Bot mot kattfetma, diabetes – och cancer

Artikel i postbulletin.com. Rochester Magazine.

Veterinären Travis Einertson upptäckte att ketogen kost fick feta katter att bli slanka och välmående – och diabetes hos katter försvann.
Han drabbades själv av hjärntumör, och började studera litteraturen. Han kom fram till att ketogen kost motverkade cancercellers tillväxt, så han började själv att äta så. Därefter har hans hjärntumör inte växt mera, utan snarare blivit mindre.

 

Comments

 1. 1

  Ja alltså det är skrämmande att se hur många katter som är feta. Vi människor överför våra urdåliga matvanor på våra djur och säger som vi säger till oss själva: ”man måste få unna sig” 🙁
  Unna sig skit som inte våra kroppar är skapta till att ta hand om? 🙁
  Katter är UTPRÄGLADE köttätare och ska inte ha något annat än den föda de själva skulle leva på om de var vilda. Och torrfoder är ett jäkla påhitt från fodertillverkarna som jag önskar aldrig hade uppfunnits till katter. Jag är övertygad om att alla dessa njur och kisseri-problem samt diabetes som katter idag drabbas av beror på torrfodren. De flesta torrfodermatare låter skålen vara välfylld dygnet runt så katten kan glufsa i sig precis hela tiden. Katter härstammar dessutom från öknen där det var ont om vatten och de är anpassade till att klara sin vätskeförsörjning genom födan…dvs fångade byten.
  Katter dricker mycket sämre än hundar och ska inte äta torrfoder överhuvudtaget – det är min åsikt.
  Och många veterinärer ligger i händerna på foderföretagen och är snabba med att ”rekommendera” torrfoder” av olika slag till djurägarna även om man inte ber om det. Förra sommaren var jag hos vet. och kastrerade min kattunge och när jag hämtade honom säger damen i luckan: ”vänta så ska du få ett prov på kattmat som är bra för kastrerade katter”
  Hon gick iväg men jag hejdade henne och sa: ”vänta lite….är det torrfoder?”
  ”Javisst” svarade hon som den mest självklara saken i världen. Hon fortsatte: ”kastrerade katter blir lätt tjocka”
  ”Nej tack, jag ger absolut inte min katt torrfoder – han får färskfoder (rått), ben att gnaga på, samt varvat med en burkmat som inte innehåller spannmål och socker”
  Jag kan säga att hon såg väldigt förvånad ut! 🙂
  Nu har det gått ett år sedan han kastrerades och han är hur fin som helst i hullet och pälsen är blank och fin.
  Min katt får inte fri tillgång på mat – vilken katt har det i naturen men givetvis ska han inte svälta som en del gör ute. Han äter sådant som liknar det han skulle ätit själv, rått kött (färskfoder som kommer mer och mer i djuraffärerna) – jag köper kycklinghjärtan, kycklingmage etc på ica och även revben, spareribs etc att gnaga på för tänderna och han lever livet! 🙂

 2. 2

  Min katt. En förvildad o skygg 12 år gammal kastrerad honkatt som hälsade på och stannade fick Willys billigaste burkmat ett halvår. Sedan började hon få kala fläckar på pälsen, klia sig och redlös som jag är byttes bums till den dyrare varianten! Vilket ju inte möttes med särskilt mycket njamande annat än att portionerna blev mindre. Efter några månader är pälsen återställd medan fästingarna fortsätter uppträda som pärlor på ett halsband..

  Visst är maten något vi och djuren för det mesta blir sjuka av. För kattmatsproducenternas räkning trodde ju jag i min enfald att dårskaperna tog slut med Eko-reporterns reportage om sitt husdjurs sjukdom och djurmatproducenternas armar kropp och huvud djupt i produktionen av foder på självdöda och sjuka djurkroppar. Undrens tid är visst inte förbi? Det går att återuppstå från det döda även om man är djurmatsförstörare..! Skammen och lukten kanske inte är så obehaglig för dem i alla fall..

 3. 3
  Vivisfaxarn säger

  Min kastrerade hankatt dog av leversjukdom som berodde på strömming enligt veterinären!
  Det är minsann inte lätt att göra rätt!

 4. 4
  Göran Sjöberg säger

  I nyhetsbrevet från Mercola idag fanns en video med en föreläsning av Dr. Ron Rosedale som nog är det bästa försvaret jag hittills sett för vår LCHF livsstil. Det viktigaste är att få upp fetthalten och samtidigt begränsa proteinintaget enligt Dr. Ron Rosedale – helt i linje med vad vi alltid propagerat för.

  Mekanismerna han talar om (framför allt någonting som kallas mTOR) gäller med all säkerhet för katter också.

 5. 5
  Göran Sjöberg säger
 6. 6
  Lena Kvarnström säger

  Katter och hundar är köttätare. Jag har haft fem hundar i mitt liv. När torrfodren kom fick mina hundar alla möjliga hudproblem som inte vår gamla gårdshund hade. Han fick matrester och ben efter våra måltider. Min senaste hund blev 14,5 år gammal och hade egentligen inga organiska problem eller hudproblem, men till slut orkade inte hjärtat längre. Sedan hon var 4 år utfodrade jag henne ”artriktigt” d.v.s. rått kött, råa purerade grönsaker och animaliskt fett. Spannmål gavs väldigt sällan (min man fuskade). Min filosofi är artriktig föda är bäst.

 7. 7

  #6
  Håller helt med. Min senaste hund hade nästan hela sitt liv haft problem med magen – dvs återkommande diarréer och magkramper som veterinärerna aldrig hittade någon specifik orsak till. Vet inte hur många gånger vi bytte foder.
  De sista 3 åren i hans liv blev dock helt problemfria. Jag fick nys om det här med att utfodra artriktigt och testade färskfoder. Jisses vilken förändring! Från att ha kinkat med maten i många år och haft en massa problem med hälsan så vände det nästan tvärt! Han SKREK när det var dags för mat och diarréerna och annat problem försvann som i ett nafs.

 8. 8
  sten bjorsell säger

  Ny Intervju av Dr Jason Fung och en Dr Pompa, 30/6 2017. Allt bör gälla även för husdjur!
  De bästa förklaringar jag sett hitintills av hur diabetes-2 uppkommer!
  När vi känner till att bukspottskörtekn förfettas FÖRST, och sedan bryter diabetes-2 ut, så blr det betydligt enklare att inse hur tillståndet botas!
  Videon kommer med handgjord riktig Engelsk text. Inte automatisk.
  Provade även att trycka på ”settings” och välja Svensk text, vilken var mycket bra tydligen baserad på den Engelska ”handgjorda” texten.

  Videon kan alltså ses av alla i Sverige! Vet inte hur Norsk, Dansk och Finsk text blir.

  Bör ses av alla läkare, dietister och alla med diabetes båda typer eftersom det tydligen är mycket vanligt idag att typ 1 även ”får” typ 2 med tiden.
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=jFwC-2L3g4M

 9. 9
  sten bjorsell säger

  Världsrekord i livslängd för katter är 38 år, innehas av katten ”Creme Puff” från Texas, USA.
  Ägaren Jake Perry matar vanligen sina katter med hemkokt frukost bestående av ägg, kalkon, bacon, broccoli, kaffegrädde, (kanske lite kaffe också). Varann dag får katterna också ett halvt snapsglas med rödvin, ”för att rensa artärerna”!
  Innan Creme tog rekordet innehade en tidigare katt ”grandpa” detta, med 32 år.
  Perry har haft många katter över 30, alla matade med samma okonventionella mat, baserat på principen ”Om jag kan äta det kan dom”. Rekorden verka vara baserade på den okonventionlella kattmaten, en kost som verkar helt ketogen, samma som botade veterinärens djur. Livslängdsökning upp till 300% !

  Billig kolhydratsbaserad mat typ torrfoder får idag även vi människor ofta i form av ”Muesli” eller CornFlakes, mm. Råvaru- och tillverkningskostnad per kg nära noll, huvudkostnad reklam, följt av förpackning och distribution. Men vi kan bara nyttiggöra vår kropp med det som ingick från början. Alltså dyrbarare råvaror typ vad Creme Puff fick lever nog vi alla betyligt längre på!

  Speciellt som den ofta sockrade varan vanligen blir uppblött med lättmjölk, rik på proteiner och tillväxthormoner menat för kalvar utan det livsviktiga fettet! I vuxen ålder driver sådan föda något som kallas mTOR till ”tillväxt” istället för ”underhåll”. Just det, ”i stället för”.

 10. 10

  Varför broccoli? katter har knappast nytta av det, Eller?

 11. 11
  Elisabeth G säger

  # 10

  Knappast. Inte heller kaffegrädde, eftersom katter är laktosintoleranta.

  Man blir bara beklämd över all denna okunskap över vad katter bör äta. Bara för att det mesta av ”köpematen” är förkastlig innebär det inte att vi själva blir experter på kattmat.

 12. 12

  Håller verkligen med om grädde och broccoli. Broccoli är kanske inte superdåligt men grädde eller mjölk är inget för en katt. Vi ska akta oss för att jämföra våra djur med oss själva.
  Den enda jämförelsen jag kan tänka mig att göra är den att vi ska äta artegen föda, men katterna ska äta SIN artegna föda och inte vår.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  11 Elisabeth G
  Många katter tycker, vad jag förstår, mycket om att äta grädde. Grädde innehåller i alla fall mindre laktos än mjölk.
  Men vad sägs om att ge dem laktosfri grädde?

 14. 14
  Elisabeth G säger

  Helt rätt, Susanne!

  Det kan bli direkt livsfarligt för katten om man tror att de kan äta det vi äter. Vi människor kan t.ex. äta både lök och choklad. Det kan inte katter.

 15. 15
  Elisabeth G säger

  # 13

  Visst tycker många katter om grädde och andra mjölkprodukter. Inte minst mina egna försökte tidigare, innan jag slutade med mjölkprodukter, komma över fjällfilen på min tallrik. Men att de tycker om det betyder inte att de tål det. (Jag tycker mycket om vaniljbullar men tål det definitivt inte. 🙂 ) Jag tror att katten helt enkelt tycker att grädde är gott men saknar förmåga att sätta grädden i samband med magsmärtor och ev. diarré.

  Hur katter reagerar på laktosfri grädde vet jag inte. Det enzym (laktas) som tillsätts fungerar för människor men hur det är med katter vet jag inte. Någon annan kanske känner till det.

 16. 16
  Georg W Grytebäckarn säger

  När jag köpte min gård medföljde två lagårdskatter. De är 17 år gamla, den ene är blind och den andre döv. Vi har sett alla djur som kan ses men inte en enda mus eller råtta. Förutom en som vi hittade i kattmaten. Men den bet lånehunden huvudet av och slukade i ett enda svälj! Jag försökte fjäska in mig hos katterna genom att ge dem köttfärs, men den förblev orörd. Det enda mina katter äter är billig torrfoder från affären och 3 dl lagårdsmjölk var om dagen. De är helt vilda men hannen har accepterat mig som gårdskarl och husse. Allt är som vanligt uppochner och fåren rymmer för biomassan torkar bort. Mitt största problem är att jag tydligt ser att jag måste plöja och gödsla mina hagar och ängar. Trots att min religion förbjuder det!!! Livet är hårt som bonde. Inte att se lammen växa. Utan att inse att biomassan tagit slut och jag måste klippa sly för att hålla svälten borta. Ja, ursäkta utvikningen, men ni måste ju undra hur mycket djuren skrattar åt en nykläckt köttproducent.

 17. 17
  Elisabeth G säger

  # 16

  Kul att du kommenterar igen, Georg. Jag undrade just vart du tagit vägen. Förstår nu att du har mycket att göra,. 😀

 18. 18

  vi ska äta artegen föda men katterna ska äta SIN artegna föda och inte vår.” mitt i prick.
  vilket betyder att bantningsdiet för katter inte rimligtvis är densamma som för oss. Katter-
  och även de stora, är rovdjur, och deras bytesdjur, småfåglar, möss, som ger intryck av vara
  lättrörliga och kvicka, till skillnad fr t ex igelkott, med stor buk, som skyddar sig på annat sätt.
  Skogsmus, om vi låter den representera kattens bytesdjur består av 63 % protein & 19 % fett
  Vaktel 72 -32, är lite för stor som bytesdjur. Tolkar det som tydligt att protein är viktigaste i kattens föda.

  Tabell för oss siffernördar:
  https://www.rodentpro.com/qpage_articles_03.asp

  Det var mkt svårare att hitta motsvarande för människa. Dock följande för muskler/fett
  män: 45/15, kv 36/27. Om nu någon tror att vi bör äta kannibaliskt.

  SLV: Rekommendationen för totalt fett är 25–40 E%, Protein Vuxna och barn från 2 år: bör utgöra 10–20 procent, kolhydrater är 45–60 E%. Dvs ungefärlig intag protein/fett-kvot=
  människa 1:2 mot 3,4:1 för kattens bytesdjur skogsmusen.. Det tyder på att kostråd för människa inte direkt bör extrapoleras till nytta katt.

  Vilken protein/fett-kvot håller kattburkmaten ?
  https://blogg.kattcenter.se/https://blogg.kattcenter.se/public_html/wp-content/upploads/2014/10/wpid-dd8abbfe337191ddd4e44d2c55388b48.jpeg

  Referenspunkt, bästa naturliga bytesdjur jag hittat är skogsmus. Kvoten protein/fett
  är 62,9 / 18,7 (viktsprocent) = 3,4 / 1. Närmaste för burkkattmat blir 3,2 / 1 för Friskies
  oxkött, lever grönsaker. Därefter sjunker kvoten, dvs avlägsnar sig från referensen.
  All burkmat betyder alltså proteinminskning relativt referensen.

  Några livsmedel som kunde (?) vara kattmat: (g protein per 100 g/g fett per 100 g > kvot)
  Hjärta 16,5/5,9 > 2,8:1 – Blod 16,6/0,4 >42:1 – Lever 22,0/3,4 > 6,5:1 – Njure 15,3/5,8 > 2,6:1
  Lever 19,4/3,3 > 5,9 – Kycklinghjärta 15,6/9,3 > 1,3 –

  Tja, lite ord & mycket siffror.

 19. 19
  Göran Sjöberg säger

  George #16

  Håller med Elisabeth!

  Det är alltid roligt att höra livstecken från gamla vänner igen.

  Vad jag förstår är det inte utan ansträngning man återtar naturen och återställa jorden. Det är imponerande att notera din konsekventa attityd i praktisk handling. Det måste definitivt komma någonting positiv ut av detta – om inte annat livsvisdom.

  Lycka till

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa