Den skrämmande sanningen bakom Rapsolja

The scary truth about canola cooking oil….

Det är en omfattande industriell process fram till den rapsolja vi köper i butik. Negativa hälsoeffekter befaras av att konsumera den.

Smör, olivolja och kokosolja genomgår inte så drastiska processer.

Är kallpressad ekologisk rapsolja bättre? Någon som vet?

 

Comments

 1. 1
  Cathrin Th säger

  Faktum är att GMO-rapsolja är bättre även om det låter konstigt.
  I labbet har de nämligen hittat ett sätt att göra rapsoljan mindre giftig.

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Canola marknadsförs bl.a. i Sverige som ”Omega-9”, alltså ett stabilare fett än omega-6 och en ”profil” som mer liknar olivolja, i det avseeendet. Men skrämmande detaljer i läsningen av artikeln!

  En del:
  * Increases LDL (bad) cholesterol level
  * Development of heart disease, some cancers’ (5)
  * Depletes Vitamin E levels rapidly
  *‘Tremendous increase in disorders like systemic lupus, multiple sclerosis, cerebral palsy,
  pulmonary hypertension, and neuropathy. (6)‘
  * Paralysis of the skeletal muscles
  * Spasms of the respiratory system
  * Blocking enzyme function
  * Shuts down our immune system
  Även om hälften är överdrivet räcker det mer än väl för att alltid undvikas.
  Men pommes frites i Sverige kan ofta vara gjorda i just ”Canola”.

  En god vän försökte för många år sedan samla in oljor för återvinnig och trodde att ”chipsrestauranger” måste få mycket sådant. Bottennapp blev det, då dom ”bara fyllde på” med olja eftersom en stor del av denna helt enkelt sögs upp av de behandlade matvarorna.
  ….
  Sa till en syster att slänga ut alla sådana oljor och endast använda olivolja och riktigt smör för några år sedan. Två år senare skakade hon inte omedvetet på huvudet längre, som hon börjat med något år innan hon slutade med oljorna. Trodde tidigare att det var ”ärftligt” ! (Mild Parkinsons alltså)

 3. 3
  Ulf Pohl säger

  Skrämmande! Har iofs. hållit rapsolja kort efter tidigare ifrågasättanden men trodde inte att det kunde vara SÅ ILLA. Hur kan man sälja kallpressad rapsolja i Sverige när det har varit förbjudet i USA 1956? Var det fråga om en ”värre” sort då?

 4. 4

  Hur är det med Änglamarks Rapsolja?

 5. 5
  Gunnar Isaksson säger

  Sedan jag började med LCHF för 4½ år sedan har jag inte använt rapsolja för jag tyckte den var tveksam. Frågan är om kallpressad rapsolja är fri från lektiner?

 6. 6
  XMargareta säger

  Jag har, som jag tidigare nämnt flera gånger i denna blogg, länge undvikit rapsolja av anledningen att den ännu innehåller, fast i låg mängd, erukasyra, som den mänskliga kroppen inte kan hantera.

  Vad som då händer i kroppen vet jag inte, men det kan inte vara positivt.

  Bättre att använda odlingsmarken för raps till matproduktion till annat tycker jag.

 7. 7
  Ulf Pohl säger

  Adjöss med bregott? Innehåller ju numera sedan åtskilliga år rapsolja istället för den ursprungliga olivoljan. Billigare förstås. Man får göra allting själv. Suck!

 8. 8
  Margareta Lundstrom Gbg säger

  https://www.westonaprice.org/health-topics/know-your-fats/the-great-con-ola/
  Bra att du tar upp ämnet rapsolja Annika. Det är nog många som behöver veta vad det handlar om.
  Här är en lång artkel från WAP som jag läste för ett antal år sedan. Därefter har jag undvikit rapsolja och även Bregott.
  Läs inte bara första stycket. Det är nämligen citat från ett industri påstående.

 9. 9

  I artikeln som ligger till grund för kritiken ovan står det:

  ”Canola oil is a very effective insecticide, and it is the primary ingredient in many “organic” (non-chemical) pesticide control products sprayed on vegetables to kill bugs.”

  Nog får du en omedelbar känsla av att rapsoljan är giftig om den används i ett insektsmedel? I texten finns även påståendet att dess komponent erukasyra är ”giftig”. Låt vara att det visats vid djurförsök och i tillräckligt stora koncentrationer (high enough doses), dock ej på människor. Avsikten med detta är naturligtvis att skrämma sk*iten ur läsaren.

  Fettsyrametabolismen följer förhållandevis simpla mönster när det gäller den ”mättade” delen av en kolkedja, betaoxidationen ”hugger av” två kol- och tillhörande fyra väteatomer nära -COOH-änden av fettsyran. Lite som om du skulle skära en del av en gurka en bit in och sedan förena ”änden” (-COOH-delen) med resten.

  Låt oss börja med erukasyran (22 kol i kedjan och en cis-omättnad invid nionde kolet räknat från metyländen, motsatt COOH-änden). När betaoxidationen gjort sitt är det gondoic acid (20 kol med en cis-omättnad på samma ställe som förr). Gondoic acid finns i nötter och jojobaolja.

  Vi låter betaoxidationen jobba vidare vilket resulterar i oleic acid (18 kol cis omega-9). Nu blir det ännu intressantare, oljesyran är en betydande del av olivolja, upp till 83% (Engelska Wikipedia).

  Vad gäller ”non-chemical pesticides” är det förmodligen så enkelt att de små krypen får sina andningsvägar tilltäppta av den kletiga oljan. Testa gärna att spraya olivolja på bladlöss och se hur det fungerar.

  Vad gäller kemikalieanvändning och framställningsmetoder kan kritiken vara i olika grad berättigad.

 10. 10
  Ann-Margret säger

  Snälla någon som vet:

  betyder allt detta att även Änglamarks ekologiska kallpressade rapsolja är farlig?

 11. 11
  Cathrin Th säger

  Då svarar jag med en fråga: : Eftersom alla frön är giftiga i sig själva, varför skulle fröna vara mindre giftiga bara för att det är ekologiskt?
  Som jag skrev längre upp, så har man med hjälp av GMO hittat ett sätt att göra rapsen mindre giftiga.
  Jag är emot GMO, men faktum är att gmo även kan användas till bra saker även om det är sällsynt.

 12. 12
  Ulf Pohl säger

  Vad jag kan förstå så behövs det mättade fetter för att ”desarmera” rapsljan. Är det rätt uppfattat?

 13. 13

  #12, Ulf Pohl

  Kan du utveckla resonemanget?

 14. 14

  #11, Cathrin Th

  Rapsolja, Canola oil, kom i fokus som användbart långt innan GMO som vi känner det blev aktuellt. Vad av det ”giftiga” har påverkats fördelaktigt med GMO?

 15. 15
  Ulf Pohl säger

  # Erik Edlund. Jag läste igenom Margaretas (8) länk och fick det därifrån. (Djurförsök bl.a.)

 16. 16
  Cathrin Th säger

  ”Under 1970- och 1980-talet började man i Canada undersöka hur man kan minska mängden erukasyra i rapsolja. Vid modern raffinering genom genmanipulering har man kunna minska antal procent erukasyra från 45 till 5 procent. Modern rapsolja innehåller < 5 procent av denna potential toxisk substans."

  https://kurera.se/rapsolja/

 17. 17

  ”Hur kan man sälja kallpressad rapsolja i Sverige när det har varit förbjudet i USA 1956?”

  Det är inte svårt att förstå ”kallpressat” som pressning av frön för att få ut olja vid enbart låga temperaturer & långsamt inte är den process beskriven i länken. En process som tyvärr inte skiljer sig från någon industriellt framställd olja för konsumtion. Inte ens från Karlshamn Sverige runt 2000-talet..

  Kallpressat så som det ska gå till är knappast industriellt, vilket skapar lika mycket olust, vämjelse som slakteriernas interna dokumentation skapar upprätthåller artfrämmande och riskabla produkter.

 18. 18

  Frågan är hur toxisk erukasyran faktisk är. Läs min kommentar längre upp.

 19. 19
  sten bjorsell säger

  #12 Ulf Pohl.
  Har läst att omättade fetter klarar sig bra i kroppen, men endast så länge de kan ”bäddas in” med oxidationsskyddande mättade fetter. Ray Peat tror jag skrev om det. Max% ???
  Kreatur har inbyggd förmåga att göra om omega-6 fetter till mer långlivande varianter. Kanske för att om sådana djur i frihet på fält råkar ut för överhettning kan de instabila fetterna lätt härskna och orsakar sjukdom/död.
  Högst 4% omättat fett i kreatur blir resultatet!
  Men varken gris eller människa har denna förmåga. Eftersom soya, vanligen GMO även i Sverige, är det billigaste djurfodret blir det mycket av denna omega-6 rika vara till grisar. Alltså blir bacon tveksamt, men inte fett från kreatur. Och butter is better, som det sägs.

 20. 20

  Ann-Margret.
  Det har nog ingen betydelse vem som pressar oljan. Raps är raps och vad som skrivs här är nog allmängiltigt. Sedan är inte jag mannen att bedöma om det som skrivs är rätt eller fel bland alla kommentarer. Men, Änglamarks är ju trots allt ekologiskt. Det dyker upp märkliga hårklyverier titt som tätt och vad som är rätt att äta ena dagen är giftigt den andra dagen. Tycker det börjar bli jobbigt. En sak är klar, jag kommer att använda kallpressad rapsolja till min hemmagjorda majonnäs oavsett. All annan olja till denna majonnäs smakar beskt. Kör Du på Ann-Margret.

 21. 21

  Hos oss är det gräsbetat smör, kokosolja och o-filtrerad olivolja som gäller. Ekologiskt allt förstås liksom praktiskt taget allt annat i vårt hushåll: tvätt & rengöringsmedel, hår & kroppsprodukter – även madrass, sängkläder, en del kläder, osv ..sedan ett antal år.

 22. 22

  #19, sten bjorsell

  Aha, då tror jag att jag greppar tanken. I ”naturliga” fetter sitter fleromättade, möjligen även enkelomättade, fettsyror i mittenpositionen i en triglycerid. Omgiven av fettsyror med färre eller inga omättnader är de fleromättade något mindre utsatta för fria radikaler. Däremot har det förmodligen ingen större betydelse om man blandar in fleromättade i mättade fetter för att nå en liknande effekt.

 23. 23

  #16 Cathrin Th

  Det där är inte sant. Idag finns ju genmanipulerad majs (Monsanto anyone?), men när man fick fram ”canola” skedde det inte med hjälp av genteknik.

  Och den är inte bara bättre, det är den enda rapsolja man kan äta. ALL rapsolja man kan köpa är av den här typen. Den ursprungliga oljan (”rape seed” i artikeln) går inte att äta och säljs absolut inte på ICA.

 24. 24
  Cathrin Th säger

  Du missförstår min text, nåväl.

 25. 25

  Förutom att raps är skadlig för oss så är själva odlingen också skadlig för miljön eftersom raps tömmer marken totalt på näringsämnen. Fr att kunna odla något annat efteråt, eller mer raps, så måste man tillföra massor av konstgödsel, så växten är inte miljövänligt på något sätt.

 26. 26

  #25, Åsa

  ”…raps tömmer marken totalt på näringsämnen.”

  Betyder det att just raps är extremt näringsrik? Eller gäller det i princip för alla storskaliga monokulturer?

 27. 27

  Ser att fortsätta göra Bregott, 1/2 K Smör, 3,5 dl rapsolja, m svartpeppar, trocomare, gräslök kan jag fortsätta med. Likaså stekningen i rapsolja..

  Farorna med rotfrukter tvättade i flockningsmedel känns mer riskbenägna. Grönsaker m av Livsmedelsverket garanterade giftrester.. Dåligt näringsinnehåll, förkortad hållbarhet pga överdriven kvävegödsling.. Listan är lång på vad vi svårligen kan betrakta som Livsmedel..

 28. 28

  ”Förutom att raps är skadlig för oss så är själva odlingen också skadlig för miljön eftersom raps tömmer marken totalt på näringsämnen. Fr att kunna odla något annat efteråt, eller mer raps, så måste man tillföra massor av konstgödsel, så växten är inte miljövänligt på något sätt.”

  Nässlan förstör ingenting där den frodas & trivs. Ändå är den laddad med näring, mineral & en magisk trollformel i odlingar.

  Konventionell odling har alltid skapat problem varhelst och med vilken växt än odling bedrivs. Givetvis kan man förstöra rapsens betingelser för odling. Det gör man utan att blinka med alla andra grönsaker & rotfrukter eftersom kulturen är sådan att man vägrar förstå att jordmånen är avgörande för en växts utveckling. Inte oväntat har kroppen fått för sig att reagera likadant. Att den onda cirkeln konstgödning, besprutning består efter alla år bero enbart på vinsterna det genererar för dem som säljer smörjan. Om det är skadligt verkar egalt för producenterna och närmast en förutsättning. Den otäckaste länken i kedjan är ju inte gaphalsen, bonden som följer diktaten men obehagliga är de. De gör ju som de blir tillsagda, utan att få tänka efter..

  Bladmögel utvecklas av överdriven gödsling i kombination med riklig vattning, regn. Får cellväggar att expandera och bli tunnväggiga, brister lätt och skadas lättare av frost. Det har ingenting med luftburna sporer att göra. Men sälja motgift är lönsamt och vår (odlings)kultur kräver uppslutning och upprepning år efter år kring de korkade dogmerna.. Precis som vår tids vetenskap alt-medicinmän i lånta fjädrar dansar kring skyhöga totempålar av vinster under hopp, stamp & jubel medan kritiker pilas med båge & klubbas med gruvlig förtjänst..

  En ”utveckling” vars trummor, musik, hyllar och tjänar mest på fåkunnigheten har själv förbrukat sitt förtroende…

 29. 29

  Det finns bara ett rätt och riktigt sätt att leva – dvs ekologiskt allt! GO ORGANIC!!

 30. 30
  Bert Nilsson säger

  #26 Erik Edlund

  En skörd av raps väger vanligtvis mindre än hälften av vad en spannmålsskörd gör på samma areal så det är nog inget problem med bortförsel av mineraler. Vad beträffar erukasyra så konstaterades redan på sextiotalet att den orsakade skador på hjärtat. Genom konventionell växtförädling, ”slumpmässig genmanipulering”, lyckades man byta ut erukasyran mot andra fettsyror och odling av högerukasorter förbjöds för att inte få oönskad inkorsning med vindens hjälp. Högerukaoljan är ett förträffligt smörjmedel för t ex jetmotorer och sådan raps har därför odlats på Gotland om jag minns rätt. Canola är ett varumärke för kanadensisk rapsolja och inte nödvändigtvis samma sak som den svenskodlade.

 31. 31

  De flesta matoljor bildar stora mängder farliga aldehyder vid upphettning, värst är solros- och majsolja. De innehåller också stora mängder Omega 6. Är olämpliga till föda. Rapsolja hör inte till den gruppen – men är inte heller den så lämplig att steka i. Bäst är smör ( förmodligen bäst som geeh vid stekning) samt ister, gåsfett och kokosolja.
  Läs nedan för mer info från Sund.nu
  https://www.sund.nu/docs/printArtikel.asp?art=2315&tem=3&und=0

 32. 32

  Ja rapsolja är inget vidare. Det som är oroande är att livsmedelsverket rekommenderar rapsolja som omega-3 källa för folk som inte äter fisk. Dels innehåller inte rapsolja DHA eller EPA utan ALA (som inte är en av de essentiella omega-3 fettsyrorna). Sen innehåller ju rapsoljan ca 10% omega-3 och 30% omega-6, så förhållandet mellan dessa skulle inte bli optimalt ifall vi börjar konsumera mer rapsolja.

  Jag har skrivit ett mer detaljerat inlägg om dessa raffinerade vegetabiliska oljor här: https://martinfunkquist-blog.com/undvik-dessa-matoljor/ ifall ni är intresserade.

 33. 33

  Rapsolja från Sverige är inte giftig.
  Sluta skrämma folk och presentera fakta från forskning.
  Och ni andra, läs på innan ni sprider skrämselpropaganda , tack
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rapsolja

 34. 34

  Jag har fått sjuka symptom av raps, kan rekommendera er omgående att ta bort det ur er kost. Vill ni ha en trasig tarm, pre-diabetes, artros, domningar. Lovar att skiten förstört mitt liv, aldrig mer raps.

 35. 35
  Gustav säger

  Stek i Ghee bäst, det använder man i Indien dagligen

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa