Läkemedelsbolagen korrumperar sjukvården

Dennis ville att jag skulle länka till den här artikeln: Läkemedelsföretagen korrumperar sjukvården.
På nättidningen Dagens Arena.
Det är två år sedan jag själv arbetade i vården (pensionär sedan 2015), och jag vet inte hur det är med läkemedelsreklamen nu. Jag tror att det är väldigt olika på olika ställen, beroende på läkarnas medvetenhet om korruptionen det innebär att ta emot företagspropaganda. Där jag arbetade senast var det inga läkemedelsluncher. De två ställen jag var på dessförinnan var det varje vecka på ett ställe och ca en gång per månad på det andra.
Självklart tycker läkarna att det är gott och trevligt att äta en gratis affärslunch. De tror att de inte tar otillbörligt intryck av reklamen.
För ca 20 år sen var det dessutom mycket av bjudresor utomlands. Då var det föreläsningar på dagarna, arrangerade av bjudföretaget, och föreläsningarna var förstås inriktade på att gynna deras produkter. På kvällarna var det middagar med vin och underhållning. Man försvarade verksamheten med att det var privat företagande som bekostade – och att det var folket som betalade kalaset, antingen med sina läkemedelsavgifter eller via skattsedeln, var det ’ingen’ som tänkte på. Numera förekommer detta inte så mycket. Företagen riktar nu mera in sig på Key Opinion Leaders (KOL), de tongivande professorerna, och smörjer dessa på alla tänkbara sätt. Dessa KOL går sedan ut och ger anvisningar om vilka preparat alla läkare ska skriva ut till patienterna.

 

Comments

 1. 1

  Äntligen en doktor som ser klart och vågar uttrycka vad hon känner. Så här var det också när jag jobbade i landstinget. Sjukvården är helt slukad av läkemedelsbolagen. Doktorernas roll är numera bara att skriva ut piller. Att de står ut?

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Jättebra inlägg! Och fler läkare bör skriva om sina egna erfarenheter!
  Och i Sverige är vi faktiskt mer naiva än ”på Engelska”, eftersom vi kallar dagens symtomdämpande droger som saluförs via läkare för läkemedel. Trots allt kallas de för ”drugs” på Engelska.
  Kanske över 50% av s.k. läkemedel är konstruerande för att endast bota symtom, för att hålla försäljningen igång? Och sedan har vi statiner som man kallar ”förebyggande”, trots att dödsrisken genom att ta dessa medicinen ofta ökar i snitt över 60, alltså där dessa förskrivningar är mycket vanliga.
  Men om rotorsaker istället angrips blir det slut på mycket förskrivningar, vilket man naturligtvis känner till och därför riktar in sig på lukrativa symtom istället.
  I ett flertal större undersökningar har dödsrisker bedömts från de vanliga hållen och jämförts med högt fasteinsulin, vilket visade sig vara den ”verkliga boven” bakom hjärt- och kärlsjukdomar. Men högt insulin minskar man bäst permanent genom koständring, bort från dagens kolhydratsstinna ”normalkost”, som t.o.m. serveras på sjukhus, vilka därigenom alltså knappast förbättrar grundhälsan hos de intagna. Men om fasteinsulin mättes regelbundet, såsom kolesterol , skulle man snart börja fråga om orsaker och snabbt överge den insulindrivande SLV-kosten. Att samma kost även är den riktiga ”grundbulten” för cancerindustrin, genom stimualns av IGF-1 och insulin, och ökninng av mTOR, kan också komma idagen om viktiga indikatiorer som t.ex fasteinsulin mäts rutinmässigt. Av liknande anledning mäter man heller inte ens partikelstorleken på LDL-kolesterolet, eftersom en kost rik på kolhydrater enligt SLV ökar triglycerider och de små farliga partiklarna.
  Men vi som ”sett ljuset” har iaf friheten att kosta på att mäta vad vi vill och även att använda ”nyckelhålet” som viktigt varningsmärke för mat rik på socker, kolhydrater och (lättoxiderade) fleromättade växtfetter, än så länge. Men som skattebetalare sitter vi med och betalar drogbolagens oskäliga vinster. Hade beskrivningen varit om ett förskingring av u-hjäp hade vi alla sagt ”korruption”. Men den korruption som Roya beskriver här är så raffinerad att dom flesta av oss ännu inte ser igenom det, trots att det rör sig om belopp många gånger större än vår u-hjälp.

 3. 3
  Gun Ek säger

  Det är helt omöjligt att vinna mot läkare/sjukvården! Spelar ingen som helst roll om de medverkat till att göra folk till narkomaner,eller medverkat till självmord när patienterna själva insett att det gått åt h-vete, eller död pga överutskrivning av läkemedel etc. hela systemet dunkar uppmuntrande varandra i ryggen och det hela får fortsätta i all oändlighet.

  Jag har varit ombud i ett par av dessa mål och HUR korrupt det här samhället egentligen är går bara inte att med ord beskriva.

  En gång i min ungdom trodde jag på samhället och lagarna, det gör jag INTE idag. Behöver bara slå upp morgontidningen för att man skall förlora matlusten!
  https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/tv%C3%A5-patienter-d%C3%B6da-s%C3%A5-straffas-l%C3%A4karen-i-g%C3%B6teborg-1.4387009

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Gun, länken fungerade inte. Hittade det senare här: https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/tv%C3%A5-patienter-d%C3%B6da-s%C3%A5-straffas-l%C3%A4karen-i-g%C3%B6teborg-1.4387009

  Oxycodone som skrevs ut i livsfarlig mängder dödar genom att andningen gradvis stannar upp när man tar för stora doser. Vanligen ökas dosen gradvis när cancerpatienter är nära döden. trots att
  ”dödshjälp” inte är tillåtet.
  I USA ökar antal dödsfall enormt just genom dessa ”undermedel” för smärtborttagning.
  Att söka roten till ens problem är på tok för svårt för dagens läkare/pillerförsäljare. Det får man alltför ofta göra på egen hand.
  Suck.

 5. 5
  Dennis säger
 6. 6
  Göran Sjöberg säger

  Det är nu flera år sedan jag senast uppsökte sjukvården för att få min instabila kärlkramp undersökt. Detta besök var definitivt ett misstag från början till slut och när jag insett detta löste jag sedan mitt hälsoproblem på samma sätt som jag hade gjort med min allvarliga infarkt 15 år tidigare. Jag läste på och gick sedan min egen alternativa väg utan operationer och mediciner.

  Vad som slog mig vid denna förnyad kontakt med vårdcentralen var hur mycket folk som sökte vård. Jag tror därför att min egen inställning att sky sjukvården som pesten är jag trots allt ganska ensam om.

  Man får ändå glädjas åt att det finns ett fåtal läkare som tar bladet från munnen som i detta fall och vågar stå för sina åsikter om korruptionen inom sjukvården..

 7. 7
  Eva Helena säger

  Göran, jag går helt på din linje. Hälsan är något man själv måste ta ansvar för. Man kan inte lägga en så viktig sak i andras händer, då har man abdikerat.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Det är viktigt att inse att läkare såväl som professorer är lika benägna att bli korrumperade som alla andra människor. Det finns en tendens att folk tror att höga befattningshavare har en högre moral än vanligt folk.
  Tyvärr tror höga befattningshavare själva att de har en högre moral än vanligt folk, och har diverse försvar för sin korruption.

 9. 9
  I Like Neil Young säger

  #8
  Den sanningen är värd att sägas om och om igen. Mycket, mycket väl och psykologiskt insiktsfullt av dig Annika.

 10. 10

  Kan bara hålla med. Denna övertro på sin egen fullkomlighet delar de med våra politiker.

 11. 11
  sten bjorsell säger

  #8,9,10: Övertrö, alltså högmod, går ofta före fall.
  Som Göran menade: När det gäller hälsan är man sin egen lyckas smed.

 12. 12

  Jag säger bara –
  ”Amazing grace … I once was lost … but then I found LCHF … and now I’m SAVED”.

  Jag känner mig tacksam för den kunskap som jag nu har och tacksamhet till Annika som under lång tid fick så mycket motstånd och obehagliga påhopp men som fortsätter att blogga och sprider riktig information om kostens stora betydelse för hälsan.

 13. 13

  – forts. Jag lyckades kasta alla mina mediciner och mår mycket bra nu.

 14. 14
  Göran Sjöberg säger

  Annika #8

  Min egen erfarenhet från industrin säger mig att det är ju högre upp man kommer i en hierarki ju mer blir ”moralen” urholkad. I den högsta ledningen finns ingenting av vad vi kallar moral i dagligt tal kvar.

  Läkarna på primärvårdsnivån är nog därför ganska ”oskyldiga” i sin naivitet (?). Det är forskarna, och speciellt då professorerna (key notes), på de högsta nivåerna som är de verkliga ”skurkarna” när de försvarar ”religösa” dogmer som inte har något med vår verklighet att göra.

  /Göran

 15. 15
  Gunnar Isaksson säger

  Min mening är att det inte är de enskilda läkarna som är korrumperade. Det är ju en del år sedan som Apoteket började att byta ut dyra mediciner mot billigare likvärda och då blev det inte längre lönsamt med läkemedelsföretagens marknadsföring mot läkarna. Det har besparat oss otroligt mycket pengar.

  Tyvärr är det helt annorlunda i USA och en del andra länder där situationen är direkt motbjudande. Tyvärr är vi ett litet land och våra läkare har endast tillgång till mediciner som finns på världsmarknaden. Det snedvrider läkarnas valmöjligheter eftersom det dessutom finns en så stark lobbying mot alternativa behandlingar.

  För min del är jag otroligt glad att jag började med LCHF och olika former av fasta för sedan flera år behöver jag inga mediciner.

 16. 16
  Susanna säger

  Fast när man läser här så kan man tro att varken läkare eller läkemedel behövs. Gatulerar er till att ni inte behöver äta mediciner och kan undvika läkarbesök.

  Det kanske jag också kunnat om jag fått kostråd om en kost som jag blev mätt på och som höll vikten i schack i min ungdom. Som LCHF. Fick diabetes typ 1 när jag var tre år.

  Som det är nu, så fick jag njursvikt och blev förra året transplanterad (pankreas och njure). Jag mår väldigt bra nu.

  Jag är väldigt tacksam mot donatorns familj. Och de läkare och de flesta av sjuk- och undersköterskorna som tagit hand om mig. Och lång sjukhusvistelse och massor med läkarbesök har det varit.

  Jag äter 4 sorters mediciner mot avstötning med långa biverkningslistor som inte är roliga att läsa och har också drabbats av en del av dem. En av dem kanske jag kan få sluta med framöver, men detta gäller för resten av livet. Dessa mediciner är inte billiga men jag är ändå tacksam över att det finns läkemedelsföretag. Annars hade jag varit död för kanske 35 år sedan.

  Oxy tog jag så mycket jag fick av under ca 6 veckor. Funkar jättebra mot smärta och jag lever fortfarande och inte är jag beroende heller.

  Korruptionen är en sak, men om man inte är väldigt darwinistiskt lagd, så behöver man inse att sjukvården och läkemedelsföretagen behövs, LCHF hjälper inte mot allt.

  Jag äter för övrigt LCHF för att inte drabbas av typ 2-diabetes (biverkan av medicinerna).

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa