Mat för ett friskt åldrande

Äldrecentrum kommer att ha en föreläsning den 4 sept om mat för ett friskt åldrande. Det är Birgitta Villner Gyllenram, koststrateg inom Äldrecentrum, som föreläser. Hon har till uppgift att utbilda personal inom äldreomsorgen om vilken mat som är bra för äldre. Gå dit och hör om hon är uppdaterad på att kolhydrater, och framför allt socker, är dåligt för äldre att äta, och att mättat fett är ofarligt och kanske tom nyttigt att äta.

Program hösten 2017, pdf

 

Comments

 1. 1
  Ann-Margret säger

  Jag och min man är med i en pensionärsförening. I våras hade vi besök av en dietist, som höll föredrag om vad man som äldre ska äta. Det var Becel och andra lättmargariner, rapsolja, fettfri mat, mycket frukt och grönsaker, fullkornsbröd, magert kött och fisk. Socker o.dyl kan jag inte minnas hon nämnde överhuvudtaget.

 2. 2
  F d anhörig säger

  Häromdagen besökte jag ett äldreboende. I dagrummet i entrén satt ett 15-tal äldre i rullstol i väntan på korvgrillning på uteplatsen. En del hängde med huvudet neråt, några satt och tittade på TV, några tittade tomt framför sig.

  Jag tror inte på korv med bröd, ketchup och senap som mat till äldre! Inte mycket näring.

 3. 3
  Elisabeth G säger

  Jag googlade på Birgitta Villner Gyllenram och fann en sida från 2012 där det verkar som om hon varit med att ta fram en kostpolicy för äldreförvaltningen i Stockholm. I den anges bl.a. att de svenska näringsrekommendationerna ska följas. Suck.

  En bekant som läser till kostchef fick underkänt på en tenta då den meny han tagit fram innehöll för mycket mättat fett. Suck.

 4. 4

  Birgitta V. G är 63 år – kanske det känns omöjligt att förändra sig när man gjort sig känd för att göra bak- o kokböcker samt förespråkat Livsmedelsverkets råd, som fortfarande släpar efter trots alla nya moderna rön, under hela sin karriär? – Men det finns ju en del modiga personer – som Annika!

 5. 5
  Gunnar Isaksson säger

  Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord. Här har jag en passande länk i sammanhanget.

  https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/20031787_10155534636603988_8094425520175272224_n.jpg?oh=5ae14b96de06d18a87f03d03e140dcb0&oe=59FF3E35

 6. 6

  Angående frisk ålderdom – många drabbas av värksjukdomar o artros och de flesta tror att det hör till bilden från att man fyllt säg, 60 år.
  – Jag för min del har fått ett i stort sett värkfritt liv sedan jag började leva enl lchf och glutenfritt. – Är 60++ Behöver inga mediciner längre inte ens en Alvedon någon gång! Vilket jag är väldigt glad över. Det får mig att misstänka att artros och andra ledsjukdomar kan vara metabola sjukdomar.

  Vad tror ni? Andra erfarenheter? Det vore roligt om ni vill berätta, värk och värkmediciner tycks vara det största problemet för många när de blir äldre.

  Vad säger Annika?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 kicki
  Jag hade stora problem med smärtor i kroppen från ca 20 års ålder. Jag åt både värktabletter och inflammationshämmare, utan större effekt på besvären. Sedan jag gick över på LCHF är jag besvärsfri och medicinfri.
  Jag tror inte att LCHF ger någon garanti mot sjukdom, men risken bör minska avsevärt.

 8. 8
  Gunnar Isaksson säger

  #6 kicki

  Jag har också haft stora bekymmer med värk i min högra höftled i ungefär 6 år innan jag började med LCHF. Orsaken till LCHF var pga diabetes och dåliga blodfetter.

  Efter ungefär 6 månader med LCHF så märkte jag att höftleden blev snabbt bättre och efter 9 månader var jag besvärsfri. Numera kan jag köra PoweWalk hur långt jag har lust till utan att känna smärta.

 9. 9
  Göran Sjöberg säger

  Gunnar #8

  Ja det hela är otroligt egentligen. Ledimplantat är förvisso en hel industri inom ”hälsovården” och att man med LCHF skulle kunna komma åt själva orsaken till att lederna blir förstörda är faktiskt en helt otänkbar tanke för detta hälsovårdsetablissemang. Man förstår därför att LCHF är ett rött skynke för alla vars levebröd är de sjuka lederna.

 10. 10
  Nisse Hult säger

  @ Göran 8

  Med andra ord ohälsa är big business, var
  så säker på de.
  Och det ända upp på högsta politiker nivå.
  Snacka med kluven tunga är de många som
  gör.

 11. 11

  Tack för att ni delar era erfarenheter. – En nära släkting har svår artros och har proteser i 3 av sina stora leder samt ständig värk som hon försöker lindra med mediciner och motion utan alltför stor framgång. Hon är inte överviktig utan har alltid varit slank och har haft ett inte ansträngande arbete samt hållit sig i trim med med motion. Däremot har hon alltid ätit ”normalkost”” med industriproducerade oljor och margarin samt socker, vetemjöl och annan kolhydratstinn mat. – När jag litet försiktigt nämner nyttan av att äta enl lchf med färre kolhydrater och bra fett blir hon arg på mig och mina ”ideer”. –

  Det käns sorgligt att man inte kan nå en kär person med de goda nyheterna om hur hälsan och välbefinnandet kan förbättras om man lägger om kosten till lchf – Suck!

 12. 12
  Helene säger

  Friskt åldrande finns inte alla dör ju ändå… Nångång

 13. 13
  Melker säger

  Ja Helene, alla dör till slut men det kan vara stor skillnad på resan dit…

 14. 14
  Nisse Hult säger

  @12 Helene
  Klart att friskt åldrande finns visst, förstår inte ditt
  tänkande (igen)
  Känns lite som du bommat poängen (igen?)

 15. 15

  Ett stort problem kommer tillsammans med svår demens. Personen känner inte igen maten och tycker allt är svårtuggat om det inte är puré eller välling. Har själv sett hur en person ratade en alldeles utmärkt fiskrätt, smakade på salladen, men spottade ut, skalade och åt en liten potatis.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa