Professorn tycker inte att man ska hänga upp sig på kolhydraterna

Svenska.yle.fi.

Ytterligare ett exempel på en korkad överläkare, Pirjo Ilanne-Parikka.
Professor Mikael Fogelholm vid Helsingfors universitet har också svårt att förstå orsakssammanhang.
Men Professor Fredrik Nyström vid Linköpings universitet är bra.
Tydligen finns det ingen vettig finsk professor att fråga, utan de måste gå till Nyström i Sverige för att få ett vettigt svar.

Henrik skriver i kommentar:
”Du har alldeles rätt Annika, det finns ingen vettig finsk professor, som kan (får) uttala sig. Professor Mikael Fogelholm är agronom och har sålt sin sin själ till livsmedelsindustrin. Överläkare Pirjo Ilanne Parikka på Diabetesförbundet kan inte annat än försvara de gällande kostråden, eftersom Diabetesförbundet sponsras av läkemedelsindustrin. De läkare som vågar trotsa etablissemanget och inte följer ”God medicinsk praxis”, som är utarbetad i samråd med läkemedelsindustrin, riskerar avstängning från sina jobb. Samma gäller näringsterapeuter som inte följer de nationella kostråden. (Oftast är det kollegor som anmäler dem till myndighet). Men trots att finländarna är ett auktoritetstroende folk, så kan man inte längre hålla folket bakom ljuset. En folkrörelse, som trotsar etablissemanget, har också etablerats i Finland, men det räcker säkert längre än i Sverige innan vi har ett paradigmskifte också i Finland.”

 

Comments

 1. 1

  Du har alldeles rätt Annika, det finns ingen vettig finsk professor, som kan (får) uttala sig. Professor Mikael Fogelholm är agronom och har sålt sin sin själ till livsmedelsindustrin. Överläkare Pirjo Ilanne Parikka på Diabetesförbundet kan inte annat än försvara de gällande kostråden, eftersom Diabetesförbundet sponsras av läkemedelsindustrin. De läkare som vågar trotsa etablissemanget och inte följer ”God medicinsk praxis”, som är utarbetad i samråd med läkemedelsindustrin, riskerar avstängning från sina jobb. Samma gäller näringsterapeuter som inte följer de nationella kostråden. (Oftast är det kollegor som anmäler dem till myndighet). Men trots att finländarna är ett auktoritetstroende folk, så kan man inte längre hålla folket bakom ljuset. En folkrörelse, som trotsar etablissemanget, har också etablerats i Finland, men det räcker säkert längre än i Sverige innan vi har ett paradigmskifte också i Finland.

 2. 2
  Göran Sjöberg säger

  Som vanligt är det ”vi och dom” när det gäller oss ”gräsrötter och eliten/etablissemanget” och i ett mänskligt samhälle är detta horribelt – speciellt när deras kostråd och mediciner bara gör oss sjukare och de dessutom aktivt förföljer de som vågar opponera sig mot vansinnet.

 3. 3
  Lasse Nybergh säger

  Som vanligt kräver etablissemanget evidens gällande lågkolhydratkost samtidgt som man glömmer att evidensen saknas för dagens kostråd, enkannerligen gällande diabetiker.

 4. 4
  I Like Neil Young säger

  #3

  Ja ”evidens” är ett roligt uttryck. Vilken evidens? Den ”starkes” evidens? Evidensen man får fram genom att tillhandahålla pengar i ett ständigt gigantiskt aldrig sinande flöde? Evidensen man får fram genom hot?

  Hå, hå, ja, ja så har all kriminell verksamhet fungerat i alla tider. Läs en riktigt genomarbetad bok om maffian, hur den jobbar, hur den fungerar och på vilket sätt den försöker (och ofta lyckas) korrumpera allt och alla.

  När du läst den tar du bara det som blueprint och applicerar det på valfri industrigren. Så funkar världen. Det är inte undra på att man vill strypa det fria ordet på internet och att man vill övervaka allt och alla.

 5. 5
 6. 6

  Blir så innerligt trött på alla dessa evidenser som fordras av etablissemangets förespråkare gällande farligheten av låghydratkost och högt fettintag, när dom själva p g a sina helt ovetenskapliga kostråd förstör hälsan för en stor del av befolkningen…
  Det som förvånar (åtminstone mej) är, att det verkar som om deras kunskaper i biokemi är praktiskt taget obefintliga…nu är det visserligen några år sen jag disputerade min egen avhandling (mars 2000) i just det faktum att det är lika viktigt med vad man inte äter tillräckligt av, som det man överäter…kroppen fordrar mättat fett för sin energiproduktion och kolhydrater för den uppbyggande fasen….vi behöver båda substanserna, no way…men dessa våra kostråds företrädare verkar inte ha en aning om att det är enbart kolhydrater som ger impulsen till cellväxt genom det anabola hormonet insulin, som stimulerar alla enzym tillhörande den fasen. Glukos spaltas nämligen på två sätt, dels genom den anaeroba glycolysen och dels genom den aeroba glycolysen, som har olika namn, men den vanligaste är pentosfosfatvägen. Där blir kolhydraten glukos oxiderad till den ringformade fem kols-molekylen ribos, som ingår i precis alla ALLA våra celler som både DNA, RNA, ATP plus många andra livsviktiga substanser…plus att den ger den extra energi som fordras för biosyntes…kostar ju alltid mer att bygga upp än att degradera. Det fick jag lära mej i alla fall. Men detta faktum verkar vara helt obegripligt för de flesta inom vården, från läkare till professorer till dietister….börjar nästan undra om människans reaktionsmönster har undergått nya rön, så att det lilla jag kommer ihåg från min studietid inte längre är aktuellt??
  Om vi är överens om att kolhydrater kan omvandlas till fett, men fettsyror kan inte omvandlas till kolhydrater…så står det åtminstone i de mest seriösa biokemiböckerna, typ Lehninger, Stryer, som används på olika universitet runtom i världen, så förstår man eller borde förstå, att det enbart är kolhydrater som står för tillväxten, men att det mättade fettets huvudsakliga uppgift är att stå för energiproduktionen….dom jobbar ihop dom två substanserna, men har olika mål…
  Och det omättade fettet har andra uppgifter…
  Alltså har vi en explosionsartad sjukdomsbild framför oss, som kommer att ta kål på alla dom stackare, som inte fattat detta essentiella faktum..ingen talar om det för dom heller, hela big business skulle falla platt till marken….och som fortsätter att tro att kolhydrater ger tomma kalorier, när dom i själva verket är som kanonkulor…
  Skulle önska att dom inom vården, som frikostigt består oss vanliga döda med (enligt mej) katastrofala kostråd, skulle känna behovet av att helt enkelt kosta på sej nån tusenlapp för att inhandla en seriös biokemibok, för läsa kan dom ju..!? Man kan även låna dom på vilket svenskt bibliotek som helst…dock behövs det tid och motivation!?
  Utbildningen borde dock förbättras…vad har vi annars våra dyrbara universitet till…?!
  Såvida det hela inte är listigt uträknat förstås…men så cynisk vill jag inte vara.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 mormor
  Fast fetter kan omvandlas till glukos, i glukoneogenesen.

 8. 8

  Annika, det är bara glycerolmolekylen, som dom tre fettsyrorna är bundna till och som ursprungligen kommer från glukos, som kan gå tillbaka till sitt ursprung och bli glukos….och om jag inte tar fel har du själv också skrivit detta för flera år sen i något av dina otaliga insiktsfulla inlägg….!?

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 mormor
  Ja det är triglycerider (med glycerolrygg) som kan användas till glukoneogenes. Men fetterna i kroppen är ju mest formerade till triglycerider.

 10. 10
  Michèle Wilcox säger

  Artikeln ser jag som EVIDENS att det finns korkade professorer överallt i världen Det skulle nog inte vara så svårt att hitta några stycken i Sverige. Eller?
  Önskar att jag kunde finska så jag hade kunnat följa Antti Heikkiläs arbete.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Michèle Wilcox
  Det finns enstaka smarta professorer i Sverige, USA, Sydafrika (Tim Noakes) etc, som har förstått att LCHF är rätt. Men de allra flesta är korkade medlöpare. I Finland tycks det inte finnas någon smart professor.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Här är en Google-översatt Wikipediapost om Antti Heikkilä, men han är ortoped och har väl inte så stort förstroende i Finland gällande kost.
  Jag tycker att han verkar ha rätt i det mesta.
  En annan finsk lågkolhydratförespråkare är Christer Sundqvist. Jag hittar inte så mycket om honom på Google.

 13. 13
  Marja-Liisa säger

  Antii Heikkilä har skrivit två bok om hur man kan behandla diabetes med lågkolhydratkost, hans böcker är väldigt bra, så bra att agronom Fogelholm svärtade ner den första boken i den finska Läkartidningen och Diabetesföreningen rekommenderade att man bränner den. Med hjälp av Heikkiläs böcker och hans mottagning har väldigt många finländare komit till remission. Det att han är ortoped förklarar en del. Han fick nog av att kapa av diabetespatienternas fötter och började sin väg med att studera lågkolhydratkost. Han bor nuförtiden i Tyskland, men fortsätter arbetet med patienter också del genom sin hälsoklubb.

 14. 14
  Bernt Östlund säger

  Vi kan se det positiva: Det finska smöret är oftast billigare än både svensk och danskt (ICA:s normalsalta, det extrasalta är svenskt). Det smörberg som har funnits har tydligen försvunnit.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  13 Marja-Liisa
  Antti har tydligen gjort samma resa som Gary Fettke i Tasmanien: tröttnat på att amputera diabetesfötter, och insett att LCHF är den rätta kosten för diabetiker.

 16. 16

  Åtminsteone en av Antti Heikkiläs böcker har översatts till svenska. Jag har inte själv läst den men åtminstone rubriken låter vettigt. Och den har den fördelen att den är en e-bok, lite svårare att bränna.
  Rubriken för boken: Antti Heikkilä BEHANDLING AV DIABETES MED DIET

 17. 17
  Lasse Nybergh säger

  Det var Heikkiläs bok som öppnade mina ögon. Därefter lärde jag mig att det finns en helt annan värld ute på nätet än vad finska etablissemanget vill lära. Var just med om radiodebatt med diabetesforskaren Mikael Knip. Han vidhåller evidenskravet och allt annat som etablissemanget förutsätter. Enda uppmjukningen var att diabetiker nog kan minska litet på kolhydraterna. Enligt samlat omdöme vann jag debatten.

 18. 18

  Jag håller helt med om att Lasse vann debatten med rejäl marginal. Diabetikerforskaren och professorn Mikael Knip, som har fått ett stort medicinpris och som har lett flera nationella och internationella forskningsprojekt, kunde inte ens svara på vad det är som förorsakar typ 2 diabetes! Han nämnde att det främst är genetiska orsaker och fetma. Här ser vi tydligt att forskningen bara handlar om att behandla symptom och inte riktar in sig på det viktigaste, nämligen orsakerna. Här är en länk till programmet https://arenan.yle.fi/1-4214026

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa