Vegetariskt utmanar ’traditionell’ diabeteskost

Netdoktor.se.
Att vegetariskt ger bättre resultat på viktnedgång än ’traditionell diabeteskost’, behöver ju inte betyda att vegetariskt är så effektivt i det avseendet, utan kan betyda att ’traditionell diabeteskost’ med högt intag av raffinerade kolhydrater och lågt intag av fett är så utomordentligt dåligt som viktnedgångskost?

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Där tror jag att du har alldeles rätt, Annika. Att vegetarisk kost är mindre dålig än ”traditionell diabeteskost” betyder inte att den är bra. Det kan inte vara nyttigt att ideligen ”trycka upp” blodsockret med kolhydrater. Särskilt som ingen måste tillföra kolhydrater medan fett och protein är livsnödvändigt.

 2. 2
  Lars Johansson säger

  Vi som äter vegetariskt tycker att kött är svårt att hantera. Till slut blir köttet också insulindrivande och proteinet blir socker. Vi mår bättre av bönor och pasta med resistent stärkelse som verkar sänka och stabilsera bodksockret och då känner vi oss friskare. Många med diabetes har också blivit friskare eller botade om de har ändrat till vegetarisk kost. Det finns även andra fördelar med att ta bort animalier, inte bara låg sockerhalt utan många av oss har blviti friskare överlag så det finns även massvis med andra hälsofördelar. Pröva gärna att byta ut det insulindrivande köttet mot bönor exempelvis så slipper man de påfrestande topparna och dalarna av insulin och socker, det är min uppfattning.

 3. 3
  Anhörig säger

  Inte annat jag vet så är ”traditionell diabeteskost” inget annat än att man minskar eller utesluter socker och ersätter det med olika slags sötningsmedel. Kost till diabetiker är inget annat än kost till övriga. Har aldrig sett någon särskild diabeteskost inom äldrevården.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  2 Anhörig
  Den ’gamla’ diabeteskosten, före 80-talet, var kolhydratsnål, och inte speciellt fettsnål.
  Det som nutritionisterna numera menar som ’traditionell’ diabeteskost är kolhydratrik, fiberrik och fettsnål.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  2 Lars Johansson
  Att vegetarianer tycker att det är svårt att hantera kött tror jag är mera ett psykologiskt fenomen än ett fysiologiskt.
  Protein är insulindrivande i överskott. Man ska alltså inte äta mera kött än det proteinbehov man har.
  Bönor innehåller resistent stärkelse, och kan vara bra att äta. (Se Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok: Låt bönor förändra ditt liv) Resistent stärkelse höjer nämligen inte blodsockret och insulinet.
  Pastans stärkelse är inte resistent, så den är inte bra för viktnedgång.

 6. 6

  Varför fokuserar man så ofta på vikt när det gäller diabètes och kost? I min värld är insulinåtgången i förhållande till kosten den enda verkligt viktiga relationen!!

 7. 7
  Lena i Umeå säger

  För mig fungerar det inte att byta ut köttprotein mot vegetariska alternativ. Jag har sannolikt IBS, något jag känt av hela mitt liv. Men det blev värre med åren, och min teori är att jag blev ”duktigare” på att äta fullkornsprodukter, pasta, bröd, müssli mm. När jag började med lite striktare LCHF försvann alla besvär relativt snabbt. Men t.ex. bönor och linser ger mig magnip upp till tre dagar. Jag kommer aldrig att frivilligt utsätta mig för det igen.

  Så vi människor är olika, och en enskild kosthållning passar sannolikt inte alla. Det bästa man kan göra är att testa tills man hittar det man mår bra av.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  6 Erling
  I det här fallet var det i artikeln som jag länkade till som de skrev om viktnedgång. Vi lchf-are brukar skriva om blodsocker och insulin när det gäller diabetes.

 9. 9

  #6 Erling

  Läkare tänker ibland inte längre än sin egen näsa. När de träffar en ”ny” diabetiker typ 2 är denne i 4 fall av 5 överviktig eller fet. Alltså måste det ju vara extravikten som ger diabetesen? Att den redan långt gångna utvecklingen till diabetes typ 2 gav övervikt som biverkan är det nog få som inser. Om inte fettväven träder emellan och ”suger upp” det överflödiga blodsockret skulle diagnosen komma flera år tidigare.

  Jag har skrivit en kort kommentar till veganläkarnas studie, följ länken under mitt namn.

 10. 10

  8 Annika
  Naturligtvis, men skolmedicinarna återkommer envist med att prata om viktproblem i samband med diabetes, Vikten är en konsekvens av sjukdomen inte tvärt om!

 11. 11

  9 Erik
  Men när läkarna träffar på en överviktig finner de inte alltid diabetes 2! Letade dom efter insulinresistens fick de fler träffar, och kunde rädda fler människor till ett friskare liv, men där slutar både vilja och kompetens. Å andra sidan skulle de inte hitta alla D2 genom att titta på vikten – det är komplexa samband vi har att göra med.

  Såhär i början av badsäsongen är det av estetiska skäl spännande att prata om viktreduktion, det ger bra utdelning på försålda lösnummer.

 12. 12

  Angående fetma, Har ni sett det här:

  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/06/15/sa-manga-dodsfall-kopplas-till-overvikt-och-fetma/

  Tänk om man letade lite vid sidan om gatlyktans sken! Hela tiden handlar det om parallella förlopp med en gemensam orsak, nämligen följderna av kolhydratmissbruk!

 13. 13
  Bengt Nilsson säger

  Erik Edlund skriver om samma artikel på sin blogg Matfrisk:
  https://matfrisk.com/2017/06/15/konventionella-kostrad-till-diabetiker-ar-samre/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa