Akut matkris hotar vid krig

SVT.se.

Sverige skulle inte klara sig länge vid kris och krig.
Om den svenska jordbruksproduktionen, inte minst kött och mjölk, skulle öka, skulle vi klara oss längre. Bränsle, el och foderimport är kritiska faktorer.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Det är förfärligt att våra politiker inte omedelbart sätter igång och ställer om jordbruket så att mesta möjliga produceras i Sverige. Kor, grisar, får, höns, grönsaker och rotfrukter kommer vi långt med. Folk överlevde förr i världen på det som kunde produceras i Sverige. Många gånger mådde de säkert bättre än vad folk gör i dag. Under ett felaktigt åberopande av miljöskäl driver man människor in i ohälsa, förstör miljön och gör så att vi riskerar att bli utan mat. Det är skamligt.

 2. 2

  Ja det finns inga matlager längre. För inte så länge sedan hade man beredskapslager, men de avvecklades väl under 1990-talet? Nu får vi se till att ta hand om oss själva och ha ett litet eget matlager och andra nödvändigheter i våra hem för ett par veckor i händelse av en kris.
  – Och glöm inte att ha rent vatten i en dunk också! – Tyvärr är den civila beredskapen i stort sett obefintlig numera. Mycket som sköttes av statens myndigheter tidigare, anses nu onödigt eller hanteras av privata entreprenörer som tex SOS alarm.
  – Så börja ”preppa” så att kan klara er vid kris!

 3. 3
  Helene säger

  Kött å mjölk? Om man är vegetarian då eller vegan??
  Vem behöver kött å mjölk?

 4. 4
  Johan Vestlund säger

  Sverige skulle kanske behöva snegla på Norge och se hur man gör där? De är fortfarande i stort sett självförsörjande på mat. De har även en levande landsbygd, med småbönder som har några kor eller får som går och betar på en liten sluttande äng.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  3 Helene
  Kött och mjölkprodukter är väldigt näringsrika livsmedel. För att inte tala om inälvsmat.
  Sen behöver vi inte så stora mängder utav det. Det är också viktigt att de animaliska produkterna är lokalt, djurvänligt och ekologiskt producerade.
  Det går också att leva på enbart vegetabilisk mat, men den är inte lika näringstät.
  Särskilt barn, gamla och sjuka bör få en adekvat andel av maten från animalisk källa, för bästa näringstäthet.

 6. 6

  Enda sättet att ha kvar vår småskaliga livsmedelsproduktion EKO är att handla direkt av dessa. Handla direkt från de gårdsbutiker du har i din närhet – vi MÅSTE gynna dessa för vår egen skull, om inte annat.
  Johan 4 Absolut borde vi snegla på våra grannländer hur de gör. De som har kontakter använd dem. Ang. vatten: Frys ner några flaskor med vatten så har ni dricksvatten i akut läge. Läs på MSB´s hemsida hur man lägger upp en ”kris-låda” med bl.a. konserver, batterier osv
  Mycket viktigt att var och en kan klara sig själv + några fler i familjekretsen (tänk på de äldre).
  Att vi har egen livsmedelsproduktion gör oss naturligtvis mindre sårbara. Tyvärr måste vi själva fixa och ta reda på. Våra myndigheter och de styrande verkar inte bry sig – de har mest otroligt bra betalt för att kasta skit på varandra för den galenskap de de bedriver med vårt arma fosterland…

 7. 7
  Konsument i Sverige säger

  Lite imponerad av Lid´l – svenska leverantörer:
  https://www.lidl.se/sv/Vara-leverantorer.htm

 8. 8
  Elisabeth G säger

  Apropå beredskap. I dag har vi beställt en vevradio med solceller hos Beredskapskungen. Pris 449 kr. Det är bra att kunna lyssna på den information som ev. sänds ut i ett krisläge.

 9. 9
  Johan Vestlund säger

  EvaLi 6
  Det är bra med egna initiativ och att det finns idealister. Ska vi nå några mer storskaliga resultat med högre självförsörjning behövs det nog initiativ från politiskt håll. Om det gick att få igång en diskussion kring frågan där det tydliggörs under vilka premisser svenskt lantbruk kan bedrivas idag och om det verkligen är så vi vill ha det, så vore det ett bra första steg.

 10. 10
  Majsan säger

  Medvetandet är alldeles för lågt generellt. Många har tillgång till mark att odla och hålla smådjur men gör det inte. En vanlig villatomt kan ge ordentligt med avkastning på mat med ganska små medel utan att du behöver använda konstgödsel eller annat kemiskt trams. Läs någon bok om självhushåll där finns det massor av idéer exempelvis av John Seymour.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa