HFCS byter namn till ’Natural sweetener’ eller Fructose

Yournewswire.com.

Livsmedelsindustrin har insett att det har blivit en medvetenhet bland befolkningen om att High Fructose Corn Syrup, HFCS, är skadligt för hälsan, på grund av dess höga innehåll av sockerarten fruktos. De håller därför på att byta namn på produkten till ’Natural sweetener’, eller bara ’Fructose’ i ett försök att lura oss att fortsätta att sätta i oss det giftiga ämnet.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  När man väl börjat fuska finns det tydligen inga gränser för samvetslösa skurkar att lura oskyldiga människor, gamlingar och barn inkluderade. Men det stärker oss i att sprida medvetenhet om detta snabbare och effektivare än någonsin. ”Framgång har en röst som inte kan tystas” skrev någon om fusket som uppdagats kring processen som Tim Noakes till slut vann, åtminstone i första etappen.

 2. 2
  foie gras säger

  Själv blev jag mållös inför Aktuellts inslag 17 juli där en toxikolog från Livsmedelsverket inte såg nån skillnad mellan sedvanligt producerade livsmedel och ekologiskt odlade. Gifterna var inte så farliga numera hette det. Alltså inte oroa sig för att jordgubbar är en av de mest giftbesprutade produkter som finns. Reportern som vanligt föga påläst saknade de rätta motfrågorna.

 3. 3

  Hej alla.

  Jag skulle vilja slå ett slag för en (ganska ny) bok som handlar just om sötningsmedel. Den heter ”The Stevia Deception”. Förmodligen kommer den inte att gillas av Stevia-tillskyndarna, eller de som gillar och tror att sötningmedel är helt oskadliga, men boken är bra hur som helst.

  Boken är skriven av Dr. Bruce Fife.

  Vad de absolut flesta inte känner till är att Stevia (Stevia rebaudiana) är använt som ett abortmedel.

  Jag har en bok jag köpt, enbart av den anledningen att på sidan 227 – 228, står det så här – At least one folk-method of contraception is being looked into. A South American weed, Stevia rebaudiana, has been used by the Indians in Paraguay as a contraceptive. Each day the women drink a cup of water in which the powdered weed has been boiled. Experiments with rats have indicated a reduction in fertility of from 57 to 79 percent compared with a Control Group.

  Boken i fråga heter ”Population, Resources, Environment” och är skriven av Paul R. Ehrlich och Anne H. Ehrlich. Båda från det kända STANFORD UNIVERSITY. Den är skriven redan 1970.

  Jag har den enbart för att kunna visa de som säger att jag bara fabulerar fritt, och som vill tro på INDUSTRIN som säger att sötningsmedel är bra 😉

  Jag vet att LCHF:are gillar att baka, och använder väldigt gärna sötningsmedel i alla former … det är ju fint att de blivit smalare av denna kost, men det är ju lite att kasta pärlor för svin att då förgifta sig med sötningsmedel (på lång sikt), då en bättre hälsa uppnåtts.

  Ett väldigt, väldigt dåligt val av sötningsmedel som jag sett de använder decilitervis av, är Erythritol, som egentligen hör till familjen socker-alkoholer. Hur skadlig som helst …

  Tack för uppmärksamheten 🙂

 4. 4

  Jo, jag glömde ju skriva att Stevia, och de övriga sötningsmedlen, tar en ur ketos på ett ögonblick. Och det gillas förmodligen inte av LCHF:are som kämpar för att hålla sig i just ketos … men det står ju alla fritt att göra (tro) som de vill … 🙂

 5. 5

  Tack för den upplysningen.

 6. 6
  Elisabeth G säger

  # 3

  Jag tror dig, Jim. Läste för en tid sedan om ett par som börjat med LCHF för att gå ner i vikt. Mannen gick ner men inte kvinnan, trots att de åt samma kost. Enda skillnaden var att kvinnan drack lite konstsötad läsk varje dag. När hon slutade med det gick även hon ner i vikt.

  Dessutom har jag aldrig förstått det här behovet av att söta. När man äter LCHF förändras smaken och behovet av att söta upphör, i alla fall enligt min erfarenhet. Jag tycker att grädde är sött i sig själv och behöver inte alls sötas med socker, som min mamma gjorde. För att inte tala om när jag, efter några månader på LCHF, i testsyfte köpte Daim, mitt tidigare favoritgodis. Det var så sött så det var rent äckligt. 🙂

 7. 7

  Elisabeth G: visst är det onödigt med allt detta söta, men det tar för lång tid för många att ställa om sina smaklökar till neutralt läge, då man kan urskilja det söta, som i den rena grädden du tar som exempel. Jag tycker även jag att ren grädde är söt så det räcker. Och jag har varit ett riktigt sockermonster i över 50 år. Så man kan lära gamla hundar att sitta … he-he … 😉 🙂

  För de som inte vet så heter Erythritol Sukrin med ett annat ord. De övriga socker-alkoholerna är följande:

  Erythritol

  HSH – Hydrogenated starch hydrolysates

  Isomalt

  Lactitol

  Maltitol

  Mannitol

  Sorbitol

  Xylitol

  Varför detta är viktigt att veta, enligt mig, är att LCHF kommer få dåligt rykte (om det inte redan har det 😉 då de som följer denna kosthållning kommer drabbas av diverse olika sjukdomar, även cancer i slutänden. Helt i onödan.

 8. 8

  Jim menar du att sötningsmedel ingår i lchf-kost?
  Det stämmer i så fall inte – jag har inte sett att man skulle förorda det, tvärtom så brukar det varnas för alla typer av sötningsmedel bl a eftersom det tycks påverka kroppen att fortsätta att känna behov av söt mat. Däremot så tycks det som om många har svårt att sluta med sitt bakande när de gått över till lchf-kost och det tror jag blir problematiskt i längden.
  Jag har ätit enl lchf i två och ett halvt år och har aldrig köpt hem eller använt någon form av sötningsmedel. Det tog inte lång tid för mig att ställa om och tycka att sött smakar illa.
  – Om man fortsätter att äta bakverk och desserter sötade med t ex stevia så gör man sig själv en otjänst och frestas att fortsätta att äta söta saker t ex fortsätta med att äta söta frukter också.
  För min del så har jag inget behov av söt mat utan upplever det som mycket oaptitligt.

  Jag tror inte att de som äter enl lchf bryr sig om vad vissa negativa personer tycker om lchf – man är nog ganska van vid att det sprids en hel del felakig information.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  Kicki o Jim
  Jag försöker också så långt jag förmår att undvika söta saker. Hemma till vardags finns det inget sött i min mathållning, men när jag blir bjuden har jag ibland svårt att tacka nej – och då kan det vara antingen sötningsmedel eller socker. Tack o lov händer det inte ofta.

 10. 10

  Kicki: Självklart ingår inte sötningsmedel i LCHF. Jag skrev att jag upplevt att många har svårt att avstå från kakor och dylikt. Så i sin jakt efter att kunna äta sina älskade bullar – kakor – tårtor, så finns det ett helt pärlband med receptböcker (med fina foton) om hur man kan baka utan socker, men med sötningsmedel istället. Det var för dem jag i huvudsak skrev mitt inlägg.

  Att det sedan finns en hel del varor på butikshyllan som de har petat ner diverse sötningsmedel i under diverse fina namn gör ju inte saken bättre. Många blir lurade av detta. Och som rubriken säger så ändrar tillverkarna bara namnet emellanåt så passerar de under radarn ett tag till …

  Vad jag skrev var att det vore tråkigt om de som gör sitt bästa att följa LCHF, men råkar ha en ”söt-tand”, kan komma att bli sjuka i ett pärlband av sjukdomar till följd av sitt (sötningsmedels)kakätande, utan att (vilja) förstå vad som kan ligga bakom det hela.

  Tack för uppmärksamheten 🙂

 11. 11

  Jan, jag uppskattar ditt förtydligande. Kan inte göra annat än hålla med dig.
  Jag vill själv också undvika glutenfria mjölmixer eftersom jag tror att jag får i mig onödigt mycket kolhydrater – dessutom misstänker jag att de kan innehålla GMO behandlade spannmål. Mixerna består ju av ris, vete, majs, med fl stärkelserika produkter. – De få ggr jag ”bakar” något så använder jag glutenfria havregryn, kokosmjöl, bovetemjöl, mandelmjöl eller malda hasselnötter. – Det är förstås upp till var och en att göra som de vill, men att undvika bakverk o bröd hjälper mig att må bra och hålla en ganska strikt lågkolhydratnivå på maten vi äter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa