bättre!

 11. 11

  Tack Margareta för ditt intressanta inlägg. Ska man tolka det som att cellväggarna krossas när man groddar och då kommer man åt det näringsfulla innehållet? Jag äter för övrigt vanlig LCHF sen många år tillbaka men vet att jag måste ha rätt mycket grönsaker i kosten för att må bra. Annars får jag för mycket syra i kroppen och det däckar mig totalt.

 12. 12
  XMargareta säger

  Jag tror också, att man skall äta mycket gröna blad.
  Då får man i sig magnesium.

  Nej cellerna krossas inte när man groddar.

  Groddar betraktas som nyttigt.
  Man kan eventuellt mixa groddarna och då krossas celler.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa