Blodsockernivån utslagsgivande

SVT.se/nyheter.

Forskarna säger att de har kommit fram till att de överviktiga som har normal blodsockerreglering ska dra ner på fett, och inte vara rädda för kolhydrater, medan de som har förhöjt blodsocker bör dra ner på kolhydrater, och inte vara rädda för fett.
Det är ju en framgång att de som har förhöjt blodsocker rekommenderas att dra ner på kolhydrater. Det har inte nutritionisterna sagt på flera decennier.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Ett litet steg åt rätt håll som sagt!
  Undrar om samma team någonsin inser att diabetes-2 är ett resultat av gradvis ökande insulinokänslighet, istället för som dom tydligen tror nu, att diabetes-2 plötsligt ”bara slår till” när insulinokänsligheten långsamt och närmast omärkligt överstiger dagens magiska gränsvärde.

  Annars undrar man vilka som finansierar dom här forskarna och varför naturligt mättat fett inte är bra för alla utan bara för en del. Varför ska man undvika något som den senaste sammanslagna forskningen visar är ofarligt samtidigt som man vet att det man äter istället är en klar faktor i sjukligheten man uttalar sig om?

 2. 2
  Edward Hutchinson säger

  https://ajcn.nutrition.org/content/106/1/263.full.pdf+html
  Interaction between genes and macronutrient intake on the risk of developing type 2 diabetes

  Given that we found no promising gene-macronutrient interactions and that genetic variants most relevant for interactions may be those with weak or no marginal effects (7, 57), genome environment–wide interaction studies may aid in discovering novel interactions at potentially unexpected genetic loci. Furthermore, we highlight that on the basis of the interactions examined here, there is currently no evidence to support genetic personalization of macronutrient intake
  recommendations as a strategy to prevent T2D.

  Paper is free tull text at above link

 3. 3

  De överviktiga, som ännu inte kan diagnostiseras med diabetes2 ska få lite hjälp på vägen med fettsnål och kolhydratrik kost! Ingen ställer sig frågan om möjligen det finns bakomliggande faktorer gemensamma för övervikt och diabètes.

 4. 4
  Elisabeth G säger

  # 3

  Ja, visst är det huvudlöst. Först ska man äta så man blir sjuk. Sedan får man lov att äta bra mat.

  Men jag håller med om att det är ett litet steg i rätt riktning att diabetiker slipper äta så mycket kolhydrater. Det verkar gå åt rätt håll om än med myrsteg.

 5. 5

  Som så ofta är forskningen ”historielös” och obenägen att beakta klara kliniska iakttagelser. Kan det vara en slump att fetma och diabetes typ 2 ökat ungefär i samma takt som den ökande andelen kolhydrater i vår kost ökat? Eller är det ”bara” så att den del av mänskligheten som just behöver dra ner på kolhydrater fullkomligt överväldigande stor? I så fall borde man kanske ta störst hänsyn till dessa människor – och ge kostråd därefter. För dem som kolhydratreducerad kost inte fungerar, när det gäller viktnedgång, kan man då göra ett blodtest. Men de medicinska fördelarna med kolhydratreducering verkar också i andra avseenden än just vikten vara högst betydande för flertalet som försökt.

 6. 6
  olle holmqvist säger

  Samvariation är ett nödvändigt, men inte tillräckligt, krav för orsak verkan. Finns det så är orsak-verkan möjlig, men inte visad, inte utesluten.. Saknas samvariation så faller orsak verkan. Få inom
  medicinar etablissemanget har begripit och använder samvariation som ”bevis”.

 7. 7

  Vetenskapliga elementa förstås. Men visst är det väl anmärkningsvärt att en kolhydratreducering av kosten inneburit avsevärda hälsoförbättringar – ända sedan William Bantings tid?

 8. 8
  sofia säger

  En kosthållning som normaliserar blodsockernivå/vikt borde väl förebygga diabetes/övervikt och just därför rekommenderas för att stoppa den världsomfattande ökningen av dessa hälsoproblem.

 9. 9
  olle holmqvist säger

  i> svaradoktorn

  tyvärr inte elementa för alla inkl medicinaretabll & medicinjournalister
  eller alla som trpdde på Keys.
  jag tror på kolhydratsänkning därför den är en återgång till vad evolutionen slipat vår matspjälningsapparat till. Megakolh blev det i två omgångar. Först med spannmål-sen stenålder, inge karies, inget benskörhet före dess.F egen del inge karies.

 10. 10

  Jag menade egentligen ”vetenskapsteoretiska elementa”… Att kunskapen som sådan är okänd i stora och viktiga grupper är ju pinsamt tydligt

 11. 11
  Thomas Jansson säger

  Ibland så tror jag att utbildning i första hand är en pedagogisk lobotomering – finns det inga gränser för hur korkade ”forskare” & dietister kan bli och varför publiceras denna smörja i ett public service företag?

 12. 12

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa