Storbritannien jagar kalorier och fett

Artikel på Sverigesradio.se.

Vart tredje barn i Storbritannien är överviktigt. Det är angeläget med åtgärder mot övervikten. Man har beslutat om en sockerskatt på läsk som ska införas nästa vår.
Nu funderar man på åtgärder för att minska på intag av kalorier och fett.

Jag tror att om man minskar intaget av socker och stärkelse så löser sig problemet. Naturligtvis bör man minimera industriprocessad mat, som margariner, omega-6-oljor och hel- och halvfabrikat också.
Sen  behöver man inte jaga fettet.

 

Comments

 1. 1

  Man tar sig för pannan. Förfärligt hur också GB verkar sitta fast i felaktigt tänkande. De vill så väl men det blir så fel.

 2. 2

  Minska på fett ? Märkligt att elefanten i rummet går obemärkt förbi. Och inte bara i GB, gäller väl generellt.

 3. 3
  foie gras säger

  glömmer aldrig tv-matlagaren Jamie Olivers modiga kampanj för bättre skolmat i brittiska skolor –
  misstänker han kämpade förgäves.
  I Frankrike däremot är det pli på medvetande alltifrån tidigaste förskola.
  Men med de senaste årens flod av junk food utanför skolan plus en importerad kultur av ständigt ätande ser det mörkt ut hur berömvärt skolorna än agerar.

 4. 4

  Werner och Werner lagar bantningsmat
  https://www.oppetarkiv.se/video/10439194/nojesmassakern

 5. 5

  Jag återhämtar mig just efter ’open heart surgery’ (27 Juli) för att reparera ett trassligt mitral-valv.

  Jag fick med mig hem en broschyr med ’hälsosamma’ kostråd. Informationen är tryckt i april 2016 och sammansatt av sjukhusets ’Cardiothoracic Physiotheraphy team..’ (Informationen ska uppdateras i april 2019.)

  Råden betr. kosten är förstås helt uppåt väggarna fel. Dessutom fick jag, av en välment väninna, ett nummer av The British Heart Foundation’s tidning – då hon tänkte att jag kunde ha nytta av kostråden och recepten de rekommenderar hjärtpatienter. (..pyttsan!)
  En välbalanserad kost är enligt båda dessa källor att man bör äta minst 5 portioner frukt och grönsaker per dag. En portion är = en handfull.

  – Potatis, ris, bröd och pasta är mycket viktiga för energin och bör inkluderas i alla mål.

  – Betr. proteiner bör dessa vara kött (med allt synligt fett fettet bortskuret), fisk, ägg, bönor och nötter och ingå i kosten minst två ggr/dag.

  – När det gäller mjölkprodukter bör man försöka ha 2-3 portioner/dag. Dessa bör innehålla så lite fett som möjligt.

  – Man får också rådet att äta mindre portioner och att skära ner på socker (hurra!) och fett (blää!).

  – Man bör läsa innehållsförteckningen på alla produkter och välja sådant som innehåller högst 3gram fett (av 100 gram produkt) och av detta ska mindre än 1gram fett vara animaliskt! Man bör byta ut animaliskt fett mot ’monounsaturated and polyunsaturated products’..

  – Stekt mat bör undvikas – hellre ugnsbaka, koka, grilla etc..

  – Salt bör man skära ner på.

  NÄR DET GÄLLER KOSTEN GÖR JAG FÖRSTÅS PRECIS TVÄRTOM! 🙂

  Jag skickades hem, alldels för tidigt, med ambulans redan den 1a augusti – och fick dessutom bli buren i specialstol (18 + 5 + 12 trappstegen) upp till min säng. Det var ett rent helvete de första två veckorna ..kunde skriva en artikel bara om det!! Detta påverkar naturligtvis tiden det tar att läka bröstbenet efter en sådan operation.

  Det har gått för mycket politik (dvs ’private enterprice’!!) i den sjuka vården! I UK stängs den ena lilla lokala sjukstugan efter den andra ner – och patienter blir utan vård. Jag hörde senast häromdagen, en politiker i lokalradion säga, att man kan erbjuda bättre vård för patienten i hemmet.

  Jo, go’midda’!! Jag har inte fått någon som helst vård eller råd om vart man kan vända sig för hjälpmedel etc. Ingen har kontaktat mig – utom en dam på rehabiliteringen som förväntar sig att jag ska komma dit för ’gympa’ (eller vad det kan vara) efter 6 veckor hemma. Och då antas det att jag ska kunna promenera i ca 30 minuter utan att bli andfådd. Jag kan, efter 4 veckor, inte ens gå nedför de 35 stegen till ytterdörren på en gång!!

  På sjukhuset fick jag ’regler’ om vad jag inte fick göra – t.ex. att jag inte fick använda armarna öht de första veckorna. En total omöjlighet i en vanlig säng, vanlig toastol etc. Att sova mer än korta stunder är fortfarande en omöjlighet…

  Ja, jag är förbannad ..minst sagt!!

  Tack och lov att jag i alla fall kan njuta av min goa’ LCHF-kost! Jag var först inlagd på sjukhuset i Torquay i ca 4 veckor – medan jag väntade på tid för operation i Plymouth. Ingendera sjukhus kunde erbjuda ekologisk kost – så min man kom med ekologisk lunch och middag varje dag. Han har varit en klippa den här tiden! 🙂

 6. 6

  Förresten, när det gäller överviktiga barn i UK, så är det inte bara barn som är överviktiga. Ordet överviktig är dessutom en sanning med modifikation – ordet ’obese’ ligger närmare sanningen!

  När man ser vad folk har i sina varuvagnar i snabbköpen är i alla fall inte jag förvånad över att allt fler människor, i alla åldrar, har utvecklat diabetes. Folk köper otroligt mycket färdiglagat och en mängd olika påsar med chips av alla de slag och massor av bröd, bullar, kakor, kex, läsk och annat sött. Ingen tycks laga mat längre. Väldigt många handlar dessutom i närmsta ’7-11 butik’ – för att inte tala om take away (chicken nuggets, diverse burgare etc..) butiker som skjuter upp som svampar i områden där många unga familjer bor (..många barn och ingen bil)!

  Människors hälsa blir förstörd pga mängden syntetiska ämnen (bl.a. de gräsliga sötningsmedlen!), inte bara i kosten utan i vår miljö generellt. Ansvaret ligger på våra politiker – som tyvärr suttit i storföretagens fickor ..sedan länge.

  GO ORGANIC!!

 7. 7

  Desinformation via Sveriges Radio

  I Sveriges Radio P1, programmet ”Kropp & Själ” den 26 augusti, kunde man lyssna till en skrämmande desinformation om övervikt och fetma – och om hur dessa problem skall förebyggas och behandlas. Vad man fick höra var t.ex. att ”Vid kronisk fetma finns bara en lösning – operation” och ”Vi måste operera flera!!

  Några läkare deltog i samtalet och gav ett förrädiskt intryck av vetenskaplighet, vilket förstås tillsammans med radions generella trovärdighet riskerar att sprida missuppfattningar som är förödande för folkhälsan och bidrar till att undanhålla oss enkla och effektiva sätt att förebygga och bota överviktsproblem.

  Trots att man i någon mån berörde t.ex. hormonet leptin, så tycktes man generellt snarast negligera de alldeles avgörande endokrina system som reglerar vår hunger – och därmed vår kroppsvikt. Man ansåg också, att övervikt i avsevärd grad berodde på en ”disposition” hos individen för övervikt (alltså en genetisk faktor). Men eftersom frekvensen av fetma och övervikt på några decennier ökat DRAMATISKT, så borde vilken medelintelligent människa som helst inse, att den huvudsakliga anledningen till fetma INTE KAN VARA GENETISK. Vårt genom ser i dag väsentligen exakt likadant ut som innan epidemin av fetma (liksom cancer och andra metabola sjukdomar) började. Vad som däremot har förändrats är vår livsstil – och framför allt vår kost. Andelen kolhydrater i kosten har ökat ungefär lika dramatiskt som fetma – liksom allehanda kemiska tillsatser och manipulerade makronutrienter som t.ex. härdade vegetabiliska oljor. Likaså har proportionerna mellan fettsyrorna Omega-3 och Omega-6 förändrats i hög grad – till den senares fördel. Allt bidragande till de kraftigt ökade ohälsotalen och svårigheterna för sjukvården att hinna ta hand om alla sjuka.

  INGENTING nämndes i programmet om LCHF – och knappt om kosten över huvud taget. Och att Socialstyrelsen redan 2008 efter en omfattande utredning tvingades erkänna, att Annika Dahlqvists LCHF-kost INTE strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet, när det gäller behandling av fetma och diabetes typ 2, nämnde man inte heller något om. Detta innebär ju i princip att LCHF är en godkänd behandlingsmetod mot dessa tillstånd, varför sjukvårdspersonal är skyldiga att upplysa patienter om denna metod som ett alternativ. DETTA TYCKS NÄSTAN ALDRIG SKE!

  Tusentals människor har de senaste åren (och långt tidigare) genom att övergå till en fettrik och kolhydratsnål kost kunnat gå ner i vikt på ett mycket enkelt och smärtfritt sätt. Alla former av svält eller bestående kalorirestriktion innebär att kroppen får signaler om hunger – som på sikt är närmast omöjliga att motstå. En kolhydratreducerad kost med stor andel naturligt fett ger mättnadskänsla och möjlighet att hela tiden äta sig mätt – utan att gå upp i vikt. Och detta sker huvudsakligen via vårt endokrina system, som med hjälp av hormoner och andra signalsubstanser styr vårt agerande mot sådant som är viktigt för vår överlevnad.

  Strängt taget borde någon anmäla SR för brott mot deras avtal med staten. Ingen företrädare för alternativa förklaringar (och alternativa behandlingsmodeller) förekom i programmet. Kirurgi framställdes som den enda lösningen. Punkt!

 8. 8

  Skulle kunna tänka mig att det finns ett samband också med fetman här!

  I England är nu Cancer den vanligaste dödsorsaken hos barn mellan 1 och 14 år!

  I England har antalet cancerfall bland barn ökat med 40 % under de senaste 20 åren – vilket man tror beror på ”föroreningar, gifter och skadlig teknik”.

  Sedan 1998 har antalet diagnosticerade cancerfall hos personer under 25 år ökat med 1 300.
  Antalet fall av tjocktarmscancer hos barn har ökat med 200 %, och sköldkörtelcancer med mer än 100 %. Äggstockscancer och livmoderhalscancer har ökat med 70 % resp. 50 %.
  Omkring 4000 barn och ungdomar drabbas av cancer varje år, och cancer är nu den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och 14 år.
  Det ökade antalet fall kan bara till en mindre del förklaras av befolkningsökningen. Antalet fall per 100 000 har ökat med 30 %.
  Professor Denis Henshaw, vetenskaplig ledare för ”Children with Cancer in UK”, uttrycker att ”vi är chockade över siffrorna, och jag fruktar att de är ett resultat av den moderna livsstilen. Vi vet nu, att många ämnen i vår miljö är cancerframkallande. Det gäller t.ex. luftföroreningar, lösningsmedel och kemiska bekämpningsmedel”. Han förklarar också, att det dramatiskt höjda antalet cancerfall inte kan förklaras av förbättrade diagnosticeringsmetoder och effektivare registrering.
  Detta gäller alltså England. Eftersom den svenska cancerstatistiken redovisas på ett så svåröverskådligt sätt, så är det närmast omöjligt att se om förhållandena i vårt land kan vara i närheten av Englands.

  Något som häpnadsväckande nog knappt nämns är KOSTEN – den miljöfaktor som kanske påverkar oss allra mest!

  Det satsas varje år miljarder på att förbättra diagnosticeringsmetoder och behandling av cancer – men nästan inget alls på att systematiskt undersöka de miljömässiga orsakerna! I stället inriktas nästan all forskning på att hitta GENETISKA orsaker. Minst sagt en smula märkligt, eftersom våra gener är nästan den enda faktor man vet har varit konstant under de år cancerfrekvensen närmast exploderat!

 9. 9
  olle holmqvist säger

  Det finns mkt rådata som inte blir tillgänglig statistik. T ex om vi ska jämföra kniv/piller/ingetdera.
  Det måste ju finnas ett antal personer som vid säg 55 års ålder får en viss diagnos och som fortsätter enl ngt av de tre. Det måste vidare finnas efter 1,2…15 år överlevnad i år för resp. konsekventa, dels för återinsjuknande och död enl urspr. diagnos.

  Kniv (t ex by pass) 55 v diagnos överlevde i snitt X år, piller Y år, ingetdera Z år. Skulle ju ge intressanta besked. Underlag finns men sammanställs inte.

  Jag skrev till SocStyr. svar:
  Hej Olle,

  Överlevnadsstatistik har vi endast tagit fram inom området cancer. Under följande länkar hittar du statistik om canceröverlevnad.
  https://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/SW/frame.asp
  https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2011/2011-3-26

  För hjärtinfarkter har jag tittat på andelen som dör inom en viss tidsperiod efter en hjärtinfarkt. Den senaste hjärtinfarktsrapporten hittar du här:
  https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2017/2017-1-18

  Ladda ner tabellerna och titta i tabell 30, 32, 34, och 36 som redovisar letaliteten för specifika åldersgrupper.

  Letalitet= Andelen döda (oavsett dödsorsak) inom en viss tidsperiod bland de incidenta fallen. Här redovisar vi letaliteten inom 365 eller 28 dagar samt andelen avlidna med samma dödsdatum som incidensdatum. Dessutom redovisas 28-dagarsletaliteten specifikt för dem som initialt vårdades på sjukhus.

  Viktigt att tänka på är att utifrån vår statistik kan man inte säga något om enskilda individer. Vi studerar hela populationer och det kan finnas väldigt stora individuella avvikelser.

  Med vänliga hälsningar

  Frida Lundgren
  Statistiker
  075-247 34 24

  Kanske ngn kan dra ut ngt intressant fr de givna refs ?

 10. 10

  Betr. 8 ~ ”..I England är nu Cancer den vanligaste dödsorsaken hos barn mellan 1 och 14 år!..”

  (Obs att informationen gäller UK –dvs England, Skottland, Wales och Nordirland– ..inte bara England.)

  Bortsett ifrån att vi svenskar har för vana att dra ihop alla 4 länderna i UK till ”England” (det gjorde jag också innan jag bosatte mig i UK .. 🙂 ) ..så är jag övertygad om, förutom det som nämns i Sven Eriks kommentar, att innehållet i vacciner också finns med i bilden. Det kommer med all säkerhet att visa sig att cancer (och andra kroniska sjukdomar!) exploderat i andra länder också.

  Att så mkt forskning nu koncentreras på våra ”felaktiga” gener är förstå ett sidospår – för att slippa erkänna att vår miljö blivit så farligt giftig att människor (i alla åldrar!) blir sjuka.

  Det är kemi-industrin som styr och ställer – medan dess ”herrar” tjänar ”den kortsiktiga storkovan..” samtidigt som de obetydliga (ofta ”sovande”) gräsrötterna betalar notan!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa