Hur ska vi kunna lita på vår doktor

Artikel av Lars Bern.

Lars avslutar artikeln med att vi bör skriftligt avkräva läkarens bindningar till och sponsring från industrin.
Jag tror inte att det skulle ge något. De behandlande läkarna upplever inte att de är korrumperade. De bara lyder direktiv från högre instans. Det är däruppe som korruptionen finns.
Däremot bör patienterna utbilda sig via internet så att de kan ifrågasätta läkarnas bedömningar och ordinationer.

 

Comments

 1. 1
  Gunnar Isaksson säger

  Kanske man ska vara extra påläst om det är någon som vill skriva ut mediciner som man ska äta resten av livet för någon förment kronisk åkomma. Handlar det om en kortare behandling med mediciner så tror jag inte att man behöver vara lika misstänksam.

 2. 2
  Nisse Hult säger

  Steg 1 borde rimligen vara att Svenska folket
  börjar ta tag i sin hälsa på allvar och inte tro att läkare/vården
  har quick fix för allt din lathet orsakat.
  Steg 2 borde rimligen vara att Svenska folket börjar
  förstå vilka gigantiska ekonomiska summor som står på
  spel överallt, att ”mutor” är vardag på ett eller annat sätt överallt
  idag så även bland vita rockar/butiker etc.
  Steg 3 lära sig förstå lönsamhet för många om du över tid
  är ”Sjuk/pillerberoende etc” kontra tvärtom bryr dig om
  din hälsa och håller dig i form/frisk dvs olönsam.

 3. 3

  Jag vågar inte ställa min doktor till svars om sina kontakter. Det får modigare personer än jag göra. Jag har i stället valt att sluta kontakta min husläkare efter att in på skinnet förstått hur det ligger till. Det är klart bryter jag en arm eller behöver hjälp att bota nageltrång kan de duga. Men annars får det bli alternativ medicin och egenvård.

 4. 4

  De behandlande läkarna, alltså de som dagligen träffar patienter, är det nog rätt meningslöst att attackera. Och de tongivande inom hälso och sjukvården, de, som styr forskningsanslagen, skriver råd och anvisningar och bedömer läkares insatser i samband med anmälningar, dessa borde granskas och rannsakas, men vem känner sig manad att ta detta steg? Våra politiker utser verkschefer, men eftersom det krävs riktigt stora vurpor för att de skulle reagera och dessutom ett rejält pressdrev… Jag tror att revolutionen är enda vägen. Gräsrötterna kommer att bli mer och mer otrogna när det gäller livsstilsfrågor och distansera sig från råd och anvisningar från överheten.

 5. 5

  Här slår sig några läkare för bröstet. Svensk sjukvård ger bra service med hjälpmedel och stöd till diabetespatienterna, vilket nog är sant, men sen då? Hur har vi det med hanteringen av naturalförloppet t ex? Hur undviker man biverkningar och skador från alla mediciner och vilka alternativa behandlingsformer typ kostbehandling orienterar man patienterna om?

  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/08/02/gemensamt-ansvar-att-svensk-diabetesvard-ar-av-yttersta-varldsklass/

 6. 6
  Ulf Pohl säger

  IBM’s Watson system utmålas nu som sjukvårdens heliga graal och är under utprovning och användning på många håll i världen. Vad kan vi hoppas på beträffande detta? Vad jag kan se så tycks inte alternativmedicinska rön få vara med. Då blir det nog ett spel för gallerierna. Nu pratar man om alla dessa olika cancervarianterna och deras specifika behandlingar. Cancer är väl cancer är väl cancer eller?

 7. 7

  Så länge en läkare inte tar hänsyn till hälsofaktorer som kost, motion, sömn och annat, så anser jag att läkaren inte är till hjälp för bättre hälsa.

 8. 8
  Elisabeth G säger

  # 7

  Tänk om våra läkare hade haft både medicinsk kunskap och kunskap om kost m.m. Vad de skulle kunna göra stor skillnad för många människor. Jag önskar att jag haft en sådan läkare att rådgöra med. Som det nu är får man skaffa information via internet och testa sig fram men det hade varit mera optimalt med en personlig kontakt med en läkare som kände till ens kropps egenheter.

 9. 9

  Precis som ni känner till så är det ju Läkemedelsverk och Socialstyrelse som bär det största ansvaret och läkare följer bara att ”samråda med patienten” vilket egentligen innebär att övertyga om vikten av att stoppa i sig dessa dessa dödliga mediciner. Säger du nej får du följdfrågan om varför du säger nej och hänvisar du till biverkningar så blir svaret ”ähh”.
  De är ofta mer enträgen än en dammsugsförsäljare.

 10. 10
 11. 11
  Göran Sjöberg säger

  Min uppfattning är att med tanke på de gigantiska ekonomiska krafterna som framför allt livsmedels- och läkemedelsindustrin utgör är det näst intill omöjligt att få dessa industrier att ta sitt ”förnuft tillfånga”.

  Det är endast vår alternativa LCHF gräsrotsrörelse som med alla sina framgångshistorier kan få en och annan medmänniska att på det personliga planet bryta med detta etablissemang. Allt organiserat motstånd via bloggar som t.ex. Annika, Kostdoktorn, Lars Bern, Malcolm Kendrick och många andra stödjer oss ”avhoppare”.

  Nå – blir vi tillräckligt många verkar marknadskrafterna.

 12. 12
  Lars Bern säger

  För egen del skulle jag värdesätta mycket en VDN-deklaration som obligatorisk när jag konsulterar en läkare. Det innebär inte att jag skulle välja bort en kompetent läkare med vissa bias, men jag skulle ha en god grund för att själv kunna bedöma den behandling och de preparat som vederbörande ordinerar. Jag inser att många av de läkare jag konsulterar för mina krämpor inte är opartiska, men det hindrar inte att de kan göra nytta.
  En VDN-deklaration skulle även underlätta för den som inte själv kan göra bedömningar av det som ordinerats genom att inhämta en second opinion i t.ex. ett medicinskt nätforum.

 13. 13
  I Like Neil Young säger

  #11
  Så är det ju.

  Och det intressanta är att marknadskrafterna verkar både på politisk och ekonomisk nivå. Marknaden för nuvarande vansinnespolitik på en rad områden bör med automatik minska.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Sven Erik Nordin har gjort en svensk tolkning av Georgia Edes sammanfattningar av Thomas Seyfrieds bok ”Cancer as a metabolic disease”, på sin hemsida svaradoktorn.se

 15. 15
  Göran Sjöberg säger

  Det här är lite OT men alkohol är ofta en kontroversiell fråga i kontakten med läkare och det vet jag av egen erfarenhet där min senaste arroganta kardiolog noterade i journalen : ”Tar inga av våra mediciner, använder alkohol som medicin.”

  Efter min allvarliga hjärtinfarkt 1999 införde min hustru en daglig ranson vin för min del och den har uppenbarligen ännu inte ”tagit livet av mig” vilket jag dock tror att de olika farmakologiska preparat skulle ha åstadkommit för att nu inte tala om de två eller tre bypass-operationer som skulle följa på. Ett typiskt ”naturalförlopp” som i mitt fall. Det är inte heller troligt att jag skulle kunna ägna mig åt ansträngande fysiska aktiviteter som att slå med lie som jag gör idag.

  Eftersom jag har anammat ”försiktighetsprincipen” i mitt liv och försöker undvika alla gifter gäller detta också för vinet jag dricker och jag köper därför bara ekologiska viner dvs. utan jordbruksgifter. På senare tid har jag också intresserat mig för ”naturliga” viner där man inte tillåter några tillsatser över huvud taget. Intressant är att marknadskrafterna verkar även här eftersom alltfler flyr hals över huvud från alla industriellt processade matvaror. Den här nischmarknaden med naturliga viner verkar fullkomligt explodera trots att man får jobba hårt på att få tag på vinerna om man nu inte besöker de mer exklusiva restaurangerna. Detta gjorde vi dock för ett tag sedan och det visade sig då att de bara hade naturviner på sin vinlista. Det går dock att beställa naturviner idag på Systembolaget.

  När vi beslutade oss för att beställa en provlåda fick vi efter att ha väntat ett par veckor reda på att den var slutsåld vilket också säger en hel del om marknadskrafter.

 16. 16
  Göran Sjöberg säger

  Om man nu råkar vara hjärtsjuk och intresserad av naturviner kan man här lära sig mer här

  https://www.vinnatur.se

  Där kan man också, som vi gjorde, beställa viner.

 17. 17
  Göran Sjöberg säger

  Nyhetsbrevet jag fick nu på morgonen från Dr. Mercola var mycket intressant för att det övertygande visade på något nytt för mig.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/08/06/plant-paradox-healthy-foods-hidden-dangers.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20170806Z2&et_cid=DM154035&et_rid=5455449

  Det är en intervju med en erfaren läkare/kirurg/professor/”hälsoprofet” Dr. Steven Gundry som har skrivit en bok som jag nu definitivt kommer att köpa – ”The Plant Paradox”

  https://www.amazon.com/Plant-Paradox-Dangers-Healthy-Disease/dp/006242713X

  Det handlar om lektiner som är en del av växters försvarssystem. Det finns många olika och de som vi vant os vid under miljontals år har vi vant oss vid och kan leva med. De som kom in med jordbruket för 10 000 år sedan är nykomlingar som vi ännu inte vant oss vi och som skapar bl.a. autoimmuna.

  Här förklaras varför veganer, även om de lever länge, är de sjukaste av alla patienter som Dr. Gundry har behandlat.

 18. 18
  I Like Neil Young säger

  #17 Göran Sjöberg
  Mycket intressanta grejor du kommer dragandes med. Så här funkar det ”nya” informationssamhället när det är som bäst tycker jag.

  Har hört en del på P1 i veckan – där har man rapporterat om en giftskandal när det gäller ägg inom EU.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6750678

 19. 19
  Göran Sjöberg säger

  OT Apropå fysisk aktivitet gjorde jag en intressant erfarenhet idag.

  Naturskyddsföreningen arrenderar ett torp på Hunneberg, Grinnsjötorpet, och varje år samlas entusiaster för att slå ängarna med lie och i år var vi ett trettiotal personer som gick loss efter förmåga. Detta gemytliga samkväm avslutas med att vi tillsammans äter sill och potatis.

  Normal äter jag inte potatis fast jag älskar potatis. Så idag blev ett undantag och jag frossade i potatis och en massa smör med gräddfil.

  När jag kom hem kunde jag inte låta bli att mäta blodsockret två timmar efter måltiden.

  14.0 !

  Jag har aldrig mätt så höga värden! Med andra ord är jag utan tvekan diabetiker (normalt ligger dock mina blodsockervärden under 6.0 även efter mina LCHF måltider) men detta gäller förstås för alla med kranskärlssjukdom enligt Dr. Kraft.

 20. 20
  Jösses säger

  14 i blodsocker! Du får bygga en portabel potatissnabbkylare, om nu inte kyltiden i sig är en faktor i stärkelseomvandlingen. Återkom gärna med nya mätningar 🙂

 21. 21
  Göran Sjöberg säger

  Jösses

  Ja – potatisen var väldigt god men den var direkt ur grytan.

  Till min glädje mätte jag nu 4.9 fram på kvällskanten men som sagt ”sköter jag mig” med LCHF är jag aldrig över 6.

  Sedan kan man fråga sig vad måttligt höga blodsockerhalter egentligen har för betydelse för hälsan. Själv tror jag att man istället bör tala om risken med höga insulinnivåer (hyperinsulinemi). Tyvärr är det svårt att övertyga vårdcentralerna om mätningar av insulinhalten i blodet – mätningarna är lite komplicerade men går att genomföra om man vet vad man gör. Jag väntar själv på den dag då mätare för hemmabruk dyker upp. Med tanke på den stora marknaden borde sådan dyka upp tycker jag.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa