Vegandiet och hjärnan

Vegan diet and the brain.

Jag klickar på många intressanta länkar. Den här fick jag från Ivor Cummins på Facebook.
Artikeln är av Georgia Ede på hennes blogg. Hon är psykiater med intresse för nutrition. Hon verkar vara väldigt seriös och jag har signerat upp för prenumeration på hennes blogginlägg.
Man kan verkligen arbeta heltid med att följa allt intressant som skrivs, och ändå inte hinna med. Speciellt engelskan tar tid för mig att läsa. Vid min ålder snabbar man knappast upp sin engelska läshastighet.

 

Comments

 1. 1

  Håller med dig om det där med engelskan. Trots att nästan hela min utbildning var på engelska och jag har en amerikansk svärdotter så går det trögt. Kanske pga ålder. Har bestämt mig för att försöka förbättra lite. Då jag crowdfunder (?) the Guardian som har hela tidningen tillgänglig för läsning försöker jag läsa lite där varje dag. Men känner att jag hindras av ett magert ordförråd. Så jag har gjort som i gymnasiet – skrivit ut en lång artikel och läst. Sen strukit under alla ord jag inte kan. Nästa steg är att föra upp dem på en lista och översätta via någon sajt på nätet. Sen får jag helt enkelt plugga in dessa ord. Eller fem ord om dagen. Får se om jag lyckas. Sen kan man också ta hjälp av youtube där man numera kan trycka fram skriven text till pratet. För det är enligt mig det svåraste – att höra vad de säger på engelska. Får se hur det går.

 2. 2
  Ulf Pohl säger

  Nu får man tydligen även skippa osten, vi saknar nämligen det nödvändiga enzymet för kasein. Då tillför den ju ingen näring och kostar bara pengar i onödan. Synd! Kasein är även insulindrivande i hög grad.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Ulf Pohl
  Problemet är bara att många med mig tycker att ost är gudarnas gåva till mänskligheten.
  Men man kan ju försöka att minska ner intaget.

 4. 4
  Jösses säger

  Frågan är om det är något enzym kvar i lagrad opastöriserad ost, är det någon som vet?
  Opastöriserad mjölk har ju kvar alla enzymer men den mjölken håller sig bara en vecka i kylskåpet.

 5. 5

  Jodå Annika, jag är övertygad om att du kan förbättra din engelska läshastighet/förståelse. Du och jag är lika gamla. Trots att jag hade läst engelska åtta år när jag slutade gymnasiet kunde jag inte följa med i en engelskspråkig film utan svensk text. Idag har jag inga problem med det tack vare att jag tittar på väldigt många engelskspråkiga filmer och istället för att läsa böcker på svenska läser jag engelsk litteratur. Träning ger som bekant färdighet.

 6. 6
  Elisabeth G säger

  Apropå engelska:

  Övning ger färdighet. Jag känner också ett visst motstånd mot att läsa texter på engelska men är jag bara tillräckligt intresserad av ämnet så går det. Jag tar det i etapper och har nu kommit en bit i den synnerligt intressanta länk som Annika lagt upp.

  I höstas tog jag mig för att köpa en deckare på tyska. Jag rustade mig med svärmors gamla lexikon och upptäckte att det gick bättre och bättre att läsa. Till slut kunde jag läsa 4 – 5 sidor per dag utan att behöva slå upp så mycket. 🙂

  Apropå kasein:

  Min psoriasisartrit blir mycket bättre om jag skippar allt med kasein. (Vikten håller sig också lättare i schack.) Det är tråkigt eftersom ost är så gott. Jag ”unnar mig” (detta stolliga uttryck) brieost två gånger om året, som dessert efter en skaldjursmiddag med aioli, men inte mer.

  Efter läsning på internet har jag testat fetaost gjord på fårmjölk och det verkar gå bra. Den ska inte innehålla kasein på samma sätt som komjölk. Någon som vet mer?

 7. 7
  Ulf Pohl säger

  @ Annika. Off topic: Fick just ett nyhetsbrev av Marika Sboros med info om en nystartad ”Anti” diabetesklinik i Kalifornien med Jeff Volek,Stephen Phinney m.fl. Målet är att få bort 100 miljoner diabetiker till 2025. Finansiär är finskfödde multimiljardären triatleten mm. Sami Inkanen. Tips!

 8. 8
  Ulf Pohl säger

  Namnet på kliniken är Virta health och de har tydligen varit igång en tid. Hört om detta?

 9. 9
 10. 10

  ”Vid min ålder snabbar man knappast upp sin engelska läshastighet.”

  Du underskattar dig själv 🙂

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Mikael
  Jag har med åren också blivit mera tankspridd, och då är det svårt att pränta in nya ordöversättningar.

 12. 12
  Gunnar Isaksson säger

  #7 Ulf Pohl

  Jag vill veta mer om detta!

 13. 13
  Ulf Pohl säger

  @ 12 Gunnar. Kolla Jalas (9) länk eller virtahealth.com.

 14. 14
  Boel Engborg säger

  Tack Annika för artikeln av Georgia Ede. Mycket intressant. Har också signat upp för hennes blogginlägg. Ha en fortsatt fin sommar.

 15. 15

  Har haft en stor ostkonsumtion genom åren.
  Kom av en slump på att jag inte tål kasein, får hjärtklappning.
  Har kollat hjärtat med EKG tre ggr sen fyrtioårsåldern (för hjärtklappning)
  Men allt har varit normalt. Nu är jag 63 och har minskat kaseinkonsumtionen
  Och hjärtklappningen uteblir.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  15 Ingrid
  Det är rätt, om man inte mår bra är det vettigt att prova utan ost. Ost är det mest kaseinrika födoämnet.
  Vi som mår bra behöver inte sluta med ost (Men det är inte fel att begränsa intaget).

 17. 17

  Virtahealth känns riktigt bra. De marknadsför sig med ”evidensbaserat” som honnörsord, vilket ger bra klang. De siktar in sig på insulinresistens och har som mätnorm HbA1c. Detaljerna får man nog inte förrän man skrivit kontrakt och betalt, men så är det ju i affärslivet.

 18. 18

  Georgia Ede har också skrivit en mer populärvetenskaplig sammanfattning av Thomas Seyfrieds oerhört omfattande och ”vetenskapliga” bok ”Cancer as a Metabolic Disease”. En översättning till svenska finns i form av fyra pdf-filer här: https://www.svaradoktorn.se/425408168

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa