Får lägre utbildade sämre behandling inom vården?

Lars Bern skriver en krönika om detta.

Själv tror jag att lägre utbildade har mera sjuklighet och kortare livslängd än högutbildade, därför att lågutbildade kan ha sämre hälsomedvetenhet. De röker mera och äter mera skräpmat.
Huruvida de får ”sämre behandling” inom vården kan jag inte uttala mig om. Vårdpersonalen gör nog ingen medveten diskriminering, men det är möjligt att det kan bli en omedveten sådan.

 

Comments

 1. 1
  Helene säger

  Hur kan de veta ens utbildning???

 2. 2
  Marie Eriksson säger

  Yrket säger väl en del om utbildning. Kan lugnt säga att jag och min man fått så vitt skilda bemötanden, av samhället i stort, och inom vården då vi haft otur att bli utbrända båda två. Han är akademiker och jag undersköterska. Honom ser de som högpresterande och nämner det hela tiden. Han har blivit lyssnad på från början och jag har kämpat i flera år innan, till och med med mannens hjälp till läkare osv, då de inte tagit mig på allvar när jag kämpat själv. . Då blir jag ännu mer motarbetad, sedd som svag kvinna. Är fruktansvärt besviken på vården.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Marie Eriksson
  Detta med sjukskrivningsfrågan pga utbrändhet har jag full förståelse för att utbildning och yrke spelar stor roll för bemötandet.
  Det är när det gäller cancer och andra allvarliga specifika medicinska diagnoser som jag inte har någon erfarenhet av att bemötandet skiljer beroende på utbildningsnivå.

 4. 4

  En känd person som Petra Mede har berättat att hon numer får ett helt annat bemötande i sjukvården när hon nu är en kändis mot förut. Hon har ju haft en hel del besvär med sin rygg som krävt många sjukvårdsbesök.

 5. 5

  Högutbildade har naturligtvis bättre möjligheter att föra sin sak. Kan mer om sin hälsa, kan bättre uttrycka sig, har mindre auktoritetstro och inte minst besitter de en gloria av VIP, omedvetet men i alla fall, som ger dom fördelar. Att högutbildade lever längre har säkert många orsaker, men en är säkert valet av livsstil. Jag tycker att Lars Berns förslag om att låta pengarna gå till en kampanj om livsstilsfrågor baserat på aktuella rön inom området är utmärkt. Det skulle innebära missförtroendeförklaring av många prominenta förmågor – något som dessutom ligger i tiden

 6. 6
  Elisabeth G säger

  # 5

  Mindre auktoritetstro? Det vete katten. Jag hade en kollega som, liksom hustrun hans, var högutbildad. Likväl gav han sin treåring en gigantisk kanelbulle med lättmjölk till. Jag tänkte i mitt stilla sinne att detta lilla barn aldrig skulle klara av att smälla i sig den bullen men jodå… Och – jag uppfattade detta par som synnerligen hälsomedvetna (fast förstås vilseledda av vår (myndigheter).

 7. 7

  Jag tycker Lars B är inne på rätt spår. Fast jag tror att det finns många orsaker bakom ”livsstilen” Tror inte att vården selekterar efter utbildningsnivå men att högutbildade bättre kan tala för sin sak. Har själv jobbat i vården (psykiatrin) och där prioriterade vi alltid ungdomar om det var långa väntetider. Men inget annat. Då hade vi som personal skrikit högt.

  Jag bor i en invandrarförort och blir ofta förskräckt över vad vissa kunder har i sina kundvagnar i affärerna. Stor andel skräpmat. Becel i högar. På möten och dylikt serveras hela tiden kaffebröd. Fast det sker också hos exempelvis pensionärsorganisationerna. När jag säger att jag inte äter kaffebröd för att slippa diabetes så får jag svaret ”då kan man ju bara ta medicin”. Medvetenheten är ofta låg beroende på att man möjligen följer råd från mediaarftiklar man läst. Men de råden är ju ibland helt uppåt väggarna..

 8. 8

  Jag är verkligen trött på att höra detta om lågutbildade och högutbildade !!! Sätta människor i jämt till olika fack !!! Man kan ha vilken yrke som helst och man lär sig väl läsa i skolan, eller hur. Alla är inte dumma i huvudet, bara att man inte har tjock plånbok och akademisk utbildning. Jag läser massor av böcker om hälsa och andra fakta böcker mm… Alla har möjlighet att ändra sitt leverne till det bättre om man vill, även så kallade lågutbildade, som jag säkert tillhör enligt vissa normer. Tyvärr måste jag säga att jag har varje dag sett på TV och samhället i allmanhet politiker, kändisar, högutbildade med stora magar och allt annat än hälsosam leverne. Så hur ser man dessa människor ? Dom ska ju VETA bättre eller hur ? Sluta dela människor till dumma och visa, eller bättre och sämre, för alla är vi väl jämlikar. Hälsning/Paula

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Paula
  Jag tycker att högutbildade vs lågutbildade är en ganska objektiv indelning. Det sägs inget om huruvida någon är dummare än någon annan?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa